Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Hårdare tag på gång mot fula drivningar?

Allt strålkastarljus denna vecka riktas mot Paris och Vincennes. I sammanträdesrummen träffas travunionen U.E.T:s delegater. Där kommer bland annat den alltid lika heta frågan om hur kuskar manar på hästar i finishkörningar upp. Italien var hårt i skottgluggen 2019. Blir hur det ser ut på franska banor nästa stora debatt gällande drivningar? Övrigt i morgonsvepet: Prix du Luxembourg, en svensk unghäststjärna flyttar till Finland, Daniel Redén har tagit in ett fempack intressanta USA-importer, hästförväxling kostade femsiffrigt och Grainfield Aiden startar igen!
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

1Prix du Luxembourg dagen före Prix d’Amérique brukar vara ett lopp där vinnaren blir intressant för matchning i internationella storlopp. Det ser ut att bli så i denna upplaga också.

Av de 22 hästar som igår stod kvar på anmälningslistan är endast en svenskfödd, Robert Berghs valack Mindyourvalue W.F. (e. Hövding Lavec – Mind Your Manners) vilken i en stenhård slutstrid från ledningen fick nöja sig med femteplatsen på topptiden 1.11,9/2.700 meter i Prix du Forez för två veckor sedan. Hästen är ”indeffad” i loppet med Björn Goop som kusk.

Danskfödde Jean-Michel Bazire-hästen Valokaja Hindö (e. Great Challenger) vann det loppet och kommer att vara med i Prix du Luxembourg också, liksom stallkamraten Dorgos de Guez (e. Romcok de Guez), som Bazire väljer att köra själv, Tessy d’Ete (e. Ganymede) och Alamo du Goutier (e. Quido du Goutier) som alla ravade 1.11,9 i Prix du Forez.

Det loppet (Prix du Forez) kan för övrigt ses här.

En ur svensk synvinkel intressant deltagare i Prix du Luxembourg är Jarmo Niskanens svenskägde (Stall Skytten) sexåring Earl Simon (e Prodigious) vilken när vintermeetinget inleddes nämndes som en häst tänkbar för Prix d’Amérique, men som på grund av halsproblem i början av december fick dessa planer grusade. Earl Simon årsdebuterade efter det som stark tvåa i Prix de la Cote d’Azur i Cagnes-sur-Mer och blir på lördag säkert ett hett spelbojekt för alla Vincennes-turistande svenskar.

Jerry Riordans italienska sto Shadow Gar (e. Pine Chip) är också anmäld och ska köras av Pietro Gubellini.

Sannolikt kommer Adrian Kolgjinis Rajesh Face (e. Raja Mirchi) med, även om denne just nu är reserv, och Kolgjini har också både Speedy Face (e. Lavec Kronos) och Partizan Face (e. Raja Mirchi) på reservlistan.

Distansen i Prix du Luxembourg är 2.100 meter autostart och förstapriset 45.000 euro. Startlistan blir klar imorgon torsdag.

Kvarstående hästar (i fallande prissummeordning)

 • Anzi des Liards – tränare: Romain Derieux
 • Eridan – Sébastien Guarato
 • Earl Simon – Jarmo Niskanen
 • Mindyourvalue W.F. – Robert Bergh
 • Shadow Gar – Jerry Riordan
 • Valokaja Hindö – Jean-Michel Bazire
 • Tessy d’Ete – Philippe Billard
 • Sharon Gar – Holger Ehlert
 • Dorgos de Guez – Jean-Michel Bazire
 • Detroit Castelets – Jean-Luc Dersoir
 • Clif du Pommereux – Sylvain Roger
 • Cobra Bleu – Pierre Vercruysse
 • Alamo du Goutier – Vincent Herbert
 • Estola – Emmanuel Ruault
 • Orlando Jet – Rudolf Haller
 • Belle Louise Mabon – Yves Dreux
 • Black Jack From – Guillaume Gillot
 • Caliu des Bosc – Gabriel Angel Pou Pou

Reserver:

 • Rajesh Face – Adrian Kolgjini
 • Fleche du Yucca – Philippe Moulin
 • Speedy Face – Adrian Kolgjini
 • Partizan Face – Adrian Kolgjini

De senaste fem vinnarna i Prix du Luxembourg:

