Fokustema
Solvalla
Läs senare

Guldet till Uza Josselyn

STOCKHOLM. Åttaåriga Uza Josselyn var strålande i EM för ston.

Från ledningen hemförde hon guldet på vassa 1.10,5a/2.140 meter.
– Fantastiskt, bubblade tränaren René Aebischer.
Av
Pär Gustafsson
Två franskfödda ston gjorde upp om guldet i Sto-EM. Uza Josselyn höll undan för Bahia Quesnot. Foto Simon Hagen
Två franskfödda ston gjorde upp om guldet i Sto-EM. Uza Josselyn höll undan för Bahia Quesnot. Foto Simon Hagen

Erik Adielsson satt på nytt bakom Uza Josselyn (e. Love You) och duon öppnade snabbt till ledningen. Första 500 meterna öppnades efter 1.07,2 och varvet passerades i underkant av 1.11. Hästen drog på i 1.10-tempo och svarade attacker på starka 1.10,5a/2.140 meter.
– Jag är väldigt glad och det är mycket känslor nu, sade René Aebischer.

Fullträffen i EM för ston, Prix Maharajah, uppgick till 900.000 kronor och åttaåringen har över åtta miljoner på kontot. Sto-EM har körts på Solvalla sedan 2011 och Uza Josselyn är den snabbaste vinnaren. Näst bäst är Save the Quick från 2013.
– Uza Josselyn är helt otrolig som repat sig sedan det tuffa loppet hon fick i Hugo Åbergs Memorial. I ledningen är hon inte lätt att gå runt, hästen har enastående teknik och tävlingsinstinkt, sade Erik Adielsson.

Som vunnit EM för ston vid två tillfällen tidigare; 2016 bakom med Anna Mix och året innan bakom Youanna.

Två franskfödda i topp

Andrapriset gick till Bahia Quesnot (e. Scipion du Goutier) och Junior Guelpa. Åttaåringen avslutade starkt från tredje ytter och närmade sig mycket över upploppet. Trea blev Gina Schermer (e. Varenne) och Eick Ebbinge. Jeroen Engwerdas häst fick aldrig riktigt chansen från rygg ledaren. Svenskhoppet Mellby Free och Björn Goop kämpade bra i dödens och knep femtepriset.

Världsrekord av Ecurie D.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Världsrekord av Ecurie D.

STOCKHOLM. Treårige löftet Ecurie D. galopperade i en återkallad start.
I den giltiga starten skötte sig hästen och krossade konkurrenterna på 1.12,2/1.640 meter – tillika nytt världsrekord.
Av
Pär Gustafsson

Frode Hamre-tränade Ecurie D. (e. Infinitif) kom till Big Noon-Pokalen med fem raka segrar sedan tävlingsdebuten och det såg illa ut i en återkallad start, men treåringen fick en ny chans och då skötte han sig. Det här var första gången med voltstart och hästen fick ingen pangstart från fjärdespår i den giltiga starten, men han skötte sig och valde dödens efter första sväng. Redan in på upploppet hade han kopplat grepp och segertiden 1.12,2/1.640 meter är nytt världsrekord. Den tidigare rekordnoteringen hade Hotshot Luca, vilken sprang 1.12,8 i det här loppet för två år sedan.

– Hästen har haft mycket krafter kvar vid segrarna och jag har stort förtroende för Ecurie D. Han var nervös innan och galopperade i första försöket, men sedan fick han någon minut att lugna sig och då slappnade han av, sade Björn Goop.

Sex raka vinster

Ecurie D. ståtar nu med sex raka segrar sedan tävlingsdebuten. Förstapriset i Big Noon-Pokalen var 300.000 kronor och den danskfödde hästen har 670.000 kronor på kontot. Upset Face och Lutfi Kolgjini slutade tvåa från andra ytter och trea blev Jerry Riordan-tränade Zabul Fi och Carl Johan Jepson.

Guldet till Uza Josselyn

Fokustema
ST-utredning
Läs senare

Sexuellt trakasseri går till ansvarsnämnden

Ett fall gällande misstanke om sexuella trakasserier och kränkande behandling i ett travstall går till den nya instansen Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd, STAD.
Av
Lars G Dahlgren

Fallet, som travronden.se först skrev om, är under utredning av både polis och Svensk Travsport. Travförbundet har kommit så långt att den tillförordnade generalsekreteraren Ulf Hörnberg beslutat att hänskjuta fallet till ansvars- och disciplinnämnden.

Misstankarna gäller en innehavare av tränarlicens. Det som specifikt utreds är en händelse i licensinnehavarens stall tidigare i år.

– Det finns inga ordentliga prejudikat i våra rättsvårdande instanser runt sådana här saker. Vi ser allvarligt på det här och det finns nu inom ramen för vårt reglemente uppförandekoder och ”sjysst stall” att förhålla sig till. När det här ärendet kom till vår kännedom gjordes därför en utredning av vår utrednings- och säkerhetsansvarige Svein Morten Johansen, och det är den som nu går till STAD för prövning, säger Ulf Hörnberg.

Vad kan påföljden bli om STAD finner att brott mot uppförandekoden begåtts? Böter? Avstängning? Licensindragning?

– Det vill jag inte spekulera i. Det känns viktigt att få någon form av prejudikat att förhålla oss till, och det känns viktigt att pröva det som framkommit utifrån att vi ser väldigt allvarligt på saker av den här karaktären, som handlar om trakasserier och kränkande beteenden, säger Ulf Hörnberg.

Det kan alltså bli så att det som hände i stallet blir föremål får två prövningar, en straffrättslig i tingsrätt och sedan eventuellt hovrätt och en internsportslig med ST:s reglemente och code of conduct som ”lagbok”.

– Var polisen befinner i sin utredning har jag ingen inblick i, den får ha sin egen gång, säger Ulf Hörnberg.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Bortfall i Jubileumspokalen

Finske Derbyvinnaren Hachiko de Veluwe kommer inte till start i Jubileumspokalen ikväll.
Av
Pär Gustafsson