Fokustema
Norska klasselöpen
Läs senare

Grym uppvisning av Hillary B.R.

Fyraåriga stoet Hillary B.R. bättrade på sin aura av att vara ett fenomen ytterligare när hon vann det norska Stoderbyt i uppvisningsstil på norska rekordet 1.11,9a/2.100.
Av
Lars G Dahlgren
Hillary B.R. vägrar förlora. Foto Lars B Persson
Hillary B.R. vägrar förlora. Foto Lars B Persson

Magnus Teien Gundersen avvaktade i fjärde par utvändigt i början innan han körde till ledningen inför slutvarvet. Hillary B.R. öppnade direkt upp flera längders försprång till medtävlarna och hon vann med 30-talet meter utan att se ut att behöva visa speciellt mycket av alla resurser hon hade inombords.

Fakta

Hillary B.R.

sto fyra år e. Muscle Hill – Fiery Chip e. Pine Chip
15 st: 15–0–0
Rekord: 1.09,9ak*
Insprunget: 3.887.386 NOK
Uppfödare: Björn Rishaug
Ägare: Arne Sandbäk Jr. & Erland Åslund
Tränare: Geir Vegard Gundersen
Körsven: Magnus Teien Gundersen

Expandera

– Det här var det viktigaste loppet hon varit med i och det hade varit orättvist om hon inte fått vinna eftersom hon är så pass mycket bättre än de andra. Hon kändes ”helt rå”, konstaterade Magnus Teien Gundersen.

Hillary B.R. (e. Muscle Hill – Fiery Chip) är fortfarande obesegrad efter 15 starter och har vunnit alla de stora norska årgångsloppen för ston. Att kalla henne ”Norges Ina Scot” torde vara helt på sin rätta plats.

– Hon är en ”formel 1-häst”. Planen för unghästloppen sträckte sig fram till idag och nu hoppas jag hon får fortsätta glädja norsk travsport flera år framöver, sade tränaren Geir Vegard Gundersen, som inte direkt stack under stol med att nu börjar en ny tränings- och matchningsplan som går ut på Oslo Grand Prix nästa år.

…Och den planen har ett stopp i Sverige i höst! Hillary B.R. är startberättigad i Breeders Crown i Sverige och vann i maj ett BC-försök i Halmstad. Så Hillary B.R. lär komma till Breeders Crown-semifinalerna på Solvalla i slutet av oktober.

Som premiechansad fick Hillary B.R. två miljoner kronor för segern i Stoderbyt. Långt bakom henne vann Rebella Matters (e. Explosive Matter – Mystical News ) och Frode Hamre klungspurten om andraplatsen på 1.12,9 medan Hillary B.R:s stallkamrat Blueridge Sun (e. Revenue – Blueb Ridge Gal) slutade trea för Geir Vegard Gundersen.

Gundersens stall vann även Derbyt, med Max Brady (e. Cantab Hall – Hope Brady) som Geir Vegard körde själv. Denne tog sin tredje storseger, tidigare har han Prinsesse Märtha Louises pokallopp som treåring och i somras norska Sprintermästaren. I Kriteriet förra året var Max Brady fyra.

Fakta

Max Brady

hingst fyra år e. Cantab Hall – Hope Brady e. Ganymede
13 st: 7–2–2
Rekord: 1.11,5ak
Insprunget: 3.265.000 NOK
Uppfödare och ägare: Håkon Engen (Stall Toftemo)
Tränare och körsven: Geir Vegard Gundersen

Expandera

Derbysegern grundlades i starten där Gundersen var bestämd på att han skulle till ledningen. Max Brady fick bestämma hela vägen och höll med knapp marginal på 1.14,5a/2.600 meter undan för Eye Of The Tiger (e. Zola Boko) vilken efter en långsam start fick den otacksamma uppgiften att gå i tredjespår utan rygg hela sista varvet. Trea slutade Max Bradys stallkamrat Noble Superb (e. Maharajah) som satt fast i vinnarens rygg med krafter sparade.

