Fokustema
Avelshingst
Läs senare

Hambletoniantvåa till Sverige

Han är pappa till tre dollarmiljonärer i USA. Nu kommer Crazed till Sverige för avelsarbete nästa år. Platsen blir Löftadalens Stuteri.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Crazed stallas upp i Sverige 2020. Foto Stalltz.se
Crazed stallas upp i Sverige 2020. Foto Stalltz.se

Crazed (e. Credit Winner-Mary Lou Hall) var själv en topphäst på banan och tjänade över en miljon dollar. Hans tävlingskarriär innefattade 19 starter (9-2-2) hos Frank Antonacci och största segrarna togs i Colonial ($500.000) och Matron Stakes ($259.275) som treåring. Samma år vann Crazed försök i Hambletonian Stakes ($70.000), slutade tvåa i finalen i Hambletonian Stakes bakom Deweycheatumnhoweoch trea i Canadian Trotting Classic.

Efter tävlingskarriären har han verkat på andra sidan Atlanten och varit listhingst i bland annat Sverige. Bland hans USA-födda avkommor märks Crazy Wow, 1.08,8ak*/$2.648.502, världsrekordhållaren J.L.Cruze, 1.08,3ak*/$1.460.009, och Gural Hanover, 1.09,0ak*/$1.016.527.

I Sverige har han 68 avkommor som är tre år och äldre. Bäst av dessa är Antonio Tabac, 1.10,2ak*/2.668.466 kr, och ytterligare fyra miljonärer finns. Crazed är även pappa till danske Derby- och Criterium Continental-vinnaren Tumble Dust, 1.10,5/4.788.456 kr.

Crazed stallas upp på Löftadalens Stuteri och priset blir 25.000 kronor vid levande föl plus bokningsavgift.

Fokustema
Avelshingst
Läs senare

Donato Hanover räddad efter operation

En tunntarmsomvridning höll på att kosta avelshingsten Donato Hanover livet igår. Han operererades på Helsingborgs djursjukhus i natt och läget bedöms idag som ”stabilt”.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Hambletonian-vinnaren Donato Hanover opererades i natt. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Hambletonian-vinnaren Donato Hanover opererades i natt. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

– I natt var det däremot kritiskt och vi var rädda att Donato Hanover skulle få sätta livet till. Som tur är klarade han sig, men det blir en del förändringar framöver för hans del, säger delägaren Hans Nelén, och fortsätter:

– Han kommer inte att betäcka några fler ston i år, utan är tillbaka i tjänst 2021. För de som har bokat Donato Hanover så kan de kontakta Stuteri Broline.

Fakta tunntarmsomvridning:

även kallad kolik orsakar kraftiga koliksymptom och är för hästen en väldigt smärtsam sjukdom; tunntarmen vrider sig ett helt varv eller mer. På så vis stängs blodkärlen till tunntarmen av och kan på så vis inte förse tarmen med blod. Gifter frigörs och tas upp av bl.a. bukhinnan, vilket gör att allmäntillståndet störs. Symptomen är att hästen rullar sig, kastar sig, är orolig och svettas. Pulsen stiger till 80-100 slag per minut och slemhinnorna blir missfärgade. Hästen blir även snabbt uttorkad. För att hästen ska kunna räddas är det veterinärvård som krävs, då hästen dör efter 8-16 timmar beroende på hur mycket tarmarna vridits. KÄLLA: Wikipedia

Fokustema
Boden
Läs senare

Antonio kung i norr

Svartskimmeln Antonio Tabac har kommit tillbaka på strålande sätt efter skadebekymmer.
I slutet av maj sprang han vassa 1.09,5 över sprinterdistans och idag spetsade han hem Norrbottens Stora Pris på 1.11,1/2.140 meter.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Antonio Tabac. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Antonio Tabac. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Antonio Tabac (e. Crazed) började tävlingskarriären hos Stig H Johansson, slog igenom på allvar hos Oskar Kylin Blom och nu återfinns åttaåringen hos Jörgen Westholm. Tanken var att hästen skulle testa i Frankrike, men på grund av Coronaviruset har han blivit kvar i Sverige.

