Fokustema
Wången
Läs senare

Håkan Karlsson ny vd

Travskolan Wången får ny verkställande direktör: Håkan Karlsson, ordföranden i Jämtlands Travsllskap.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Håkan Karlsson är lärarutbildad och började sin karriär som lärare i idrott och engelska. Efter tio år som lärare blev han skolledare, sedan biträdande rektor, och efter det rektor för gymnasieskolan Wargentin i Östersund. Sedan 2008 har han varit biträdande förbundschef på Jämtlands gymnasieförbund, som Wången ingår i.

Håkan Karlsson, ny verkställande direktör för travskolan Wången. Foto: Anna Wilhelmsson.

Håkan Karlsson är ordförande för Jämtlands Travsällskap sedan fyra år tillbaka och engagerad centralt i Svensk Travsport genom olika uppdrag.

– För fyra år sen fick jag möjlighet att sätta mig in i travvärlden genom ordförandeskapet i Jämtlands travsällskap. Nu får jag också en möjlighet att lära mig mer om övriga områden som Wången utbildar i. Det vill säga islandshästar, hovslageri och brukshästar, säger Håkan Karlsson.

Han har redan god kunskap om Wångens verksamhet eftersom han suttit i styrelsen för både Wångens stiftelse och Wången AB.

Håkan Karlsson tillträder sin post den 1 juli. Till dess fortsätter Lennart Ivarsson som tillförordnad vd arbetet med att leda Wången och de två kommer bitvis att jobba parallellt för överlämning.

– Jag blir glad när jag kommer till Wången. Det är en fantastisk anläggning, och här finns bra medarbetare. Jag har varit på Wången många gånger som konferensgäst och upplevt den höga servicekänslan, säger Håkan Karlsson.

Johan Sundberg lämnade i slutet av förrra året tjänsten som vd på Wången efter åtta år på den posten,

 Källa: Pressmeddelande från Wången.

Fokustema
Utbildning
Läs senare

Ny rektor på Wången

Elisabeth Englund har utsetts till ny rektor på travskolan Wången.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Englund har en bakgrund som yrkesofficer och var med och startade Dille Naturbruksgymnasium. De senaste åren har hon varit verksamhetschef för förskolor och fritidshem i Krokoms kommun.

Tjänsten på Wången omfattar både naturbruksgymanasiet med inriktning trav och att vara studierektor för hippologprogrammet som är en högskoleutbildning under Sveriges Lantbruksuniversitet.

Elisabeth Englund tillträder tjänsten i augusti. Nuvarande rektorn Barbara Winqvist Staaf ska tillträda en rektorstjänst i en annan del av Sverige.

Källa: pressmeddelande från Wången

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Jackpot, ny hyresgäst och dubbla vinnare

Fin jackpot på V75 med formstark spik, ny hyresgäst på Julmyra Horse Center, stjärna mot comeback och populär vecka i miniformat.
Det är ett par av rubrikerna i lördagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Baron Gift tog årets första seger när han vann i Rättvik igår kväll och Rickard Svanstedts häst är aktuell för Elitloppet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Baron Gift tog årets första seger när han vann i Rättvik igår kväll och Rickard Svanstedts häst är aktuell för Elitloppet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

1 På V75 på Åby förra helgen blev det ingen utdelning på fem rätt och lördagens sjurättspott är kryddad med hela 39.469.337 kronor. Omgången i Örebro är såklart intressant och fjolårets vinnare av Sprintermästaren, Tae Kwon Deo, är en av Sulkysports två spikbud.

– Hästen svarade för en överraskande bra insats senast. Han var inte vässad, gick med skor och toppspurtade, kom dessutom in med bara 84 i puls. I jobben känns hästen grym, och nu är det barfotabalans och full laddning som gäller. Tae Kwon Deo är startsnabbare än många tror. Det är stallets bästa vinstchans i omgången, säger Dante Kolgjini.

Sulkysports V75-tips med analyser och intervjuer.

Startlistor till dagens tävlingar i Örebro.

Förutom Örebro bjuder ytterligare fyra banor på tävlingar idag: Solänget (start 11.00), Halmstad (11.10), Årjäng (11.15) och Gävle (18.30).

***

2 Daniel Parling och Satu Liitiäinen tränar hästar både på fransk och svensk mark. Sedan 1,5 vecka tillbaka är de hyresgäster på Julmyra Horse Center och i Frankrike har de som tidigare sitt stall i Chamant, 15 minuter från Paris-flygplatsen Charles-de-Gaulle.

Satu Liitiäinen och Daniel Parling. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Vi har fyra hästar på Julmyra och ytterligare tre kommer den här helgen, säger Daniel Parling, som är kvar i Frankrike.

Sjuårige Making Love (V75-7) gör idag intressant start i Orebro Intn’l med 200.000 kronor i förstapris.
– Jag har svårt att sätta in honom, men jag tror på min häst och Making Love har svarat för stabila prestationer på sistone, fortsätter Parling.

***

3 Snabbloppet Marknadsprintern, tillika Åke Sundberg 1928 segrar, i Rättvik under fredagskvällen kördes i två lopp och det var två duktiga vinnare. Daniel Redén-tränade Missle Hill (e. Muscle Hill) vann det första heatet busenkelt från ledningen på 1.12,5a/1.640 meter och tjänade 40.000 kronor.