– 150 meter trodde jag att Eye Of The Tiger skulle ta mig, men han gick ända till mål, sade Geir Vegard Gundersen.

Som premiechansad fick även Max Brady två miljoner norska kronor i segerpremie. Hans möderne har svenska rötter: Mormors mor är Madam Vee (e. William Vee – Madam Sam) vilken exporterades till Norge som tvååring, tog hela 20 segrar på 52 starter och sprang in drygt 400.000 kronor.

Marcus Lindgren-tränade Stoletheshow (e. Dream Vacation) som vann norska Kriteriet förra året, fick nöja sig med fjärdeplatsen efter att ha körts fram utvändigt ledaren efter ett varv.

Tidig stjärna åter kulletta

Custom Colt (e. Offshore Dream – Kentucky Avenue) var en av kullens första stjärnor. Han vann Breeders Crown-lopp i Sverige som tvååring och i våras slog han Uppfödningslöpningsvinnaren Bythebook i ett BC-försök i Örebro plus vann Hans Petter Tholfsens Minneslopp. I Kriteriet räknades Custom Colt dock inte mer än som en outsider efter tredjeplats i försöket och från åttondespår.

Fakta

Custom Colt

hingst tre år e. Offshore Dream – Kentucky Avenue e. Viking Kronos
14 st: 6–4–1
Rekord: 1.14,0am*
Insprunget: 1.539.012 NOK
Uppfödare: Svein Ove & Silje Flöisvik
Ägare och tränare: Henry Rorgemoen
Körsven: Svein Owe Wassberg

Expandera

Custom Colt vann Kriteriet med stor startgalopp. Han kom sedan tillbaka till utvändigt slagläge och slog på målfoto Te Amo Corazon (e. Trixton) på 1.14,0a/2.100. Det var inte bara Custom Colt som galopperade, flera av hans medtävlare gjorde bort sig.

– Vi hade pratat innan om att hästen kunde vara osäker i starten och det visade sig stämma, han rullade över. Det var nära galopp in på upploppet också, sade Svein-Owe Wassberg som körde hästen för första gången.

– Äntligen hade vi stolpe in. Hästen har haft dålig kurva. I våras kände jag att jag hade bästa hästen, men plötsligt ville han inte och rullade över i galopp i loppen, sade tränaren Henry Rorgemoen.

Världsrekordhållarinna bakom Stokriterievinnaren

Lady Ann (e. Credit Winner – Peaceful Way) debuterade så sent som i början av juli och hade innan Stokriteriet vunnit ett lopp, på Färjestad i somras, när hon nu plötsligt klev fram som kulletta med en visslande snabb upploppsspurt. Erlend Rennesvik fick daghjälp fram till upploppet med det treåriga stoet som sprintade från på 1.14,6a/2.100 meter.

Fakta

Lady Ann

sto tre år e. Credit Winner – Peaceful Way e. Angus Hall
6 st: 2-1–1
Rekord: 1.14,3am
Insprunget: 797.190 kr
Uppfödare och ägare: Svein Seljord
Tränare och körsven: Erlend Rennesvik

Expandera

Lady Anns mamma Peaceful Way (e. Angus Hall – Royal Bait) från Lady Ann Reeds möderne, var ett toppsto, rekord 1.09,5 och över tre miljoner dollar insprunget. Peaceful Way satte världsrekord och var en stor stjärna från tvååringssäsongen (valdes till Årets tvååriga sto i Kanada) upp som äldre, där hon vann bland annat Breeders Crown och Maple Leaf Trot.

Hon har fiunnits i norsk avel, Svein Seljord, sedan 2013 och har nu lämnat två årgångstoppar i rad: Fyraåriga Thankful (e. Muscle Hill) vilken var femma i Stoderbyt bakom Hillary B.R. och sedan alltså Stokriterievinnaren Lady Ann.

