Fokustema
Inför Stochampionatet
Läs senare

Gör Sayonara om Activateds bedrift?

Activated vann Stochampionatet för två år sedan. Fredrik Wallins sto spurtade förbi bland annat storfavoriten Conrads Rödluva. Nu är Wallin ute efter att vinna igen – med Conrads Rödluvas lillasyster Sayonara!
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Sayonara och Fredrik Wallin. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Sayonara och Fredrik Wallin. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Conrads Rödluva (e. S.J.’s Caviar – Moviestar) hade ännu inte etablerat sig som kullens bästa treåriga sto när lillasystern Sayonara (e. Donato Hanover) bjöds ut på Elitauktionen i slutet av maj 2018. Med facit i hand kan man nog säga att det var en felmatchning av uppfödarna bakom Sayonara att anmäla henne till Elitauktionen. Det hade kanske varit bättre att ha is i magen och invänta Conrads Rödluvas entré på tävlingsbanan innan Sayonara såldes, men det där ju lätt att säga efteråt…

Activated vid segern i Stochampionatet 2019 före Racing Berodda. Utanför bild finns trean Conrads Rödluva. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Sayonara ropades åter för 250.000 kronor men uppfödaren Ove Konradsson gav för den skull inte upp hoppet om att få stoet sålt auktionskvällen. Han hade noterat att Fredrik Wallin visat seriöst intresse för Sayonara och sökte upp Gävletränaren.

– Jag hade aldrig köpt så dyr häst som Sayonara tidigare. Och jag hade inte råd att lösa henne till det pris som var aktuellt. Skulle jag kunna köpa henne var jag tvungen att hitta delägare, säger Fredrik Wallin.

Det löste sig, Fredrik fick snabbt ihop affären genom att Sayonara är uppdelad i fyra andelar och kunde meddela Konradsson att denne inte behövde leta längre efter spekulanter till Sayonara.

Fredrik Wallins Stochampionatshästar
År
HästHärstamningPlacTidDistansPrispengar
2021Sayonara
e. Donato Hanover
u. Moviestar
2019Activated
e. Jocose
u. Marelle
11.13,22.640a2.400.000
2019Head For Home
e. Conny Nobell
u. Quite An Idea
01.14,12.640a500
2017Inga in Heaven
e. Orlando Vici
u. Västerbofromheaven
01.13,62.640a
2014Rouquine
e. Super Light
u. Chilly Peach
01.14,52.640a

Sayonara visade sig bli ännu tidigare utvecklad än sin storasyster, och även hon en kulltopp. Som tvååring vann Sayonara Svampen och ett auktionslopp och med 773.500 kr insprunget ett och ett halvt år efter att Fredrik Wallin snabbt sydde ihop affären Elitauktionskvällen kunde man konstatera att det varit en lyckad satsning att köpa Sayonara.

Men glädjen blev inte beständig. Som treåring nådde Sayonara inte alls upp till sin toppnivå: Sex starter under hösten, ingen gång bland de tre främsta, 61.500 kronor in.

– Sayonara åkte på en riktigt elak infektionshistoria som det tog hela fyra månader att bli frisk ifrån. Det hanns inte med någon uppbyggande mängdträning alls innan vi trots allt lät henne prova mot storloppen på hösten som treåring. Utifrån förutsättningarna med avsaknaden av träningsmängd tycker jag att hon gjorde det fullt godkänt som fyra i Oakskval och sexa i Breeders Crown-semifinal, säger Fredrik Wallin.

I vintras flöt träningsschemat på bättre och i Drottning Silvias Pokal i maj i år stod det klart att Sayonara var tillbaka på toppnivån. Hon slutade där fyra bakom USA-importen Fifty Cent Piece, Honey Mearas och. Eagle Eye Sherty, och före Helluva Am. De tre sistnämnda möter hon på söndag igen, i Stochampionatet.

– I Drottningpokalen gick hon egenligen på ”grundträningsnivån”. Men efter det har jag skruvat på med hårdare träning. Jag gjorde precis samma sak med Activated och det gav ju jättebra resultat till Stochampionatet, säger Fredrik Wallin.

Som det såg ut i uttagningen till Stochampionatet förra fredagen har det lyckats än en gång. Sayonara avslutade fån position rätt långt bak överkant 1.11 sista varvet med en verkligt vass upploppsspurt när hon vann sin Stochampionatsuttagning före Hill’s Angel. Och kusken Carl Johan Jepson, som kvalade in tre Stochampionatsfinalister, väljer att köra just Sayonara som Jepson varit ordinarie kusk bakom hela karriären. Jepson körde också Walllins Activated till segern i Stochampionatet för två år sedan.

Fredrik Wallin tycker som de flesta andra att årets Stochampionat är öppet och att Sayonara är en av de hästar som kan vinna.

– Det är många som vill vara med och slåss om segern i år. Det blir dagsform och löpningsförlopp som avgör. Sayonara är ju väldigt bra på många sätt, men när det kommer till styrkan är Activated bättre…men då hör till saken att jag tror att det överhuvudtaget är väldigt få ston som kan matcha Activated vad gäller styrka.

