Fokustema
Frankrike
Läs senare

Goop-vinst i Pontchâteau

Björn Goop har flera strängar på sin lyra och samtidigt som han valde att köra på Vincennes idag kunde han räkna in en tränarseger i Pontchâteau med fyraårige Famous Gwin.
Av
Claes Freidenvall

Till sin hjälp hade Björn Goop Olivier Raffin och Famous Gwen (e. Love You-Lovely Darling) tog sin första seger i karriären i tredje starten när valacken vann Prix Antiou (€13.000) på 1.16,5/2.200 meter.

Olivier Raffin hittade tidigt till täten och inne på upploppet lämnade Famous Gwen sina konkurrenter och var helt ohotad utan att pressas ett dugg.

Förstapriset i loppet uppgick till 5.850 euro. Som ettåring såldes Famous Gwen för 39.000 euro på Prix d’Amérique-auktionen. Han är undan ostartade Lovely Darling (e. Extreme Dream), som har sin främsta avkomma i The Lovely Gwen (e. And Arifant), 1.12,6m*/€559.900.

Fokustema
V75 Årjäng
Läs senare

Skrällar på V75

ÅRJÄNG. I Årjäng hade man, till skillnad mot de flesta större travevent i år, vädret med sig ett tag och publiksiffran uppgick till 10.198. Lagom till de avslutande loppen öppnade sig dock himlen och ett åskoväder drog in.
Av
Cecilia Kristoffersson
Macelleria och Robert Bergh vid dagens seger. Foto: Lennart Kihlman/aln.se
Macelleria och Robert Bergh vid dagens seger. Foto: Lennart Kihlman/aln.se

V75-1, silverdivisionen, var ett lopp över 2.640 meter och förhandsfavorit var Hans-Owe Sundbergs Eldorado B (e. Maharajah). Torbjörn Jansson tog omgående hand om ledningen från innerspåret och fick sätta farten lite efter eget huvud. Varvet travades på 1.15,7 och 2000 meter avverkades på 1.14,8. Björn Goop hittade positionen som första häst i andraspår med Ragazzo da Sopra (e. From Above) även fast han låg en bit ner i fältet och väntade med attacken till den bortre långsidan. Jeppe Rask satt loppet igenom i Goops rygg med egentränade Apapmand (e. Ens Snapshot) och det var den sistnämnde som visade sig starkast över upploppet, även om det blev hårt i mål.
– Det här är väldigt stort och även om jag vunnit större lopp i Danmark är det kul att vara med på en sådan här dag i Sverige, sade Skive-tränaren som nyligen återvänt till Danmark efter en sejour i Norge.

Segertiden blev 1.13,2a/2.640 meter för sjuåringen via 1.07,8 sista 500 meterna.

I den andra avdelningen var det återigen en favorit som tog hand om ledningen då Jorma Kontio satt i spets per omgående med Timo Nurmos Deede Star (e. Juliano Star). Magnus Jakobsson hittade ledarryggen med Great Winner (e. Scarlet Knight) och varvet travades på 1.13,6. Då hade Jan Silvén hittade positionen utvändigt om ledaren med Rebecca Paulssons Ready To Roll (e. Classic Photo). Luckan uppenbarade sig perfekt för Great Winner på upploppet och trots att Ready To Roll stred heroiskt tog sig Jakobsson förbi med Great Winner på segertiden 1.13,3/2.140 meter.
– Vi fick en bra start och perfekt lucka. Det kan inte bli så mycket bättre än så här och Great Winner har livliga och roliga ägare, sa Magnus Jakobsson i vinnarcirkeln.

V75-3 var Erik Perssons Memorial tillika final i Dubbelcupen meeting 3 med 200.000 kronor i förstapris och detta blev ett lite mer händelsefyllt lopp än de två föregående. Spang Express (e. Lome Elden) var den som inledde i ledningen, men varvet från mål övertog Björn Goop med

U.R.Faxe. Foto Lennart Kihlman/ALN

El Viktor (e. Alm Viktor) som hittat igenom perfekt från 20 meters tillägg, men var trött redan 500 meter från mål. Då El Viktor tröttnade övertog Torbjörn Jansson ledningen med Klocksve Sprinten (e. Hallsta Lotus) och han såg ut att gå mot en enkel seger, men Örjan Kihlström som körde U.R.Faxe (e. Mörtvedt Jerkeld), en av Öystein Tjomslands tre hästar i loppet, hade bäst fart över upploppet efter en resa långt ner i kön. Varvet travades på 1.25,0 och segertiden blev 1.24,0/2.160 meter.
– Han hade långt fram i början av upploppet, men spurtade jättebra, sade segerkusken.