2015 On Track Piraten 1.12,2a– Erik Adielsson (tränare: Hans R Strömberg)
2016 Trebol 1.12,1a– Gabriel Angel Pou Pou
2017 Aubrion du Gers 1.11,4a – Jean-Michel Bazire
2018 Urlo dei Venti 1.10,6a – Enrico Bellei (Gennaro Casillo)
2019 Cleangame 1.10,8a– Jean-Michel Bazire

***

2Hannu Korpi är sedan december tjänstledig från sitt arbete som brandman hemma i Finland för att satsa på trav i Sverige i vinter. Med Grainfield Aiden (e. Andover Hall) som reklampelare har det varit framgångsrika veckor på svensk mark och fem starter har hittills givit 325.000 kronor via tre segrar. Ikväll på Solvalla är duon tillbaka på banan. Solvalla (18.15) delar expresstravet med Jägersro (18.27), medan Skellefteå (12.20) serverar lunchen. Här kan ni ladda ned startlistorna till onsdagens tävlingar i Sverige.
Spelstugan till den jackpotkryddade V86-omgången publiceras 11:00.

***

3I samband med Prix d’Amérique är det alltid generalförsamling i den europeiska travunionen U.E.T. Efter förra årets räfst och rättarting, igångsatt av de nordiska länderna, gällande drivningsfrågan med en vass udd riktad mot italienska banor och italienska kuskar – som ledde till omedelbar skärpning där – kan turen nu tycks vara kommen till Frankrike. Där drivs det alltför ofta på sätt som inte stämmer överens med modern utövning av hästsport, ett intryck som ofta förvärras på de franska banor som har långa upplopp. Till exempel nonchalerar franska domare ofta att kuskar ”hämtar högt” (över axelhöjd) när de använder körspö och tömmar för att mana på.

Drivningsfrågan kommer konkret upp på U.E.T.-mötet, på fredag på styrelsenivån, och om det godkänns där, därefter på generalförsamlingen på lördag, i form av ett förslagspaket med regelskärpningar.

***

4Stall Zet var i köptagen i USA i höstas med miljondollarköpet av Propulsions lillebror Damien (e. Muscle Hill – Danae) i Lexington som det stora slagnumret. Damien är kvar i Nordamerika hos Marcus Melander, men Daniel Redén har istället nu ”fått hem” ett fempack starthästar från andra sidan Atlanten. En häst är tre år, tre är fyra år och en sex år:

Daniel Redén har fyllt på stallet med fem nya USA-importer. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
 • Livinonthedash hingst tre år e. Muscle Mass – Sunshine Glide. Nio segrar på 17 starter hos Erv Miller som tvååring, det mesta i New York Sire Stakes. Sprang in 1,9 mkr, rekord 1.11,3. Köpt av Stall Zet för 67.000 dollar i Lexington i november.
 • Golden Tricks, sto fyra år e. Trixton – Golden Goose, 1.08,6ak/2,5 mkr. I Stall Zets ägo hos Åke Svanstedt som unghäst. Tjänade två miljoner kronor och travade 1.08,6 i Lexington i höstas. Vann Hudson Filly på Yonkers, fyra från svårt startspår i Kentucky Futurity Filly.
 • Summit in Sight hingst fyra år e. Muscle Hill – Bluff U.S., 1.10,2ak*/1,2 mkr. Toppstammad, kostade 300.000 dollar som ettåring. Dollarmiljonärskan Blur är mormor. Sprang in en miljon kronor som treåring. Ropades in för 100.000 dollar till Stall Zet på Harrisburg-auktionen.
 • Jason’s Camden hingst fyra år e. Muscle Mass – Palm Beach Chic 1.12,0ak*/1,3 mkr. Elva segrar på 20 starter. Tjänade 600.000 kr som tvååring och 700.000 kr som treåring. Ropades in för 17.000 dollar i Harrisburg i november.
 • Rose Run Sidney, sto sex år e. Triumphant Caviar – Stonebridge Dancer 1.10,1ak/5,4 mkr. Köpt för 70.000 dollar på Harrisburg-auktionen. Hade en toppsäsong som treåring, elva segrar och 3,0 mkr insprunget då.

***

5E3-tvåan Van Kronos (e. Timoko-Mythical Kronos) är såld till hästägare hos Nina Pettersson-Perklén i Finland.

– Det är ägare som varit länge hos mig och köpet känns riktigt intressant, säger tränaren till finska tidningen Ravinetti.

