Fokustema
Marjaana Alaviuhkola om ATG:s resultat 2020
Läs senare

”Helt annat läge nu som ger anledning till optimism”

– Det här är resultatet av ett fantastiskt bra lagarbete. Alla i alla delar av sporten och på ATG kan sträcka på sig och känna sig stolta.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Marjaana Alaviuhkola. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Marjaana Alaviuhkola. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det säger Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola som kommentar till ATG:s bokslut för 2020, som resulterar i att överföringen som ”resultatdisposition”, i form av koncernbidrag, till travsporten blir 1.996 miljoner kronor. Alltså tangerande två miljarder kronor, och i princip en fördubbling mot utdelningen för ett år sedan, som var 934 miljoner kronor.

– ATG:s resultat förra året uppstod ur en exceptionell situation, där en massa människor plötsligt blev sittande hemma. Sport- och nöjesverksamhet avstannade, medan trav- och galoppsporten genom att noga respektera ett strikt protokoll för att förhindra smittspridning kunde fortsätta verksamheten. Det blev en unik situation för ATG att kunna erbjuda alla som satt hemma underhållning. Det är en kedja där allt hänger ihop, från alla aktiva i sporten som kunnat hålla sina egna verksamheter och sin egen försörjning igång, och de som jobbar på banorna, som respekterat protokollet så att vi inte att drabbades av något utbrott som kunde stängt det som var vår arbetsplats, till alla på ATG som lyckades ta tillvara detta unika tillfälle att skapa det fantastiska ekonomiska resultatet, säger Marjaana Alaviuhkola och fortsätter:

– Samtidigt som vi kan vara otroligt stolta över 2020 ska vi vara ödmjuka. Det vi fortfarande är mitt uppe i orsakar otroligt mycket lidande världen över. Vi ska komma håg att om inte alla i vår verksamhet fortsätter att vara lika noga som under 2020 med att respektera restriktionerna och reglerna kan, inte minst med de nya muterade virusvarianter som börjat spridas, vi snabbt hamna i en situation som kan drabba även travsporten, och därmed även spelet på hästar, med nerstängning av verksamheten.

Alaviuhkola konstaterar att när hon och travförbundet nu går in i 2021 så är det med helt andra ekonomiska förutsättningar än som rådde för bara ett år sedan. ST gick in i 2020 med negativt eget kapital på cirka 300 miljoner kronor och lån från ATG på cirka 700 miljoner.

– Ja, då var vi i en situation där intäkterna från ATG inte motsvarat förväntningarna under 2019, plus alla omställningskostnader som var följden av omregleringen av spelmarknaden. Hela travsportsekonomin hamnade därför med negativt eget kapital och skulder att amortera. Det är ohållbart att låna pengar till den dagliga driften och konsumtion och till 2020 lades en budget i balans, som innehöll nerdragningar av prispengar, besparingar i förbundets verksamhet och även att en del av banornas investeringar fick skjutas upp. Nu kan vi genom resultatdispositionen från ATG sanera ekonomin, underskott och belåning i ett enda slag, och inte bara det, utan samtidigt återställa prispengarna till 2019 års nivå och få utrymme till offensiva satsningar. Det är ett helt annat läge nu som ger anledning till optimism om travsportens framtid, säger Marjaana Alaviuhkola.

Nu kan vi genom resultatdispositionen från ATG sanera ekonomin, underskott och belåning i ett enda slag

Hon är samtidigt tydlig med att ATG:s resultat 2020 och den till synes jämfört med 2019 nya högre grundnivå på 15-20 procent som det av trav- och galoppförbundet ägda spelbolaget ATG nu tycks ha i sin verksamhet, ska användas till att säkra sportens ekonomi långsiktigt. Till exempel förbrukades den mer än halv miljard kronor stora, och under många år hopsamlade, disposition som tidigare hette ”hästsportens fond”, och sedan under Hasse Lord Skarplöths vd-tid för ATG bytt namn till ”balanserat resultat”, helt när ATG storinvesterade för att möta den konkurrensutsatta licenssystemframtid man nu är inne i.

