Fokustema
V75 Solvalla
Läs senare

Guldkung utan att vara som bäst

Finalen i gulddivisionen blev en riktig kraftmätning där måltvåan Turno di Azzurra var loppets stora behållning även om han fick sträcka vapen mot smygkörde Jairo och Joakim Lövgren på upploppet.
Av
Claes Freidenvall
Gert Lindberg (t.v.), Jairo och Joakim Lövgren efter triumfen i gulddivisionens final förra året. Foto Mia Törnberg
Gert Lindberg (t.v.), Jairo och Joakim Lövgren efter triumfen i gulddivisionens final förra året. Foto Mia Törnberg

Turno di Azzurra var oerhört tapper och tryckte sönder och samman ledande favoriten Nadal Broline, men kunde inte stå emot Joakim Lövgrens Jairo (e. Love You-Picardie) sista 100 meterna.

Nadal Broline fick i sin tur lägga en ordentlig speed för att komma förbi ledande Västerboonthenews (1.08,1/500 meter) efter 600 meter. Erik Adielsson och Nadal Broline varvade på 1.12,0 med en het Turno di Azzurra på utsidan, vilken knäckte ledaren redan vid ingången till sista sväng.

– Jairo fick väl kanske det bästa loppet i sin karriär och kunde utnyttja det. Idag sprang han annars mest och sov, men kunde ändå vinna, sade Joakim Lövgren efter triumfen på 1.12,6a/2.140 meter.

Fakta

V75 Solvalla 26 december

Rätt V75-rad:

7-9-2-9-6-7-2

Utdelning:

Sju rätt: 127.890 kr.
Sex rätt: 1.090 kr.
Fem rätt: 97 kr.

Omsättning: 49.663.358 kr.

Expandera

Stenhård körning i Klass II-finalen bäddade för Je t’Aime Explosiv (e. Explosive Matter) och Oskar J Andersson, vilka kunde vänta med att sätta in slutstöten till 300 kvar i ett lopp där Enzo Am öppnade första 500 meterna efter 1.07,5 (!) och varvet på 1.12,0.

– Loppet blev optimalt kört för oss och på upploppet länsade Je t’Aime Explosiv bara undan. Han vann med tussarna och gott om krafter kvar, sade Oskar J Andersson.

Kattens lek med råttan

Daniel Redén stod över Prix Tenor de Baune med Double Exposure (e. Donato Hanover-K.D. Girl) och valde Baroness Karsks lopp på Solvalla istället för att åka till Paris. Kanske ett felval med tanke på stoets imponerande uppvisning från dödens idag på Solvalla?

Double Exposure och Örjan Kihlström slog In Toto Sund från dödens. Foto Mia Törnberg

Allt såg egentligen klappat och klart ut för Erik Adielsson och In Toto Sund i spets och inte minst sedan ekipaget fått öppna första kilometern efter 1.15 med Double Exposure och Örjan Kihlström på utsidan. Den löpningen spelade dock mindre roll – Örjan Kihlström satt hur lugn som helst över upploppet bakom Double Exposure och hade full kontroll på ledaren.

– Segermarginalen var inte stor, men det kändes tryggt och jag behövde aldrig dra tussarna. Double Exposure gjorde allt jobb själv och hon är rejäl på alla sätt och vis, berömde Örjan Kihlström.

Daniel Redéns Double Exposure kom hem på 1.13,6a/2.140 meter efter 1.12 sista kilometern och det var andra raka triumfen i Baroness Karsks lopp, vilket var värderat till 250.000 kronor. Stallkamraten In Toto Sund var tvåa från spets, medan Stefan Persson och Darling Mearas satt fastlåst som trea i rygg på ledaren.

Tredjespår första 600 meterna och resten av loppet i dödens. Trots det hade Mats Rånlund-tränade Olle Rols (e. Ready Cash-Killer Queen) inga problem att plocka ner Disco Volante i silverdivisionens final för Peter Ingves.

– Olle Rols överraskar mig varje gång och idag var han väldigt fin och hanterbar i jämförelse med senaste loppet på Åby. Det är en häst med stort hjärta och han gör alltid sitt bästa, sade Peter Ingves.

Starkt intryck

Farouk B.R. (e. Muscle Hill-Sharapova) gjorde ett starkt intryck i Hästägarkannan. Ulf Ohlsson klev ut i dödens 2.500 kvar med Farouk B.R. och blev avlöst till andra utvändigt 1.600 meter före mål av Ready Ribb. Det sistnämnde var dock utan chans i spurten och över upploppet försvann Farouk B.R. ifrån i överlägsen stil, medan favoriten Sorbet var slagen vid utgången av sista sväng efter ha attackerat från tredje ytter i tredjespår 900 kvar.

– Han kändes väldigt bra och i sista sväng löste det sig perfekt för oss, sade Ulf Ohlsson.

Martin de Bos (e. Maharajah-Dicey Spicey) fick göra grovjobbet i klass I-finalen sista 900 meterna och knäckte Visitor mitt på upploppet och vann på 1.14,3a/2.140 meter.

