Fokustema
Harrah's Philadelphia
Läs senare

Hambo-vinnare utan chans

Idag var Perfect Spirit tillbaka i tävlingsselen efter sin seger i Hambletonian Stakes när fyra divisioner hölls i John Simpson Memorial ($30.000) på Harrah’s Philadelphia. Åke Svanstedts travare var utan chans att utmana hårddragande Stealth Hanover, som dessutom passade på att sätta nytt banrekord för treåriga valacker.
Av
Claes Freidenvall
Francisco del Cid (t.v.) tränar Stealth Hanover, vilken besegrade Hambletonian-vinnaren Perfect Spirit. Foto stalltz.se
Francisco del Cid (t.v.) tränar Stealth Hanover, vilken besegrade Hambletonian-vinnaren Perfect Spirit. Foto stalltz.se

Simon Allard tog hand om ledningen med Stealth Hanover (e. Andover Hall-Secret Credit) vid ingången av första sväng, medan Åke Svanstedt och Perfect Spirit kunde krypa ner i rygg nästan omgående.

Ledarduon höll uppe tempot hela vägen och inne på upploppet försökte Perfect Spirit gå i närkamp, men Stealth Hanover höll säkert ifrån sig Hambletonian-vinnaren på 1.09,6/1.609 meter. Tiden var en förbättring av Pinkmans banrekord från 2015 med två femtedelar. Perfect Spirit (e. Andover Hall) var slagen med en dryg längd på 1.09,7.

Stealth Hanover som ettåring. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Stealth Hanover räknade in andra raka segern och i starten innan vann han en division av Liberty Bell ($30.000). Som ettåring ropades han in av Christer Häggström i Lexington för 30.000 dollar. I juni 2016 bytte han ägare och tränare till Francisco del Cid.

Modern Secret Credit (e. Credit Winner), 1.14,1/$133.811, är halvsyster med Berto Primo (e. Garland Lobell), 1.10,6/$315.410, vilken var finalist (oplacerad) i Hambletonian Stakes. Stealth Hanover startade också i Hambletonian Stakes, men galopperade bort sig i försöket.

Seger för Svanstedt

Yes Mickey (e. Muscle Hill-My Favourite Chip) imponerade i den första divisionen i John Simpson Memorial och efter ha inlett i tredjespår i första kurvan hittade Åke Svanstedt ner i dödens efter drygt 300 meter. Täten övertogs efter 500 meter och den inledande quartern hade travats på 1.08,1.

Genom slutsvängen masserades Yes Mickey hårt av utvändige Snowstorm Hanover, men inne på upploppet fanns nya växlar och den treårige valacken gick ifrån med närmare tre längder på 1.10,7.

Yes Mickey och Åke Svanstedt vid en tidigare seger. Foto Photowon

Mellby Gård-ägde Yes Mickey kom närmast från en andraplats i finalen i Yonkers Trot och i starten innan vann han Zweig Memorial ($320.000). Rune Andersson köpte Yes Mickey som ettåring på Lexington Selected Yearling Sale för 65.000 dollar.

Han är halvbror med Hambletonian-tvåan och avelshingsten Adrian Chip (e. Andover Hall), 1.09,4ak/10.203.131 kr. Modern My Favorite Chip (e. Pine Chip), 1.13,1/$35.670, är i sin tur undan Spinning Reel (e. Super Pleasure), 1.12,5*/$206.862, vars enda avkomma är just Yes Mickeys mor My Favorite Chip.

Fly On (e. Muscle Hill-Calchips Finisher) började i rygg på ledaren, men hamnade ett hack längre bak efter 400 meter. Då det återstod 600 meter valde Andy Miller att gå ut i dödens och redan 400 kvar hade Fly On kontroll på ledande Giveitgasandgo. Den sistnämnde försökte kämpa sig tillbaka in i matchen, men kunde inte haka på sista 100 meterna och segermarginalen blev tre längder på 1.10,3.

Åke Svanstedt och Coogan (e. Donato Hanover) inledde i femte inner, vilket blev fjärde invändigt varvet från mål. Drygt 300 kvar smet Coogan ut från innerspåret och han spurtade in som trea på 1.11,2. Femtepriset tog Jimmy Takter-tränade Sir John F (e. Donato Hanover) hand om på 1.11,2.

