Fokustema
Nyöppning
Läs senare

Hallå där Mats…

…som idag driver Pershing på Solvallas publikplats tillsammans med sin fru Sanna Hestad och i förrgår gjorde klart med banan om att ta över The Onion, som varit stängt sedan den 1 november, på stallbacken.
Av
Cecilia Kristoffersson
Mats Hestad tar tillsammans med frun Sanna över stallbacksrestaurangen på Solvalla igen. Foto Kanal75
Mats Hestad tar tillsammans med frun Sanna över stallbacksrestaurangen på Solvalla igen. Foto Kanal75

Hur länge har ni drivit restaurang på Solvalla nu?
– Vi går in på vårt 14:e år. Tio Elitlopp har vi haft Pershing och tre år innan dess drev vi Travernan på stallbacken. Då hade vi mest mackor och räksmörgåsar, men nu tar vi med oss hela konceptet från Pershing och kör husmanskost även där.

Kommer ni att byta namn?
– För mig kommer det alltid heta Travernan, men något namnbyte är inte aktuellt i nuläget. The Onion i sig har inte jättebra rykte som namn, men vi gör detta för att vi vill att travfolket ska kunna äta bra mat alla har råd med på stallbacken.

När blev ni tillfrågade att ta över?
– Jag tror att den första kontakten från Solvalla togs i januari.

Tackade ni ja direkt?
– Vi har haft med många vd:ar att göra under våra år här och fick en otroligt bra känsla direkt av Jörgen Forsberg. Vi kände att om vi kan göra något positivt både för honom och Solvalla vill vi göra det. Han frågade i sin tur sedan styrelsen om de kunde stå för kostnaden av köket och de nya köksmaskiner som behövs. Vi fick väl klartecken därifrån för tre-fyra veckor sedan och efter lite förhandlingar blev det klart att vi står för inredningen och de för köket.

Gör ni några större förändringar på The Onion?
– Vi köpte nya möbler till Pershing i höstas och kommer ta med oss en del till The Onion för att försöka göra det lite mindre sterilt och lite trevligare däruppe.

Och det blir inga problem tidsmässigt att driva två istället för en restaurang?
– I och med att detta nyss blev bestämt har vi inte hunnit göra klart med personal. Min fru är veterinär och vi har drivit en veterinärpraktik hemma på gården i elva år, men den kommer få ligga på is ett tag nu. Sedan kommer vi bara att ha öppet under tävlingsdagarna.

När öppnar ni?
– Målsättningen är att kunna öppna i samband med att Solvalla kör V75 den 7 april, men köksmaskinerna börjar komma först idag så jag kan inte lova att vi hinner klart till dess. Jag är på väg dit nu för att komplettera med lite papper för att söka alkoholtillstånd också.

Kul, lycka till!
– Tack, det här ska bli intressant.

Fokustema
Rättvik
Läs senare

Svår olycka i Rättvik

Peter Eriksson sparkades illa i samband med starten av kvällens andra lopp i Rättvik. Han fördes till sjukhus med ambulanshelikopter.
– Peter var vid medvetande när han lämnade i helikopter, sade travbanechefen Sven Eriksson.
Av
Mathias Hedlund
Lill Vincent leddes tillbaka till stallbacken efter den otäcka olyckan där Peter Eriksson sparkades ur vagnen. Skärmbild ATG Live
Lill Vincent leddes tillbaka till stallbacken efter den otäcka olyckan där Peter Eriksson sparkades ur vagnen. Skärmbild ATG Live

Det var precis efter starten av dagens andra lopp som olyckan var framme. Peter Eriksson blev sparkad i ansiktet när Lill Vincent galopperade och åkte i backen. 
Peter blev liggande på banan. Räddningstjänst och ambulans tillkallades och var på plats efter en kvart. Ambulanshelikopter landade på Rättvikstravets innerplan fem minuter senare.

Cirka 15 minuter senare lyfte helikoptern med destination Falu lasarett.
– Peter var vid medvetande när han lämnade i helikopter, sade travbanechefen Sven Eriksson till ATG Live.

Arrangörerna fattade beslut om att fortsätta tävlingarna.
– Vi tog en gemensam diskussion och eftersom Peter är vid medvetande bedömde vi att vi kör tävlingarna, sade Sven.