 

Fokustema
V64
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Tänds en stjärna på Mantorp?

I segerlistan finns superstjärnor som Victory Tilly och Scarlet Knight.
Tänds en ny i kvällens final av Sikta Mot Stjärnorna på Mantorp?
Av
Ola Lernå
Johan Untersteiner jagar första inteckningen i Sikta Mot Stjärnorna som avgörs ikväll på Mantorp. Foto Mia Törnberg
Johan Untersteiner jagar första inteckningen i Sikta Mot Stjärnorna som avgörs ikväll på Mantorp. Foto Mia Törnberg

200.000 kronor väntar vinnaren i Sikta Mot Stjärnorna som de senaste två åren tagits hem av ston. Ifjol vann Fanny Chenal och året före Violet Bi. Ikväll är det ett sto (Svecak Palema) som mäter krafterna med tio hingstar över 2.140 meter.
Johan Untersteiners Guzz Mearas (e. Muscle Mass) har lovat massor, men inte riktigt fått den utdelning som väntat. Han var tvåa i långa E3-kvalet, men gjorde bort sig med galopp i finalen. Och senast var han tapper trea i Kriteriekvalet från hopplöst startspår.
– Det är väl en sådan häst som lika gärna kunde haft en eller två miljoner till på sitt konto, men tur förtjänar man. Jag var jättenöjd med honom senast i Kriteriekvalen, men trots en topprestation tog han sig inte vidare, säger Johan Untersteiner.
Ikväll ställs han mot namnkunniga konkurrenter som Zola Key och Admiral As.
– Jag har stor respekt för motståndet, men jag vet att jag har en häst som kan besegra dem. När han nu inte tog sig till Kriteriet ligger det här loppet bra i tiden inför Breeders Crown som blir nästa mål.

”Rörelsen utvecklas”

Johan Untersteiner är nyss hemkommen från Lexington där han köpte två nya hästar. Johan har handlat friskt i höst och fyllt på stallet underifrån.
– Det är förstås ett krav om man vill vara med i toppen och kriga. Jag är nöjd med året, även om vi inte haft de där topphästarna som vunnit Grupp 1-loppen. Det måste till om vi ska nå upp i siffrorna från mina toppår. Jag tycker ändå att min rörelse utvecklas efterhand och jag har fortsatt en hel del idéer om saker som ska göra det ännu bättre, säger Untersteiner.
Han har kört in 11,8 miljoner som tränare och 14,6 miljoner som kusk. Siffror som kan förbättras under kvällen då Johan kör i samtliga V64-avdelningar – och dessutom är väldigt hårt betrodd!
– Är jag? Mina egna har jag förstås bra koll på, men de jag kör åt pappa Peter har jag svårare att bedöma.
Kan du ranka segerchansen inbördes mellan dina sex uppsittningar på V64?
– Då sätter jag Velegance (V64-4) överst. Hon var grym efter galopp senast och utgångsläget är bra positivt. Hon blev för het senast och att inleda bakom hästar är inget negativt för henne. Det är nog bästa chansen trots allt.
Och sedan?
Guzz Mearas (V64-5) har bra läge, känns fin i jobben och jag vet att han kan besegra de här hästarna.
Patch Wibb (V64-1) är också hårt betrodd?
– Det klart att han kan vinna, men från det här läget hamnar han sist från början. Det är en häst med utveckling i, men spåret här är inte alls bra och det kan bli strul på vägen. Nej, han hamnar inte topp tre.
Everton (V64-3) då. Han är omgångens mest betrodda häst!?
– Jag har inte läst på motståndet där tillräckligt. Kan jag komma till spets? Jamen då är mycket vunnet. Det är en bra häst, men ingen man bara åker ut med känslan att han bara vinner.
Mr Magnifique (V64-1) och Cobol Queen (V64-6)?
– Två hästar i rätt så bra slag och den sistnämnda är verkligen värd en seger, men samma här. Det krävs lite klaff på vägen för att det ska räcka hela vägen till seger.
Några ändringar på dina hästar?
– Av de som jag tränar själv (Mr Magnifique, Patch Wibb, Guzz Mearas och Cool McQueen) blir det inga ändringar på. Om det sker något på de Peter tränar vet jag inte ännu.

