Fokustema
Solvalla
Läs senare

Guldet till Uza Josselyn

STOCKHOLM. Åttaåriga Uza Josselyn var strålande i EM för ston.

Från ledningen hemförde hon guldet på vassa 1.10,5a/2.140 meter.
– Fantastiskt, bubblade tränaren René Aebischer.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Två franskfödda ston gjorde upp om guldet i Sto-EM. Uza Josselyn höll undan för Bahia Quesnot. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Två franskfödda ston gjorde upp om guldet i Sto-EM. Uza Josselyn höll undan för Bahia Quesnot. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Erik Adielsson satt på nytt bakom Uza Josselyn (e. Love You) och duon öppnade snabbt till ledningen. Första 500 meterna öppnades efter 1.07,2 och varvet passerades i underkant av 1.11. Hästen drog på i 1.10-tempo och svarade attacker på starka 1.10,5a/2.140 meter.
– Jag är väldigt glad och det är mycket känslor nu, sade René Aebischer.

Fullträffen i EM för ston, Prix Maharajah, uppgick till 900.000 kronor och åttaåringen har över åtta miljoner på kontot. Sto-EM har körts på Solvalla sedan 2011 och Uza Josselyn är den snabbaste vinnaren. Näst bäst är Save the Quick från 2013.
– Uza Josselyn är helt otrolig som repat sig sedan det tuffa loppet hon fick i Hugo Åbergs Memorial. I ledningen är hon inte lätt att gå runt, hästen har enastående teknik och tävlingsinstinkt, sade Erik Adielsson.

Som vunnit EM för ston vid två tillfällen tidigare; 2016 bakom med Anna Mix och året innan bakom Youanna.

Två franskfödda i topp

Andrapriset gick till Bahia Quesnot (e. Scipion du Goutier) och Junior Guelpa. Åttaåringen avslutade starkt från tredje ytter och närmade sig mycket över upploppet. Trea blev Gina Schermer (e. Varenne) och Eick Ebbinge. Jeroen Engwerdas häst fick aldrig riktigt chansen från rygg ledaren. Svenskhoppet Mellby Free och Björn Goop kämpade bra i dödens och knep femtepriset.

Världsrekord av Ecurie D.

Fokustema
Sören Norberg
Läs senare

Kriteriedebut vid 72 års ålder

Han är en av Sveriges vassaste unghästtränare med Kriterie-vinster både i Danmark och Norge. På svensk mark har han spelat en anonym roll, men vid 72 års ålder har Sören Norberg kvalat in sin första häst till Svenskt Travkriterium.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Sören Norberg har häst till start i Svenskt Travkriterium på lördag. A Good Point är hans första häst någonsin i Kriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Sören Norberg har häst till start i Svenskt Travkriterium på lördag. A Good Point är hans första häst någonsin i Kriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Så är det, men jag har varit nära en gång tidigare. Dark Laday slutade tvåa i sitt kval, men blev utslagen på tid, minns Sören Norberg.

Året var 1982. Det tävlades om nio finalplatser i fem försök och en pigg spurt från Dark Ladays sida spelade mindre roll då hon kom i mål på den långsammaste tiden (1.19,7) av tvåorna.

Födda utanför Sverige

Redan 1974 vann han Norskt Kriterium när han var privattränare för ”Skrot-Kalle” Adolfsson. Safaga Vixi kördes till seger av Ulf Thoresen, medan Sören skötte tömmarna i det danska Kriteriet bakom Dan Holmbo 1980.

– De unga hästar jag nådde allra störst framgångar med var födda utanför Sverige och jag har inte haft så många yngre svenska förmågor utan de flesta har varit danska.

A Good Point och Kevin Oscarsson vann första kvalet till Kriteriet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

A Good Point (e. Maharajah) vann sitt försök för Kevin Oscarsson, som kör sitt första Kriterium vid 25 års ålder.

– Jag joggade A Good Point i morse och han känns väldigt pigg och fin. Det känns som han kommit precis rätt i formen till Kriteriet, deklarerar Norberg.

***

Daniel Redén gör också debut i Svenskt Travkriterium och gör det dessutom med en duo. Brambling (e. Bold Eagle) och Beacon Kronos (e. Father Patrick) heter hans kort. Att vinna Kriteriet är dock ingen nyhet för Daniel Redén. Han skötte Lucky Po hos Stefan Melander när han vann 1998.

Debut gör också Jörgen S Eriksson både som kusk och tränare. Han kvalade in Black and Quick (e. Up and Quick). Kuskdebut gör även Kim Eriksson bakom Admir Zukanovics Fire Piston (e. Ready Cash).