Hästen Lill Vincent tävlade i säkerhetsvagn och fick bakbenen hängande över säkerhetsbågen när han galopperade och sparkade bakut. Han hoppade ned mot innerplan och in en reklamskylt där han stannade. Hästen kunde selas av och leddes sedan tillbaka till stallbacken utan synliga skador.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Historiens snabbaste i Sprintermästaren

Snabbaste vinnarna i Sprintermästaren. Tredje raka i Stosprintern i fara. ”Åt h-vete med fasta proppar”. Världens snabbaste fyraåring jagar miljonseger. Sommarlov på landets storbanor. 100 miljoner dollar i stöd från staten och fölvisning på Björkhaga Stuteri.
Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Ledande Holcombe Zet travade 1.09,4ak i Fyraåringseliten, men utvändigt Crown (4) var tiondelen snabbare och har bästa rekordet av hästarna i årets upplaga av Sprintermästaren. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ledande Holcombe Zet travade 1.09,4ak i Fyraåringseliten, men utvändigt Crown (4) var tiondelen snabbare och har bästa rekordet av hästarna i årets upplaga av Sprintermästaren. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1När Stig H Johansson styrde egentränade The Onion (e. Quick Pay) till seger i Sprintermästaren 1983 stannade klockan på 1.12,0a/1.609 meter – nytt världsrekord alla kategorier på tusenmetersbana. Sedan dess har det legat rekordglans över sprinterfesten i Halmstad, där den allra snabbaste vinnaren heter Uncle Lasse (e. Donato Hanover).

Stefan Melanders jänkare Uncle Lasse med Örjan Kihlström i sulkyn utrustades med helstängt huvudlag i finalen för åtta år sedan och det gick fort. Riktigt fort! Efter 1.08,0 första kilometern kom Uncle Lasse hem på 1.09,3 vid överlägsen seger och noteringen var nytt Europarekord!

Uncle Lasse satte europarekord för fyraåringar i Sprintermästaren 2016. Foto Adam Ström/stalltz.se

Numera innehas europarekordet av Bengurion Jet (e. Maharajah), som travade 1.08,8a/1.609 meter i fyraåringsloppet under Jägersros Åbergskväll 2021.

Svenska rekordet för fyraåriga hingstar och valacker noterades också i en Sprintermästarfinal – när Francesco Zet (e. Father Patrick) travade 1.09,4 vid triumfen 2022.

Av de 23 deltagarna i årets upplaga av Sprintermästaren (I.D.Got A Cold är struken) så har fyra travat under 1.10 hittills i karriären. Snabbast är Daniel Redén-tränade jänkaren Crown (e. Chapter Seven), som travade 1.09,3ak som tvåa i Fyraåringseliten på Solvalla. Hingsten travade även 1.09,4ak på milebana som treåring i USA.

Alla Sprintermästare på 1.10,0 eller snabbare

År, vinnare (far) – Kusk (tränare) – Segertid

 • 2016 Uncle Lasse (e. Donato Hanover) – Örjan Kihlström (Stefan Melander) – 1.09,3
 • 2022 Francesco Zet (e. Father Patrick) – Örjan Kihlström (Daniel Redén) – 1.09,4
 • 2020 Don Fanucci Zet (e. Hard Living) – Örjan Kihlström (Daniel Redén) – 1.09,6
 • 2009 Lavec Kronos (e. Enjoy Lavec) – Lutfi Kolgjini – 1.09,7
 • 2012 Brad de Veluwe (e. Andover Hall) – Tuomas Korvenoja – 1.09,7
 • 2021 Önas Prince (e. Chocolatier) – Per Nordström – 1.09,8
 • 2015 Nuncio (e. Andover Hall) – Stefan Melander – 1.10,0
 • 2017 Diamanten (e. Adrian Chip) – Christoffer Eriksson (Robert Bergh) – 1.10,0
 • 2023 Hustle Rain (e. Raja Mirchi) – Magnus A Djuse (Mattias Djuse) – 1.10,0

Här är startlistorna till Halmstads tävlingar ikväll.

***

Adrian Kolgjini-tränade Karaboudjan vid segern i försök till Stosprintern. Foto Lars B Persson

2Rekordhöga 900.000 kronor väntar vinnaren i kvällens final av Stosprintern. Det är en ökning med 100.000 kronor av de tidigare högsta förstapriserna.
Två år i rad har Paul Hagoort tränat och Robin Bakker kört vinnarna – Chebba Mil (e. Readly Express) och Julia Sisu (e. Kadabra) – och duon mönstrar ett starkt kort i år också. Italienska Ester Degli Dei (e. Maharajah) har vunnit tolv av livets 13 starter, men övertygande inte vid vinsten i försöket.
– Det blev inte så lätt som jag trodde och hon hade inte så mycket krafter kvar. Inte hundraprocentig idag och vi var nära att förlora, sade Robin Bakker efteråt.

