Fokustema
Romme V75
Läs senare

”Han är en exceptionell travare”

I natt blev han storebror igen.
Det firade L.Q.Widde på egen hand.
Genom att dominera dubbelcupens final på Romme från början till slut.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Jörgen Westholm. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Jörgen Westholm. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Med tolv segrar och två andraplatser på 14 starter kan man tro att det mesta har gått som på räls. Det kan inte vara ett mer felaktigt antagande, för vägen till vinnarcirkeln har varig lång och mycket brokig för kallblodet L.Q.Widde (e. B.W.Modde).

Skötaren och delägaren Heidi Jääskeläinen, som fick halva hästen av den andre hälftenägaren och lika tålmodige Karl-Göran Wallin, och tränaren Jörgen Westholm har haft en lång resa till karriärens största triumf i dubbelcupens final på hemmabanan Romme idag.

– Heidi gör ett fantastiskt jobb, för det är en jobbig häst att hålla på med. Hela teamet gör en insats när man kan hantera en sådan häst, sade Jörgen Westholm i vinnarcirkeln.

Dagens stora final har varit i sikte i 2,5 månader och Westholm har varit optimistisk hela veckan, men uppladdningen blev inte perfekt. Först slog Mjölner Spik (e. Spikeld), kusken Ole Christian Kjenner åkte ur vagnen och hästen tog en skentur med strykning som följd. Sedan när loppet skulle iväg fick en konkurrent materialfel och starten försköts ytterligare.

Inte speciellt kul för hetsige och egensinnige L.Q.Widde.

– Att det blev materialfel och tog tid var inte bra, men jag fick fin hjälp av Oskar Kylin Blom att hålla hästen lugn (Westholm parkerade L.Q.Widde klistrad i rygg i väntan på start). Sedan var faktiskt Widde lugn idag, han skötte sig bra och visar att han mognat, sade Jörgen Westholm.

Fakta

L.Q.Widde

Valack 7 år e. B.W.Modde – Qvadrina e. Qvadrigo
Resultat: 15 st: 13–2–0
Rekord: 1.24,6k* – 1.24,6ak*
Intjänat: 595.084 kr
Uppfödare: Linette Boström, Hudiksvall
Ägare: Karl-Göran Wallin & Heidi Jääskeläinen
Tränare: Jörgen Westholm, Romme
Körsven: Jörgen Westholm, Romme
Skötare: Heidi Jääskeläinen

Expandera

Ja, efter ett par trevande steg i volten gick det som på räls för L.Q.Widde. Westholm sände sin häst till ledningen, drog i bra, eget tempo och bjöd inte in konkurrenterna till någon match. Alla utom en, för på sista bortre långsidan attackerade Tomas Pettersson med Rönningsgutten (e. Qvadrigo), som snabbt tog sig fram och ned i rygg på L.Q.Widde genom slutsvängen.

– 600 kvar fick jag en dålig känsla när jag såg att Tomas skulle komma ned i rygg på oss, för jag tyckte att det var min värsta motståndare på förhand, men som L.Q.Widde svarade, sade Jörgen.

Ja, upploppet blev en defilering till seger med ett par längder på nya, vassa rekordet 1.24,7/2.140 meter. Seger nummer 13 var ett faktum och L.Q.Widde klev upp i 595.084 kronor i prissumma under sin karriär.

En karriär som på tävlingsbanan inleddes som femåring 2020 med fem segrar på lika många starter. Ifjol blev det också blott fem starter (3–2–0), sedan segerraden brutits i livets nionde start.

Efter halvårslångt uppehåll har L.Q.Widde kommit tillbaka i sedvanlig stil i år. Som en vinnare! Fem starter och fem nya segrar och visst finns kapacitet var att ta ytterligare kliv.

– Han är en fantasisk travare, ja en exceptionell travade, sade Westholm.

Fick en helsyster i natt

Qvadrinas avkomma efter B.W. Modde. Foto: privat

L.Q.Widde är uppfödd av Linette Boström i Hudiksvall. Klockan 01.00 i natt nedkom hans ostartade mamma Qvadrina (e. Qvadrigo-Remsa) med ett stoföl efter B.W. Modde och det handlar om en helsyster till L.Q. Widde.

– I år är Qvadrina bokad till Bäcklös Faron, berättar Linette Boström.

