Fokustema
Avstängning
Läs senare

Halmstad portar kuskar

Halmstadtravet stänger av fyra italienska kuskar från att köra på Halmstadtravet under 2019.
Detta enligt ett pressmeddelande som ska ha skickats från banan under tisdagkvällen.
Av
Ola Lernå
Alessandro Gocciadoro är en av fyra italienska kuskar som portas från Halmstadtravetunder 2019. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Alessandro Gocciadoro är en av fyra italienska kuskar som portas från Halmstadtravetunder 2019. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Upprinnelsen är förstås de trista scenerna från Lotteria-tävlingarna i Neapel som diskuterats flitigt de senaste dagarna. Vinnande hästen, Arazi Boko, var en av de som fick utstå synnerligen hård drivning av sin kusk Alessandro Gocciadoro.
Det har fått Halmstadtravet och dess vd Dag Ekner att reagera. Här är hela pressmeddelandet:

Detta gäller det ytterst tråkiga ämnet med drivningar av hästar som skedde i Italien för en dryg vecka sedan. Vi hade hoppats och trott att de nordiska förbunden skulle agera kraftfullt i frågan tillsammans. Så har tyvärr ännu inte skett. Det gör att vår bana nu beslutat följande:

Kort och gott. Ingen av de fyra kuskarna som strider om de första platserna i concolation av Lotterialöpningen tillåts att tävla på Halmstadtravet under 2019. Varken som kuskar eller som tränare. Så länge ovanstående inte är sanktionerat av vårt förbund är det vi som själva ansvarar för efterlevnaden. Detta innebär att om någon av dessa fyra personer dyker upp här kommer de avlägsnas från banan. Stöd för vårt beslut är filmen från det aktuella loppet som kan ses av alla som så önskar. 

Detta skall inte ses som en jakt på aktiva från Italien utan som ett agerande baserat på att vi är trötta på avsaknaden på handlingskraft och för att skapa debatt. Andra länder och även kuskar från våra breddgrader, som driver hårdare när det är tillåtet, vill vi med vårt agerande påverka.  De fullständigt vidriga drivningar av hästar vi såg i Neapel måste leda till något som är bättre. 

Det är vi skyldiga hästarna vi tävlar med!

Enligt Dag Ekner äger Hallands Travsällskap marken som banan står på och därmed finns stöd för att agera på detta sätt och porta vissa kuskar från att delta i banans tävlingar.
De fyra kuskar det gäller är Alessandro Gocciadoro, Pietro Gubellini, Gennaro Riccio och Gaetano di Nardo.

Fokustema
Kuskjubileum
Läs senare

Goop nådde 7.000

Björn Goop nådde milstolpen 7.000 segrar ikväll på Solvalla. Vapnet var Diederik Meilink-tränade sexåringen Reverend Wine.
Av
Lars G Dahlgren
Björn Goop. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sonen till Pastor Stephen och Fox Valley Lover blev samtidigt miljonär på kuppen när han som jättefavorit fick bestämma i lågt tempo i ledningen i ett sexhästarsfält.

– Jättekul. Det jag har fått uppleva med alla hästar och människor i den här sporten är värt allt man lägger ner alla dagar i veckan, sade Björn Goop.

Som topptre i karriären räknar Björn Goop Timokos andra Elitloppsseger, Readly Express i Prix d’Amérique och Conny Lobell i Derbyt.

– De tre har betytt oerhört mycket för mig, sade Björn, som också hyllade sin pappa Olle som den stora orsaken till att han kommit till den toppnivå som han nått.

Björn Goop erövrade sin första seger med Scotch Ville på Axevalla den 11 januari 1994 och drygt 25 år senare är han Sveriges segerrikaste kusk med 7.000 vinster. Ifjol – den 8 oktober – puttade han ner pappa Olle (6.744) från den tronen. Jorma Kontio har fler segrar, men som svensklicensierad hela karriären är son och far Goop de segerrikaste,

Tolv gånger har Björn blivit allsvensk kuskchampion och han håller rekordet för antalet segrar under ett år av en svensk kusk: 501 från 2006.