Ytterligare två försök vanns av utlandsfödda hästar, Adrian Kolgjinis amerikanska Drottningpokalvinnare Karaboudjan (e. Walner) och Jerry Riordans finska Lightning Stride (e. Twister Bi). Enda svenskfödda stoet som vann var Stefan P Pettersson-tränade Kitty Hawk (e. Fourth Dimension), som valde innerspår i finalen.

Sex vinnare av Sprintermästaren har travat under 1.10 vid finalseger, men Stosprintern väntar fortfarande på sin första 1.09-travare. Löpningsrekordet innehas av Fifty Cent Piece (e. Muscle Hill), som med tränaren Robert Bergh i sulkyn travade 1.10,4a/1.609 meter vid vinsten före Betting Pacer (e. Maharajah) i finalen 2021.

Svenska rekordet för svenskfödda hästar har Timo Nurmos-tränade Miss Imperatrice (e. Mister J.P.) på 1.09,9a/1.609 meter från Solvalla i höstas. Snabbaste utländska sto är Tomas Malmqvists fransyska Jazzy Perinne (e. Django Riff), som ju vann Fyraåringseliten i maj på 1.09,0.

––> Sulkysports spelsstuga med viktiga punkter, spikar, drag och favoriter i fara publiceras klockan 12.00 idag!

Vill du spela V86 hos Andelskungen tillsammans med Sulkysport finns följande alternativ:

Sulkysport Lilla V75 – 15 andelar á 75 kr/styck

Sulkysport V75 – 15 andelar á 150 kr/styck

Stort fokus på Halmstadtravet förstås, men det tävlas på ytterligare två svenska banor idag. Först ut är Gävle (första start 12.20) med lunchtävlingar och kvällen kompletteras med Visby (start 17.45) som saxbana.

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

3 Bronn K.A:s tidigare hästägare tröttnade på att det fanns så få lopp att starta i och skänkte det fyraåriga kallblodet till tränaren Tommy Eriksson.

Tommy Eriksson. Foto: stalltz.se

– Det är åt h-vete med fasta propostioner och det har jag och många andra ansett länge, men Sleipner lyssnar inte på oss. Bronn K.A. har haft två lopp på fem månader, men det ska också sägas att det har funnits möjligheter att åka till Oviken (36 mil enkel resa) och Skellefteå (71 mil) i lopp med låga prissummor under den här perioden, säger Tommy Eriksson.

Och inte ser det bättre ut framöver för den fyraårige valacken som gjort fem starter (0-1-1) och sprungit in 38.000 kronor:

 • 12 juli – Hoting – 40 meters tillägg
 • 16 juli – Boden – 40 meters tillägg
 • 22 juli – Dannero – 20 meters tillägg hingstar/valacker
 • 22 juli – Rättvik – 20 meters tillägg hingstar/valacker

Första loppet där Bronn K.A. har möjlighet att stå start är i ett autostartlopp för högst 50.000 kronor i Bollnäs den 5 augusti.

***

4 Solvalla tävlade i tisdags, men nu blir det uppehåll till den 1 augusti. Ingen av landets storbanor är speciellt flitigt tävlande under den närmaste perioden. Åby stängde igen portarna den 27 juni och öppnar också upp sitt tävlande den 1 augusti. Den tävlingskvällen (torsdag) är Åby saxbana till Solvalla.

Jägersro har också tagit sommarlov och tävlade den 18 juni och nästa tävlingsdag är den 16 juli och då står bland annat försök till Breeders Course på programmet.

***

5 Nancy Takters vindsnabbe nyförvärv Winner’s Bet (e. Walner) är den snabbaste fyraåringen i världen i år med 1.08,1/1.609 meter. Han har också travat den näst snabbaste tiden – 1.08,4 – och det gjorde Lennart Ågrens uppfödning i årsdebuten.

Winner’s Bet vid segern för Dexter Dunn på 1.08,1 på Meadowlands i senaste starten. Foto: Lisa Photo

Båda segrarna har kommit i försök i Graduate Series ($50.000) på Meadowlands och på lördag är det dags för final i Graduate Series ($230.000) med 115.000 dollar i förstapris.

Graduate Series ($230.000)
Fyraåringar.
1.609 meter, autostart.

Namn (far) – Tränare

 1. Kierkegaard K (e. Chapter Seven) – Åke Svanstedt
 2. Chapercraz (e. Crazy Wow) – Ron Burke
 3. Hasty Bid (e. My Mvp) – Nancy Takter
 4. Ghostly Casper (e. Resolve) – Benoit Baillargeon
 5. Winner’s Bet (e. Walner) – Nancy Takter
 6. Black Magic (e. Full Count) – Linda Toscano
 7. Khaosan Road (e. International Moni) – Åke Svanstedt
 8. Oh Well (e. Muscle Hill) – Marcus Melander
 9. Special Way (e. Walner) – Åke Svanstedt
 10. Ponda Jet (e. Dover Dan) – Jay Hochstetler

***

6 Dagen innan Hugo Åbergs Memorial – måndagen den 29 juli – visar Carina och Henrik Caster på Björkhaga Stuteri i Löberöd upp årets föl. Totalt handlar det om 23 hästar från flera olika ägare.

