Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Har de kvaliteter som krävs”

Han föll för hästen när han provkörde henne i vintras.
Igår debuterade treåriga Doyourbest på svensk mark.
– Förhoppningen att tävla i större lopp, hon har de kvaliteter som krävs, sade Björn Goop.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Björn Goop presenterade ett intressant nyförvärv på svensk mark i fint stammade italienska treåringsstoet Doyourbest (e. Walner). Ifjol var Doyourbest favorit i det italienska uppfödningsloppet för ston – Mipaaf Allevamento – men slutade oplacerad för sin dåvarande tränare Marco Smorgon.

– Hon har alltid varit fin, men gjorde tyvärr bort sig i finalen i uppfödningslöpningen. Vi fick chansen att köpa henne i januari och efter starten hon gjorde på Prix d’Amérique-dagen fick hon åka hem till Sverige och träna. Hon har känts jättefin, sade Björn Goop i vinnarcirkeln på Romme.

I loppet innan Mipaaf Allevamento slutade hon tvåa i Grupp I-löpningen Gran Premio Anact Femminile (€154.000) bakom Danish Melody när hon var slagen med en tiondel av vinnaren och noterade 1.13,7a/1.640 meter.

Doyourbest vann också ett försök i Gran Premio Anact Femminile (€20.000) på 1.13,7a/1.640 meter, plus att hon slutade tvåa i Grupp III-loppet Criterium Maremmano (€34.100) efter Doroty Degli Dei.

Fakta

Doyourbest

Sto 3 år e. Walner – Stirling Colleen e. Credit Winner
Resultat: 7 st: 2–2–1
Rekord: 1.15,5m* – 1.13,7ak
Intjänat: 453.686 kr
Uppfödare: Azienda Agricola Tur & Smorgon Marco
Ägare: Byggnads AB Husaren & Stall Goop AB
Tränare: Björn Goop, Färjestad
Körsven: Björn Goop, Färjestad
Skötare: Jenny Nordensson

Expandera

I gårdagens debut på svensk mark var uppgiften 20 meters tillägg och blott tre konkurrenter. Efter ett varv som ledande Independence Day (e. Chelsea Boko) travade på 1.20,0 valde Björn Goop att lyfte ut Doyourbest i dödens. Tempot skärptes och 250 kvar var segergreppet kopplat.

Doyourbest landade på 1.15,5/2.160 meter via 1.12,8 sista 800 meterna och gjorde ett gott intryck.

– Det är en jättefin häst. Jag var ner och provkörde henne och gillade hästen och individen. Hon är väldigt fint stammad och det är en häst för tävling och avel. Förhoppningen att tävla i större lopp, hon har de kvaliteter som krävs, sade Goop i vinnarcirkeln.

Och den närmaste framtiden är utstakad: Treåringseliten för ston på Solvalla på Elitloppsdagen med 400.000 kronor i förstapris.

– Det blev ett lugnt lopp nu och gick sakta första 1.000, så jag valde att gå på. Hon kändes fin och behövde ha ett lopp i kroppen inför Elitloppshelgen, sade Björn.

Det här var Doyourbests sjunde start och andra seger så här långt. Det lär följa fler för Walner-dottern som kostade 60.000 euro när hon såldes på italienska auktionen ITS Yearling Sale 2020.

Ur Royal Prestiges möderne

Doyourbests mamma, USA-födda Stirling Colleen (e. Credit Winner), kostade 80.000 dollar när hon såldes i Lexington som ettåring, men kom aldrig till start, Hon betäcktes som treåring och första avkomman Omaha Omaha (e. Muscle Mass), 1.13,3/$164.961, har vunnit 13 lopp.

Stirling Colleen såldes till Italien för 32.000 dollar 2017 på Harrisburgs mixedaution, dräktig med Chapter Seven och avkomman, nu fyraåriga Coco Mil, 1.12,6ak/€25.211, vunnit ett lopp. Coco Mil kostade själv 47.000 euro som ettåring. Stirling Colleen har även lämnat tvååriga English Stirling (e. Fabulous Wood).

Doyourbests mormor Superior Glide (e. Yankee Glide) köptes till Sverige som fölsto 2014 av Lutfi Kolgjini. Numera är hon i ägo hos Christian Gustafsson, Charlottenberg.

Hon är syster med Global Glide (e. Yankee Glide), 1.09,7ak/4.896.970 kr, som tävlade som unghäst för Jimmy Takter i Nordamerika, där han bland annat vann Walnut Hall Cup och tog tredje- respektive fjärdeplatser i Kentucky Futurity och Hambletonian 2006.

Sedan togs hästen till Sverige och efter ett 2,5 års långt tävlingsuppehåll och avelsarbete gjorde Global Glide comeback i regi Åke Svanstedt 2009. Tre segrar på 22 starter blev det för Svanstedt, där den största kom i Norrbottens Stora Pris i Boden sommaren 2009, värderad till 600.000 kronor.

Mödernet går tillbaka till Rosemary (e. Nevele Pride), 1.13,0ak/$223.647, som vann Merrie Annabelle och Kentucky Futurity, samt slutade tvåa i Hambletonian Oaks. I aveln är hon mamma till avelshingsten och Hambletoniantvåan Royal Prestige (e. Speedy Crown), 1.11,6ak/$1.234.279, som även vann World Trotting Derby.

Doyourbest. Källa breedersbible.com