– Det kändes halvklart redan på sista långsidan, sade Kim Eriksson om Petri Puros travare.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Vikings Preacher tillbaka i vinnarcirkeln

Sexårige Vikings Preacher testade en ny disciplin under torsdagen och löste uppgiften med bravur.
Av
Pär Gustafsson

Förra vintern härjade Vikings Preacher (e. Pastor Stephen) friskt i rikstoton och för ganska precis ett år sedan vann hästen en klass I-final från bricka tolv, men sedan dess har framgångarna uteblivit och hästen hade ingen vacker resultatrad när han kom till start på Åby igår.

Där provade han monté för första gången och började med dubbla tillägg. Ridande Malin Andersson var offensiv och placerade Vikings Preacher i ledningen in på slutrundan. Star Keeper utmanade rejält över upploppet, men ledaren svarade ärligt och höll undan med hals.
– Nu mår jag bra efter allt strul som varit. Hästen stod utan poäng och då tog jag en chans och provade monté. Malin provred hästen för 14 dagar sedan, hon var nöjd och då var det bara att anmäla, sade Tony Löfqvist.

Han var fantastiskt duktig, men det finns lite att slipa på

Vikings Preacher avverkade sista rundan efter 1.16 och landade på 1.15,5/2.180 meter i montédebuten. Förstapriset uppgick till 35.000 kronor och nu passerade hästen 700.000.
– Förra året fick jag rida många fina hästar och nu har jag även Vikings Preacher. Det var kul att få chansen. Han är stark och rejäl, men det kändes både i lopp och värmning att hästen är färsk montén. Han var fantastiskt duktig, men det finns lite att slipa på, sade ryttarinnan Malin Andersson.

Hon hade ett starkt år i sadeln 2019. Andersson red 92 lopp (9-10-9) och hästarna sprang in 743.336 kronor. Det här var hennes första vinst i tredje försöket 2020.

Fakta

Vikings Preacher

Kön: ljusbrun valack
Född: 15 april 2014
Härstamning: Pastor Stephen-Ellen Will
Intjänat: 701.800 kronor
Resultat: 29 st: 8-3-1
Rekord: 1.12,4ak
Ägare: TL Trav & Konsult AB, Billdal
Uppfödare: Tony & Gunnar Löfqvist
Tränare: Tony Löfqvist (a), Åby
Ryttare: Malin Andersson (a), Åby

Expandera
Fokustema
Matchning
Läs senare

Bold Eagle till Elitloppet – Cleangame till USA?

Sebastien Guarato var i en intervju med Kanal75 synnerligen positivt inställd till Elitloppet med Bold Eagle (e. Ready Cash). Och så har Cleangame fått inbjudan till ”VM-loppet”.
Av
Ola Lernå
Cleangame vann Prix du Luxembourg ifjol och har fått inbjudan till årets ”VM-lopp” på Yonkers. Foto Mia Törnberg
Cleangame vann Prix du Luxembourg ifjol och har fått inbjudan till årets ”VM-lopp” på Yonkers. Foto Mia Törnberg

Egentligen är kanske Face Time Bourbon hästen alla vill se på Solvalla, men tränare Guarato säger till Kanal75 att det inte är aktuellt.
– Han är bara fem år i år och kommer ha mycket avelsbestyr under våren. Men nästa år, när han är sex år kan det bli aktuellt, säger Guarato till Kanal75.
Däremot är Bold Eagle högaktuell.
– Han har blivit mer av en sprinter och därför kommer vi sikta mer mot sådana lopp, till exempel Elitloppet senare i vår, säger Guarato till Kanal75.
När Jean Michel Bazire vann på Vincennes igår med danskfödde C.D. (e. Great Challenger) dök Yonkers högste chef Alex Dadoyan upp i vinnarcirkeln berättar Paris Turf. I handen hade han en inbjudan för Cleangame (Ouragan de Celland) till International Trot, vilket i år ska köras 12 september med en miljon dollar i prissumma.
Cleangame, med 33 segrar på 50 starter och 1,2 miljoner euro intjänat, är givetvis också högvilt för Solvallas sportavdelning när de diskuterar Elitlopp.
Nästa start för Cleangame är planerad till 21 mars på Vincennes då valacken dyker upp i Prix du Bois de Vincennes över 2.850 meter voltstart med 40.500 euro till vinnaren.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Jansson gör comeback

Torbjörn Jansson drabbades av en hjärtinfarkt på nyårsafton, men nästa vecka är lånekusken tillbaka i tävlingssulkyn.
Av
Pär Gustafsson
Torbjörn Jansson. Foto Mia Törnberg
Torbjörn Jansson. Foto Mia Törnberg

Solvallakusken har inte kört lopp sedan den 28 december och kommande onsdag gör han comeback. Torbjörn Jansson mjukstartar med en styrning – i lopp 3 sitter han upp bakom Hans-Owe Sundberg-tränade Selected News.

”Jag känner mig pigg”