Fokustema
Utblick
Läs senare

Gundersens guldklimpar

Support Justice må ha avslutat sin tävlingskarriär, men Geir Vegard Gundersen saknar inte dugliga ersättare.
Under onsdagskvällen visade han upp två årgångshästar i bländande skick.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Fjolårets norska Stokriterietrea samt Oaksvinnare Nice Eleven L. (e. Coktail Jet-Eight Eleven L.) bollade med sina konkurrenter i årsdebuten.

Från fjärdespår bakom bilen öppnade hon fint som andrahäst och kunde överta ledningen efter första kurvan.
Halvvarvet passerades på 1.13,3, varvet efter 1.15,6 och sista femhundringen klockades till 1.11,7. Det gav en segertid på 1.15,4a/2.100 meter och 30.000 norska kronor i belöning.
Att betydligt större checkar väntar senare på säsongen råder ingen tvekan om för fuxan.
– Hon har en enorm fart och vi har tränat henne mycket i vinter för att göra henne så stark som möjligt. Drömmen är att ha henne på topp i september, sade Geir Vegard Gundersen och syftade givetvis på det norska Derbystoet som avgörs den 10 september.

I nolloppet hade dessutom Black Tallisman (e. Sam Bourbon) uppvisning. Den treårige hingsten hade kvalat på 1.16,6 tre veckor tidigare och vann nu debuten på 1.16,5/2.140 meter via 1.13 sista varvet och 1.12,4 sista halvvarvet.

Black Tallisman vann överlägset i debuten. Foto: Rikstoto Direkte

Magnus Teien Gundersen som körde pappa Geir Vegards häst såg inte ut att bruka hästen en millimeter och den storvuxne, långklivande herren är tveklöst ett riktigt superlöfte.
– Han gick väldigt fort det sista varvet, men det såg inte ut så från sidan. Den här hästen imponerar bara mer och mer på mig, sade Geir Vegard Gundersen.

Bror till NM-vinnare

Black Tallisman är en halvbror till Netherlee’s Dream (e. Dream Vacation) som vann Norskt Mästerskap för ston ifjol och köptes på årgångsauktionen år 2015. Där gick han loss på 220.000 norska kronor.
Bakom köper står Arne Sandbæk Jr. som även äger den åttafaldige miljonären Support Justice (e. Kadabra) som är uppstallad för avel på svensk mark, närmare bestämt hos Norrby Säteri.

Hambletonianfinalisten Donatomite (e. Donato Hanover) galopperade bort sig när han debuterade på svensk mark i Prins Carl Philips Jubileumspokal, men nu var Frode Hamres femåring tillbaka som en vinnare.

Efter strykningarna på stallkamraterna Broadway Legs och Winmecredit återstod blott fyra hästar i startlistan, men likväl blev det körning.
Donatomite trubblade nämligen med aktionen genom första kurvan och därför tog det tid och en del kraft innan han kunde forceras förbi Remee La Marc.
Varvet gick så pass fort som 1.10,9 och i slutkurvan sällskapade Pebbe Simoni på utsidan. De två stred hela vägen in till linjen, men Donatomite visade prov på ”ungdomlig entusiasm” och höll stången.
– Hästen kommer duga bra i Gulddivisionen framöver. Hemma går han alla jobb i rygg och vi ska fortsätta arbetet med att lära honom att slappna av i ryggar så han kan göra fina lopp över medeldistans också, sade Frode Hamre.
Segertiden blev 1.11,5a/1.609 meter och förstapriset var 30.000 norska kronor.

Svenskintresse i Odense

Peter Untersteiner sänder sexåriga Ultimate Wine (e. Chocolatier) till Odense på söndag där hon ska starta i Danskt Mästerskap för ston.
Jörgen Sjunnesson sitter upp bakom hästen som vann det danska Derbystoet för två år sedan.

Startlista Danskt Mästerskap för ston
2.140 meter, förstapris: 60.000 danska kronor

 1. Patricia Hastrup – Lars Anvar Kolle
 2. Troja Caesar – Ole Bender
 3. Angelina – Kenneth Andersen
 4. Temptation S.H. – Morten Friis
 5. Ultimate Wine – Jörgen Sjunnesson
 6. Amulet – Birger Jörgensen
 7. Tourmalet – Knud Mönster
 8. Unique Sisa – Jan Dahlgaard
 9. Alberte Mols – Jeppe Juel
 10. Stickittothem – Rene Kjaer
 11. Soho – Kim Pedersen
 12. Amazing Design – Steen Juul

Elitloppstravare vann

Elitloppsdeltagaren Wind of the North (e. Cantab Hall-Talk to the Wind) har hunnit bli sju år gammal, men är ”still going strong” även om han inte tävlar i den allra högsta eliten längre.

