Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Här kommer brorsan!

Campo Bahias treårige lillebror Franky Bahia var ett stort utropstecken vid torsdagkvällens tävlingar på Åby.
– Hästen är på god väg nu, sade Conrad Lugauer i Åbys vinnarcirkel.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Campo Bahia och Conrad Lugauer vid segern i Kungapokalen 2019. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Campo Bahia och Conrad Lugauer vid segern i Kungapokalen 2019. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Två hästar stack ut i nollloppet på Mölndalsbanan. Peter Arnqvists Tuppen (e. Orecchietti) hade kvalat på 1.15,8/2.140 meter bakom Aetos Kronos (e. Bold Eagle) drygt två veckor tidigare och fick bära på ett knappt favoritskap gentemot Conrad Lugauers Camp Bahia-halvbror Franky Bahia (e. Maharajah).
Den sistnämnde galopperade i sin tävlingsdebut i september, men travade nu som en klocka och var aldrig nära att släppa kontroll om loppet.

Fakta

Franky Bahia

Treårig brun hingst e. Maharajah–Americandream A.T. e. Extreme Dream.

St: 2: 1–0–0, 1.16,2m, 31.500 kr

Ägare: Karin Walter-Mommert, Tyskland.
Uppfödare: Conrad Lugauer, Blentarp.

Tränare: Conrad Lugauer, Jägersro.

Från springspår snabbstartade hästen till ledningen som om det var det mest naturliga i världen och därifrån var han helt ensam på banan.
Segertiden skrevs till 1.16,2/2.140 meter och marginalen ner till just Tuppen som kom tillbaka starkt efter galopp i första kurvan uppgick till drygt tio längder.
– Man har naturligtvis höga förväntningar på en sådan här häst. Han utvecklas kontinuerligt och det ser ganska bra ut, sade Conrad Lugauer i Åbys vinnarcirkel och fick därefter frågan hur mycket man tänker på att Franky Bahia är just bror till Campo Bahia:
– Man tänker alltid på det utan att det hämmar eller skador honom något. Man har högre krav på honom från första början. Han har visat tidigare att det finns något riktigt bra i honom, men han är lite större och grövre så då kanske han behöver mer tid. Men hästen är på god väg.

”Pedagogiskt”

Valet att dra på i högt tempo var helt och hållet hans egna.
– Jag var lite överraskad över att vi var så långt före de andra. Det var också lite pedagogiskt att man ska lära hästarna att gå i mål. Det blev ett bra lopp till slut.

Storhästägaren Karin Walter-Mommert köpte Franky Bahia av Lugauer redan när hästen var ett år gammal och hon har nu 26 hästar i träning hos Jägersrotränaren bland vilka Tetrick Wania (e. Muscle Hill) 1.12,8ak/2.343.425 kr är den mest namnkunniga.

American Hill. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det österrikiska stoet Americandream (e. Extreme Dream) 1.13,5am/387.039 kr har utöver Franky Bahia och Campo Bahia även lämnat American Hill (e. Muscle Hill) 1.12,9am/948.000 kr. Hon vann en etapp av Margaretas tidiga Unghästserie som fyraåring samt ett uttagningslopp till Stochampionatet för att därefter sluta femma i finalen.
American Hills tävlingskarriär avslutades efter fyraåringssäsongen i år har hon lämnat sitt första föl i form av en hingst med Readly Express som far.

Americandream dog däremot år 2019 och har ingen yngre avkomma än Franky Bahia.