Sexåringen har totalt startat 34 gånger (5–6–4) och tjänat över 1,3 miljoner kronor. Hans främsta merit är andrapris i långa E3-finalen 2017 bakom Coin Perdu. Van Kronos var sedan trea med galopp i den korta E3-final där Capitol Hill segrade. Rekordnoteringen 1.10,9a/1.609 noterades som femma i Sprintermästaren 2018 där Perfect Spirit toppade på 1.10,2a. Som unghäst tränades Van Kronos av Svante Båth och det senaste halvåret innan han exporterades var hästen i träning hos Gävles Oskar Kylin Blom.

***

6

10.000 kronor i böter blev påföljden för tränaren Anders Wallin för den hästförväxling som uppdagades efter ett lopp i Bollnäs 25 november förra året, då ostartade treåriga kallblodet Ulvsås Philip startade i stallkamraten Ulvsåsens (debutvinnare på en 1.32-tid) namn och galopperade i starten som favorit på toton. Svensk Travsports ansvars- och disciplinnämnd har dömt böterna på 10.000kronor och kommit fram till att hästförväxlingen var ett rent misstag och inte hade något ”ont uppsåt”.

***

7Susanne Jansson, som haft ett uppehåll som proffstränare 2018 och 2019, har tagit ut sin proffstränarlicens igen, meddelas från Mantorptravet.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Elitloppshäst på gång efter lång frånvaro

Ta del av fredags ”Sju nyheter vid sju” med bland annat kall stjärna är tillbaka, varm topphäst nära återkomst och ”Tarzan” gör årsdebut i tävlingssulkyn.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tjacko Zaz har varit borta länge på grund av skadebekymmer. Foto Mia Törnberg
Tjacko Zaz har varit borta länge på grund av skadebekymmer. Foto Mia Törnberg

1 Det blev bara tre starter på vårkanten för Gunnar Melanders och svensk kallblodssports stora stjärna Månprinsen A.M. innan skada satte stopp för säsongen redan i början av maj. Nu är hästen tillbaka, 13 år gammal! I kvällens snabblopp för kallblod i Bollnäs ställs den flerfaldige svenske mästaren mot bland andra Smedheim Solan, som gör comeback på svensk mark där hans främsta syssla i vår och sommar blir avelsarbete.

Månprinsen A.M. och Gunnar Melander. Foto Simon Hagen

Tre banor tävlar i Sverige idag med start på Solvalla (tävlingarna börjar 12.20) och lunchtävlingar. Bollnäs kvällstävlingar (18.20) saxas med breddlopp från Kalmar (18.30).

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

2 Åbytravet och Svensk Travsport har beslutat att köra Paralympiatravet som planerat lördag den 25 april, men med en del förändringar. En stor skillnad är att den totala prissumman i miljonloppet sänks med 815.000 kronor. Förstapriset skulle ha varit 1,5 miljoner och nu uppgår segerchecken till en miljon kronor.

***

3

Det är mycket pengar i potten på V86 nästa vecka. Foto Mia Törnberg

Det är svalt med spelobjekt i dessa coronatider, men travsporten i Sverige är fortfarande igång och intresset för att spela på hästar är högt. I onsdags var V86-omsättningen över 31 miljoner kronor, men ingen lyckades hitta samtliga åtta vinnare och det är jackpot på spelformen kommande onsdag. Solvalla delar på omgången med Åby och åttarättspotten kommer att vara förstärkt med 8.229.199 kronor

Här är startlistorna till nästa veckas V86-omgång och på Solvalla körs bland annat körs Dartster F:s lopp för den äldre eliten.

***

4 Under torsdagen kom beskedet att Svensk Galopp ställer in Nationaldagsgaloppen på Gärdet i Stockholm den 6 juni med anledning av coronavirusepidemin. I USA är det helt tävlingsstopp efter Kalifornia-banan Cal Expo ställt in sina tävlingar i onsdags.

***

5 Tjacko Zaz (e. Crazed) är sedan i början av året på Jörgen Westholms träningslista och under gårdagen kvalade den numera åttaårige valacken i Rättvik. Med tränaren i sulkyn sprang hästen 1.16,7/2.140 meter och lämnade de andra kvalhästarna med flera sekunder.

Tjacko Zaz har totalt startat 36 gånger (10-6-3) och tjänat 1.121.381 kronor. Rekordet, 1.09,5/1.640 meter, sprang hästen i silverdivisionen på Åby våren 2017. Han var då i träning hos Timo Nurmos och den insatsen gav hästen en biljett till Elitloppet, men där blev det galopp i försöket. Hästen har inte startat sedan i augusti 2017 då han slutade oplacerad i Jubileumspokalen. Readly Express vann på 1.09,9a/2.140 meter och Tjacko Zaz noterade 1.10,5.