Racing Mange och tidigare tränaren Joakim Lövgren. Foto Mia Törnberg

Här finns avkommor efter avelshingstar som Captain Corey, Don Fanucci Zet, Ecurie D, Greenshoe, Idao de Tillard, International Moni, Maharajah, Nuncio, Racing Mange, Readly Express, San Moteur, Tactical Landing, Tae Kwon Deo, Who’s Who och Önas Prince.

Några av hingstarna har sin första kull 2024 och det handlar om trion Idao de Tillard, Racing Mange och San Moteur.

***

7 New Jerseys hästkapplöpningsindustri har sedan 2019 fått ett årligt tillskott från staten New Jersey på 20 miljoner dollar. I dagarna har ett nytt femårsavtal klubbats igenom och som undertecknats av guvernör Phil Murphy.

Paketet är totalt värt 100 miljoner dollar till och med räkenskapsåret 2029 och pengarna delas broderligt mellan travet och galoppen.

– Det råder ingen tvekan om att de tidigare anslagen har stärkt vår bransch och främjat tillväxt, oavsett om det gäller avel eller tävling, säger Mark Ford, ordförande för Standardbred Breeders & Owners Association.

Fokustema
Det snackas om Sprintermästaren
Läs senare

Sprintermästaren Kihlström

Världsrekord, Europarekord och svenska rekord.
Avelshingstarna, kuskarna och tränarna.
Här är smått & gott inför Sprintermästaren!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Sju gånger har Örjan Kihlström vunnit Sprintermästaren – flest av alla i historien. Bland vinnarna: Uncle Lasse på Europarekord och Francesco Zet på svenskt rekord. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport & Adam Ström/Stalltz.se
Sju gånger har Örjan Kihlström vunnit Sprintermästaren – flest av alla i historien. Bland vinnarna: Uncle Lasse på Europarekord och Francesco Zet på svenskt rekord. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport & Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Sprintermästaren har arrangerats sedan 1971 och var först tänkt som ett heat- eller utslagningslopp för treåringar, men det satte centralförbundet stopp för.

Till grund för detta låg ett heatlopp på Solvalla för fyraåringar – året var 1953 – när Dresden vunnit det första heatet, men förlorat både andra- och tredje heatet till Krevad.

Dresden blev inte den travare som STC-folket trodde han skulle bli (SM-trea året efter) och därför beslutade förbundet att förbjuda heatlopp för fyraåriga och yngre travare.

Dresden vid sin seger 1951. Foto: Jägersro 60 år

Halmstadtravet – det var Stefan Holmgren som låg bakom idén – kämpade i motvind, men fick till slut klartecken från STC. Det handlade om en ren kompromiss. Ett lopp för fyraåringar med försök på onsdag och final på lördag. Cirro vann den första Sprintermästaren 1971 före tyskfödde Lessing Boy. Ego Boy var trea och två år senare vann han Elitloppet på Solvalla.

***

Ett insatslopp för svenskregistrerade fyraåringar blev Sprintermästaren 1984 och som mest lockade löpningen 43 hästar 1989. När anmälningssiffrorna började tunnas ut sökte Halmstadtravet nya vägar och sedan 2002 är loppet öppet för utländska travare. Detta har inte medfört något ökat intresse och nu är Sprintermästaren nere på färre anmälda hästar än innan löpningen öppnades för utlandsdeltagande…i år anmäldes 24 hästar.

Tae Kwon Deo vid segern i Sprintermästaren för Adrian Kolgjini. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Sedan 2001 har nio utlandsstämplade travare vunnit och 13 svenskfödda. Av de utlandsfödda kommer sex från USA, två från Italien och en från Finland. De fyra senaste åren har det varit svenskt i topp och senast en häst född utanför Sverige vann var USA-födde Tae Kwon Deo (e. Muscle Hill) och Adrian Kolgjini 2019.

I år är fem av de anmälda till Sprintermästaren födda utomlands; Crown, D’Apper, Eclipse As, Remember Me D.E. och strukne I.D. Got A Colt.

***

Hela 21 avelshingstar finns representerade i årets upplaga av Sprintermästaren. Bold Eagle, Chapter Seven och Readly Express har två avkommor vardera till start.