Björn Goops Timotejs Godis (e. Pine Chip) fick en perfekt resa och sista 700 meterna gick hon själv i andraspår utvändigt om ledande Lady Nadine (e. Prodigious) och visade sig bara starkast över upploppet då hon krigade till sig segern i ett stolopp på 1.13,3/2.140 meter.
– Hon har tränat bra en längre tid och har kapacitet, men jag hade stor respekt för motståndarna. Jag har tagit det lugnt med henne och väntat med att rycka skorna, men nu var det läge, sa Björn Goop från segersulkyn.

Fakta

V75-resultat Årjäng 13 juli

Rätt rad:

V75-1: 2 Apapmand
V75-2: 4 Great Winner
V75-3: 8 U.R.Faxe
V75-4: 1 Timotejs Godis
V75-5: 5 Macelleria
V75-6: 2 N.Y.Coeurdesoleil
V75-7: 3 Uza Josselyn

Utdelning:

Sju rätt: 291.083 kronor
Sex rätt: 2.090 kronor
Fem rätt: 177 kronor

Omsättning: 85.712.214 kronor
Antal system: 1.199.453 stycken

Expandera

Macelleria (e. Maharajah) sändes resolut till ledningen av Robert Bergh efter första sväng och där stannade han hela vägen in i mål på fina 1.12,1a/2.140 meter via 1.08,8 sista 500 meterna i den lägsta klassen. Varvet travades på 1.13,8 och segermarginalen blev tre längder.

Lagom till att bronsdivisionen skulle köras öppnade sig himlen och både regn och åska drog in. Peder Mykla (e. Love You) tog hand om ledningen från spår 5 och fick direkt Urgent Call (e. From Above) utvändigt om sig. I dennes rygg hamnade Magnus Teien Gundersen med N.Y.Coeurdesoleil (e. Coktail Jet) efter en del galopper. Positionerna hölls relativt oförändrade in i mål där N.Y.Coeurdesoleil var starkast den sista biten och segertiden landade på 1.11,3a/1.640 meter.
– Det är en väldigt bra häst som gjorde det fint idag. Han är mer snabb än stark och loppet blev perfekt för oss. N.Y.Coeurdesoleil fortsätter att utvecklas hela tiden och hans skötare gör ett fantastiskt jobb med honom, sa Magnus Teien Gundersen efter segern.

I den avslutande avdelningen, Årjängs Stora Sprinterlopp, var René Aebischers Uza Josselyn (e. Love You) snabbast den första biten och därifrån försvarade hon sig hela vägen till segern med Erik Adielsson på 1.09,3a/1.640 meter. Tvåa blev Björn Goop med Nadal Broline (e. Yankee Glide) efter att ha försökt utmana över upploppet från andra par utvändigt. Förstapriset var 600.000 kronor.

Fokustema
Enghien
Läs senare

Europaderbyvinnare fick nosen först

Grand Prix de l’U.E.T.-vinnaren Drole de Jet har endast vunnit ett lopp – i Belgien – sedan sin stora triumf på Solvalla hösten 2017. Idag fick han till en fullträff och slog på målfoto Jean-Michel Bazires toppvalack Ble du Gers.
Av
Lars G Dahlgren
Drole de Jet (nummer 1) fick nosen före Ble du Gers. Foto: Gerard Forni
Drole de Jet (nummer 1) fick nosen före Ble du Gers. Foto: Gerard Forni

Detta i grupp III-loppet Prix de Bruxelles på Enghien. Pierre Vercruysse släppte ledningen med Drole de Jet (e. Coktail Jet – Likely Jet) ut på slutvarvet på 1.300-metersbanan och tvingades inflr slutkurvan ta plats utvändigt ledaren när det fylldes på bakifrån.