Qvadrina är undan Remsa (e. Slogum Brage), 1.30,1m/111.200 kr, som har sin främsta avkomma i Remelda (e. Lome Elden), 1.24,4k/573.315 kr. Mödernet är starkt och går tillbaka Jan-Ivan Erikssons toppsto Remma (e. Solblanken), som vann 30 lopp. Hon är mormors mor till L.Q.Widde.

Streckad på 0,25 procent

I övrigt från söndagens V75-omgång på Romme noteras…

…att revanschmötet i silverdivisionen mellan Svante Ericssons Phoenix Photo (e. Super Photo Kosmos) och Sofia Aronssons Unico Broline (e. Cantab Hall) var på förhand en av dagens höjdare – och loppet gjorde knappast någon besviken när det gäller underhållning och prestationer. Phoenix Photo vann senaste mötet, men nu var det upplagt för revansch.
När Erik Adielsson, som vunnit spårlotten med Unico Broline, körde till tät efter 700 meter sände Örjan Kihlström fram Phoenix Photo till dödens och tempot var högt uppskruvat. I slutsvängen tappade Phoenix Photo någon längd, men på upploppsrakan kom han tillbaka och utmanade om segern. Fast den ville inte Unico Broline släppa ifrån sig och höll på snyggt sätt undan till säker seger.
– På samma sätt som min var fantastisk tvåa förra gången så var Svantes fantastisk tvåa idag, men vi hade det bättre utgångsläget, sade Erik Adielsson till ATG Live.

…att Jörgen Westholm inledde på hemmaplan med Hazyshadeofwinter (e. Brad de Veluwe). Stoet kom till Westholm i mitten av november och efter fem starter har hon inte varit sämre än trea. Den stora fullträffen kom i dagens klass I-försök där Hazyshadeofwinter kunde slinka ned i rygg på ledande Wingait Henke mitt i första sväng när No Doubt galopperade och sedan få fritt fram ut ur slutsvängen. I sista stegen fångades ledaren in på 1.11,8/1.640 meter.
– Det var stolpe in hela vägen. Vi hade tur i första sväng och vi hade tur i sista sväng, sade Westholm i vinnarcirkeln.

…att R.K.Queen (e. Make It Happen) och Paw Mahony stod för en av tidernas allra största skrällar på V75. Streckad på 0,25 procent (!) slog hon till från bakspår på tillägg i Diamanstoförsöket. Mahony valde att köra på innerspår, till skillnad från de flesta av konkurrenterna och satt efter 800 meter i tredje invändigt. 250 meter från mål kom den perfekta luckan och R.K.Queen tackade genom att speeda hem segern. V75-värdet steg från 149 till 21.887 kronor!
– Hon är bra i ryggar och kan spurta i 300 meter. In i sista sväng kändes det som att hon skulle kunna vara tvåa-trea om vi fick fritt, men när jag ryckte grejerna på upploppet hade hon ju dubbelt så hög fart som de andra. Hon har haft mycket krångel och sjukdomar, men har nu gjort några starter efter halsoperation och bara blivit bättre och bättre, sade Paw Mahony.

…att Peter G Norman har en högkapabel travare i femårige Brasco Brodde (e. Muscle Massive). STL-debut och barfota runt om för första gången handlade det om idag och det slutade med seger på topptiden 1.12,3a/2.140 meter i den varma vårsolen.
Erik Adielsson klev ut i andraspår i första sväng och släppts till ledningen efter 400 meter. Väl där såg det avgjort ut, men André Eklundhs X.Tour (e. Mr Picolit) svarade för en toppinsats i dödens och gav aldrig slaget helt förlorat.

…att förutom segern i Paralympiatravets uttagning med Born Unicorn (e. Raja Mirchi – läs mer här! – så blev Daniel Redén en vinnare som uppfödare, ägare och tränare genom Epimetheus (e. Hard Livin). Denne behöver verkligen inte be om ursäkt för segern. Första 700 meterna blev Epimetheus hängande i tredjespår innan Örjan Kihlström tog sig ned utvändigt ledaren Strong Heartbeat (e. Maharajah) och Jörgen Westholm.
När denne oväntat galopperade 300 kvar – ”det var segern som rök”, sade Westholm till ATG Live – var det raka spåret för tappre Epimetheus, som plockade karriärens fjärde och största seger så här långt.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 3–15–5–3–4–4–6
Omsättning: 105.454.448 kr
Antal system: 1.433.199 st

Att utdela:
Sju rätt: 185.068 kr
Sex rätt: 111 kr
Fem rätt: jackpot

Expandera

Born Unicorn till Paralympiatravet