***

6

Stefan Melander, Travtränare, Travkusk, Sulkysport, Travsport
Stefan Melander. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Stefan Melander gör årsdebut i tävlingssulkyn idag. Solvallatränaren kör USA-importen Fire n’Fury (e. Explosive Matter) i lopp 1 på hemmabanan och han är lite senare igång än 2019. Förra säsongen körde han sitt första lopp den 6 mars. Totalt vann han tio av 109 styrningar 2019 och körde in över 1,4 miljoner kronor.

På stallet har Melander full form. Hans hästar har startat 191 gånger (26-23-23) i år och tjänat nästan 3,7 miljoner kronor. Med den siffran är han tvåa i tränarligan i Sverige 2020. Peter Untersteiner gick under torsdagskvällen upp i topp. Halmstadtränarens stall har sprungit i 3.742.318 kronor hittills i år.

***

7 Jan Hellstedt var Mantorptränare fram till 2016 då Vaggeryd blev hans nya hemmabana på grund av tuffare regelverk för vilken bana tränarna skulle tillhöra. Hellstedt har sin gård i Gränna, vilken räknas till Vaggeryds banregion. Nog om detta – den här punkten handlar om att Jan öppnar en filial på Mantorptravet. Han har för dagen 31 hästar på träningslistan och filialen omfattar sex travare.

– Jag har hyrt in mig hos Lennart Forsberg med personal. Med bara sju mil hemifrån kommer jag naturligtvis också att vara där själv en hel del. Det är roligt att vara tillbaka på Mantorp igen även om det bara handlar om en filial. Jag var ju tränare på Mantorp under flera år och ser fram mot detta upplägg. Träningsbanorna på Mantorp håller ju hög nivå under årets samtliga tolv månader, säger Jan Hellstedt till Mantorptravets hemsida.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Prispengarna sänks med 20 procent!

Sänkta prispengar. Alla 1.09-travarna i världen 2020. Nya regler för corona-viruset. Kriterievinnare tillbaka. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju”.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

1 Corona-viruset slår hårt mot hästsporten runt om i världen. Från och med måndag sänks prispengarna i Australien med 20 procent och det gäller inte bara sulkyhästarna, utan även galopp- och hundsporten. Spelomsättningen i Australien har backat med mer än 50 procent sedan corona-virusets intåg och ingreppet görs för att försöka rädda kapplöpningsindustrin från konkurs.

Från ”down under” kan också meddelas att det nya zeeländska storloppet Nya Zeeland Trotting Championship ($100.000) i Addington Raceway på fredag är inställt.

***

2 Sex hästar har travat under 1.10 i världen i år och den senaste är Daniel Redéns Sorbet (e. Super Photo Kosmos), vilken vann i Eskilstuna i tisdags på 1.09,8a/1.640 meter.

Förutom Sorbet har följande kvintett varit under 1.10-strecket; Tight Lines (e. Yankee Glide), 1.09,2, Jl Cruze (e. Crazed) 1.09,2, Vivid Wise As (e. Yankee Glide) 1.09,7, Home’n Dry (e. Credit Winner) 1.09,8 och Pappy Go Go (e. Tad the Stud) 1.09,8.

Tight Lines, Home’n Dry och Sorbet har gjort sina tider på tusenmetersbanor, Vivid Wide As på 1.300-metersbana och Jl Cruze och Pappy Go Go på milebanor.

***

3 Hard Times (e. Coktail Jet-Tigerlily), 1.11,6am/3.022.221 kr, är tillbaka i Sverige efter en sejour i Frankrike hos Jean-Michel Bazire. Där slutade han tvåa i Prix de Boissy-Saint-Leger och Prix du Cantal bakom Elvis du Vallon respektive Carioca de Lou. Totalt blev det nio starter (0-2-0) på Vincennes och utflykten till Frankrike inbringade 36.500 euro, eller närmare 380.000 kronor.

trav, travsport, sulkysport, östersund, v64
Så här såg det ut när Hard Times plockade ned Von Wise As i ett fyraåringslopp i Östersund på nya banrekordet 1.11,7a/2.140 meter. Foto Mathias Hedlund

Nu har tränaren Ola Åsebö tagit hem den norska Kriterie-vinnaren till Bergsåker och den 7 april ska han kvala på hemmaplan med Ulf Ohlsson i sulkyn. Här är startlistan!

