Fokustema
Derbystoet
Läs senare

”Hästen är helt makalös”

MALMÖ. Ready Cash-dottern Cash Crowe svarade för en strålande insats Derbystoet.
Petri Puros fyraåring krossade konkurrenterna på 1.11,6a/2.140 meter och belönades med finfina två miljoner kronor.
Av
Pär Gustafsson
Johnny Takter öste lovord över Cash Crowe i segerintervjun. Foto MIA TÖRNBERG
Johnny Takter öste lovord över Cash Crowe i segerintervjun. Foto MIA TÖRNBERG

Det var rejäl körning från start och spetskampen vann Mulligan och Thomas Uhrberg när Bugatti Brick galopperade in i första sväng. Även Ultra Bright felade i första sväng och första 500 meterna passerades efter 1.10,4. 1.400 kvar landade Cash Crowe och Johnny Takter i dödens och första varvet avverkades efter 1.12,3.

Fakta

Cash Crowe

Kön: svartbrunt sto
Född: 19 mars 2013
Härstamning: e. Ready Cash-Giant Crowe e. Gigant Neo
Intjänat: 3.278.000 kronor
Resultat: 11 st: 9-0-1
Rekord: 1.15,7m* – 1.11,6am*
Ägare: P.P. Travträning AB
Uppfödare: Petri Puro, Eldsberga
Tränare: Petri Puro, Halmstad
Skötare: Laura Myllymaa

Expandera

Slutrundan gick snabbare och mitt på upploppet hade Petri Puros sto satt klorna i ledaren. Cash Crowe avverkades sista varvet efter 1.10,5 och landade på 1.11,6, vilket är nytt löpningsrekord. Hon var sex tiondelar snabbare än Red Red Reds (2012) tidigare rekordnotering i Derbystoet. Det svenska rekordet innehas av D’One och är 1.11,5.

– Hästen är helt makalös. Cash Crowe har alla ingredienser en topphäst ska ha, berömde Johnny Takter.

Puros andra vinst i Derbystoet

Fyraåringen är premiechansad och fick två miljoner kronor. I Stochampionatet gjorde hon bort sig med galopp och tidigare i år vann Cash Crowe Drottningpokalen. Totalt har hon tjänat över 3,2 miljoner kronor efter nio vinster på elva starter. Som treåring sprang hon bara två lopp (vann båda).

– Cash Crowe kan vara den bästa hästen jag haft på stosidan. Hon är i klass med Camilla Highness, men ingen av mina ston har visat den här kapaciteten så här tidigt i karriären, sade Petri Puro efter sin andra Derbysto-seger i Sverige. 2005 vann Fama Currit.

Mulligan höll bra som tvåa och trea slutade Hans R Strömbergs Unique Juni.

Så kördes Derbystoet

Fokustema
Norge
Läs senare

Tävlingsstopp 1 januari?

Krisen i norsk travsport blir alltmer påträngande och nu säger Det Norske Travselskaps ordförande Knut Weum till tgn.no att det kan bli tävlingsfritt från den 1 januari nästa år.
Av
Claes Freidenvall

– Om vi inte möter förståelse från myndigheterna kan vi bli tvungna att stänga ned alla travlopp från 1 januari och varsla de anställda inom sporten, säger Knut Weum till Trav-og Galopp-Nytt i Norge.

Den situation som norsk travsport befinner sig i är orimlig enligt DNT:s ordförande.

– Vi kan inte leva under sådana förutsättningar. Om generella tappgränser införs enligt vad Lotteritilsynet skissar och omsättningen rasar med 900 miljoner till en nivå på 2,5 miljarder raseras hästsporten och det kan inte travet leva med, säger Weum, och fortsätter:

– Om generella tappgränser på 20.000 kronor blir det Landbruks- och Matdepartementet landar på, och omsättningsfallet blir som Rikstoto analyserat vill vi vara i konkurs inom kort. Då är det bättre att stoppa upp verksamheten och permittera samtliga anställda.

Norsk Travsport har haft ett möte med de anställda inom administrationen i travförbundet och Rikstoto.

– De har förståelse för situationen, avslutar Det Norske Travselskaps ordförande.

Fokustema
Världstjärna
Läs senare

Propulsion tävlar vidare

Via sitt twitterkonto meddelar Daniel Redén att den 30-faldige miljonären Propulsion tävlar vidare.
Av
Emil Persson
Propulsion tävlar vidare. Foto: Simon Hagen
Propulsion tävlar vidare. Foto: Simon Hagen

Det har varit tyst kring Muscle Hill-sonen sen segern i Mastersfinalen på Vincennes den 7 september, men nu kommer alltså Redén med beskedet att det blir fortsatt tävlande för åttaåringen.

Propulsion har vunnit 37 av sina 74 starter och i 16 av karriärens starter har han tjänat en miljon kronor eller mer. Hästen är snubblande nära att passera ännu en miljongräns då han i nuläget står på 30.993.693 kronor i intjänade prispengar.

Daniel Redén meddelade via Twitter att Propulsion tävlar vidare.
Fokustema
Auktionsköp
Läs senare

Googoo-dyring till Svanstedt

Robert Lindström ropade in Googoo Gaagaa-sonen Captain Corey för svindlande 150.000 dollar. Nu är det klart med såväl delägare som tränare.
Av
Ola Lernå
Googoo Gaagaa-sonen Captain Corey köptes på auktion för 150.000 dollar, nu står det klart vilka som köpt och vem som ska träna. Foto Adam Ström/Stall TZ
Googoo Gaagaa-sonen Captain Corey köptes på auktion för 150.000 dollar, nu står det klart vilka som köpt och vem som ska träna. Foto Adam Ström/Stall TZ

– Det blir ett konsortium bestående av Lennart Ågren, Knutsson Trotting och Midnight Sun Partners Inc, berättar Lindström.
Captain Corey kommer att gå i träning hos Åke Svanstedt.
Mamma till Captain Corey, Luv U All (e. Angus Hall) travade 1.15,2, kom upp i tre starter och tjänade 384 dollar.
Captain Corey är hennes första avkomma.
Mormor Love You Most (e. Yankee Glide), 1.11,7*/$364.542, startade 149 gånger och vann 26 lopp. Luv U All ingår i samma syskonskara som Deadliest Catch ($185.697) och Love U Overandover ($152.960).