Det andra loppet toppade Rickard Svanstedt-tränade Baron Gift (e. Gift Kronos) i händerna på Jorma Kontio. Sjuåringen avslutade starkt från andra ytter och vann säkert på 1.11,8 på en regntung bana. Även han belönades med 40.000 kronor. Båda hästarna är aktuella för Elitloppet, men Solvallas sportchef Anders Malmrot delade inte ut någon rosa biljett under fredagskvällen.

***

4

Ulf Stenströmer och Handsome Brad. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Handsome Brad (e. Brad de Veluwe) vann Copenhagen Cup och slutade tvåa i Harper Hanovers lopp förra året. I senaste starten slutade sjuåringen femma i Åby Stora Pris 2019 och säsongen avslutades tidigare än planerat, men nu närmar han sig comeback. Ulf Stenströmer skriver på Twitter att hästen var mycket fin i ett 1.15-jobb och att Mantorp ligger bra till hands som comeback-bana.

Loppet Axevallatränaren syftar på är Östgötaloppet, gulddivision, lördag den 16 maj. Förutsättningarna är 2.640 meter autostart med 150.000 kronor till vinnaren. Handsome Brad har totalt startat 50 gånger (12-12-8) och tjänat 4,5 miljoner kronor.

***

5 Travveckan i Lycksele blir av, men i miniformat utan publik och med få deltagare på grund av corona-viruset. Detta rapporterar Sveriges Radio. Travbanan i Lycksele har tre tävlingar 2020; måndag den 22 juni, onsdag den 24 juni och måndag den 29 juni. Tisdag den 23 juni är avsedd för ponnytävlingar.

***

6 Fredagsintervjun den här veckan är med Eskilstunaamatören Håkan Karlsson. Han satsar hårt på travsporten och idag kan nyförvärvet T.Rex Face ge honom första V75-segern på tio år.

***

Han kom i väldigt fin författning och jag har känt på hästen i ett lätt jobb

7 Finske Kriterievinnaren Lewis Ale (e. Andover Hall) flyttade till Peter Untersteiner i mitten av april och nu har Halmstadtränaren hunnit känna på femåringen i jobb.
– Han kom i väldigt fin författning och jag har känt på hästen i ett lätt jobb. Jag var nöjd, men det dröjer ett par veckor innan Lewis Ale startar. Vi har inte kollat ut något lopp utan vi kommer att inrikta oss på femåringslopp, säger Untersteiner.

Lewis Ale har totalt startat 19 gånger (9-3-0) och tjänat över 2,2 miljoner kronor. Rekordnoteringen, 1.11,9a/2.140 meter, sprang hästen när han vann försök till Europaderbyt på Solvalla förra året. Han slutade oplacerad i finalen.

Fokustema
Coronaviruset
Läs senare

Troligen fortsatt travstopp i Norge

Det mesta talar för att tävlingsstoppet i den norska travsporten kan sträcka sig till minst i mitten på juni.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Men Det Norske Travselskap håller fortfarande tummarna för att helsedirektoratet ska medge ett undantag gällande att all norsk idrott är inställd, eftersom syftet med tävlingarna ska vara att hålla igång hästnäringen.

Den norska statsministern Erna Solberg har tillsammans med andra ledamöter i den norska regeringen idag haft en stor genomgång av covid 19-läget i Norge. Det aviserades att det veckorna efter påsk blir ett antal lättnader i de stenhårda restriktioner som den norska befolkningen varit underkastad de senaste veckorna. Till exempel öppnar förskolorna måndag den 20 april och lågstadieeleverna får liksom de som går på gymnasier och högskolor återvända till skolorna en vecka senare. Övernattningar på fritidsboende (”hyttene”) tillåts också igen från 20 april, till exempel.

Men Erna Solberg var samtidigt tydlig med att allt annat än det som nu specifikt beslutat ska öppnas igen under andra halvan av april (alltså huvudsakligen skolverksamhet) kommer att förbli stängt. Där ingår alla kultur- och idrottsevenemang, till vilken även trav- och galoppsport räknas. Inte förrän i början av maj väntas nya besked om idrottsevenemang kan tillåtas gå igång igen från den 15 juni.

Det här innebär att det verkar vara litet hopp om att travtävlandet kommer igång igen i Norge under de närmaste två månaderna!Och det innebär i så fall att storhelgen med Oslo Grand Prix, i början av juni, inte kommer att köras, åtminstone inte vid den planerade tidpunkten.

Men Det Norske Travselskap har inte gett upp. DNT ligger inne med en begäran hos det norska hälsodirektoratet om att tävlande i strikt kontrollerad omfattning ska tillåtas börja igen; kanske på en endaste bana (Jarlsberg) och i så fall med restriktioner liknande det som gäller i Sverige för travtävlingar – alltså utan publik och med stallbacken betraktad som arbetsplats.

– Vi önskar att köra travlopp utan publik närvarande för att ta vara på hästnäringen. Det är det bärande argumentet i vår skrivelse till hälsodirekttoratet, säger DNT:s generalsekreterare Svein Morten Buer till tgn.no.

Direktoratet har ännu inte svarat på skrivelsen.

Sport