Fokustema
Örebro
Läs senare

Hans Karlsson utesluten ur sällskapet

Örebro Travsällskap har uteslutit proffstränaren Hans Karlsson som medlem. Styrelsen anser att han skadat travbanans anseende och ekonomi med vad han skrivit på facebook.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans Karlsson uttalar sig om varför han blivit utesluten ur Örebrotravets lokala tränarförening. Foto Lennart Kihlman/ALN
Hans Karlsson uttalar sig om varför han blivit utesluten ur Örebrotravets lokala tränarförening. Foto Lennart Kihlman/ALN

– Förra veckan kom två styrelseledamöter över till mig, Magnus Larsson och Mats Domberg, med ett styrelsebeslut som var daterat 16 maj. Där stod att jag var utesluten ur travsällskapet. Jag vet inte om jag ska se det som ett dåligt skämt eller som ett totalt haveri för hur Örebrotravet fungerar. Det finns väl ingen som har så brinnande engagemang och hjärta för travet som jag som fortfarande är aktiv i det här, säger Hans Karlsson.

I uteslutningsbeslutet står som motivering: ”Styrelsens beslut är grundat på år av ständigt återkommande kontakter mellan Hans Karlsson och representanter för både styrelse, såsom ordförande Arne Jansson och ordförande Magnus Östlund och personal såsom regionchef Tomas Larsson, där sällskapet påpekat för vederbörande att hans uppförande inte är förenligt med Örebrotravets stadgar och regler. Under de senaste veckorna har Hans Karlssons inlägg på sociala medier ökat och ett stort antal av dessa bedöms ha skadat sällskapet ekonomiskt och påverkat Örebrotravets varumärke. Därför finner nu styrelsen att det finns grund för uteslutning”.

Hans Karlsson är en flitig nyttjare av sociala medier och har även bloggat flitigt. Han är frispråkig och har inte sällan kritiserat beslut och strategier och hur saker och ting sköts och styrs på Örebrotravet.

– Det fanns en konkret utlösande faktor till beslutet. I våras gjorde Hans inlägg på facebook som några av Örebrotravets sponsorer reagerade på. Det blev en diskussion om företag skulle sponsra Örebrotravet i framtiden på grund av de saker Hans skrivit och dragit igång. Då kände vi att vi var tvungna att agera. Vi måste tänka på travsällskapets väl och ve, säger den i år nytillträdde ordföranden Fredrik Askhem.

Så det var alltså inte Hans Karlssons kritiska synpunkter på travsällskapets ledning och styrning som orsakade att ni ville ”bli av med honom”?

– Nej, absolut inte! Att utesluta någon för att denne har, och uttrycker, andra åsikter än vad styrelse och chefer har, det är otänkbart. Det handlar inte om det, utan om att det Hans skrev och uttryckte väckte negativa reaktioner hos sponsorer. När man är verksam i en föreningsverksamhet måste man faktiskt tänka på hur man uttrycker sig, det har vi haft diskussioner med Hans om flera gånger, säger Fredrik Askhem.

Hans Karlsson tar uteslutningen med jämnmod.

– Ja, vad ska jag säga. Att påstå att jag skadat travsällskapets ekonomi, det är ju en rätt allvarlig sak och kräver som jag ser det betydligt utförligare motivering än jag fått om på vilket sätt jag ska ha gjort det. Jag tror att det är andra saker som egentligen ligger bakom.

Som vadå?

– Att några av tjänstemännen på travbanan tycker att jag är väldigt jobbig att ha att göra med. De har säkert diskuterat det här på styrelsemöten tidigare också, och nu när det blev ny ordförande gick det plötsligt igenom att de kunde bli av med mig. Men om de ska börja utesluta medlemmar för att de är obekväma och kritiska och inte omtyckta av tjänstemännen, då undrar man vad det blir kvar av föreningsdemokratin i travsällskapen, säger Hans Karlsson och fortsätter:

– Det märkliga är att jag blivit inbjuden av Fredrik Askhem till att vara med i ett möte om Örebrotravets framtid nästa vecka, och även om hur vi ska gå vidare med en motion som jag skrev till årsstämman om att ha städdagar på stallbacken. Det rimmar ju väldigt dåligt med att jag nu fått ett brev undertecknat av honom om att jag är utesluten.

Fredrik Askhem förklarar det med att man följer stadgarna.

– Formellt har Hans varit med i travsällskapet ända tills han meddelades om beslutet och det skedde förra veckan. Därför har han fått inbjudningarna. Mötet är en workshop med utgångspunkten hur vi ska förverkliga tankegångarna i Pegasus 2020 i Örebro. Hans har inte svarat om han kommer, men är välkommen. Han är en idéspruta med grymt engagemang för travsporten, och även om han och jag ibland har olika åsikter och uppfattning om saker och ting så har han positiva saker att tillföra, säger Fredrik Askhem och fortsätter:

– Men nu blev så att en enskild medlem har skapat badwill och skadat Örebrotavets varumärke som dessutom riskerade att få ekonomiska konsekvenser. Det är om den biten uteslutningsbeslutet handlar, som en tydlig markering mot att vi inte kan acceptera att Hans uttrycker sig i sociala medier på sätt som gör att Örebrotravets sponsorer börjar fundera på om de ska fortsätta samarbeta med oss. Där rann bägaren över.

