Fokustema
Solvalla/Jägersro
Läs senare

Dubbla BC-segrar för Riordan

Jerry Riordans Pure Atlas kutade 1.13,6a/2.140 meter vid onsdagskvällens Breeders Course-uttagning på Solvalla och är därmed Sveriges snabbaste, segrande treåring detta år.
– Han vill göra det rätta och har blivit mer mogen, berömde Halmstadtränaren i Solvallas vinnarcirkel.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Pure Atlas vann onsdagskvällens uttagningslopp till Breeders Course på Solvalla. Foto: Adam Ström/StallTZ.se.
Pure Atlas vann onsdagskvällens uttagningslopp till Breeders Course på Solvalla. Foto: Adam Ström/StallTZ.se.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

På Solvalla var det Jerry Riordans Pure Atlas (e. Father Patrick–Queen Cash) som drog det längsta strået i lag med Örjan Kihlström.
Halmstadhästen hade även deltagit i det första Breeders Course-kvalen på Solvalla i april, men den dagen var fjolårets Breeders Crown-vinnare väl peppad och slog på galopp.
I upphämtningen bakom fältet såg han dock ut som en dröm och nu var han aldrig nära att lägga loppet från ledningen.
Segertiden 1.13,6a/2.140 meter är den snabbaste tidsnotering som en treåring stått för på svensk mark under detta år och in som tvåa spurtade Stefan Melander-tränade Jewilla (e. Propulsion–Tamla Celeber) i lag med Mats E Djuse.
– Hästen vill göra det rätta och har blivit mer mogen. Jag ser många bra treåringar där ute som Tetrick Wania och Pekka Korpis häst (Corazon Combo, red.anm.), men vet att min häst är kapabel och jag ser en ljus framtid för honom, sade Riordan i Solvallas vinnarcirkel och lyfte fram hästens starka möderne.

Modern Queen Cash (e. Ready Cash), 1.17,7l/62.000 kr vann ett lopp på 17 starter. Hon har tidigare lämnat Brad de Veluwe-avkommorna Trumpie, 1.12,5k*/630.100 kr kr, och Super Sarah, 1.13,7m/615.000 kr.

Själv är Queen Cash halvsyster med Beau Mec (e. Jag de Bellouet), 1.09,9ak/4.609.640 kr, och Red Red Red (e. Offshore Dream), 1.11,3am*/1.950.062 kr, som vann Svenskt Travderby respektive Derbystoet.

Överlägsen

Jerry Riordan tog även hem Breeders Course-kvalet på Jägersro. Även det hade blott sex deltagare, men lockade med 100.000 kronor till vinnaren och de lade Dea Grif (e. Varenne) beslag på.
Likt stallkamraten Pure Atlas vann stoet starten med lätthet, fick dämpa till 1.16,5 på varvet efter en öppning på 1.12,1 och därefter var det full sula!
Slutvarvet gick så pass fort som 1.11,5, segertiden skrevs till 1.13,9a/2.140 meter och på den tiden var hon totalt överlägsen i lag med Gustav Johansson.

Adrian Kolgjinis Expelled kom fram som tvåa i andraspår inför slutrundan, iscensatte attacken 400 meter före mål och avslutade starkt till andraplatsen på avstånd.

Dea Grif har riktig Breeders Course-stamtavla då hennes helsyster Amelie Grif, 1.11,0ak/€133.050 vann Breeders Course-final som tvååring.
Modern Sunrise Grif (e. Andover Hall) 1.15,8ak/€8.750 är halvsyster med såväl Princess Grif (e. Varenne) 1.10,3ak/€915.824 som Martina Grif (e. Varenne) 1.12,3ak/€222.034.