Av årets avelshingstar är Father Patrick ensam om att ha lämnat en vinnare av Sprintermästaren. För två år sedan vann Francesco Zet.

Father Patrick. Foto: Lisa Photo

Avelshingst (antal) – Tidigare startande – Resultat

 • Bar Hopping (1) – 1 – Pour Mea Double (5-X) 2023
 • Bold Eagle (2) – 1 – Staro Mack Crowe (1-2) 2023
 • Brillantissime (1) – 2 – Mr Brillant (str) 2021, Global Dubhe (2-0) 2023
 • Cantab Hall (1) – 20 – Cantabharmony (0-X) 2010, Lisa’s Big Boy (0-X) 2010, Noak L.B. (2-0) 2011, Sandrngham Hanover (3-0) 2011, Foot On the Gas (0-X) 2013, Madoff With Money (0-X) 2013, Party Boat Hanover (4-X) 2015, Colbert (4-X) 2016, Billy Flynn (5-X) 2016, Trabant (5-X) 2016, Volstead (5-X) 2016, Wildintention Ås (5-X) 2016, Rocky Hanover (4-X) 2017, Thrust Control (3-0) 2019, Fast Food Hanover (5-X) 2019, Brothers N. Arms (0-X) 2019, Click Bait (2-3) 2020, Osterc (3-4) 2020, Bailamos (4-X) 2020, Big Top Lindy (6-X) 2021
 • Chapter Seven (2) – 2 – Enterprise (1-4) 2018, Eastern Promise (6-0) 2018
 • Explosive Matter (1) – 3 – Explosive de Vie (6-X) 2015, Explosive Merlot (0-X) 2017, Fire’N Fury (0-X) 2021
 • Father Patrick (1) – 5 – Francesco Zet (1-1) 2022, Fly Light (6-X) 2022, Franklin Zet (0-X) 2022, Joe Dalton (4-X) 2023, Dareios di Poggio (6-X) 2023
 • Maharajah (1) – 9 – Makethemark (1-6) 2017, Transcendence (3-0) 2018, Pinto Bob (1-2) 2019, Alone (3-0) 2019, Devil Sound (0-X) 2019, Hat Trick (3-X) 2021, Larry Wood (2-0) 2022, Vinci Nice (5-X) 2022, Every Day Elegant (6-X) 2023
 • Nuncio (1) – 4 – Following (1-0) 2023, Thereisnolimit (4-X) 2023, My Dreams (5-X) 2023, Xanthis Hilton (0-X) 2023
 • Propulsion (1) – 2 – Love Keeper (2-3) 2023, Xanthis Harvey (4-0) 2023
 • Readly Express (2) – 5 – Chestnut Boje (0-X) 2021, Cabesse (2-4) 2022, Downs Under (3-0) 2022, Indy Rock (3-0) 2022, Denarius (5-X) 2022
 • S.J.’s Caviar (1) – 6 – Kick Hanover (0-X) 2010, Hard Livin (5-X) 2011, Fawkes (1-3) 2012, Hazard Boko (1-0) 2018, Global Withdrawl (5-X) 2019, Game Brodde (0-X) 2023
 • Walner (1) – 2 – Sunrise (3-0) 2023, Jetborne (6-X) 2023

Saknar avkommor sedan tidigare i Sprintermästaren gör: Daley Lovin (1), Django Riff (1), Face Time Bourbon (1), Quarcio du Chene (1), Quick Wood (1), Royalty For Life (1), Tobin Kronos (1) och Traders (1).

***

Quick Pay har haft flest anmälda avkommor i Sprintermästaren genom tiderna. The Onion är hans enda segrande avkomma av 27 och dessutom har det blivit fem tredjepris; Dark Laday (1983), Tiffanys Pay (1985) Pasqual (1994), Sacrifice (1996) och Lucky Po (1999).

Den 16 juli 1983 blev Halmstadtravet jordens medelpunkt i travsammanhang. Den dagen travade den svarte hingsten The Onion 1.12,0a/1.609 meter och satte världsrekord alla kategorier på tusenmetersbana för Stig H Johansson.

The Onion och Stig H Johansson vid segern i Sprintermästaren 1983 på nytt världsrekord. Foto Stalltz.se

Idag håller Uncle Lasse (e. Donato Hanover) löpningsrekordet på 1.09,3, medan världens snabbaste fyraåringar genom tiderna på tusenmetersbana är valacken Homicide Hunter (e. Mr Cantab) och stoet Manchego (e. Muscle Hill). Homicide Hunter travade 1.08,5 på Pocono Downs 20 augusti 2016 och drygt tre år senare noterade Manchego samma tid.

