Fokustema
Spelmarknaden
Läs senare

Hästägarna – travsportens grundare

I ett yttrande till Anna-Lena Sörensons utredning om ”Centrala marknadsfrågår vid omregleringen av spelmarknaden” har NÄT (nationell samverkan för ägare av travhästar) lämnat in synpunkter hur spelmarkanden kan finansiera hästnäringen i framtiden.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Som ägare av travhästar och representanter för mer än hälften av travhästägarkåren, utgår vår uppfattning från travsportens grundares perspektiv, det vill säga från hästägarnas, skriver NÄT, och fortsätter:

En allt sämre kostnadstäckning från prismedlen under cirka 20 år har på inget sätt kompenserat hästägarnas ökade kostnader för såväl uppfödning som träning och tävling, vilket har som en konsekvens medfört problem att behålla och rekrytera hästägare.

NÄT förordar ett finansiellt system, som utgår från travsällskapens grundläggande och stadgeskyddade rättigheter att anordna travtävlingar och ger ekonomiska förutsättningar att orgnaisera denna verksamhet.

Olämplig som kommersiell aktör

NÄT anser vidare att Svensk Travsport – med tydlig myndighetsutövning – är olämplig som kommersiell aktör och skriver, att ST:s styrelse utser inom sig representanter i ATG:s styrelse, vilket efter omregleringen givit stora trovärdighetsproblem och att det försämrar möjligheterna att träffa affärsavtal med andra spelbolag (läs ATG).

NÄT anser att ökad centralisering hämmar lokala initiativ och att det begränsar variation, mångfald och incitament för att skapa nya produkter och koncept.

När travsporten ges en finansiell möjlighet att stärka affärerna hos livskraftiga lokala tävlingsarrangörer genererar det intäkter för generellt större prispotter och därmed en bättre kostnadstäckning för hästägarna. Det – skriver NÄT – är en nödvändighet för att förhindra utflödet av hästägare och möjliggöra nyrekrytering. Utan hästägare, inga hästar och inte heller några travtävlingar som genererar spel.

Hela yttrandet kan läsas här!

Mer tid för Sörenson – dock inte gällande travet

Fokustema
Osarus
Läs senare

Follow You-föl blev dyrast

Endast 25 av utbjudna 67 hästar såldes på Osarus-auktionen Yearlings et Foals Selectionnes idag i Argentan och dyrast blev ett hingstföl efter toppstammade avelshingsten Follow You.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Idag hölls det auktionen på travbanan i Argentan.
Idag hölls det auktionen på travbanan i Argentan.

Agenten Christian le Barbey förvärvade hingstfölet Korsico (e. Follow You-Corsica) och klubban slogs på 50.000 euro. Fadern Follow You (e. Ready Cash-Mara Bourbon), 1.11,7/€335.050, är fem år och den Sébastien Guarato-tränade travaren har inte synts på tävlingsbanan sedan början av februari i år.

Christian le Barbay med Korsico. Foto: Elise Fossard.

Korsico ingår Follow Yous premiärkull och modern Corsica (e. Coktail Jet), 1.14,9/€100.420, har sin första avkomma i treårige Heart of Gold (e. Bird Parker), 1.13,7/€151.850. I år har Heart of Gold bland annat vunnit semi-classique-löpningen Prix Felicien Gauvreau (€100.000) under sadel.

Köpte dyraste stoet också

Christian le Barbey tog också hem den näst dyraste travaren och för stofölet Kalinka Bond (e. Fabulous Wood-Cerisella) var prislappen 48.000 euro.

Kalinka Bond är undan Cerisella (e. Goetmals Wood), 1.13,1/€84.280, och hennes första avkomma. Själv är Cerisella en dotter till Nigella (e. Cédre du Vivier), 1.14,8/€75.620, vilken även lämnat Bering (e. Sam Bourbon), 1.12,9/€246.608.

Av ettåringarna kostade Jazz Burois (e. Bird Parker-Ariane du Fruitier) mest. Thierry Duvaldestin betalade 28.000 euro och Jazz Burois är undan Caballio In Blue-stoet Ariane du Fruitier, 1.16,0/€63.150.

Jazz Burois.

Hon ingår i samma syskonskara som Paleo du Fruitier (€350.080), Olala du Fruitier (€317.680), Jorade du Fruitier (€255.769), News du Fruitier (€183.800), Lys du Fruitier (€180.870), Kandy du Fruitier (€177.197) och Magic du Fruitier (€103.350)

Av 67 utbjudna hästar såldes 25 för totalt 410.500 euro. Snittpriset blev 16.420 euro. Här hittar ni samtliga resultat från auktionen.