Fokustema
EM
Läs senare

EM: Sju kämpar om 1,2 miljoner

Europamästerskapen för treåringar avgörs i samband med Europaderbyt på Vermo. Efter masstrykningar finns endast sju hästar med i anmälningslistan trots att förstapriset är 60.000 euro.
Av
Ola Lernå
Ecurie D, tränad i Norge men ägd i Sverige, jagar 60.000 euro i EM för treåringar på Vermo. Foto Simon Hagen
Ecurie D, tränad i Norge men ägd i Sverige, jagar 60.000 euro i EM för treåringar på Vermo. Foto Simon Hagen

Av dessa är ingen tränad i Sverige, däremot är ju Ecurie D. (e. Infinitif) numera svenskägd och körs dessutom av Björn Goop.

EM för femåringar ser fjolårets Europaderbyvinnare Villiam (e. Muscle Hill) från spår tre och han ställs bland annat mot Björn Goop-tränade Portland. Villiams senaste framträdande var galoppen i Jibuleumspokalen och han har endast startat en gång (trea i Rättvik i juli) sedan triumfen i Europaderbyt i oktober ifjol.

EM för treåringar. 2.120 m. autostart. Förstapris 60.000 euro.

 1. First Class Lady  – Tapio Perttunen
 2. Ferus Galax  – Harri Koivunen
 3. Maya Turbo – Robin Bakker
 4. Custom Colt – Mika Forss
 5. Golden Dream ME – Noralf P Brækken
 6. Raskolnikov Frido – Santtu Raitala
 7. Ecurie D. – Björn Goop

EM for femåringar. 2.120 m. autostart. Förstapris 50.000 euro

 1. Stonecapes Queila – Hannu Torvinen
 2. Commit Boom Bay – Nicolaj Andersen
 3. Villiam –  Jorma Kontio
 4. Callela Lisbeth –  Esa Holopainen
 5. Cameron Evo –  Olli Koivunen
 6. Portland – Björn Goop
 7. Hotshot Luca –  Pekka Korpi
 8. Willow Pride – Mika Forss
 9. Le Gros Bill  – Iikka Nurmonen
 10. Club Nord Elit  –  Jukka Torvinen
Fokustema
Dansk dramatik
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Ingves i backen

Igår kördes Danskt Travkriterium på Charlottenlund och Peter Ingves körde Enjoy the Coktail till seger i Kriterium Consolation åt Christian Lindhardt, men efter loppet höll det på att gå illa.
Av
Cecilia Kristoffersson
Peter Ingves efter Enjoy the Coktails seger på Lunden igår. Foto Burt Seeger
Peter Ingves efter Enjoy the Coktails seger på Lunden igår. Foto Burt Seeger

Kriterium Consolation kördes som dagens femte lopp och efter att Enjoy the Coktail (e. Coktail Jet) skurit mållinjen först tillsammans med Peter Ingves skulle Ingves göra ”benet”, den segergest han är känd för. Men Enjoy the Coktail blev rädd och Ingves fick hoppa ur sulkyn.

– Det var odramatiskt egentligen och det är ingen fara med mig idag. Han blev lite vass då han såg mitt ben genom hålet i murphyn och var på väg att börja slå. Jag hoppade ur sulkyn och tappade ena tömmen, men lyckades få tag i huvudet på honom. Det var tur att han inte kom lös, säger Ingves som precis är färdig med dagens träningsjobb åt Peter Untersteiner.

Fyra lopp senare körde Peter Ingves Explosive Lady (e. Classic Photo) åt John Friis i Noras Bean Dansk Hoppe Kriterium, men de slutade oplacerade.