Avelshingstar med tio eller fler avkommor:

Namn – Antal

 • Quick Pay – 27
 • Muscle Hill – 26
 • Super Arnie – 22
 • Andover Hall – 20
 • Cantab Hall – 20
 • Alf Palema – 19
 • Lindy’s Crown – 18
 • Viking Kronos – 18
 • Speedy Spin – 16
 • Zoot Suit – 15
 • Conway Hall – 14
 • Smokin Yankee – 14
 • Sugarcane Hanover – 14
 • Supergill – 13
 • Yankee Glide – 13
 • Scarlet Knight – 12
 • Donato Hanover – 12
 • Lep Hanover – 12
 • Pershing – 12
 • Tibur – 12
 • Count’s Pride – 11
 • Captain Rodney – 10
 • Ego Hanover – 10
 • Mack Lobell – 10
 • Mr Drew – 10
 • Pine Chip – 10

***

Flest vinnare som avelshingst i Sprintermästaren har Andover Hall med tre segrar och sedan följer fem hingstar med två triumfer vardera. Av hingstarna sticker franske Tibur ut som icke USA-född – alla andra beskällare är födda på andra sidan Atlanten.

Perfect Spirit efter segern i Sprintermästaren. Foto Mia Törnberg.

Flest vinnare som avelshingst i Sprintermästaren har Andover Hall med tre segrar och sedan följer fem hingstar med två triumfer vardera. Av hingstarna sticker franske Tibur ut som icke USA-född – alla andra beskällare är födda på andra sidan Atlanten.

Avelshingstar med minst två vinnare:

 • Andover Hall (3) – Brad de Veluwe 2012, Nuncio 2015, Perfect Spirit 2018
 • Count’s Pride (2) – Alex Pride 1986, Gaston Pride 1988
 • Speedy Somolli (2) – Mr Lavec 1995, Regent Broline 1996
 • Super Arnie (2) – Beijing Boy 1999, Dust All Over 2008
 • Super Bowl (2) – Active Bowler 1979, Ultimo H. 1981
 • Tibur (2) – Callit 1985, Drottning Sund 1990

***

Av årets hästar i Sprintermästaren har nio sålts på auktion. Det två dyraste har sålts på Lexington Selected Yearling Sale. Allra mest kostade Crown (e. Chapter Seven-Amour Heiress), vilken såldes för 250.000 dollar.

Crown. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Uppfödd av Stefan ”Order By Stable” Balazsi och köpare Lennart ”Srf Stable” Ågren, som ägt en Sprintermästare tidigare. Perfect Spirit vann 2018.

Crown ingår i en framgångsrik syskonskara; Hambletonian-tvåan Spy Booth ($534.601), Hambletonian-femman Periculum ($534.501), King Alphonso ($392.910) och Mosquito ($98.175). Värt att notera är att Periculum slutade finalfyra i fjolårets upplaga av Sprintermästaren.

Namn – Auktion – Pris

 • Crown – Lexington Selected – $250.000
 • D’Apper – Lexington Selected – $75.000
 • Ferrara – Menhammar Online – 525.000 kr
 • Eclipse As – ITS Yearling Sale – €34.000
 • Antognoni* – Sweden International – 320.000 kr
 • I.D. Got A Colt* – Harrisburg – $27.000
 • Windforce – Menhammar Online – 250.000 kr
 • Underground Artist – Sweden International – 240.000 kr
 • Immortal Doc – Sweden International – 150.000 kr

Fotnot: *Antognoni såldes under namnet Boldboy Pellini, I.D. Got A Colt var tidigare namngiven Speech Easy Bar. King of Twilight ropades åter för 550.000 kronor på Elitauktionen. Fusion Eagra var struken från Elitauktionen.

***

Örjan Kihlström och Stig H Johansson är framgångsrikast i Sprintermästaren. Kihlström har vunnit sju gånger som kusk och Stig H Johansson sex gånger som tränare. Som kusk står han med fem vinster eftersom han Erik Adielsson körde Naughty Nunu till seger 2007 efter att Stig H Johansson lagt tävlingshandskarna på hyllan året innan.

