Fokustema
Utblick Europa
Läs senare

Hagoorts vinteress

Paul Hagoort har ett fint ämne i femårige Coup Droit inför den stundande vintermeetinget.
Under tisdagskvällen vann Prodigious-sonen Grupp III-loppet Prix California (€80.000) på Vincennes.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Brillantissime har själv gått till avel, men har två yngre helsyskon som tävlar. Under tisdagskvällen vann treåriga Elegantissime på Vincennes. Foto: Scoopdyga.com
Brillantissime har själv gått till avel, men har två yngre helsyskon som tävlar. Under tisdagskvällen vann treåriga Elegantissime på Vincennes. Foto: Scoopdyga.com

Ifjol var det Brissac (e. Ni Ho Ped d’Ombree) som vann det kombinerade fyra- och femåringsloppet i en sömnig tillställning och det vore lögn att säga att årets drabbning blev så hemskt mycket mer dramatiskt.

Chant des Sirenes (e. Opus Viervil) anförde nämligen loppet i måttlig takt med den slutliga vinnaren tätt i rygg. Luckan uppenbarade sig i god tid och den lille, men ack så raske Coup Droit avgjorde relativt säkert i lag med Mathieu Abrivard.

Triumfen var värd 36.000 euro och segertiden skrevs till 1.14,5/2.850 meter.

Coup Droit har sedan tidigare två andraplatsen i Grupp III-sammanhang som största meriter, men fick nu alltså kliva högst upp på prispallen.

Prix Timocharis (€65.000) för treåriga ston var det andra Grupp III-loppet som kördes på Vincennes under kvällen. Där blev det seger för Brillantissime (e. Ready Cash) helsyster Elegantissime, likaså tränad av Philippe Allaire.

En resa utvändigt ledaren kunde man lätt tro skulle vålla bekymmer för 19-oddsaren, men Yoann Lebourgeois hade fog för sitt offensiva upplägg.

Segern var hennes sjätte i 20:e starten och den största hittills då segerchecken uppgick till 29.250 euro.

Dagen innan hade ytterligare ett helsyskon varit ute på tävlingsbanan. Efter att vunnit tävlingsdebuten i Graignes på 1.18,0/2.575 meter så slutade den tvåårige hingsten Fastissime tvåa i Prix Champ du Mars (€34.000) på Enghien i på 1.19,4/2.875 meter, tiondelen efter Thierry Duvaldestins Fifty Kalouma (e. Ready Cash).

Fokustema
Doping
Läs senare

Fast för doping efter hårprov

En amatörtränad häst testade positivt för doping efter seger i ett montélopp på Solvalla i januari.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Svensk Travsport rapporterar om dopingfallet på sin hemsida. Det handlar om sexårige valacken Power Memphis (e. Mr Pine Chip), som lämnade positivt A-prov via hårprov efter segern på Solvalla den 22 januari.

Hårprovet visade spår av det manliga könshormonet testosteron. Så här skriver Svensk Travsport om substansen: Testosteron är ett manligt könshormon och är originalet till de syntetiska anabola steroiderna. I dopningssammanhang används anabola steroider för att öka muskelmassa, fysisk styrka och uthållighet.

B-provet är skickat för analys på ett annat laboratorium och ST har inlett en utredning. Power Memphis är belagd med startförbud tills vidare.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Dubbla föl i Stenkullen

Christina och Mats Olsson i Stenkullen kan rapportera om två fölningar. Quill Pen har fått ett sto efter Explosive Matter och Snow Angel en hingst efter S.J.'s Caviar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Snow Angel (e. Order By Fax), 1.12,0ak/723.400 kr, tävlade för Mats Olsson och vann nio lopp på 68 starter. Hennes hingst efter S.J.’s Caviar är hennes första avkomma.

Snow Angels son efter S.J.’s Caviar. Foto: privat

Själv är Snow Angel undan Angel’s Light (e. Angus Hall), 1.17,7k/26.500 kr. Hennes mor Flash Light (e. Mack Lobell), 1.16,3ak/97.500 kr, har sin överlägset bästa avkomma i Malin Löfgrens stjärna Sanity (e. Love You), 1.09,2ak/10.280.145 kr, vilken deltog i Elitloppet två gånger.

Andra avkomman

Quill Pen (e. Offshore Dream-In Writing), 1.12,3ak/506.688 kr, har en avkomma sedan tidigare – en tvåårig dotter efter Raja Mirchi – och i år har hon fått ett sto efter Explosive Matter.

Hennes mor In Writing (e. Malabar Man), 1.16,0/$4.376, fick fem avkommor och samtliga tog sig till tävlingsbanan med I Am Dynamite (e. Love You), 1.12,7am/817.450 kr, som den främste.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Gävle
Läs senare

Positivt A-prov av 1.10-travare

I mars sprang Picasso 1.10,1a/1.640 meter i Gävle.
Idag rapporterar Svensk Travsport att den tolvårige valacken lämnat ett positivt A-prov.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

ST meddelar följande:

Det urinprov som togs efter loppet visar i analysen av A-provet på förekomst av substanserna Koffein och Teofyllin över rapporteringsnivå”.

Tills vidare har Picasso, som tränas av Gävles Troels Andersen, startförbud och B-provet skickas till ett franskt laboratorium för analys. Svensk Travsport har startat en utredning.

Fakta

  • Koffein är ett centralstimulerande medel med uppiggande effekt. Teofyllin är en metabolit (nedbrytningsprodukt) till koffein.
  • Koffein finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns det koffein ensamt eller i kombination med andra läkemedelssubstanser i flera humanläkemedel.
  • Koffein finns i ett antal livsmedel och även förekomst i vissa foder har tidigare konstaterats.