Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Hästen som vägrar förlora

En hackig karriär störd av skador, men på banan är Winterburn fläckfri.
Igår kom sjätte segern i sjätte starten för Mattias Djuses kapable travare.
Och i stamtavlan finns många starka namn.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Mattias Djuse plockade en trippel som tränare på fredagen och det minst sagt segervana hästar det handlade om. Kainai Goj (e. Zola Boko) tog femte segern i Djuses regi dit han kom i våras, men två fyraåringar som låtit vänta på sig plockade sina sjätte raka segrar.
Kallblodet Kall Tekno (e. Tekno Odin) har inlett tävlingskarriären med åtta segrar på nio starter. ”Plumpen” i protokollet kom i somras i Gävle med en andraplats. Sedan dess ståtar hästen med sex raka vinster.
Idel segrar finns också i varmblodet Winterburns (e. Ready Cash) resultat. Han vet faktiskt ännu inte hur det känns att förlora.

Mattias Djuse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Hästen tränades som tvååring och till sommaren som treåring av Peter Untersteiner, men hade bekymmer med småskador under uppträningen. I juli som treåring kom han till Mattias Djuse, där det dröjde nästan åtta månader innan han tävlingsdebuterade i slutet av februari i år.
– Han tappade mycket träning som unghäst och är nästan som en treåring, sade Mattias Djuse när karriären tog fart i vintras som fyraåring.

För fart tog det till en början. Fyra starter och fyra segrar under vintern/våren, men sedan blev det ett längre uppehåll. Nu har Winterburn kommit tillbaka med full kraft och gjort precis som han brukar göra – vinna lopp!

I gårdagens lunchlopp på Solvalla handikappades hästen av sämsta utgångsläget, spår tolv bakom bilen, men körande Magnus A Djuse löste uppgiften genom att hitta ned i andra utvändigt efter 200 meter.

När brodern – och Winterburns tränare – Mattias attackerade varvet från mål med Cash Forever (e. Ready Cash) kunde inte Winterburn svara, men fick istället draghjälp fram till 250 kvar, då Magnus vred ut och lekande lätt speedade Winterburn ifrån till sjätte segern.
– Han är väldigt snabb och vi kom igenom bra i början. Det löste sig rätt bra hela loppet. I sista sväng gällde det att inte köra galopp, jag kände att jag hade mycket att köra med och vet att han är väldigt stark över ett upplopp, sade Magnus A Djuse i vinnarcirkeln.

Segertiden skrevs till 1.15,8a/2.140 meter.

Samma möderne som Hambovinnaren

Winterburns mamma Eileen Boko (e. Muscle Hill), 1.12,3ak/362.380 kr, vann uttagningslopp till Svensk Uppfödningslöpning i regi Lutfi Kolgjini (oplacerad i finalen som Onceforall Face vann), innan hon gick i träning hos Per Linderoth som treåring. Totalt blev det tre segrar på 28 starter under karriären.

Winterburn är hennes första avkomma. Hon har även tvååriga helsystern Dial Square i träning hos Robert Bergh och i år fick hon ett stoföl med Readly Express som pappa.

Fakta

Winterburn

Valack 4 år e. Ready Cash –Eileen Boko e. Muscle Hill
Resultat: 6 st: 6–0–0
Rekord: 1.17,7m* – 1.15,7am*
Intjänat: 177.000 kr
Uppfödare: Theorema Scand. AB & FASAB Mark AB
Ägare: Stall Arsenal AB, Glimåkra
Tränare: Mattias Djuse, Solvalla
Körsven: Magus A Djuse, Solvalla
Skötare: Sebastian Lindberg

Mödernet går tillbaka till Anders Favorite (född 1980 e. Super Bowl), som lämnade fyra miljonärer – bland annat Sverigebekantingen King Anders (e. Sierra Kosmos) som tränades av både Kari Löhdekorpi och Stefan Hultman – men den som sticker ut är Winterburns mormors mormor Anamosa Hanover (e. Speedy Crown). Sören Nordin tränade både mor och dotter. 

Hon var en topphäst på tävlingsbanan med 538.942 dollar insprunget och tvååringsrekordet 1.12,1ak. Då utsågs hon även till Årets tvååriga sto i Nordamerika.

Själv blev hon mamma till fyrfaldiga miljonärskan Mostly Super (e. Supergill), och som mormor ligger hon bakom Hambo Oaks-vinnaren Jalopy (e. Donerail) – mor till avelshingsten Panne de Moteur – Peter Haughton Memorial-ettan Weingartner (e. Donato Hanover) och flerfaldiga miljonärskorna Gillnet (e. Armbro Goal) och Breeders Crown-ettan Martiniontherocks (e. Conway Hall), 1.11,1/$503.320. 

Anamosa Hanover är även mormors mor till årets Hambletonian-vinnare och dollarmiljonären Cool Papa Bell (e. Chapter Seven)!

Winterburn. Källa breedersbible.com