Francesco Zet tillsammans med Daniel Redén, skötaren Carolina Persson och och Örjan Kihlström efter triumfen i Sprintermästaren. Foto Lars B Persson

Körsvenner med minst två vinnare:

 • Örjan Kihlström (7) – Gentleman 2004, Dust All Over 2008, Orecchietti 2011, Uncle Lasse 2016, Perfect Spirit 2018, Don Fanucci Zet 2020, Francesco Zet 2022
 • Stig H Johansson (5) – Gallini 1974, Ultimo H. 1981, The Onion 1984, Peace On Earth 1989, Regent Broline 1996
 • Erik Adielsson (2) – Profit Ås 2005, Naughty Nunu 2007
 • Johnny Takter (2) – Kramer Boy 1997, Happy Days 2014
 • Robert Bergh (2) – Fantasy Broline 2006, You Bet Hornline 2010
 • Stefan Melander (2) – Scarlet Knight 2002, Nuncio 2015
Stig H Johansson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Tränare med minst två vinnare:

 • Stig H Johansson (6) – Gallini 1974, Ultimo H. 1981, The Onion 1983, Peace On Earth 1989, Regent Broline 1996, Naughty Nunu 2007
 • Stefan Melander (4) – Rydens Sensation 2000, Scarlet Knight 2002, Nuncio 2015, Uncle Lasse 2016
 • Robert Bergh (3) – Fantasy Broline 2006, You Bet Hornline 2010, Diamanten 2017
 • Stefan Hultman (3) – Calvin Capar 2003, Gentleman 2004, Orecchietti 2011
 • Daniel Redén (3) – Perfect Spirit 2018, Don Fanucci Zet 2020, Francesco Zet 2022
 • Sören Nordin (2) – Cirro 1971, Active Bowler 1979

***

Tre försök med 100.000 kronor till vinnaren. De tre främsta hästarna plus den högst seedade fyran går vidare till finalen och där lockas det med ett förstapris på 1,2 miljoner kronor.

Försök I:

Fyraåringar.
1.609 meter, autostart.

Namn – Kusk/tränare

 1. D’Apper– Magnus A Djuse/Daniel Redén
 2. Holcombe Zet – Örjan Kihlström/Daniel Redén
 3. Underground Artist – Carl Johan Jepson/Christoffer Eriksson
 4. Kingen Mearas – Daniel Wäjersten/Daniel Wäjersten
 5. Boscha Diablo – Johan Untersteiner/Johan Untersteiner
 6. Antognoni – Jorma Kontio/Timo Nurmos
 7. Let Me In – Björn Goop/David Persson
 8. Remember Me D.E. – Joakim Lövgren/Joakim Lövgren

Försöker II:

 1. Pantocrator – Gustav Johansson/Jerry Riordan
 2. Eclipse As – Ulf Ohlsson/Reijo Liljendahl
 3. Global Enjoy – Johan Untersteiner/Johan Untersteiner
 4. Crown – Örjan Kihlström/Daniel Redén
 5. I.D. Got A Colt – struken
 6. Immortal Doc – Carl Johan Jepson/Fredrik Wallin
 7. Windforce – Veikko Haapakangas/Veikko Haapakangas
 8. King of Twilight – Björn Goop/Magnus Dahlén

Försöker III:

 1. Kuiper – Daniel Wäjersten/Daniel Wäjersten
 2. Roger More – Kevin Oscarsson/Kevin Oscarsson
 3. Nelson Greenwood – Stefan Persson/Erwin Bot
 4. Fusion Eagra – Magnus A Djuse/Eric Martinsson
 5. Caviar From Mine – Björn Goop/Jörgen Westholm
 6. Herakles Zet – Örjan Kihlström/Daniel Redén
 7. Ferrara – Erik Adielsson/Christoffer Eriksson
 8. Stens Rubin – Johan Untersteiner/Johan Untersteiner