Fokustema
ST:s vd svarar Sulkysports ägare
Läs senare

”Inte utfört några slagningar på USTA:s låsta konton”

Tidigare idag skickade Sulkysports ägare ett öppet brev till Svensk Travsports verkställande direktör Maria Croon och styrelsen i Svensk Travsport.
Nedan kan svaret från ST:s vd Maria Croon läsas.
Av
Maria Croon
Upplåst för dig som är prenumerant
Svensk Travsports versktällande direktör Maria Croon. Foto: Claes Freidenvall
Svensk Travsports versktällande direktör Maria Croon. Foto: Claes Freidenvall

Svensk Travsport har varken tillträde till eller skaffat sig tillträde till personliga konton på Pathway och har inte utfört några slagningar på USTA:s låsta pathway-konton.

Påståendet att Svensk Travsport har begått dataintrång är således oriktigt och en grov anklagelse.

Utredningen av Propulsion är omfattande vilket inneburit att sedvanliga utredningsuppgifter har genomförts, exempelvis genom många intervjuer, för att få fram fakta och information som kan ha påverkan på utgången av detta ärende.

Korrekt är att Claes Freidenvall har fått frågan om att ställa upp på intervju och även samtyckt till detta. Skälen till att utredarna ville intervjua Claes Freidenvall har delgetts Claes och samtliga andra som blivit intervjuade. Mot bakgrund av den pågående utredningen kan vi inte redogöra för de specifika skälen för respektive intervju.

I utredningen har bland annat USTA varit en viktig del och organisationen har varit behjälplig i utredningen med fakta och information som varit nödvändig för Svensk Travsport att ta del av.

En integritetskränkning innebär att en brottslig gärning har utgjort en kränkning mot den personliga integriteten. Svensk Travsport har inte begått någon brottslig gärning riktad mot Claes Freidenvall eller någon annan och har därför inte heller kränkt hans eller någon annans personliga integritet under utredningen om Propulsion.

Det är för Svensk Travsport oklart varför det i det öppna brevet hänvisas till pressetiska regler och oberoendet till Sulkysports ägare. Svensk Travsport är en demokratisk organisation som till fullo står bakom yttrande- och tryckfrihet samt principen att en fri och oberoende press, radio och tv är en grundpelare för ett rättssäkert samhälle.

Maria Croon,
vd Svensk Travsport

”Integritetskränkning och dataintrång”

 

Dataintrång av ST

Fokustema
Avel
Läs senare

Power mot avel redan nästa år

Pappa Googoo Gaagaa är redan fulltecknad i svensk avel 2021.
Nu kan kan få sällskap i avelsboxen av Power.
– Vi funderar på att ta honom till avel nästa år, säger Robert Bergh.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Power och Robert Bergh. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Power och Robert Bergh. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Kriteriet, Europaderbyt och världsrekordnoteringar. Fyraårige Power (e. Googoo Gaagaa) har en meritlista som många tittar avundsjukt på. Nästa är kan det bli entré i avelsboxen! Det berättade tränaren Robert Bergh i ATG Live igår.

– Vi funderar på att ta honom till avel nästa år, men det finns några viktiga lopp kvar i år. Sedan får han en rejäl paus efter det. Det blir i så fall full satsning på avel och sedan kör vi igång honom till hösten nästa år igen. Vi håller på och diskuterar det upplägget, jag och ägaren Svante (Stockselius, reds. anm.). Segern i Europaderbyt gjorde i alla fall inte möjligheten sämre, sade Bergh.

I morgon bitti är det anmälningar till Breeders Crown-semifinalerna på Solvalla nästa söndag och då lär Power vara med, nio dagar efter Europaderbysegern.

– Det är precis hästar som är lite extra som tar loppen bra och tanken är att vi ska testa, men det är inte helt bestämt. Vi ska ut och jogga med honom i morgon (läs: idag) och om allt ser bra ut blir det Breeders Crown, sade Bergh till ATG Live.

Powers tid är nu!

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Passerade en miljon euro

Bugsy Malone kan titulera sig euromiljonär efter att den nioårige valacken tagit hem Prix de la Ville de Caen (€55.000) för andra året i rad för Yoann Lebourgeois.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

En hel del av det 4.450 meter loppet i Caen tillbringade Bugsy Malone (e. Ready Cash-Night Captain) i dödens innan täten övertogs från Brilliant Madrik varvet från mål.

Inne på upploppet såg Philippe Allaires valack gå mot en klar seger, men sista biten rädda mållinjen Bugsy Malone mot Brillant Madriks slutstöt.

Långt före övriga är Bugsy Malone (invändigt) och Brillant Madrik.

Segertiden skrevs till 1.14,8 över 4.450 meter och förstapriset uppgick till 24.750 euro. Det innebar att Ready Cash-sonen sprängde miljoneuro-gränsen och står nu med 1.023.180 euro på bankboken.

Modern Night Captain (e. Goetmals Wood), 1.14,1/€105.670, har nio registrerade avkommor och bakom Bugsy Malone (€1.023.180) följer End Love Captain (e. Uniclove) och Hermine Captain (e. Brillantissime) med 21.760 respektive 20.600 euro.

Bugsy Malones seger kan ses här!

Krönika