Fokustema
Örebro
Läs senare

Hans Karlsson utesluten ur sällskapet

Örebro Travsällskap har uteslutit proffstränaren Hans Karlsson som medlem. Styrelsen anser att han skadat travbanans anseende och ekonomi med vad han skrivit på facebook.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans Karlsson uttalar sig om varför han blivit utesluten ur Örebrotravets lokala tränarförening. Foto Lennart Kihlman/ALN
Hans Karlsson uttalar sig om varför han blivit utesluten ur Örebrotravets lokala tränarförening. Foto Lennart Kihlman/ALN

– Förra veckan kom två styrelseledamöter över till mig, Magnus Larsson och Mats Domberg, med ett styrelsebeslut som var daterat 16 maj. Där stod att jag var utesluten ur travsällskapet. Jag vet inte om jag ska se det som ett dåligt skämt eller som ett totalt haveri för hur Örebrotravet fungerar. Det finns väl ingen som har så brinnande engagemang och hjärta för travet som jag som fortfarande är aktiv i det här, säger Hans Karlsson.

I uteslutningsbeslutet står som motivering: ”Styrelsens beslut är grundat på år av ständigt återkommande kontakter mellan Hans Karlsson och representanter för både styrelse, såsom ordförande Arne Jansson och ordförande Magnus Östlund och personal såsom regionchef Tomas Larsson, där sällskapet påpekat för vederbörande att hans uppförande inte är förenligt med Örebrotravets stadgar och regler. Under de senaste veckorna har Hans Karlssons inlägg på sociala medier ökat och ett stort antal av dessa bedöms ha skadat sällskapet ekonomiskt och påverkat Örebrotravets varumärke. Därför finner nu styrelsen att det finns grund för uteslutning”.

Hans Karlsson är en flitig nyttjare av sociala medier och har även bloggat flitigt. Han är frispråkig och har inte sällan kritiserat beslut och strategier och hur saker och ting sköts och styrs på Örebrotravet.

– Det fanns en konkret utlösande faktor till beslutet. I våras gjorde Hans inlägg på facebook som några av Örebrotravets sponsorer reagerade på. Det blev en diskussion om företag skulle sponsra Örebrotravet i framtiden på grund av de saker Hans skrivit och dragit igång. Då kände vi att vi var tvungna att agera. Vi måste tänka på travsällskapets väl och ve, säger den i år nytillträdde ordföranden Fredrik Askhem.

Så det var alltså inte Hans Karlssons kritiska synpunkter på travsällskapets ledning och styrning som orsakade att ni ville ”bli av med honom”?

– Nej, absolut inte! Att utesluta någon för att denne har, och uttrycker, andra åsikter än vad styrelse och chefer har, det är otänkbart. Det handlar inte om det, utan om att det Hans skrev och uttryckte väckte negativa reaktioner hos sponsorer. När man är verksam i en föreningsverksamhet måste man faktiskt tänka på hur man uttrycker sig, det har vi haft diskussioner med Hans om flera gånger, säger Fredrik Askhem.

Hans Karlsson tar uteslutningen med jämnmod.

– Ja, vad ska jag säga. Att påstå att jag skadat travsällskapets ekonomi, det är ju en rätt allvarlig sak och kräver som jag ser det betydligt utförligare motivering än jag fått om på vilket sätt jag ska ha gjort det. Jag tror att det är andra saker som egentligen ligger bakom.

Som vadå?

– Att några av tjänstemännen på travbanan tycker att jag är väldigt jobbig att ha att göra med. De har säkert diskuterat det här på styrelsemöten tidigare också, och nu när det blev ny ordförande gick det plötsligt igenom att de kunde bli av med mig. Men om de ska börja utesluta medlemmar för att de är obekväma och kritiska och inte omtyckta av tjänstemännen, då undrar man vad det blir kvar av föreningsdemokratin i travsällskapen, säger Hans Karlsson och fortsätter:

– Det märkliga är att jag blivit inbjuden av Fredrik Askhem till att vara med i ett möte om Örebrotravets framtid nästa vecka, och även om hur vi ska gå vidare med en motion som jag skrev till årsstämman om att ha städdagar på stallbacken. Det rimmar ju väldigt dåligt med att jag nu fått ett brev undertecknat av honom om att jag är utesluten.