***

Fakta

Sprintermästaren 1971-2023

År/segrare – Fader – Körsven – Tränare – Tid
1971 Cirro – Gundalf – Sören Nordin – Sören Nordin – 1.19,2a
1972 Lime Rodney – Captain Rodney – K-G Holgersson – K-G Holgersson – 1.17,6a
1973 Pelle J:r – Fehmi – Karl-Gösta Fylking – Karl-Gösta Fylking – 1.19,3a
1974 Gallini – Cahoot – Stig H Johansson – Stig H Johansson – 1.17,7a
1975 Gotte Takstens – Cap Nibs – Olle Lindqvist – Olle Lindqvist – 1.17,8a
1976 Gay Frost – Lullwater Frost – Bertil Rogell – Anders Österberg (a) – 1.18,7a
1977 Charme Asserdal – Train Bloc – Heikki Korpi – Timo Ewe – 1.16,8a
1978 Safari Express – Express Rodney – Sven-Erik Landin – Sven-Erik Landin – 1.16,8a
1979 Active Bowler – Super Bowl – Jan Nordin – Sören Nordin – 1.16,2a
1980 Lepin – Lep Hanover – Kjell Isgren – Kjell Isgren – 1.16,4a
1981 Ultimo H. – Super Bowl – Stig H Johansson – Stig H Johansson – 1.15,0a
1982 Speedy Fly – Speedy Spin – Olle Goop – Arne Bernhardsson (a) – 1.14,1a
1983 The Onion – Quick Pay – Stig H Johansson – Stig H Johansson – 1.12,0a
1984 Anford Bones – Masquerade – Leif Edvinsson – Leif Edvinsson – 1.14,6a
1985 Callit – Tibur – Karl O Johansson – Karl O Johansson – 1.14,7a
1986 Alex Pride – Count’s Pride – Mats Rånlund – Mats Rånlund – 1.14,0a
1987 Ewing Turf – Noble Rouge – Thomas Uhrberg – Anders Lindqvist – 1.14,8a
1988 Gaston Pride – Count’s Pride – Per-Olof Pettersson – Per-Olof Pettersson – 1.15,7a
1989 Peace On Earth – Ideal du Gazeau – Stig H Johansson – Stig H Johansson – 1.14,8a
1990 Drottning Sund – Tibur – Björn Larsson – Björn Larsson – 1.16,7a
1991 First Sid – Dartster F. – Björn Linder – Björn Linder – 1.13,5a
1992 Ciceron Örn – Mr Drew – Lars-Ove Lunneryd – Lars-Ove Lunneryd – 1.15,4a
1993 Top Royal – Spotlite Lobell – Lennart Forsgren – Lennart Forsgren – 1.13,4a
1994 Serena – Nuclear Kosmos – Christer Nylander – Christer Nylander – 1.13.9a
1995 Mr Lavec – Speedy Somolli – Jimmy Takter – Jimmy Takter – 1.12,4a
1996 Regent Broline – Speedy Somolli – Stig H Johansson – Stig H Johansson – 1.15,3a
1997 Kramer Boy – Sugarcane Hanover – Johnny Takter – Johnny Takter – 1.12,1a
1998 Jolly Rocket – Atas Rocket – Per Lennartsson – Per Lennartsson – 1.13,0a
1999 Beijing Boy – Super Arnie – Dan Widegren – Dan Widegren – 1.13,2a
2000 Rydens Sensation – Alf Palema – Jorma Kontio – Stefan Melander – 1.12,7a
2001 First Lavec – Mr Lavec – Jim Frick – Jim Frick – 1.13,2a
2002 Scarlet Knight – Pine Chip – Stefan Melander – Stefan Melander – 1.12,5a
2003 Calvin Capar – Supergill – Hans-Owe Sundberg – Stefan Hultman – 1.12,3a
2004 Gentleman – Gentle Star – Örjan Kihlström – Stefan Hultman – 1.11,8a
2005 Profit Ås – Promising Catch – Erik Adielsson – Kari Lähdekorpi – 1.11,3a
2006 Fantasy Broline – General November – Robert Bergh – Robert Bergh – 1.11,9a
2007 Naughty Nunu – Conway Hall – Erik Adielsson – Stig H Johansson – 1.11,9a
2008 Dust All Over – Super Arnie – Örjan Kihlström – Roger Walmann – 1.11,4a
2009 Lavec Kronos – Enjoy Lavec – Lutfi Kolgjini – Lutfi Kolgjini – 1.10,7a
2010 You Bet Hornline – San Pellegrino – Robert Bergh – Robert Bergh – 1.11,1a
2011 Orecchietti – From Above – Örjan Kihlström – Stefan Hultman – 1.10,6a
2012 Brad de Veluwe – Andover Hall – Tuomas Korvenoja – Tuomas Korvenoja – 1.09,7a
2013 Quid Pro Quo – Dream Vacation – Ulf Ohlsson – Svante Båth – 1.11,0a
2014 Happy Days – Dream Vacation – Johnny Takter – Michael Lönborg – 1.10,7a
2015 Nuncio – Andover Hall – Stefan Melander – Stefan Melander – 1.10,0a
2016 Uncle Lasse – Donato Hanover – Örjan Kihlström – Stefan Melander – 1.09,3a
2017 Diamanten – Adrian Chip – Christoffer Eriksson – Robert Bergh – 1.10,0a
2018 Perfect Spirit – Andover Hall – Örjan Kihlström – Daniel Redén – 1.10,2a
2019 Tae Kwon Deo – Muscle Hill – Adrian Kolgjini – Adrian Kolgjini – 1.10,9a
2020 Don Fanucci Zet – Hard Livin – Örjan Kihlström – Daniel Redén – 1.09,6a
2021 Önas Prince – Chocolatier – Per Nordström – Per Nordström – 1.09,8a
2022 Francesco Zet – Father Patrick – Örjan Kihlström – Daniel Redén – 1.09,4a
2023 Hustle Rain – Raja Mirchi – Magnus A Djuse – Mattias Djuse – 1.10,0a

Expandera