Fokustema
Utblick Europa
Läs senare

Nurmos och Goop i italienska Derbyt

Startgalopp i försöket. Nästa söndag får ändå Timo Nurmos treåring Bolero Gar chansen i italienska Derbyt med närmare nio miljoner kronor i potten.
Dessutom smider Björn Goop Oaks-planer med ett toppsto.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Timo Nurmos-tränade Bolero Gar och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Timo Nurmos-tränade Bolero Gar och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Italienska derbydagen hålls på Capannelle-banan i Rom den 11 oktober och det lär bli flera svensktränade hästar till start.

Timo Nurmos-tränade Bolero Gar (e. Varenne) kom till Sverige i vintras och slutade bland annat tvåa i Breeders Crourse-finalen på Solvallas Elitloppsdag bakom Hell Bent Fot Am (e. Muscle Hill). Fem starter (1–2–0) och cirka 770.000 kronor insprunget blev det i Sverige innan satsningen fortsatte mot italienska Derbyt.

I uttagningsloppet blev det dock galopp och diskvalifikation. De italienska reglerna säger dock att de tio högst rankade hästarna i kullen får vara med i finalen, dock från startspår sju och högre, vilket gör att Bolero Gar finns med i Derbyt – från spår tio.

Alessandro Gocciadoro dominerade kvalen och hans hästar vann alla tre! Totalt har han sex hästar i finalen.

De två mest meriterade hästarna Blackflash Bar och Barbaresco Grif stod över helt i kvalen, då de var direktkvalificerade via segrar i andra italienska storlopp.

Goop satsar mot italienska Oaks

Balsamine Font och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Samma dag avgörs italienska Oaks med 253.000 euro i total prissumma. Här ämnar Björn Goop starta sitt vrålspeediga ston Balsamine Font (e. Filipp Roc).

Hon fanns med i de tidiga anmälningslistorna till stora Derbyt, men plockades bort och tog istället hem finalen av Sikta Mot Stjärnorna på Mantorptravet i sin senaste start.

Åtta starter hos Goop i Sverige har slutat med fem segrar och nästan 600.000 kronor insprunget.

Startlista Derby Italiano del Trotto (€847.000)

Spår/häst (stam) – Tränare

 1. Blackflash Bar (s e. Oropuo Gar-Marasque) – Fausto Barelli
 2. Bubble Effe (h e. Nesta Effe-New York Effe) – Alessandro Gocciadoro
 3. Boltigeur Erre (h e. Voltigeur de Myrt-Lilli Degli Ulivi) – Alessandro Gocciadoro
 4. Babirussa Jet (s e. Pine Chip-Nagasaki Jet) – Alessandro Gocciadoro
 5. Barbaresco Grif (h e. Conway Hall-Maura Grif) – Holger Ehlert
 6. Bepi Bi (h e. Donato Hanover-Lorraine Bi) – Alessandro Gocciadoro
 7. Bonjovi Mmg (h e. Ganymede-Ethel Blak) – Massimo Compagno
 8. Baresi Effe (h e. Leben RL-Gessica Effe) – Alessandro Gocciadoro
 9. Belzebu Jet (h e. Wishing Stone-Otero Jet) – Massimo Finetti
 10. Bolero Gar (h e. Varenne-Nike Gar) – Timo Nurmos
 11. Barolo Roc (h e. Filipp Roc-Prestige Roc) – Fausto Barelli
 12. Bigbusiness Arc (h e. Varenne-Grazie Italia) – Alessandro Gocciadoro
 13. Bengurion Jet (h e. Maharajah-Love Me Tender) – Marco Smorgon
 14. Bleff Dipa (h e. Mister J.P.-Preziosa JW) – Holger Ehlert

Storslam för Gocciaodoro

Fokustema
Svenska Spel vs ATG
Läs senare

”Sakfel och bristfällig beskrivning”

Under rubriken ”Spel på lika villkor, ATG?” går Svenska Spels verkställande direktör Patrik Hofbauer till attack mot Hasse Lord Skarplöth efter ett blogginlägg från ATG:s vd för några dagar sedan.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Svenska Spels vd Patrik Hofbauer och ATG:s dito Hasse Lord Skarplöth. Foto Svenska Spel & Mia Törnberg/Sulkysport
Svenska Spels vd Patrik Hofbauer och ATG:s dito Hasse Lord Skarplöth. Foto Svenska Spel & Mia Törnberg/Sulkysport

– Jag har inte för vana att replikera andra vd:ars blogginlägg, men i detta fall gör jag ett undantag. Inlägget innehåller såväl sakfel om Svenska Spels inställning i frågan som bristfällig beskrivning av våra möjligheter att bidra till finansieringen av svensk hästsport (trav- och galoppverksamhet), skriver Patrik Hofabuer.

