Fokustema
Bergsåker
Läs senare

Haapakangas topphäst död

Han kvalade in till ”finska mästerskapet” Suur-Hollola i Lahtis för en månad sedan, men fick strykas från semifinalen.
Nu är Bergsåkertränaren Mika Haapakangas topphäst Tattoo Avenger död.
Av
Mathias Hedlund
Tattoo Avenger har tvingats avlivas efter operation. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Tattoo Avenger har tvingats avlivas efter operation. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Sjuårige valacken Tattoo Avenger (e. Le Monteil), 1.12,3ak/774.691 kr, hade en stark sommar och höst förra året i regi Mika Haapakangas och vann bland annat klass I-final på Solvalla under Kriteriehelgen – trots galopp mitt i slutsvängen!

I sommar spändes bågen mot finska storloppet Suur-Hollola Ajo i Lahtis med semifinal och final dagarna efter varandra i början av juli. Dit kvalificerade sig Tattoo Avenger genom andraplatsen i ett uttagningslopp i Lahtis i våras. Det blev hästens sista start.

Tattoo Avenger flög fram till vinst i lag med Magnus A Djuse i Klass I-finalen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Tränarsonen Veikko Haapakangas berättade under gårdagen på twitter:
– Han joggades under veckan inför Suur-Hollola, me. tog ett felsteg och blev väldigt halt. Han röntgades på kliniken, men inget hittades så han undersöktes för hovböld (som han blev struken för i Finland), men inte heller någon sådan hittades, skriver Veikko.
Han fortsätter:
– När hästen röntgades igen hittade man en liten tunn spricka i ett av benen. Han opererades direkt och allt gick bra när benet skrivades ihop. Men när han vaknade upp efter operationen fick han en chock och belastade benet. Det blev för mycket för benet och hästen var tvungen att avlivas direkt efter en lyckad operation.

Veikko Haapakangas skriver i ett känslofyllt inlägg:
– Han var en fantastisk häst som vi fick uppleva en otroligt fin resa med. Från att han hade tjänat 1.500 kronor året innan han kom till att vinna P21 i Östersund, och sedan dubbla V75 i både Finland och Sverige, samt vinna V75-final med galopp.

Tattoo Avenger gjorde 48 starter (14–2–3).