Men det finns en sak Sayonara har i bakfickan, Hittills outnyttjade växlar. Första gången Sayonara gick barfota – och med jänkarvagn – var i kvalet till Drottning Silvias Pokal.

– Alltså, växellådan är i sig komplett nu med barfota, jänkarvagn, rycktussar och norskt huvudlag. Det är ju bara det att Jepson knappt använt dem! Det norska huvudlaget har han inte ryckt ännu och tussarna har han bara dragit någon enstaka gång, säger Fredrik Wallin.

Det är ju bara det att Jepson knappt använt dem!

Med andra ord: Sayonara vann sitt kval till Stochampionatet – hästens första seger sedan tvååringssäsongen – med oryckla tussar och odraget norskt huvudlag. Från tolftespår.

Fakta

Sayonara

sto fyra år e. Donato Hanover – Moviestar e. Juliano Star
17 st: 4–1–3
Rekord: 1.16,3k* – 1.12,8am
Insprunget: 1.120.000 kr
Uppfödare: Ove Conradsson, med flera
Ägare: Fredrik Wallin, med flera
Tränare: Fredrik Wallin, Gävle
Körsven: Carl Johan Jepson, Färjestad
Skötare: Fredrik Wallin

Meriter: Som tvååring seger i Svampen och ASVT Trottex Auktionslopp. Som fyraåring fyra i Drottning Silvias Pokal.

Härstamningen: Sayonaras pappa Donato Hanover (e. Andover Hall – D-Train e. Donerail) 1.08,5ak*/27,3 mkr, vars vinnartid 1.08,5 som treåring var världsrekord, har gjort sig känd som en mycket bra stoförärvare. Han har tre USA-födda döttrar och en svensk (D’One u. Giant Diablo) som sprungit in över en miljon dollar. Fjolårets Hugo Åbergs Memorial-Memorial-vinnare Double Exposure (u. K.D.Girl.) är nära att bli Donato Hanovers femte miljondollarvinnande sto.

Mamma Moviestar (e. Juliano Star – Miss Pilaar e. Super Arnie), 1.14,8ak/131.800 kr, har som sin första avkomma lämnat kulldrottningen Conrads Rödluva (e. S.J’’s Caviar), 1.09,7ak/11.119.000 kr. Sayonara är andra avkomman. Moviestars mor Miss Pilaar (e. Super Arnie – Torinos Sweet L. e. Ata Star L.), 1.13,0ak/1.892.296 kr var också en kulltopp med seger i Derbystoet och andraplats i korta E3 som toppmeriter. Miss Pilaar vann även Guldstoet på Axevalla som treåring.

Conrads Rödluva. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Miss Pilaar har lämnat topparna Bobtail, 1.11,4ak/5.192.838 kr och Jullan, 1.13,2am/1.571.814 kr, båda helsystrar till Sayonaras mamma Moviestar. Jullan vann kval till Stochampionatet men var struken i finalen. Jullan har lämnat miljonvinnande dottern Julia Pellini (e. Yankee Glide), 1.11,8ak/1.202.829 kr och Bobtail är mamma till dottern Cactus (e. Cantab Hall) 1.11,7ak*/868.900 kr.

Expandera

 

Fokustema
V75 Färjestad
Läs senare

”Min bästa segerchans”

Björn Goop, Daniel Redén och Robert Bergh har alla 13 tränarsegrar i STL-lopp 2021.
Alla kan förbättra den siffran på Färjestad i morgon.
Så här säger Redén om sina tre V75-hästar.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Missle Hill. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Missle Hill. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I de rikstotolopp som ingår i STL har Daniel Redén drygt 19 i segerprocent efter 13 segrar på 68 starter hittills i år. När Unionstravet avgörs på Färjestad på lördagen plockar Redén ut tre hästar i STL-lopp.

Missle Hill (e. Muscle Hill) startar i gulddivisionen efter sex veckors tävlingsuppehåll. I sin senaste start slutade han tvåa från 40 meters tillägg över lång distans i Sommartravets final.

– Han gick väldigt bra och visade uppåtform. Nu har det gått lite lång tid mellan starterna, men Missle har tränat på fint. Det är bra distans och läge nu, det känns bra. Jag har inte bestämt mig om vagn än, det kan bli tal om vanlig vagn eftersom han gick så bra i en sådan senast, sade Daniel Redén till V65 Direkt.

Hästen är bra för klassen, men är lite vansklig från start

Mest betrodd av Redéns V75-travare är Bugatti Miles (e. Djali Boko), som vunnit tre av sju starter sedan han kom till Redén men också galopperat vid två tillfällen. Klass I-hästen kommer närmast från seger i ett långlopp i Eskilstuna.

– Bugatti var mycket bra vid segern, han fungerade bra och Per (Lennartsson) var nöjd. Hästen är bra för klassen, men är lite vansklig från start, det är där han kan galoppera. Annars är hästen förnuftig och fin. Han kommer att göra ett bra lopp och borde gått framåt med senaste starten. Det är min bästa segerchans, sade Redén.