Björn Goops väg till 7.000:

1: Scotch Ville – 11 januari 1994 på Axevalla
1.000: Tex Dynamite – 5 mars 2003 på Solvalla
2.000: Rapkin – 11 februari 2006 på Åby
3.000: Finest Kemp – 19 mars 2008 på Solvalla
4.000: Charm Hammering – 28 september 2010 i Eskilstuna
5.000: Caterina Murino – 3 juni 2013 i Årjäng.
6.000: Celebreightr – 15 december 2016 på Axevalla
7.000: Reverend Wine – 9 oktober 2018 på Solvalla

Fokustema
Pocono Downs
Läs senare

Hypnotic Am kvalade på 1.11,1

Marcus Melanders obesegrade Hypnotic Am stod över Lexington-meetinget och valde istället att ta det lugnt efter finalsegern i New York Sire Stakes ($225.000) den 14 september och idag kvalade hon på Pocono Downs.
Av
Claes Freidenvall
Hypnotic Am kvalade för Brian Sears idag på Pocono Downs. Foto: Lisa Photo
Hypnotic Am kvalade för Brian Sears idag på Pocono Downs. Foto: Lisa Photo

Från spets utklassade Hypnotic Am (e. Chapter Seven-Daydream Am) sina konkurrenter med 11,5 längder och det tvååriga stoet kom hem på 1.11,1/1.609 meter för Brian Sears.

Anders ”Courant” Ström har fött upp och äger Hypnotic Am. Hon har vunnit alla sina sju starter och i hennes segerskörd ingår också försök- och finalsegern i Jim Doherty Memorial ($310.700) samt fyra försöksvinster i New York Sire Stakes. Totalt har hon tjänat 386.457 dollar och travat 1.10,2 som snabbast.

I samma lopp startade auktionsdyringen Fifty Cent Piece (e. Muscle Hill-Thatsnotmyname) och Mattias Melander satt bakom det tvååriga stoet. Fifty Cent Piece gjorde sitt tredje kval och noterade 1.13,7. Ifjol köptes hon på Harrisburg-auktionen av Lennart ”Srf Stable” Ågren för 500.000 dollar.

Fokustema
Breeders Course
Läs senare

A Good Point höll undan

Åbys uttagningslopp till Breeders Course-finalen på Jägersro den 26 oktober togs hem av Sören Norberg-tränade A Good Point (e. Maharajah – Romantic Love) vilken ledde hela vägen för Kevin Oscarsson.
Av
Lars G Dahlgren

På upploppet utmanade norske Custom Cheval (e. Farifant) ordentligt och det var med knapp marginal A Good Point hann först över mållinjen på 1.14,4a/1.640 meter. Det var samma ordningsföljd dem emellan som i Åbys Breeders Crown-lopp i slutet av september och A Good Point har tre segrar på fyra starter.

Fakta

A Good Point

hingst två år e. Maharajah – Romantic Love e. Super Arnie
4 st: 3–0–1
Rekord: 1.16,7k* – 1.14,4ak*
Insprunget: 280.000 kr
Uppfödare: Viktoria Eriksson, Ystad
Ägare: Team Laurusson AB, Ystad
Tränare: Sören Norberg, Jägersro
Körsven: Kevin Oscarsson, Kalmar
Skötare: Viktoria Eriksson

Expandera

– Han visade ännu bättre startsnabbhet än senast. 500 kvar trodde jag att det skulle bli enkelt, men Custom Cheval spurtade väldigt bra, sade Kevin Oscarsson.

Custom Cheval är inte anmäld till Breeders Course och till finalen går därför trean Taste of Diamond (e. Ready Cash), den tyske Breeders Crown-vinnaren som tränas av Tomas Malmqvist och femman Sanderson (e. Formula One) som hör hemma i Per Nordströms stall.

A Good Points mamma Romantic Love är helsyster med storstjärnan Fascination (e. Super Arne – Elissa F.Z.) 1.12,5ak/5.885.250 kr, vilken också började karriären hos Sören Norberg och Viktoria Eriksson.