***

4 Svensk Travsport har beslutat att pausa såväl provlopp som bygdetrav. Däremot kommer landets travbanor hålla öppet för träningskörning under tränarens eget ansvar, enligt de tider och regler som varje travsällskap beslutar, skriver travsport.se.

***

5 Travsporten står stilla i Norge i coronatider. Det hindrar inte norska hästar från att göra visiter på svensk mark. En hel del dyker upp på Åby ikväll, bland annat fyra hästar från championtränaren Frode Hamres stall. Encore Un Sisu med tre raka segrar och Sofies Case (två raka) är några av dem som startar inom V64, som är kryddat med jackpot. 1.514.417 kronor har flyttats över till kvällens sexrättspott.

Frode Hamre. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Frode Hamre. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Förutom Åby (första start 18.20) tävlar även Örebro på kvällen (första start 18.30), medan lunchen serveras i Rättvik (första start 12.20). Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

6 Ni har väl inte missat Sulkysports Treåringskoll? Igår tog vi pulsen på de dyraste ettåringarna – de som kostade en miljon eller mer på auktion – och som fyllde tre år vid årsskiftet.

***

7 Presidenten för fransk galopp – Edouard de Rothschild – har i dagarna uttalat en stor oro för galoppsporten i Frankrike och han noterar att tränarna äger- eller deläger 80 procent av galopphästarna i träning. Och Edouard de Rotschild tillägger – ”det är ingen större skillnad i travet”.

Fokustema
Treåringskullen
Läs senare

Miljonhästarna: ”Ingen dans på rosor”

För rekordsumman 102 miljoner konor bytte ettåringar ägare på svenska auktioner 2018.
Tio av hästarna kostade sjusiffrigt belopp.
Nu har de blivit tre år – vi har kollat läget med miljonköpen i Treåringskollen.
Av
Sulkysports redaktion
Upplåst för dig som är prenumerant
Velamints Face var den dyraste ettåringen som såldes på auktion i Sverige 2018. Vi har kollat hästens status inför treåringssäsongen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Velamints Face var den dyraste ettåringen som såldes på auktion i Sverige 2018. Vi har kollat hästens status inför treåringssäsongen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Auktionsåret 2018 – med svenska unghästauktionerna Elitauktionen, Kolgjini Sale, Sweden International Sale och Kriterieauktionen – gick till handlingarna som det bästa så långt i svenska auktionshistorien. 492 hästar bytte ägare för sammanlagt 101.920.000 kronor och snittet per såld ettåring klev upp i 207.154 kronor.

Tio hästar gick under klubban för miljonbelopp och givetvis får de extra många ögon på sig när det närmar sig tävling, för så här långt har inte någon av de tio debuterat.

Fakta

Auktionsdyringarna

Här är de dyraste ettåringarna som såldes på auktion i Sverige 2018:
1.700.000 kr: Velamints Face, hingst e. Muscle Hill-Candy Store – Kolgjini Sale
1.600.000 kr: Habrik Am, hingst e. Bold Eagle-Tamla Celeber – Sweden International Yearling Sale
1.600.000 kr: Hefner Am, hingst e. Muscle Hill-She Loves You F.I. – Sweden International Yearling Sale
1.500.000 kr: Mojo Express, hingst e. Readly Express-Somebodylikeyou Ås – Kolgjini Sale
1.300.000 kr: Holy Ground, hingst e. Father Patrick-Moonlight Kronos – Sweden International Yearling Sale
1.300.000 kr: Ready Tonight, hingst e. Muscle Hill-Fleetfoot Hanover – Sweden International Yearling Sale
1.250.000 kr: Hillary Hill, sto e. Muscle Hill-Laurel America – Sweden International Yearling Sale
1.050.000 kr: Vindaloo Face, hingst e. Joke Face-Jolokia – Kolgjini Sale
1.000.000 kr: Mister Hercules, hingst e. Trixton-Baghdad Dream – Sweden International Yearling Sale
1.000.000 kr: Timotejs Jackpot, hingst Muscle Hill-Monas Speranza – Kriterieauktionen

Expandera

Dyrast av dem alla var Muscle Hill-sonen Velamints Face, som på Kolgjini Sale ropades in av Berndt och Pia Denberger i Stall Denco för 1,7 miljoner kronor.
– Vi behöver blanda upp blodet från vår egen uppfödning lite och nu blev det läge, sade Denberger till Sulkysport efter auktionen där ytterligare tre hästar ropades in.