Bakgrunden är en blogg som Hasse Lord Skarplöth skrev alldeles nyligen under den något naiva rubriken ”Inte tjänstemännen på Svenska Spels fel att det blir fel.”

– När den svenska spelmarknaden omreglerades fick alla licensierade spelbolag rätt att erbjuda spel på hästar. Hans (Lord Skarplöth, reds, anm.) säger sig välkomna det förlorade monopolet och den nya konkurrensen som följde då den tvingar ATG att bli ”bättre och fortsätta utvecklas, skriver Hofabuer, och fortsätter:

– På pappret stämmer det att monopolet på spel på svensk hästsport upphört. Vad som inte framgår av blogginlägget är att ATG i praktiken behållit sitt gamla monopol. Någon valfrihet för konsumenten har inte uppnåtts.

”Detta är helt fel”

Det mest anmärkningsvärda – skriver Svenska Spels verkställande direktör – är påståendet om att vi på Svenska Spel inte vill ”bidra till den svenska hästnäringen”.

– Detta är helt fel. Vi vill bidra till finansiering av svensk hästsport, och har tydligt visat det genom handling. Vad Hans känner till men inte berättar är att vi under en längre tid fört diskussioner med hästsportens egna förbund Svensk Travsport om ett formellt samarbete, som om det blev verklighet skulle ge oss möjlighet att vara med och finansiera hästsporten.

Fört diskussioner

Svenska Spel har under en längre tid fört en dialog med Svensk Travsport i ett försök att nå avtal om rättigheter.

– Tyvärr har vi ännu inte kunnat enas kring en rimlig ersättning som är ekonomiskt hållbar för oss. Vår förhoppning är fortfarande att vi ska kunna komma överens och därigenom få möjlighet att bidra till hästsportens finansiering. I dagsläget kan vi konstatera att det enda spelbolag som Svensk Travsport idag har ett sådant avtal med är ATG – deras egna bolag och största finansiär.

Inledde samarbete med PMU

Svenska Spels vd skriver att bolagets kunder har saknat möjligheter till ett attraktivt poolspelserbjudande med dagliga högvinster och det är en anledning att ett samarbete inleddes nyligen med franska PMU.

– Med detta menar Hans att vi på detta sätt ”försöker attrahera bort svenska hästspelskunder från Sverige” och genom vår konkurrens med ATG dränera intäkterna till svensk hästsport. Å ena sidan säger han sig välkomna ökad konkurrens kring spel på hästar, men i samma inlägg kritiserar han oss för just detta!

”Ingen nöd på ATG”

ATG har ju efter omregleringen gått in på Svenska Spels ”marknad” genom vadhållning på sport och nätkasino.

– De har även förvärvat en dansk spelkoncern med sportspel, hästspel och casino. Sammantaget bidrog intåget i dessa nya spelvertikaler starkt till att ATG:s nettoomsättning ökade med drygt 6,5 procent under 2019 jämfört med 2018, skriver Hofbauer och fortsätter:

– Hittills har inte omregleringen av spelmarknaden medfört mindre pengar till trav- och galoppsporten – tvärtom. Det går således ingen nöd på vare sig ATG eller Svensk Travsport.

Patrik Hofbauer fortsätter:

– Med detta i åtanke så kan man fråga sig vilken drivkraft som finns för Svensk Travsport att teckna ett avtal med Svenska Spel, ett avtal som skulle medföra en ökad konkurrens för ATG?

Vill nå ett avtal

Svenska Spel vill nå ett avtal med Svensk Travsport.

– Och därmed bidra med finansieringen av hästsporten men det måste ske till villkor som är kommersiellt försvarbara – inte bara för oss utan även för övriga spelbolag på den konkurrensutsatta spelmarknaden, noterar Hofbauer, och fortsätter:

– Om Svensk Travsport och ATG är angelägna om att öppna upp hästsporten för fler aktörer så måste det finnas förutsättningar för alla inblandade att bli vinnare. Där är vi inte idag och det beklagar jag.

Läs hela Patrik Hofbauers inlägg här och Hasse Lords Skarplöths här.

Krönika