I dagens storlopp i Boden blev det rejäl körning från början. Antonio Tabacs körsven Mika Forss släppte ledningen i första sväng, men gick ut och övertog direkt i en 1.10,1-öppning första 500 meterna. Därefter gick det långsammare en bit, men via en snabb slutrunda vann hästen säkert på vassa 1.11,1/2.140 meter. Det är den näst snabbaste vinnartiden i Norrbottens Stora Pris. Bara Propulsions segertid från 2017, 1.10,8, är vassare.

Förstapriset uppgick till 500.000 kronor och det här var Antonio Tabacs hittills största segercheck. Totalt har han vunnit 22 av 77 starter och tjänat över 3,2 miljoner kronor.

Petri Salmelas hemmahopp Makethemark slutade tvåa för tredje året i följd. Hästen fick trava utvändigt utan rygg och höll fint på 1.11,3. Marcus Lindgrens Stoletheshow slutade trea från rygg på ledaren med Rikard N Skoglund i sulkyn. Betrodde Millondollarrhyme och Fredrik B Larsson knep fjärdepriset från tredje utvändigt.

Tre (fyra) andra höjdare

  1. Elvaårige kallblodsfuxen Rubus (e. Viggo N.O.) fick utdelning på sin fina form. Hans Bergh skickade hästen direkt till ledningen och han hade allt under kontroll på 1.23,2/2.140 meter. Amatörkusken och den före detta fotbollsspelaren fyllde 50 år förra lördagen och då slutade han fyra med Rubus i Östersunds kallblodslopp. Idag kom en välförtjänt fullträff efter flera fina insatser.
    Det är otroligt, idag var allt perfekt”, sade tränaren Malin Bylund.
  2. Björn Goop har finfin form på stallet och bärgade en dubbelseger på V75 med egentränade hästar. Karamell Hill (e. Juliano Star) var starkast efter offensivt upplägg i Diamantstoet och Gigant Shadow (e. R.C.Royalty) löste silverdebuten på bästa sätt från ledningen.
  3. Jagger Boko (e. Broadway Hall) visade prov på fin inställning i lägsta klassen. Fyraåringen var nära galopp vid flera tillfällen, men han skötte sig med god hjälp av Örjan Kihlström och kort före mållinjen kopplade han grepp på 1.13,5a/2.140 meter. Det här var en fin tröst för Jagger Boko som var diskvalificerad måletta i finalen i Umåker Cup i början av juni.
    En fantastiskt trevlig individ att hålla på med. Jättekul”, kommenterade 78-årige Umåkeramatören Thule Jonsson.
Fakta

V75-resultat 13 juni

Rätt rad: 10-13-6-6-1-2-2
Sju rätt: 571 kronor
Sex rätt: 15 kronor
Fem rätt: jackpot
Omsättning: 100.516.514 kronor

Expandera
Fokustema
Avel
Läs senare

Propulsion får fortsätta betäcka

För första gången efter Trav-og Galopp-Nytts avslöjande om att Propulsion tävlat nervsnittad gör Svensk Travsport ett officiellt uttalande på travsport.se och klargör att redan födda avkommor efter Elitloppsvinnaren – och de betäckningar som görs i år – inte kommer att påverkas.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Igår berättade Svensk Travsports vd Maria Croon att Propulsion tilldelats startförbud under den utredning som pågår sedan i tisdags kväll.

På sin hemsida skriver Svenskt Travsport:

”Svensk Travsport får också många frågor avseende Propulsions avelsverksamhet och därvidlag har Propulsion fortfarande ett gällande betäckningsbevis, utifrån tidigare genomförd avelsvärdering. En ny avelsvärdering kan, enligt kapitel 25 kap. paragraf 6 Registreringsreglementet, bli aktuell när utredningen är klar. Detta innebär att redan födda avkommor samt de betäckningar som görs i år inte kommer att påverkas, oavsett slutligt beslut i ärendet. Svensk Travsport kommer också inleda en intern utredning för att genomlysa förbundets process och hantering.”

Sport