Fokustema
Gårdagens Höjdare
Läs senare

Gott Klirr överlägsen utan skor

Gott Klirr verkar bli att räkna med i de öppna femåringsloppen för kallblod i år. Åsajerven-sonen imponerade stort i årsdebuten på Östersundstravet igår på 1.25,7a/2.140.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Jan-Olov Perssons hästar stapålatr ettor i resultatraderna just nu. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport.
Jan-Olov Perssons hästar stapålatr ettor i resultatraderna just nu. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport.

Gott Klirr vann inget lopp som fyraåring, men tjänade ändå en kvarts miljon kronor och travade 1.23,6. Han var i final i både svenska och norska Kallblodsderbyt.

Fakta

Gott Klirr

hingst fem år e. Åsajerven – Gott Tuffa e. Elding
31 st: 4–6-7
Rekord: 1.25,3m – 1.23,6ak
Insprunget: 539.573 kr
Uppfödare: Matts Gottås, Tandsbyn
Ägare: Kuril AB & Åke Svanstedt Inc
Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren
Körsven: Mats E Djuse, Hagmyren
Skötare: Emelie Mood

Expandera

Årsdebuten på Östersundstravet, i ett lopp i Dubbelcupen (final i Gävle veckan före Elitloppet) slutade med seger med 30 meter efter ett slutvarv i 1.23-fart. Detta sedan Mats E Djuse kört till ledningen inför slutvarvet och Gott Klirr sedan utökat avståndet ned till medtävlarna hela vägen in i mål, till synes utan att Djuse lät hästen göra mer än sköta sig själv i den fart Gott Klirr fann bekväm.

Gott Klirr avslutade fyraåringstävlandet i december med två raka galopper, och nu var det en både fräsch och smidig årsdebutant som presenterades. Dessutom verkade han trivas förträffligt på den barfota-runt-om-balans som provades för första gången.

Gott Klirr tränas av Jan-Olov Persson vilken har satt en sällsam fart på säsongen redan i dess inledning. Stallets kallblod har hunnit göra 23 starter under första veckan i april i 15 olika lopp varav åtta slutat med seger. Igår i Östersund blev det tre segrar i lika många lopp.

Gott Klirr har sina stampapper i ordning. Hans mamma Gott Tuffa (e. Elding – Svinna) har innan Gott Klirr lämnat helsyskonen, med Järvsöfaks som pappa, Tand Kraft 1.21,4ak/2,7 mkr, vinnare av norska Kallbklodskriteriet, och Tand Tuff 1.22,1ak/1,3 mkr.

 

Fokustema
Doping
Läs senare

Fast för doping efter hårprov

En amatörtränad häst testade positivt för doping efter seger i ett montélopp på Solvalla i januari.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Svensk Travsport rapporterar om dopingfallet på sin hemsida. Det handlar om sexårige valacken Power Memphis (e. Mr Pine Chip), som lämnade positivt A-prov via hårprov efter segern på Solvalla den 22 januari.

Hårprovet visade spår av det manliga könshormonet testosteron. Så här skriver Svensk Travsport om substansen: Testosteron är ett manligt könshormon och är originalet till de syntetiska anabola steroiderna. I dopningssammanhang används anabola steroider för att öka muskelmassa, fysisk styrka och uthållighet.

B-provet är skickat för analys på ett annat laboratorium och ST har inlett en utredning. Power Memphis är belagd med startförbud tills vidare.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Dubbla föl i Stenkullen

Christina och Mats Olsson i Stenkullen kan rapportera om två fölningar. Quill Pen har fått ett sto efter Explosive Matter och Snow Angel en hingst efter S.J.'s Caviar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Snow Angel (e. Order By Fax), 1.12,0ak/723.400 kr, tävlade för Mats Olsson och vann nio lopp på 68 starter. Hennes hingst efter S.J.’s Caviar är hennes första avkomma.

Snow Angels son efter S.J.’s Caviar. Foto: privat

Själv är Snow Angel undan Angel’s Light (e. Angus Hall), 1.17,7k/26.500 kr. Hennes mor Flash Light (e. Mack Lobell), 1.16,3ak/97.500 kr, har sin överlägset bästa avkomma i Malin Löfgrens stjärna Sanity (e. Love You), 1.09,2ak/10.280.145 kr, vilken deltog i Elitloppet två gånger.

Andra avkomman

Quill Pen (e. Offshore Dream-In Writing), 1.12,3ak/506.688 kr, har en avkomma sedan tidigare – en tvåårig dotter efter Raja Mirchi – och i år har hon fått ett sto efter Explosive Matter.

Hennes mor In Writing (e. Malabar Man), 1.16,0/$4.376, fick fem avkommor och samtliga tog sig till tävlingsbanan med I Am Dynamite (e. Love You), 1.12,7am/817.450 kr, som den främste.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Gävle
Läs senare

Positivt A-prov av 1.10-travare

I mars sprang Picasso 1.10,1a/1.640 meter i Gävle.
Idag rapporterar Svensk Travsport att den tolvårige valacken lämnat ett positivt A-prov.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

ST meddelar följande:

Det urinprov som togs efter loppet visar i analysen av A-provet på förekomst av substanserna Koffein och Teofyllin över rapporteringsnivå”.

Tills vidare har Picasso, som tränas av Gävles Troels Andersen, startförbud och B-provet skickas till ett franskt laboratorium för analys. Svensk Travsport har startat en utredning.

Fakta

  • Koffein är ett centralstimulerande medel med uppiggande effekt. Teofyllin är en metabolit (nedbrytningsprodukt) till koffein.
  • Koffein finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns det koffein ensamt eller i kombination med andra läkemedelssubstanser i flera humanläkemedel.
  • Koffein finns i ett antal livsmedel och även förekomst i vissa foder har tidigare konstaterats.