Fokustema
Vincennes/Solvalla
Läs senare

Fyra försök till Europaderbyt

På tisdag bjuder Vincennes på två kval till Europaderbyt (€60.000) och Björn Goop är på plats i Paris för att gästspela bakom duon Gamble River och Gipson Creek.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Björn Goop kör i alla fyra kvalen till Europaderbyt på Solvalla och Vincennes. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop kör i alla fyra kvalen till Europaderbyt på Solvalla och Vincennes. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Till skillnad från de svenska försöken – 200.000 kronor – till vinnaren – erbjuder Vincennes ett förstapris på 30.000 euro, eller 313.000 kronor.

De tre främsta från varje försök går vidare till finalen den 16 oktober på Vincennes och då ligger 400.000 euro i potten, varav vinnaren erhåller hälften av den summan.

Startlistor Vincennes:

Försök I:

Namn – Körsven

 1. Gondole Jenilou – Louis Baudron
 2. Goulette – Franck Nivard
 3. Aston Bar – Mathieu Abrivard
 4. Velten von Flevo – Hugo Langeweg Jr.
 5. Gotland – Eric Raffin
 6. Golden Bridge – David Thomain
 7. Gamble River – Björn Goop

Försök II:

 1. Gelati Cut – Alexandre Abrivard
 2. Green Grass – Matthieu Mottier
 3. Get Happy – Eric Raffin
 4. Give Me Cash – Gwen Junod
 5. Gipson Creek – Björn Goop
 6. Gallant Way – Anthony Barrier
 7. Gospel Pat – David Thomain
 8. Gu d’Heripre – Franck Nivard

Startlistor Solvalla:

Försök I:

Namn – Körsven

 1. Power – Robert Bergh
 2. Te Amo Corazon – Tom Erik Solberg
 3. Ecurie D. – Björn Goop
 4. Galantis – Erik Adielsson
 5. Ubiquarian Face – Adrian Kolgjini
 6. Upset Face – Lutfi Kolgjini
 7. Dwayne Zet – Daniel Redén
 8. Mystic Mom – Magnus A Djuse
 9. Starbec’s A. to Z. – Anders Svanstedt

Försök II:

 1. Aetos Kronos – Magnus A Djuse
 2. Guzz Mearas – Johan Untersteiner
 3. Belker – Robert Bergh
 4. Gulfstream Am – Conrad Lugauer
 5. Ultion Face – Adrian Kolgjini
 6. Exodus Brick – Björn Goop
 7. Admiral Knick – Erik Adielsson
 8. Aksel Pedro – Ulf Ohlsson
Fokustema
Åby
Läs senare

Inför V86: ”Chockad efter loppet”

Från ingenstans levererade Robin Hood (V86-3) en kanonprestation vid montéseger på Färjestad.
Kan man räkna med att hästen presterar på samma nivå inom kvällens V86-spel?
– Jag var chockad direkt efter loppet och hoppas att det inte var en engångshändelse, säger ryttarinnan Iina Aho.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Iina Aho rider Robin Hood inom V86-spelet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Iina Aho rider Robin Hood inom V86-spelet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Montélopp inom de stora streckspelen blir allt vanligare och i kväll är det dags för ett att ridas på Åby.
Iina Aho ska svinga sig upp i sadeln på Robin Hood (V86-3) som gått ifrån att 2018 och 2019 räknats som en av de bättre montéhästarna i landet i skiktet under eliten till att mest vara en medhängare.

Ja, fram tills senaste starten då i Karlstad den 7 september där han krossade sina konkurrenter från dödspositionen. Ett enda stort utropstecken lämnade det framträdandet efter sig.
– Jag håller med, jag var chockad direkt efter loppet. Det var första gången på länge som han presterade på den nivån efter att varit formlös. Så bra har jag inte känt honom på flera år, säger Iina Aho.

”Anpassa sig efter honom”

Robin Hood är en minst sagt speciell krabat som inte kan köras för vagn mellan starterna utan Iina Aho har istället assisterat och ridit Mats Olssons häst.
– Det har bara varit lugnt, men allt tyder på att han tagit senaste loppet på rätt sätt. Hur det taktiska blir låter jag vara lite osagt. Senaste hade jag planerat att rida bakifrån, men han ville annat och det är så det funkar med den här hästen. Man får anpassa sig efter honom och min roll är främst att hålla honom motiverad i slutskedet.

Pappa Mikko Aho startar även HögstenaStalldräng (V86-5) inom det stora streckspelet. En häst som bara vunnit en av 17 starter i år.
– Men han gör rejäla lopp hela tiden även om han inte vinner så ofta. Hästen är jämn och bra och allt tyder på att han ska göra bra ifrån sig igen, han är lite enklare att räkna på än Robin Hood kan jag tycka. Sedan om det kan räcka hela vägen till seger låter jag vara lite osagt, säger Iina Aho.

Krönika