Igår slog han till på Harrington Raceway i en Open Handicap ($15.000) för Victor Kirby. Efter en resa i fjärde inner och senare andra utvändigt spurtvann han med huvud som storfavorit – han var spelad till 11 för tio – på 1.12,0/1.609 meter.

Förstapriset uppgick till 7.500 dollar för Jenny Biers valack, vilken är uppfödd av Jan ”Quantum Farms” Magnusson. Segern var den första för säsongen på sju försök och tidigare har Wind of the North tre andraplatser och två tredjepris under 2017.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

”Oerhört snabb i benen”

Galopp från början och störd på upploppet!
Flög ändå fram till seger!
San Moteur var bara bäst i Prix Readly Express!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
San Moteur och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
San Moteur och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Inledningen var däremot inte speciellt positiv för San Moteur (e. Panne de Moteur-Aung San Suu Kyi) i Prix Readly Express med en galopp. Björn Goops fyraåring kunde komma tillbaka och vinna i årsdebuten efter en mäktig avslutning över upploppet på 1.11,4a/2.140 meter.

– San Moteur har en extrem utväxling när man begär det extra av honom. Han går från 1.15-tempo till 1.06-fart på väldigt kort bit och sedan går han bara fortare och fortare, sade Björn Goop.

Och fortare och fortare gick det till slut och det var med full fart över mål som han flög ifrån ledande Mr Mah Can och vinnarhålets Kurri Jari Boko efter ha travat 1.09,5 sista 300 meterna.

Inledningsvis blev San Moteur generade av Mister Hercules när han felade efter 50 meter och galopp blev också för Björn Goops häst kort efteråt, vilken tappade 30-40 meter på den incidenten.

– I det läget var min tanke att bara ge San Moteur ett lopp.

Dubbla galopper – lösningen!

Björn Goop smög med i femte inner, vilket blev fjärde utvändigt när Hell Bent For Am gav sig iväg i tredjespår 750 meter före mål. I sista sväng körde Erik Adielsson och Hell Bent For Am upp i Hector Sisus sulky och båda hästarna galopperade, vilket öppnade upp för San Moteur.

– När det löste sig för San Moteur speedade han för fullt. Man vill gärna få en skön känsla när det handlar om årsdebut, men det började ju inte direkt bra för honom…

På upploppet handlade det bara om en häst och San Moteur kunde kvittera ut 400.000 kronor för segern i Prix Readly Express efter ha travat 1.10,3/1.900 meter efter galoppen.

– Vi har medvetet inväntat årsdebuten. San Moteur har en jättetuff säsong framför sig med många fina lopp. Idag var han inte på topp. Fortfarande är han rund om magen och går med tunga skor. Det finns mycket mer att göra med honom och han är väldigt väl förberedd, men egentligen ska Håkan (Arvidsson) ha all cred. Han gör ett fantastiskt jobb med hästen och kör San Moteur i alla jobben.

”Han har varit fin hela tiden”

Håkan Arvidsson, uppfödare och delägare, var förstås väldigt glad efter segern:

– San Moteur var otroligt väl förberedd inför årsdebuten. Hela vintern har vi kunnat träna honom utan ett enda stopp. Många har frågat vad som varit fel med hästen eftersom vi inte startat honom, men det var varit precis tvärtom – han har varit fin hela tiden!

San Moteur inledde karriären med fem raka segrar innan han slutade tvåa i Svenskt Travkriterium. Därefter vann han semifinal i Breeders Crown, men galopperade bort sig i finalen den 8 november ifjol och därefter gick Panne de Moteur-sonen till vintervila. Ikväll var han tillbaka på tävlingsovalen efter bravur och var månne detta sluta?

Starkt möderne

San Moteur är undan Aung San Suu Kyi (e. Ready Cash), 1.13,6am/174.300 kr, som bara gjorde elva starter (3-2-1) innan hon sattes i avelsboxen. I aveln finns två avkommor registrerade…San Moteur och helsystern Florence, född 2019 och i träning hos Morgan Ivarsson.

Aung San Suu Kyi är i sin tur undan ostartade Kissy Suzuki (e. Tenor de Baune), vilken har sin främsta avkomma i Rouge (e. Supergill), 1.13,2ak*/902.316 kr.