För Fly On var det andra årssegern – den första kom i ett försök i New Jersey Sire Stakes ($10.000) på Freehold Raceway. Hingsten köptes på Lexington Selected Yearling Sale för 55.000 dollar. Modern Calchips Finisher (e. Credit Winner), 1.13,7/$17.532, startade 20 gånger utan att vinna lopp, men var tvåa vid två tillfällen och trea tre gånger. Förutom Fly On har modern lämnat Finish Line (e. Yankee Glide), 1.10,1/$203.321.

Kostade 180.000 dollar

Daniel Dube serverade Awol Hanover (e. Donato Hanover-Angel Fire Hanover) en resa i rygg på ledaren och fick fritt mellan hästar 100 kvar och kunde avgöra med en halv längd på 1.11,2 före spetsande President Lindy (e. Cantab Hall) och Andy Miller.

För Luc Blais-tränade Awol Hanover var det fjärde årssegern och valackens största triumf i karriären. Som ettåring kostade Awol Hanover 180.000 dollar i Harrisburg. Modern Angel Fire Hanover (e. Lindy Lane) tog rekordet 1.11,7 i time trial och sprang in blygsamma 2.955 dollar på elva starter. Modern har sin främsta avkommor i Spicy Wings (e. Andover Hall), 1.11,0/$569.771, och Aspidistra Hanover (e. Donato Hanover), 1.11,0/$179.976.

Fokustema
Banbelysning i Vaggeryd
Läs senare

”Byggd med träningssyfte”

Vaggerydstravet inviger i morgon torsdag en nybyggd banbelysning.
Av
Lars G Dahlgren
Vaggerydstravet inviger denna vecka sin banbelysning. Foto: Privat
Vaggerydstravet inviger denna vecka sin banbelysning. Foto: Privat

– Det här betyder mycket för både vår ungdomsverksamhet och framförallt alla amatörers möjlighet att träna på banan, säger Vaggerydstravets marknadsansvarige Thomas Wallh.

Tidigare har inte Vaggerydstravet haft någon banbelysning och tävlingsverksamheten har ägt rum i dagsljus eller på sommarkvällar. Att det nu finns belysning är dock inte i första hand för att banan även vill börja köra kvällstävlingar.

– Naturligtvis vill vi utvecklas. Belysningen är primärt byggd med träningssyfte men vår spontana reaktion när vi tände upp och testade alltsammans är att belysningen är bättre än vad en del banor som nu kör kvällstävlingar har. Vad det här kan leda till i framtiden får vi se, säger Thomas Wallh.

Vid oktoberavstämningen av antalet hästar i träning tillhöriga Vaggeryd fanns 180 hästar på träningslistorna varav 113 amatörtränade. Det är främst för de sistnämnda, och för de som  har ponnyer, banbelysningen kommer till nytta.

– Ja, många amatörer har ju dagtidsjobb så de vill kunna träna hästarna på kvällstid. Banbelysningen förbättrar deras träningsmöjligheter mycket framförallt vintertid. Det gynnar också travskole- och ungdomsverksamheten som nu kan lägga upp aktiviteterna mer fritt än tidigare, så vi ser även banbelysningen som ett verktyg för rekrytering av nya aktiva och travsportsintresserade, säger Thomas Wallh.

Fokustema
Norge
Läs senare

Chefstillsättning skapar storbråk

Ett storbråk har brutit ut i norsk travsport. Sedan den som föreslagits bli ny chef för banorna Bjerke och Biri blivit nedröstad av Bjerkes styrelse har det gått så långt att Det Norske Travselskaps ordförande Knut Weum kallat till en extra generalförsamling i Bjerke Travbane AS.
Av
Lars G Dahlgren
Det är bråkigt runt den största norska travbanan Bjerke. En chefstillsättning har lett till att en extra generalförsamling inkallats av Det Norske Travelskaps ordförande Knut Weum. Foto: Simon Hagen/Sulkysport.
Det är bråkigt runt den största norska travbanan Bjerke. En chefstillsättning har lett till att en extra generalförsamling inkallats av Det Norske Travelskaps ordförande Knut Weum. Foto: Simon Hagen/Sulkysport.