Fakta

Drole de Jet

hingst sex år e. Coktail Jet – Likely Jet e. Defi d’Aunou
24 st: 8–4–2
Rekord: 1.11,0am
Insprunget: 391.775 euro
Uppfödare: Jean-Etienne Dubois
Ägare: Ecurie d. AS
Tränare och körsven: Pierre Vercruysse

Expandera

Över det långa upploppet blev det en knallhård strid med Ble du Gers (e. Quinoa du Gers) och Drole de Jet hade på mållinjen nosen först på 1.11,2a/2.150. Svenskfödde Cash Gamble (e. Ready Cash) slutade sexa.

Förstapriset var 36.000 euro.

Drole de Jet är i bra form nu och trivs på Engien, i starten före denna var han tvåa i Prix de New York, bakom Classic Connection (e. Love You – Crys Dream) på 1.11,0a/2.150. I våras var Drole de Jet sexa i Finlandia Ajo.

I ett annat lopp på Enghien startade Norton Commander (e. Gift Kronos) i jakt på sin andra raka seger i Frankrike och femåringen spelades till storfavorit. Alt såg också bra ut i ledningen (Norton Commander drog i 1.12-fart) fram till mitt på upploppet då han plötsligt fick problem att freda sig mot Hooters USA (e. Armbro Embellish) och till slut galopperade som slagen. Arnold Mollema-tränade Hooters USA galopperade sedan också snöpligt kort före mål, som solklar etta, och segern värd 19.350 euro gick istället till fyraårige tyskfödde Very Impressive S (e. S.J.’s Caviar – Verify) och Eric Raffin på 1.12,4a/2.150. Holländaren Cees Kamminga tränar Very Impressive S.

Amerikanskan Verify lämnade en svenskfödd avkomma, Everest Sisu (e. Muscle Hill) som sprungit in 350.000 kronor, innan hon såldes till Tyskland 2014, dräktig med S.J.’s Caviar. Det föl hon då bar på var alltså Very Impressive S.

Fokustema
Hall of Fame
Läs senare

”Det mest märkliga var att jag körde själv”

ÅRJÄNG. Innan dagens tävlingar på Årjängstravet valdes fyra nya namn in i Hall of Fame på det Nordiska Travmuseet.
Av
Cecilia Kristoffersson
Stefan Melander tillsammans med Catarina Lundström och Scarlet Knights förra skötare Therese Pierce.
Stefan Melander tillsammans med Catarina Lundström och Scarlet Knights förra skötare Therese Pierce.

Tidigare var det 50 både två- och fyrbenta profiler som blivit invalda och för första gången valdes en finländare in. Jorma Kontio med sina nästan 11.000 segrar var en av de fyra som valdes in idag.
– Regelverket ändrades förra året och det är därför vi nu kan välja in profiler som inte bara är verksamma i Sverige, sade Roger Nygren från Svenska Hästsportjournalisters klubb om varför Kontio inte valts in tidigare och hur Jimmy Takter nu kunde bli invald i år.

Jimmy Takter var inte på plats, men tackade och Jorma Kontio som kört lopp i 52 år verkar inte ha några planer på att dra ned på löpkörningen.
– Jag hoppas att man håller sig frisk bara, sade han och svarade på frågan hur han håller sig i form att han bara kör häst.

Tore Fyrand, ordförande på Nordiska Travmuseet, och museichef Marita Arvidsson var de som höll i ceremonin och flera av de tidigare invalda profilerna var på plats.

Stefan Melander var redan invald som person och idag blev Scarlet Knight detsamma.
– Det finns inte ord för vilken häst det är. Det var Bernt Lindstedt som tjatade på mig att jag skulle köra själv och det är väl egentligen det mest otroliga med Scarlets karriär, att jag körde honom själv, sade Stefan Melander då han mottog priset.

Roger Walmann var den fjärde att väljas in i år och alla de invalda lät rörda i sina tal.
– Det här är jättestort för mig, sade Walmann som lyfte Ulf Thoresen.