Deal Done Zet (e. Googoo Gaagaa) har klivit upp i bronsdivisionen, där han står hårt inne på pengarna.

– Hästen har tränat på och gått bra, han gjorde ett starkt lopp senast. Han håller sin fina form och jag tror att han gör ett bra lopp igen, men han har kommit upp i klass och då blir det tuffare.

V75-tips: Vi tar grepp direkt!

Fokustema
Svensk Travsport
Läs senare

Proffstränare utreds för djurskyddsbrott

En svensk proffstränare misstänks för att ha gått mycket hårt åt och slagit en häst utanför tävling. Enligt uppgifter till Sulkysport ska det också finnas en film på händelsen.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
En proffstränare är misstänkt för att ha slagit en häst och ST har startat en utredning. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
En proffstränare är misstänkt för att ha slagit en häst och ST har startat en utredning. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Det här ett relativt nyligen initierat utredningsförfarande och i det skedet kan vi bara bekräfta att vi har en pågående utredning. Vilka åtgärder som vi vidtar kan jag inte gå in närmare på, säger Jesper Holm, utredare på Svensk Travsports hästvälfärdsavdelning.

Enligt uppgifter till Sulkysport är händelsen filmad.

– Jag kan inte kommentera något i utredningen just nu och inte heller vilken typ av material som finns, säger Jesper Holm.

Kan bli en polisanmälan

Vad som sker återstår att se, men om det visar sig vara ett djurskyddsbrott kan det bli frågan om en polisanmälan också.

– I ett sådant fall ligger det på vår veterinär. Alla veterinärer har en skyldighet att polisanmäla om det sker ett djurskyddsbrott, säger ST:s förbundsjurist Göran Wahlman.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Helt annan häst”

Inleder man sin tävlingskarriär med att springa banrekord får man förväntningar på sig.
Efter tre mindre lyckade starter studsade Global Crusader tillbaka med besked under torsdagskvällens tävlingar på Bergsåker!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Henrik Svensson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Henrik Svensson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Den treårige S.J.’s Caviar-valacken inledde sin karriär med att springa banrekord i Östersund. Henrik Svenssons häst kom i mål på 1.15,7/2.140 meter vid tävlingsdebuten den 5 juli efter att kvalat på 1.18,6 två veckor tidigare.

Fakta

GLOBAL CRUSADER

Treårig brun valack e. S.J.’s Caviar-Undine Kronos e. Muscle Hill

St: 5: 2–0–1, 1.14,9k, 112.500 kr.

Ägare: Henrik Svensson Travstall AB, m fl.
Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand.

Tränare: Henrik Svensson, Bergsåker.

– Det har har alltid varit en trevlig häst; han har haft lätt för sig och är en fin travare men han har varit jättetrög och inte så träningsvillig. Därför var det en väldig överraskning när han debuterade på 1.15,7. Han hade piggnat till i några jobb innan det och även i kvalet, men att han skulel gå ut och debutera på banrekord gick inte att förutspå.

”Svarade på allt”

Därefter har det följt tre raka starter med begränsade resultat innan det åter blev full pott i torsdagskvällens lopp ingående i Svensk Travsports Unghästserie.
Från tät vann Global Crusader på 1.14,9/1.640 meter via 1.11,4 sista 500 meterna. Det hämtades hem 50.000 kronor med gott om sparade krafter i reserven.
– Han är en helt annan häst när han är i öppet läge, men jag tror dock att han kommer lära sig att gå i ryggar vad det lider. Om han får gå invändigt och får häst på utsidan tror jag att han kommer lära sig att ta i. Faktum var att han även var trög i debuten, men svarade på allt som kom så det går åt rätt håll.

För ovanlighetens skull hade Svensson utrustat en treåring med urryckare i torsdagskvällens lopp.
– Jag brukar inte ha det så tidigt på hästarna, men i och med att han är så trög så testade jag. Jag fick fullt i tömmarna så fort jag ryckte dem och det fanns krafter kvar i hästen över mållinjen.

Framtiden?
– Vi får göra någon start till det här året för han känns så fin, men jag har inte tittat ut något specifikt lopp. Sedan ställer vi av honom när det blir hårda banor.

Oaksvinnare på mödernet

S.J.’s Caviar (e. S.J.’s Photo) är far till någon storstjärna varje säsong. I den kull som Global Crusader tillhör är Oaksfinalisten Rihanna W.I. 1.12,9am/910.000 kr den hittills främsta och han har dessförinnan fyra raka årgångar bakom sig där han är far till minst en svenskfödd miljonär.

Mödernet på Global Crusader går i tredje led tillbaka till Syrinx Hanover (e. Lindy Lane) 1.10,4ak/$1.699.426 som var en fantastiskt framgångsrik tävlingshäst med triumfer i Breeders Crown som tvååring samt äldre och Hambletonian Oaks bland mycket annat.
– Vi lånade faktiskt Global Crusaders mor Undine Kronos (e. Muscle Hill) av Global, tog två avkommor och behöll den här själva så Global Crusader har varit hos oss hela tiden, avslutar Henrik Svensson.