Det är inte helt enkelt för en utomstående att hänga med hur alla trådar går och organisationspilar löper gällande den kris som nu uppstått runt den norska travsportens ledning och demokratiska beslutsstrukturer. Men för att ta det hela lite enkelt:

En ny gemensam chef, verkställande direktör, skulle tillsättas för de två banorna Bjerke och Biri. Den grupp som arbetat med rekryteringen föreslog den tillförordnade chefen för Biri, Even Westby. När tillsättningen av Westby behandlades av styrelsen för Bjerke Travbane blev förslaget nedröstat. De tre ledamöterna Unni Holmen (vice ordförande), Oddmund Wallevik och de anställdas representant André Ringelien gick emot ordföranden Ingar Skiaker gällande Even Westby som ny vd, och rekryteringsgruppens förslag blev nedröstat med 3-2.

Uppgifter har sipprat ut om att styrelsemötet var mycket stormigt och känslomässigt präglat. Oddmund Wallevik påstod att han blivit utsatt för både ”ilska och hot” från ordföranden Ingar Skiakers sida, vilken för trav365.no kommenterade detta med att ”den karakteriseringen kan gälla för flera”.

Efter att ha blivit nedröstad har Ingar Skiaker tagit det som att misstroendevotum är riktat mot honom från Bjerkes styrelsemajoritet och samma sak ansåg chefen för den nya övergripande organisationen Norsk Trav AS – ett nytt DNT-skapat bolag som ska ha ansvar för alla banors drift – Per Dag Hole. Skiaker och Hole utgjorde rekryteringskommitté för Bjerke-Birichefstjänsten tillsammans med Biris ordförande Tom Rune Bratlien.

Efter att Ingar Skiaker och Per Dag Hole vänt sig till Det Norske Travselskaps ordförande Knut Weum har denne kallat till en extra generalförsamling för Bjerke den 25 november. Det kan han göra eftersom Det Norske Travselskap äger Bjerke genom bolaget Norsk Trav AS (det bolag Per Dag Hole är chef för).

En fråga står på agendan på den extra generalförsamlingen: Val av styrelse. Frågan det hela spetsar tlll sig mot är alltså om ägarmakten, utgående från DNT, kan få bort ledamöterna Unni Holmen och Oddmund Wallevik, som röstade emot ordförandens förslag till ny vd och i praktiken därmed även emot den chef Bjerkes ägare Det Norske Travselskap vill se leda Bjerke.

Komplicerat? Minst sagt.

 

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Toppstammad dyring i topp

Förra året köpte Lennart ”Srf Stable” Ågren stoet Fifty Cent Piece för 500.000 dollar i Harrisburg och igår kom stoets andra seger i tredje starten på racinobanan Pocono Downs.
Av
Claes Freidenvall
Mattias Melander vann bakom auktionsdyringen Fifty Cent Piece igår. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport


Mattias Melander sulky
Mattias Melander vann bakom auktionsdyringen Fifty Cent Piece igår. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport Mattias Melander sulky

Mattias Melander skötte tömmarna bakom storebror Marcus Fifty Cent Piece (e. Muscle Hill-Thatsnotmyname) och duon avgjorde med huvud i spurten. Segertiden för det tvååriga stoet skrevs till 1.13,0/1.609 meter och belöningen var 6.500 dollar. Uppfödare till Fifty Cent Piece är Stefan ”Order By Stable” Balazsi.

Fifty Cent Piece. Foto: Lina Alm

Modern Thatsnotmyname (e. Windsong’s Legacy), 1.11,0/$340.730, vann både Merrie Annabelle ($437.000) och New Jersey Sire Stakes ($200.000) som tvååring. Fifty Cent Piece ingår i samma syskonskara som Basquiat (e. Cantab Hall), 1.09,2*/$289.748, och Future Secured (e. Cantab Hall), 1.10,7/$102.390.

Tränarseger till Svanstedt

Åke Svanstedt lånade ut Night Hall (e. Muscle Hill-Day For Night) till George Napolitano Jr. och från rygg ledaren kunde den treårige hingsten spurta till vinst med huvud på 1.12,2. Förstapriset uppgick till 7.500 dollar.

För danskägde Night Hall var det fjärde segern för säsongen. Tidigare har Night Hall bland annat vunnit en division i Liberty Bell ($30.000). Som ettåring kostade Night Hall 65.000 dollar och han är ett resultat av embryotransfer.

Modern Day For Night (e. Donerail), 1.11,0/$616.907, tog sin största seger i Matron Stakes ($202.464) som treåring och på meritlistan ska också tredjeplatserna i Hambletonian Oaks, Kentucky Futurity Filly nämnas plus en fjärdeplats i Breeders Crown.

Sport