Fredrik Askhem förklarar det med att man följer stadgarna.

– Formellt har Hans varit med i travsällskapet ända tills han meddelades om beslutet och det skedde förra veckan. Därför har han fått inbjudningarna. Mötet är en workshop med utgångspunkten hur vi ska förverkliga tankegångarna i Pegasus 2020 i Örebro. Hans har inte svarat om han kommer, men är välkommen. Han är en idéspruta med grymt engagemang för travsporten, och även om han och jag ibland har olika åsikter och uppfattning om saker och ting så har han positiva saker att tillföra, säger Fredrik Askhem och fortsätter:

– Men nu blev så att en enskild medlem har skapat badwill och skadat Örebrotavets varumärke som dessutom riskerade att få ekonomiska konsekvenser. Det är om den biten uteslutningsbeslutet handlar, som en tydlig markering mot att vi inte kan acceptera att Hans uttrycker sig i sociala medier på sätt som gör att Örebrotravets sponsorer börjar fundera på om de ska fortsätta samarbeta med oss. Där rann bägaren över.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Inte många som kan ta den här…”

Tungt meriterade Sister Sledge (e. Father Patrick) hade inga problem att ta hem sin tävlingsdebut på svensk mark.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Redén kunde nöjt rikta blicken mot Sister Sledge i hennes tävlingsdebut på svensk mark. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Daniel Redén kunde nöjt rikta blicken mot Sister Sledge i hennes tävlingsdebut på svensk mark. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Hela 265.000 dollar var prislappen för Sister Sledge när Stall Zet ropade in henne på amerikansk mark i höstas, men så har hon också ett cv som man kan söka välavlönad vd-jobb med.

Som tvååring finalvann Father Patrick-dottern Pennsylvania Sire Stakes ($252.000) och som treåring blev det två försökssegrar i samma löpningsserie plus triumfer i Tompkins-Geers ($42.700), Currier & Ives ($32.297) och Arden Downs ($26.764).

Från tvååringssäsongen kan också en andrplats i Goldsmith Maid nämnas och under 2020 var hon även tvåa i såväl Elegantimage Stakes som The Moni Maker.

Kretsen kring hästen spände bågen stenhårt, valde bort stoavdelningen i Hambletonian Stakes och gick istället ut i den öppna klassen. Efter en fjärdeplats i försöket blev det galopp i finalen.

Några sådan tendenser fanns i alla fall inte i tävlingsdebuten för Daniel Redén. Intrycket var bara fräscht och hungrigt. Sister Sledge visade redan när startbilen släppte fältet att hon vill tävla. Det var faktiskt som att stoet blev kvar bakom startbilen när den släppte fältet; som att det på tio meter separerades en så pass stor lucka till de övriga så att Sister Sledge inte ens såg ut att finnas med i loppet. Så tajt på bilen var hon!
– Det är inte många som kan ta den här från start, medgav Daniel Redén till ATG Live.

”Flaxade som hemma”

Med en het stallkamrat i form av Beacon Kronos (e. Father Patrick) på utsidan blev det 1.13,5 första varvet innan Örjan Kihlström kunde sänka farten under första halvan av den avslutande rundan.

Sister Sledge. Foto: Lisa Photo

Jeppas Unplugged (e. The Bank) gjorde ett jättebra lopp och var bara slagen med en halv längd samtidigt som en annan Sverigedebutant i form av Hollywood Story (e. Muscle Hill) avslutade vasst, men något riktig hot utgjorde de aldrig.
– Det är alltid kul, men lite spänt med sådana här hästar som varit så bra som hon varit, men haft en tuff säsong i USA. Hon har känts väldigt fin hemma, lagt på sig mycket vikt. Hon är så mysig hemma i jobben. Då springer hon på slaka tömmar och öronen bara fladdrar. Hon släpper upp de andra en decimeter från nosen, men inte förbi. Det här såg jättebra ut, öronen flaxade sådär som de gör hemma i jobben. Det tycker jag om; då vet man att hästarna tycker det är kul.

