Fokustema
Jämtlands Stora Pris
Läs senare

Gocciadoros stora show

100 meter från mål började han jubla.
Med båda armarna i vädret och en längre applåd till pubilken.
Och de största applåderna får Vernissage Grif!
Av
Mathias Hedlund
Vernissage Grif och Alessandro Gocciadoro. Foto: Adam Ström/stalltzse.
Vernissage Grif och Alessandro Gocciadoro. Foto: Adam Ström/stalltzse.

Östersundstravets flaggskepp på varmblodssidan, Jämtlands Stora Pris med 700.000 kronor till vinnaren, blev ett minst sagt rafflande travlopp – med en överlägsen vinnare i Alessandro Gocciadoros Vernissage Grif (e. Varenne).

Alessandro Gocciadoro. Foto: Adam Ström/stalltz.se

På vägen till segergesten om inleddes 100 meter från mål hände mycket.

Click Bait (e. Cantab Hall) försvarade ledningen från innerspår med knapp marginal mot Milliondollarrhyme (e. Ready Cash). Samtidigt blev både Mister Hercules (e. Trixton) och Selected News (e. Maharajah) hängande i tredjespår. Farten var behaglig, 1.13,0 första 500 meterna, och efter 700 meter hade Mister Hercules hittat ned i andraspår och kördes mot ledningen – bara för att galoppera!

– Han rullade över när han kom först. Det var väldigt överraskande och inte något han gjort tidigare, sade Örjan Kihlström till V75 Direkt.

”Bjuder mer än gärna på en show”

Det innebar fortsatt ledning för Click Bait och samtidigt var det slut på det behagliga tempot. Bakom Selected News tryckte Mika Forss upp farten och fältet blev utspritt. Magnus A Djuse vred ut Gareth Boko (e. Make It Happen) i tredjespår 700 kvar – och Alessandro Gocciadoro valde fjärdespår med Vernissage Grif. In i slutsvängen klev även Fredrik B Larsson ut som första häst i tredjespår med Milliondollarrhyme.

Denne gjorde en stark slutsväng och kopplade litet grepp 300 kvar, men då kom en välväxt italiensk fux farande på utsidan. Vernissage Grif kopplade snabbt grepp och att hästen betyder mycket för tränaren visades tydligt när segerjublet började 100 meter från mål, ivrigt vinkande och applåderande mot publiken.

– Italienare är lite mer emotionella och känslofyllda och jag bjuder mer än gärna på en show. Det finns inte ord att beskriva den här hästen, han är fantastisk. Han har haft en period då han inte varit till sin fördel, men i de senaste starterna har han tävlat med skor och då har han fungerat väldigt bra, sade Alessandro Gocciadoro i vinnarcirkeln.

Segertiden skrevs till 1.12,7a/2.140 meter.

”Kan inte förstå Mika”

Milliondollarrhyme följde upp tredjeplatsen i Sweden Cup med andraplatsen i Jämtlands Stora Pris.
– Man vill alltid vinna, men hästen gjorde ett väldigt fint lopp, jag är nöjd, sade Fredrik B Larsson till V75 Direkt.

Click Bait höll till tredjeplatsen.
– Jag kan inte vara annat än jätteglad över hästens prestation, men sedan kan man ha åsikter om konkurrenters sätt att köra sina hästar. Jag kan inte förstå att Mika (Forss) inte tar tillvara på sin hästs chanser, sade Per Lennartsson till V75 Direkt, allt annat än nöjd med den press Click Bait utsattes för i ledningen av Selected News.

Mika Forss förklarade sitt taktikval:
– Det blev en tuff resa och mycket hände första 800 meterna. Sedan ville jag köra i jämnt tempo. Senast gick han 3.000 meter i 1.12,5-fart, men idag klarade han inte det i 2.000 meter.

V75: Vilken fullträff, Kalmar!