Hur ser det då ut? Nja, uppträningen har kantats av problem.
– Vi har inte gett upp, men det har verkligen inte varit någon dans på rosor, säger tränaren Admir Zukanovic om dyringen.

Desto mer positiva tongångar finns det om några andra bland de tio ”miljonärerna”.
Så här tycker tränarna om sina auktionshästar just nu!

Habrik Am. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Läget med alla miljonhästarna

Velamints Face – hingst e. Muscle Hill – Candy Store
Ägare: Denco HB, Kållered
Tränare: Admir Zukanovic, Åby
Första avkomman till Candy Store, 1.11,8ak/596.489 kr. Mormor Lily Kronos vann E3-final.
Kostade 1.700.000 kronor på Kolgjini Sale.
”Tyvärr har det krånglat sedan första dagen med den här hästen. Exteriört är han jättefin, men han får inte travet att stämma. Det är flera olika veterinärer som har kollat på honom och han har fått viloperioder, men det vill sig inte. Därmed inte sagt att vi har gett upp, men så här långt har det verkligen inte varit någon dans på rosor”, säger Admir Zukanovic.

Det är en annan typ av än storebror, men kommer göra det bra sista halvåret av treåringssäsongen

Habrik Am – hingst e. Bold Eagle – Tamla Celeber
Ägare: SRF Stable
Tränare: Roger Walmann, Solvalla
Tamla Celeber (e. Cantab Hall), 1.10,2ak/8.310.666 kr, var sin kulls främsta sto med ett koppel storloppstriumfer, däribland Oaks, Stochampionatet och som äldre Breeders Crown i USA. Första avkomman är Forfantone Am (e. Muscle Hill), 1.11,0ak/3,4 miljoner kronor.
Kostade 1.600.000 kronor på Sweden International Yearling Sale.
”Som son dotter till Tamla Celeber och bror till fjolårets BC-vinnare Forfantone Am förstår jag att man får blickarna på sig. En väldigt stark häst som inte blir så tidig. Det är en annan typ av häst än storebror, som kommer göra det bra sista halvåret av treåringssäsongen”, säger Roger Walmann.

Hefner Am. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Hefner Am – hingst e. Muscle Hill – She Loves You
Ägare: Philip Konsulting HB, Vänersborg
Tränare: Jasmine Ising, Solvalla
Finskfödda She Loves You (e. Love You) sprang in över 3,5 miljoner kronor.
Kostade 1.600.000 kronor på Sweden International Yearling Sale.
”Hefner Am är en talangfull och fin travare. Hästen tränar bra och har gått 1.22 full väg som snabbast i jobb. Jag skulle tro att han kvalar någon gång i april/maj. Jag skötte mamman She Loves You F.I. under hennes period hos Jörgen Westholm och därför ligger Hefner mig lite extra varmt om hjärtat. She Loves You var otroligt snäll och fin och treåringen har hennes kloka och fina temperament”, säger Jasmine Ising.

En jättefin travare, den finaste i syskonskaran som jag har haft

Mojo Express – valack e. Readly Express – Somebodylikeyou Ås
Ägare: SRF Stable
Tränare: Roger Walmann, Solvalla
Kostade 1.500.000 kronor på Kolgjini Sale.
”Har tagit stora steg sedan han kastrerades. Han är tätt på ”A-gänget” och vi har kört 1.25 på landet med honom, men jag kommer inte ha så bråttom utan han får tid på sig att utvecklas. Jag vill ogärna stressa med tanke på hur snabbt han utvecklats på sistone”, säger Roger Walmann.

Holy Ground. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Holy Ground – hingst e. Father Patrick – Moonlight Kronos
Ägare: SRF Stable
Tränare: Roger Walmann, Solvalla
Bror till bland annat Drottningpokalvinnande Dibaba, 4,5 miljoner.
Kostade 1.300.000 kronor på Sweden International Yearling Sale.
”En jättefin travare, den finaste i syskonskaran som jag har haft. Det är dock en stor häst som behöver lite tid. Han är inte jättelångt från kval, men får den tid han kräver med tanke på storleken. Han är helt klart en av de bästa aktionsmässigt jag har i den här kullen – det ska bli spännande att börja tävla, det är ju först då man vet utvecklingen”, säger Roger Walmann.