Efter att avslutat sista 500 meterna på 1.10,9 kom Sister Sledge i mål på 1.13,5a/2.140 meter.

Svårmatchad?

Hur Redén kan matcha stoet framöver? Ja, en viss utmaning blir det om han är mån om att starta henne mot jämngamla damer.

Utöver Fyraåringseliten för ston under Elitloppshelgen är antalet renodlade fyraåringslopp för ston med vettiga prispengar väldigt få om man inte är anmäld till varken Stosprintern eller Breeders Crown.

Väljer Redén däremot att matcha henne mot ”pojkarna” så finns det desto mer alternativ och ett sådant öppnade upp sig i och med torsdagens seger.
Loppet var nämligen ett uttagningslopp till Norrlands Grand Prix vars final körs på Bergsåker 22 juli med 250.000 kr i förstapris.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Lorentzons segertåg fortsätter

Anette Lorentzons segertåg på amerikansk mark håller i sig och igår blev det en dubbel på racinobanan Harrah's Philadelphia i Chester och Yonkers Raceway.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Anette Lorentzon dubblade igår i USA. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Anette Lorentzon dubblade igår i USA. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Först ut var Banzai Ås (e. Lionhunter-Provide Ås) och trots en resa utan rygg kunde den fyraårige valacken vinna med en längd för Tim Tetrick.

ACL Stuteri, som både äger och har fött upp, erhöll 6.400 dollar för vinsten på 1.12,1/1.609 meter.

På Yonkers Raceway toppade Catwalk Ås (e. Lionhunter-Cascade Ås) för Jordan Stratton på 1.14,4. Från spets höll det fyraåriga stoet undan med hals och ägarna ACL Stuteri och Kjell Johansson kunde kvittera ut 7.000 dollar.

För Anette Lorentzon betyder gårdagens dubbel att hon är uppe i 26 vinster på 142 starter och att stallet har bokfört sig för 281.193 dollar i år.

Andra årssegern

På Harrah’s Philadelpia kunde också Per Engblom räkna in en vinst för fyraåriga stoet She Must Be Magic (e. Kadabra-Win Missy B) på 1.12,0. Vinstmarginalen var hela 14,5 längder och i sulkyn satt Yannick Gingras. Förstapriset uppgick till 4.800 dollar.

Per Engblom räknade in sin andra tränarseger för säsongen på 16 starter och totalt har hans hästar sprungit in 21.710 dollar.

Fokustema
Jägersro
Läs senare

Takter tillbaka som tvåa

Johnny Takter har inte synts i tävlingssulkyn sedan han vann med A Sweet Dance på Axevalla den 2 juni 2019.
Idag körde han kvallopp med Godfather på Jägersro.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Johnny Takter körde kvallopp på Jägersro idag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Johnny Takter körde kvallopp på Jägersro idag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Från rygg ledaren slutade Johnny Takter tvåa med Godfather (e. Bold Eagle) i ett kvallopp som Joakim Lövgren dirigerade med Rustico (e. Classic Photo-Barbie Tooma) från ledningen.

Rustico vinner före Godfather.

Segertiden skrevs till 1.17,4 över 2.140 meter för hingsten som Lövgren ropade in på Kriterieauktionen för två år sedan för 240.000 kronor. Rustico var säkerheten själv idag efter ha galopperat bort sig i tre tidigare starter.

Dyrast i Danmark

Ola Samuelsson-tränade Godfather (e. Bold Eagle-Red Rose America) noterade 1.17,6 som tvåa för Johnny Takter efter ha fått fritt spurtutrymme inne på upploppet.

Som ettåring köptes Godfather för 1.100.000 danska kronor av Srf Stables på Selected Sales i Nyköping-Falster 2019 och han är den dyraste ettåring som någonsin sålts i Danmark.

Däremot blev det galopp för Bold Eagle lillasyster It’s A Girl. Stefan Persson ersatte Lutfi Kolgjini i sulkyn, men det treåriga stoet felade 1.350 meter före mål och diskvalificerades för galopp.