Fokustema
Kallblod
Läs senare

Gorms nya kliv mot eliten

Han var Kriteriefinalist som treåring.
Drygt tre år senare är han bättre än någonsin.
Svante Båths kallblod Gorm fortsätter att imponera.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Svante Båth-tränade Gorm kommer starta i lördagens final av Dubbelcupen tillsammans med Ulf Ohlsson. Foto Hanold/ALN
Svante Båth-tränade Gorm kommer starta i lördagens final av Dubbelcupen tillsammans med Ulf Ohlsson. Foto Hanold/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Gunnar Melander tvingades lämna återbud med Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.) till Paul Oscarssons Minne för kallblodseliten på Bergsåker ikväll.

– Han trampade sig lite i hagen, det är inget allvarligt men det går inte att starta. Om det blir någon fler start i år har med vädret att göra med, men troligen blir det ingen mer före vårdagsjämningen, sade Gunnar Melander till ATG Live.

Med Månlykke A.M. ur leken såg det på papperet istället ut att bli en duell mellan Sveriges bästa kallblodssto Stjärnblomster (e. B.W.Modde) och sexårige uppstickaren Gorm (e. Dotterud Teddy). 

Och visst blev det en härlig fight när loppet kom iväg efter fyra (!) omstarter.

Ulf Ohlsson var ute efter ledningen med Gorm och körde sig dit i första sväng, medan Mats E Djuse letade rygg med Stjärnblomster från bakspår. Positionerna var tidigt intagna och tempot var bra denna tid på året: 1.21,7 första 500 meterna och varvning på 1.22,2.

Sedan drog Ohlsson åt tumskruvarna och valde själv att dra upp farten på sista bortre långsidan.

– Han hade inga problem med omstarterna, han är ganska säker och det bekom honom inte. Sedan körde jag lite på klockan och eldade på sista 700 meterna när jag såg att Stjärnblomster satt en bit bak, sade Ulf Ohlsson i vinnarcirkeln.

Ja, för det var till vinnarcirkeln Ohlsson och Gorm kom. Via en snabb avslutning landade han på goda 1.21,6/1.640 meter voltstart och då spelade det ingen roll att Stjärnblomster toppspurtade till andraplatsen och plockade många längder på ledaren sista 400 meterna i tredjespår.

– Det har varit fantastisk utveckling på hästen. Han är väldigt fin att köra och hantera, sade Ulf Ohlsson.

Dubbla klassiska finaler – och cancer

Gorm har tränats hela karriären av Svante Båth och kvalade in till Svenskt Kallblodskriterium på Dannero som treåring. Fyraåringssäsongen gav finalplats i norska Derbyt där en upploppsgalopp kostade en fin placering. Han avslutade sedan fyraåringssäsongen med att besegra äldre hästar i finalen i kallblodsdivisionen i mellandagarna och kvitterade ut en kvarts miljon kronor på ett bräde.

På hästen som femåring visade Gorm att han tagit nya steg uppåt och kändes redo att kliva in i eliten som sexåring.

Då var olyckan framme. Ett svårläkt sår på hasen visade sig vara cancer. 

– Gorm hade en så kallad sarkoid, en cancerform men en godartad sådan. Dock problematisk då den satt vid och i princip in i hasleden. Närheten till senor och senskidor gjorde det svårt att få bort så mycket som vi önskade. Tumörer behöver avlägsnas med marginal, det räcker att enstaka tumörceller blir kvar för att tumören ska växa på nytt, säger veterinär Gustaf Croon på Mälaren Hästklinik till Svensk Travsports hemsida.

Fakta

Gorm

Hingst 6 år e. Dotterud Teddy – Moe Sigyn e. Elding
Resultat: 40 st: 19–8–3
Rekord: 1.21,6k* – 1.20,8ak
Intjänat: 1.665.414 kr
Uppfödare: Peter Johansson, Harads
Ägare: Countess AB, Luleå
Tränare: Svante Båth, Bergsåker
Körsven: Ulf Ohlsson, Solvalla
Skötare: Kim Moberg

Gorm reste sig från sjukdomen och är bättre än någon gång tidigare. Fem segrar på sju starter har det blivit sedan comebacken i juli och den sexårige hingsten är ett spännande namn för högsta klassen nästa år.

Gorm är uppfödd av Peter Johansson, Harads, och ägs av Countess AB i Luleå. Bakom det ägarnamnet döljer sig Peter och Camilla Vikström.

Gorm fick tummen upp på kallblodens avelsvärdering 2019. Nästa år är det tänkt att han ska debutera i aveln och kombinera tävling med arbetet som avelshingst.

Att Gorm har sina papper i ordning råder inga tvivel om. Hans mamma Moe Sigyn (e. Elding), 1.27,2ak/231.912 kr, är helsyster med självaste avelsmatadoren Moe Odin!