Mormors mor Tiba Lavec (e. Ata Star L.-Victorious Tail), 1.14,5am/1.382.450 kr, tävlade för Håkans far Berndt I Arvidsson och de segrade i finalen i Breeders Crown.

Tiba Lavec har bland annat lämnat Psycho (e. From Above), 1.12,4am/1.829.017 kr, You Talking to Me (e. Credit Winner), 1.11,7ak/1.771.566 kr, och Manhattan (e. Pine Chip), 1.12,8am*/562.000 kr.

Själv ingår Tiba Lavec i samma syskonskara som Chasing Tail ($806.717), Kick Tail (7.277.646 kr), Day For Night ($616.907) och Comets Tail (2.466.217 kr).

Källa: breedersbible.com
Fokustema
Solvalla
Läs senare

Ny triumf för Asteroid

Fjärde raka segern räknade Asteroid in i ett försök i Breeders Course för Björn Goop och duon var helt ohotad från spets.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Asteroid vid en tidigare seger på Solvalla för Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Asteroid vid en tidigare seger på Solvalla för Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Björn Goop placerade Asteroid (e. Creatine-Ultimate Cameron) i täten efter 150 meter. Snabba 1.08,5 första 500 meterna blev till 1.11,7 första kilometern. Över upploppet gick Frode Hamres treåring enkelt undan på nya rekordet 1.11,4a/1.640 meter.

– En jättefin häst som det driver väldigt bra för. Det går lätt för honom att springa, men det är synd att han inte får vara med i finalen, sade Björn Goop.

Som USA-född är Asteroid utestängd från Breeders Course. Toppspurtande måltvåan och italienskfödde Callisto (e. Nad Al Sheba) är inte anmäld till Breeders Course och istället gick finalplatserna till duon Ambrosius (e. Uncle Lasse) och Cash Maker (e. Donato Hanover), vilka slutade trea respektive fyra.

Fakta

Breeders Course

Återstående försök:

 • 1 juli – Åby
 • 4 juli – Berlin
 • 13 juli – Jägersro
 • 14 juli – Milano

Final:

 • 27 juli – Jägersro
Expandera

Finalen i Breeders Course avgörs den 27 juli på Jägersro med ett förstapris på 700.000 kronor.

Kostade 25.000 dollar

Frode Hamre-tränade Aestorid tog sin tredje seger på Solvalla. Han köptes i höstas i Harrisburg för 25.000 dollar. Asteroids mor Ultimate Cameron (e. Yankee Glide), 1.10,6*/$809.899, tog sin största seger i Elegantimage Stakes (C$557.000) och var finaltvåa både i Breeders Crown och Hambletonian Oaks.

Själv är Ultimate Cameron en dotter undan dubbla Breeders Crown-vinnaren Cameron Hall (e. Garland Lobell), 1.10,2/$2.138.787.

Cameron Hall var länge det dyraste stoet som sålts på auktion innan Hambletonian-vinnaren Atlanta klubbades för 1.550.000 dollar. Innan dess hade Cameron Hall rekordet med 1,1 miljoner dollar, vilket motsvarade 11,7 miljoner svenska kronor vid den tidpunkten.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Svenskfödd tvååring kvalvann

Hans ”Global” Neléns svenskfödda Global Design kvalvann på Hoosier Park idag och det tvååriga stoet kom hem på 1.14,7/1.609 meter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans Nélen har fött upp Global Design. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Hans Nélen har fött upp Global Design. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det Christopher Beaver-tränade stoet avrundade med 1.10,1 sista quartern och Global Design (e. Ready Cash-She Wear’s It Well) spurtvann med en längd för Peter Wrenn.

Global Design är undan She Wear’s It Well (e. Andover Hall), 1.11,0/$161.820, som också lämnat Global Wonderful (e. Yankee Glide), 1.12,0ak/342.900 kr, och Feel the Rush (e. Muscle Hill), 1.12,8ak/147.500 kr.

Dubbel till Engblom

Det kördes också kvallopp för tvååringar på träningscampen Magical Acres i New Jersey och två av vinnarna hade svensk adress. Per Engblom dubblade och inledde gjorde Chulo (e. What the Hill-Chula) och från spets vann han han 16,5 längder för Yannick Gingras på 1.14,5.

Yannick Gingras vann också med Per Engbloms Castle House (e. Conway Hall-Winning Missbrenda) och från ledningen utmättes segermarginalen till tre längder på 1.16,1 efter ha avrundat sista 400 meterna på 1.11,1.