Ready Tonight – hingst e. Muscle Hill – Fleetfoot Hanover
Ägare: Leif Bergwall AB, Glumslöv
Tränare: Peter Untersteiner, Halmstad
Fleetfoot Hanover (e. Andover Hall), 1.09,9ak/2.338.731 kr, tävlade med framgång under två år hos Peter Untersteiner.
Kostade 1.300.000 kronor på Sweden International Yearling Sale.
”En liten modell som inte riktigt tålt träning utan vi har fått backa bandet flera gånger. Annars är det en snygg häst och jag har härliga minnen från Fleetfoot Hanover. Vi siktar mot sommaren”, säger Peter Untersteiner.

Hillary Hill. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Hillary Hill – sto e. Muscle Hill – Laurel America
Ägare: Andersen Racing Stable AB, Stockholm
Tränare: Johan Untersteiner, Halmstad
Modern Laurel America tjänade 2,6 miljoner kronor och är syster med fyrfaldiga miljonärskan Red Rose America och bror till dubbelmiljonären Sylvester America.
Kostade 1.250.000 kronor på Sweden International Yearling Sale. Kvalade på 1.20,7 i november.
”Hon kvalade i höstas och skötte sig bra då. Tidigare har hon varit lite svår i humöret, men jag tycker det blivit allt bättre på det området. Vintern har varit bra för hennes del, det är fin tåga i hästen och jag tippar på att hon kommer göra tävlingsdebut i maj”, säger Johan Untersteiner.

Vindaloo Face – hingst e. Joke Face – Jolokia
Ägare: Whap Capital AB, med flera
Tränare: Adrian Kolgjini, Jägersro
Modern är undan Elitstoutnämnda Dame Lavec (e. Quito de Talonay – Kit Lobell) 1.14,3al*/680.000 kr och syster till Elithingstutnämnde Raja Mirchi (e. Viking Kronos) 1.08,9ak/8,7 mkr, Lavec Kronos (e. Enjoy Lavec) 1.09,9ak*/5,8 mkr och Naga Morich (e. Enjoy Lavec), mamma till Green Manalishi (e. Muscle Hill) 1.08,7ak*/10,2 mkr.
Kostade 1.050.000 kronor på Kolgjini Sale.
”Förmodligen min bästa treåring, men som tyvärr haft skadebekymmer på vägen. Jag kommer ihåg att när jag såg honom inför auktionen att det var hästen som stack ut och jag skulle bara ha honom och fick ihop ett gäng som kunde köpa in hästen. Han är en bit efter men har sådan extrem grundfysik så håller han bara ihop är han ikapp de andra på nolltid och ute i sommar”, säger Adrian Kolgjini.

Är otroligt fin, men är stor och tung och vi har medvetet tagit det lugnt med hästen

Mister Hercules – hingst e. Trixton – Baghdad Dream
Ägare: Stall Zet
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Lillebror till Mister J.P. – vinnare av Svensk Uppfödningslöpning och avelshingst.
Kostade 1.000.000 kronor på Sweden International Yearling Sale.
”En riktig glänsare som jag också inbillar mig blir en riktigt bra häst. Jag håller honom väldigt högt i min kull i år och det är bara att hoppas att han är fin även när han kommer till en bana”, säger Daniel Redén.

Timotejs Jackpot – hingst e. Muscle Hill – Monas Speranza
Ägare: Philip Konsulting HB, Vänersborg
Tränare: Jasmine Ising, Solvalla
Ostartade Monas Speranza har lämnat Monas Invercote (e. Viking Kronos), 1.11,9am/3.109.292 kr.
Kostade 1.000.000 kronor på Kriterieauktionen.
”Timotejs Jackpot är otroligt fin, men är stor och tung och vi har medvetet tagit det lugnt med hästen. Vi har egentligen inte kört några snabbare tider i jobben. Hästen skulle ändå kunna kvala, men vi väntar nog till maj/juni någon gång”, säger Jasmine Ising.

Mer läsning:

Adrian Kolgjini om sina treåringar.

Daniel Redén om sina treåringar.

Svante Båth om sina treåringar.

Robert Bergh om sina treåringar.

Jörgen Westholm om sina treåringar.

Mattias Djuse om sina treåringar.

Peter Untersteiner om sina treåringar.

Nu snackas det om: