Fokustema
Finland
Läs senare

Heavy Sound i Mikkeli

Daniel Redéns och SRF Stables Heavy Sound (e. Ken Warkentin) var bäst när St Michel-ajo avgjordes i finska Mikkeli på söndagseftermiddagen.
Av
Thomas Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Heavy Sound med sin skötare Isabell Eriksson.
Heavy Sound med sin skötare Isabell Eriksson.

Johan Untersteiner var inte oväntat snabbast ur startgroparna bakom Pastore Bob, men någon vildsint rusning blev det aldrig utan Pastore Bob nådde halvvarvet på, för klassen, måttliga 1.11,5. I det läget tog Kenneth Haugstad beslutet att lämna andra ytter för att skicka Heavy Sound till positionen utvändigt ledaren och det var två svenskekipage som stred sida vid sida under slutrundan.

Heavy Sounds 1.06,5 sista 500 meterna blev vinstgivande och Pastore Bob kunde inte riktigt stå emot den utvändige kämpen, men bakom denna duon var det flera längder till måltrean Workout Wonder och man får säga att de båda täthästarna svarade för femstjärniga prestationer.

80.000 euro stod det på segerchecken och Heavy Sound kom i mål på 1.09,5a/1.609 meter. Pastore Bob noterade tiondelen sämre och fick 33.000 euro för silvret.

– Jag kände att det började gå långsamt när Johan kom till ledningen och ville ha närkontakt med Pastore Bob sista varvet. Heavy Sound har en enorm speed och är svår att stå emot i sådana här lägen. Hästen betyder mycket för mig och jag har ju kört honom i alla starter, sade Kenneth Haugstad, som också fick en inbjudan till Hugo Åbergs Memorial att skicka vidare till tränaren Daniel Redén.

Virginia Grif från tät

I ett fyraåringslopp i Mikkeli brisade Alessandro Goociadoros Virginia Grif (e. Varenne) undan från ledningen och kammade hem 10.000 euro.

Inledningen blev smårivig med Rubio till tät och Virginia Grif pressande på utsidan. Efter 300 meter valde Kenneth Haugstad att låta den italienske hästen ta över och jämn 1.09,5-fart hindrade inte Virginia Grif från att gå ifrån konkurrenterna sista biten. Segertiden skrevs till 1.10,4a/1.609 meter.

Daniel Redéns Rubio galopperade som tvåa i början av upploppet.

Fokustema
Utblick Europa
Läs senare

Världsrekord av svenskt sto

Igår tävlade danska Billund för första gången sedan tävlingsstoppet på grund av coronapandemin.
Och det blev en rivstart – med världsrekord av ett svenskfött sto!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Frances Yoda vid världsrekordloppet i Billund. Foto Kjeld Mikkelsen/KM Foto
Frances Yoda vid världsrekordloppet i Billund. Foto Kjeld Mikkelsen/KM Foto

Mellan Charlottenlunds tävlingar den 8 mars och Ålborgs lopp i måndags var den danska travsporten stängd.

Igår var det nypremiär för Billund som inte haft tävlingar sedan i början av mars och det bjöds på en riktig sportlig höjdare signerad sjuåriga stoet Frances Yoda (e. Andover Hall-Kristall Tilly e. Lindy Lane).

Fakta

Frances Yoda

Sto 7 år e. e. Andover Hall-Kristall Tilly e. Lindy Lane
Resultat: 54 st: 9–10–9
Rekord: 1.13,3m* – 1.11,7ak
Intjänat: 520.262 dkr
Uppfödare: Lillprinsen HB, Sollentuna
Ägare: Obstruplund Hestecenter, Danmark
Tränare: Kim Madsen (a), Danmark
Körsven: Birger Jöregnsen, Danmark

Expandera

Birger Jörgensen satt i sulkyn för första gången bakom stoet som tränas av Kim Madsen. Från tillägg klev Frances Yoda runt hela gänget och vann överlägset. Segertiden – och den nya världsrekordnoteringen för femåriga och äldre ston över medeldistans på längre banor – skrevs till 1.13,3/2.020 meter med voltstart på Billunds 1.200-metersoval.

Frances Yoda har tränats av Flemming Jensen och Petri Puro innan hon kom till Kim Madsen i slutet av förra året. Totalt har hon gjort 54 starter (9–10–9) och största segern kom i ett stodivisionslopp på Jägersro i oktober 2018.

Lillebror obesegrad hos Kolgjini

Frances Yoda är uppfödd av Lillprinsen HB i Sollentuna och mamma Kristall Tilly gjorde sex starter (1–1–2), merparten av dessa som tvååring i regi Per Engblom. Enda segern togs i debuten. Främsta meriten är annars andraplatsen i Silverstoet 2009, där Per Lennartsson Mahaogny vann.

Mödernet är Hans-Gunnar och Kerstin Tillanders vassa blod och Kristall Tillys möderne går tillbaka till Glenna H.

Kristall Tilly har fem avkommor i startbar ålder och Frances Yoda, 1.11,7ak/520.262 danska kronor, är mest framgångsrik hittills, men en treårig lillebror har verkligen visat kapacitet som gör att han blir intressant i år. Det handlar om valacken Titan Yoda (e. Ready Cash), 1.14,8am*/70.000 kr, som inlett karriären på prickfritt sätt med två segrar på två starter.

Den senaste togs vid Halmstads lunchtrav igår – samma dag som storasyster satte världsrekord alltså! Lillprinsen HB, Sollentuna, både äger och är uppfödare till Titan Yoda. Bakom pseudonymen döljer sig Christer Häggström, vice ordförande på Solvalla.

Fokustema
Utblick Europa
Läs senare

Tyska storloppet ställs in

I oktober skulle stora, tyska fyraåringsloppet Grosser Pris von Deutschland avgjorts i Hamburg. Så blir nu inte fallet.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Hesiod är en av tio svensktränade vinnare av Grosser Preis von Deutschland de senaste elva åren. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Hesiod är en av tio svensktränade vinnare av Grosser Preis von Deutschland de senaste elva åren. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Danska travsidan travservice.dk berättar att arrangörerna valt att ställa in fyraåringsloppet, som genom åren sett många vassa vinnare med blågula tränare. Tio av de elva senaste vinnarna har varit svensktränade!

Orsaken till beslutet är för få anmälda hästar i de osäkra tider som råder i travvärlden.

Anmälningstiden till Grosser Pris von Deutschland gick ut den 16 mars och i loppet utlovades minst 100.000 euro i samlad prissumma. Loppet skulle ha körts den 4 oktober.

Fakta

Senasre vinnarna

De senaste elva vinnarna av Grosser Pris von Deutschland är:
År – Vinnare – Tränare – Körsven
2009 – Nu Pagadi – Stig H Johansson – Erik Adielsson
2010 – Zorba Oldeson – Rob de Vlieger – Rob de Vlieger
2011 – Tamla Celeber – Roger Walmann – Örjan Kihlström
2012 – On Track Piraten – Hans R Strömberg – Jos Verbeeck
2013 – Dreams Take Time – Lars I Nilsson – Johnny Takter
2014 – Riff Kronos – Veijo Heiskanen – Veijo Heiskanen
2015 – Exodus Hanover – Roger Walmann – Kenneth Haugstad
2016 – Cruzado Dela Noche – Stefan Melander – Per Linderoth
2017 – Diamanten – Robert Bergh – Kim Eriksson
2018 – Hesiod – Petri Salmela – Ulf Ohlsson
2019 – Zarenne Fas – Jerry Riordan – Rikard N Skoglund

Expandera
Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Heavy Sound till USA?

Hur fort kan Heavy Sound springa på Meadowlands eller på The Red Mile i Kentucky? Den frågan kan besvaras i sommar och höst. Den som äldre på grund av skador sparsamt startande nu åttaårige valacken har stakats in i storlopp i USA.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Heavy Sound och Kenneth Haugstad. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Heavy Sound och Kenneth Haugstad. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

115 februari var anmälningsdatumet för storloppen på Meadowlands och det finns intressanta namn på de nu publicerade anmälningslistorna i loppen för äldre hästar.

Mest anmärkningsvärt är att SRF Stables Heavy Sound (e. Ken Warkentin – Illustre November), som efter att ha årsdebuterat på 1.09,6 förra året skadade sig i samband med Elitloppet och inte har startat sedan dess, är anmäld till John Cashman Memorial, storloppet för äldre hästar som körs Hambletoniandagen. Åker Heavy Sound över Atlanten blir det givetvis för fler storlopp än detta. Exempelvis finns miljondollarloppet Yonkers International, som nu körs i september, med som ett tänkbart alternativ om han presterar tillräckligt bra för att bli inbjuden. De älde hästarna har i september-oktober också penningstinna uppgifter som Maple Leaf Trot i Kanada och Allerage Farms på The Red Mile i Kentucky.

Svenskfödde femåringen Betting Gangster (e. Going Kronos – Viola Silas), redan på plats hos Åke Svanstedt i USA, är anmäld till alla de tre Meadowlandsstorloppen bestående av Cutler Memorial i maj, Cashman i augusti och TVG i november.

Stall Courants fyraårige Green Manalishi (e. Muscle Hill – Naga Morich) planeras komma hem till Sverige i april för Kungapokalen, Sprintermästaren och Derbyt. Men första insats (på hela 2.000 dollar!) har samtidigt betalats till Graduate Series för fyraåringar. Där körs fyra försöksomgångar i maj och juni på Meadowlands och Tioga Downs och final i november på Meadowlands. Green Manalishi står också med i TVG Championship, liksom givetvis också den jämnårige toppstallkamraten hos Marcus Melander, Gimpanzee (e. Chapter Seven).

