Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Hästvälfärd – pyttsan!

Alla 1.09-tiderna i världen 2022. Elitlopps- och Paralympiahästar på Enghien. Elitloppsinbjuden startar i Kanada i natt. Intressanta årsdebutanter på Hagmyren. Årspremiär med nya distanser i Vaggeryd. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Så här såg det ut på säkerhetsspåret på Färjestad i fredags. Vad hade hänt om en häst trampat snett på brunnen? Foto: privat
Så här såg det ut på säkerhetsspåret på Färjestad i fredags. Vad hade hänt om en häst trampat snett på brunnen? Foto: privat
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1 När San Moteur travade 1.09,4a/1.640 meter på Färjestad i lördags blev han snabbaste vinnaren i världen i år på tusenmetersbana. På större banor har elva hästar noterat 1.09-tider vid seger och Lovedbythemasses är den som traavat fortast i världen i år.

Lovedbythemasses är det snabbaste travaren i världen i år. Foto: Lisa Photo

Hästar som vunnit på 1.09-tider 2022

Namn (far) – Vinnartid – Bana

 • Lovedbythemasses (e. Muscle Mass) – 1.09,1 – Meadowlands
 • Hillexotic (e. Muscle Hill) – 1.09,2 – Meadowlands
 • Big Oil (e. Father Patrick) – 1.09,3 – Meadowlands
 • San Moteur (e. Panne de Moteur) – 1.09,4 – Färjestad
 • Scirocco Rob (e. Explosive Matter) – 1.09,5 – Meadowlands
 • Jl Cruze (e. Crazed) – 1.09,6 – Meadowlands
 • Jl Cruze (e. Crazed) – 1.09,6 – Meadowlands
 • Kenziesky Hanover (e. Cantab Hall) – 1.09,7 – Meadowlands
 • Vivid Wise As* (e. Yankee Glide) – 1.09,7 – Vincennes
 • Ab’sattitudexpress (e. Trixton) – 1.09,8 – Meadowlands
 • Kenziesky Hanover (e. Cantab Hall) – 1.09,8 – Meadowlands
 • Etonnant (e. Timoko) – 1.09,9 – Cagnes-sur-Mer

Fotnot: *noterade sitt vinnarrekord över distansen 2.100 meter.

***

2 På lördag bjuds det på Grupp I-loppet Prix de l’Atlantique (€200.000) på Enghien och strax innan Morgonsvepet publicerades hade 19 hästar anmält sitt intresse till medeldistansloppet.

Bland deltagarna finns Elitloppsinbjudna duon Etonnant och Vivid Wise As, fjolårets Paralympia-vinnare Delia du Pommereux och Tomas Malmqvists duo Calle Crown och Express Jet. Den definitiva anmälan till loppet sker den 20 april klockan 12.00.

19 hästar hade anmälts strax för klockan 07.00 till Prix de l’Atlantique.

***

3

Klosterskogens bana i lördags på open stretch-spåret… Foto: privat

Travsporten talar gärna om hästvälfärd, men sällan om banornas beskaffenhet. I lördags bjöds det på V75-tävlingar på Klosterskogen i. Norge och var det någon ansvarig som överhuvudtaget inspekterade open stretch-spåret?

Se bilden och fundera vad som kunde ha inträffat om en häst trampat fel? Höga krav ställs på de aktiva, men hur är det med arrangörerna egentligen – är det någon som bryr sig?

I Sverige har det investerats stora slantar i så kallade ”säkerhetsspår”, men hur många gånger har inte dessa fått stängas när det är dåligt väder? Och det är väl just vid sådana tillfällen som ”säkerhetsspåret” behövs som allra bäst…

Eller som en aktiv uttryckte saken – ”hästarna får gärna bryta ben, men vi får inte röra dom.”

***

4 Som vanligt travas det friskt på fransk mark när det är röd dag i almanackan. Idag är det 19 banor som arrangerar tävlingar, varav två har premiumstatus och sänds i den franska trav- och galoppkanalen Equidia.

Bland dem finns tävlingarna från Le Croisé-Laroche (16.42) och där kommer till tre svensktränade hästar till start. I Prix de la Scarpe (€20.000) syns Adrian Kolgjinis Istania de Viette (e. Carat Williams) och Fredrik Wallins Ilie de Touchyvon (e. Bilibili). På samma bana startar Jarmo Niskanen Jockstrap (e. Prince Gede) i Prix de la Duele (€20.000).

***

5 Igår bjöds Perfetto (e. Majestic Son) in till Elitloppet. I natt svensk tid gör valacken sin åttonde start för säsongen på Mohawk Raceway i Preferred Trot (C$36.000) och efter två raka och klara förluster mot Oney Hall (e. Deweycheatumnhowe) gör Dagfin Henriksen travare ett nytt försök att utmana Kanadas bästa äldre travare i år över den engelska milen.

Startlista:

 1. Pikachu Hanover – Doug McNair
 2. Oney Hall – Trevor Henry
 3. Derf Hanover – James MacDonald
 4. Perfetto – Dagfin Henriksen
 5. Spartan General – Chris Christoforou
 6. Dream Nation – Steven Young

***

Derbyfinalisten Readly Lavec och Oskar J Andersson. Foto: Adam Ström/stalltz.se

6Det dyker upp en hel del intressanta namn på måndagens huvudbana Hagmyren (start 14.10). Som årsdebutanterna Readly Lavec (e. Bird Parker) och Coin Perdu (e. S.J.’s Caviar).

Oskar J Anderssons femåring Readly Lavec hade en fin fyraåringssäsong, där han redan i februari vann en avdelning i Margaretas Tidiga Unghästserie och i slutet av november tog han andraplatsen i Solvalla Grand Prix bakom Selected News (e. Maharajah). Däremellan kvalade valacken in till Svenskt Travderby. Nu har han haft uppehåll sedan nyårsafton och får inleda femåringssäsongen över drygt tre kilometer i Påskstayern.

Svante Båths Coin Perdu vann Svensk Uppfödningslöpning och slutade tvåa i Kriteriet under sina två första säsonger på banan. Sedan har han gjort uppehåll för avelsarbete innan han kom tillbaka i slutet av 2020. Ifjol vann han sju av 13 starter och efter nästan sju månaders uppehåll väntar comeback från tillägg i snabbloppet på Hagmyren.

Tre av sju avdelningar inom Grand Slam 75-spelet är kallblodslopp och försöket i fyraåringsserien Sleipner Cup har flera starka namn, däribland fjolårets vinnare av Svenskt Kallblodskriterium Brenne Odin (e. Moe Odin), som gör långresan från Norge för att försöka kvala in till finalen på Romme i slutet av maj.

***

7Smålandsbanan Vaggeryd (första start 11.00) öppnar för en ny säsong med breddlopp. Totalt väntar 13 tävlingsdagar på banan, där höjdpunkten lär bli onsdagskvällen den 29 juni då Smålandsstayern avgörs från grunddistansen 3.640 meter.

I år är distanserna ändrade och över medeldistans får hästarna springa åtta meter längre än tidigare, 2.148 meter. En som testar detta är Bengt A Nilssons elvaårige miljonär Demolition Man F. (e. Revenue), som i näst senaste starten var ute i silverdivisionsfinal. Nu handlar det om breddlopp.

Förutom på Hagmyren och i Vaggeryd blir det tävlingar i Boden (start 11.10) med breddlopp på programmet.

Här är startlistorna till måndagens tävlingar.