Svenskfödda femåriga stoet Felicity Shagwell (e. Maharajag – Diaz Boko) är också hos Åke Svanstedt nu och stakad i stoloppen för äldre hästar. De kan i år bli läskigt tuffa: Felicity Shagwell kan komma att få möta bland annat det toppmeriterade ”världsrekordgänget” Atlanta (e. Chapter Seven), Manchego (e. Muscle Hill) och stallkamraten Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass), plus SRF Stables fyraåriga  Beautiful Sin (e. Muscle Hill) som avslutade treåringstävlandet i stor stil och vann i Kentucky på 1.08,5!

Fjolårets norska Prix d’Amérique-tvåa Looking Superb (e. Orlando Vici) har också USA-planer och satts in i både John Cashman Memorial och TVG Series-finalen som avslutar tävlingsåret i november. Planen är enligt norska trav365.no att Looking Superb liksom Heavy Sound ska över till Nordamerika senare i år och det blir Åke Svanstedt, vilken ju körde Looking Superb i Elitloppet förra året, som han i så fall placeras hos.

Här går det att botanisera i de stjärnfyllda anmälningslistorna till storloppen som administreras av Meadowlands.

***

2

Belker. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Ett lopp i kroppen efter långt uppehåll – är det dags för Sten O Janssons Belker (e. Scarlet Knight – Oki I Can) att ta första segern i ett fyraåringslopp på Solvalla ikväll? Den gotländske unghäststjärnan slutade trea i årsdebuten för en månad sedan och nu tar han sig an fem jämnåriga kombattanter. Solvalla (första start 18.15) och Jägersro (start 18.27) delar på onsdagskvällen, där lunchtävlingarna avnjuts på Gävletravet (första start 12.20).
Här är startlistorna till onsdagens tävlingar i Sverige.

***

3 Är en häst tränad på Åland en bra spik på V86 ikväll? Ja kanske…

***

4 Christoffer Eriksson nådde milstolpen 1.000 segrar på Kalmartravet i fredags. Näste man att jubilera blir sannolikt också en Jägersrotränare: Lutfi Kolgjini som har fyra pinnar kvar till nivån 2.000 passeras. ”Ludde” blir svensklicierande kusk nummer 41 att nå 2.000 segrar. Kolgjini kör fyra hästar på Jägersro ikväll, bland dem finns italienska kapabla stoet Umaticaya (e. S.J.’s Photo – Naomi) som för tre år sedan vann Fyraåringseliten för ston Elitloppshelgen på 1.10,2a/1.609 meter. Umaticaya gör tredje starten i Adrian Kolgjinis träning efter att hon tidigare i vinter köptes av Lutfi Kolgjini.

***

5 Det är tävlingsfritt i Paris några dagar denna vecka efter att vintermeetinget på Vincennes tog slut i lördags. Björn Goop sänder idag hela fem hästar till banan i den nordfranska staden Amiens (1.100 meter lång och där det körs i högervarv) och tre av dem är med i samma lopp, med 10.350 euro i förstapris. Det handlar om J.S.Apollo (e. The Bad Bad Boy), Västerbo Hard Cash (e. Ready Cash) och Tellmeastory (e. Zola Boko). Distansen är 2.900 meter och Gooptrion börjar från 25 meters tillägg.

I ett annat lopp för Europafödda hästar, med 13.500 euro i förstapris startar Martin P Djuse sin Urchin (e. Muscle Hill) och där har Björn Goop två hästar med, italienfödde Triomphe Ferm (e. Goetmals Wood) och norska Ny Diamondinthesky (e. Dream Vacation). Även där är distansen 2.900 meter.

I Amiens idag körs också det första loppet för året i den stora franska serien Grand National du Trot, för franskfödda hästar. Susanne Vachet startar där sin sexåring Eclair du Mirel (e. Orlando Vici). Förstapriset i GNT-loppet är 38.250 euro.

***

6 Första deadlinen för att stryka sig från anmälningslistan till storloppet Grand Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer på söndag går ut idag onsdag. En av de hästar som redan placerats ”under strecket” och alltså inte ämnar starta är Prix de France-fyran Bahia Quesnot (e. Scipion du Goutier). Hon var trea i detta lopp förra året bakom Readly Express på 1.09,0 och fixade sig då en inbjudan till Elitloppet.

***

7 Rommeamatören Anette Nilsson har två hästar i träning. Igår årsdebuterade båda, i hemmabanans lunchtrav, och vann! Sexårige Jugularis (e. Celebrity Secret – Magnetique) debuterade i Anettes regi med att rekordsänka med två sekunder till 1.15,2/2.160 och lika gamla kallblodet Slotts Kvikken (e. Krageboen – Vinnie Stjerna) vann på 1.32,0/2.160. Simon Persson körde båda hästarna.

Sport