– Vi behöver inte bara återställa sportens egen ekonomi och det underskott och de skulder som vi hade att hantera in i 2020 utan måste också komma tillbaka till en situation där det finns en buffert, som en gång i tidens ”hästsportens fond” hos ATG var. I pandemin som vi nu går igenom har den svenska trav- och galoppsporten, och dess ekonomi, blivit en av de verksamheter som klarat sig bäst. Men det måste finnas en buffert så att vi klarar ett stopp i tävlingsverksamheten utan att det får stora negativa konsekvenser, och det finns nu förutsättningar att kunna börja bygga en sådan buffert också, säger Marjaana Alaviuhkola.

”Spelare som kom till ATG under pandemin stannade”

Vinstökningen: 739 miljoner!

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Readly Express har blivit storebror

För femte gången har Caddie Dream fått en avkomma efter avelsgiganten Ready Cash.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Caddie Dream och Anette Holmgren. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Caddie Dream och Anette Holmgren. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Igår blev Prix d’Amérique-vinnaren Readly Express storebror till en hingst hos Anette Holmgren på Haras du Montmirel i Normandie.

Readly Express. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

– Caddie Dream går åter till Ready Cash, berättar Kristian Pellvik, Pellini Breeding AB.

Elitstoutnämnda Caddie Dream (e. Viking Kronos), 1.11,8ak*/2.951.517 kr, har sina två främsta avkommor i Ready Cash-duon Readly Express, 1.08,9ak/24.711.565 kr, och Caddie Lisieux (e. Ready Cash) 1.10,6ak/3.705.600 kr.

Hon är också mor till Laleh Pellini (e. Trixton), 1.13,9m*/463.500 kr, och Fabulous Pellini (e. Ready Cash), 1.13,1am/283.500 kr.

Fokustema
Finland
Läs senare

Evighetsmaskinen inbjuden till storlopp

Efter att Grainfield Aiden spurtat hem lördagens Gulddivision i Finland blev Hannu Korpis häst inbjuden till ett storlopp.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Grainfield Aiden och Hannu Korpi kan förbereda sig inför storlopp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Grainfield Aiden och Hannu Korpi kan förbereda sig inför storlopp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det handlar om Seinäjoki Race som körs i just Seinäjoki lördag den 17 april. Då stavas förutsättningarna 2.100 meter autostart, men i lördagens segerlopp i Kouvala var det sprinterdistans som gällde.

Fakta

Klara hästar Seinäjoki Race

  • Le Gros Bill – Ari Viander
  • Selmer I.H. – Ingemar Hultqvist
  • Grainfield Aiden – Hannu Korpi

Seinäjoki Race lockar med ett förstapris på 70.000 euro.

Esa Holopainen körde Hannu Korpis häst som hade haft en tävlingspaus med Grainfield Aidens mått mätt eftersom han inte hade startat på nio dagar, men det gav ingen negativ effekt i loppets slutskede.
Holopainen serverade hästen ett perfekt lopp i andra utvändigt och kunde vänta med attacken tills upploppets början.
Med en halv längd till godo plockade han ner dödenstravande Hotshot Luca (e. Dream Vacation) medan ledaren Jack Vader (e. S.J.’s Photo) höll till tredjeplatsen.

Segertiden blev 1.11,9a/1.600 meter och förstapriset var 8.000 euro. Segern var hästens tredje för året på nio starter.

Här kan du se Grainfield Aidens segerlopp i Kouvala.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Wild Love vinnare i Paris efter dramatik

Det höll på att bli en svensk dubbel i Prix du Cantal (€50.000) på Vincennes.
Efter en andra och tredjeplats på Paris-banan var Fredrik Wallins Millie Millionaire måletta i torsdagens lopp, men stoet diskvalificerades för orent trav.
Något som var en annan svensk hästs stora lycka då det istället blev Anders Lindqvist-tränade Wild Love som kunde räkna hem segern!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Wild Love är anmäld till Vincennes på lördag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Wild Love är anmäld till Vincennes på lördag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Den sistnämnda var verkligen stor i vad som först såg ut som ett nederlaget efter att tillbringat merparten av loppet utvändigt ledaren. Det av Anders Lindqvist-tränade stoet kördes av Alexis Prat som hamnade i skottgluggen efter sin uppmärksammade drivning bakom A Sweet Dance under Prix d’Amerique-dagen, men nu skötte Prat sina kort rätt när det stod och vägde och tog inte till några onödiga drivningar i stridens hetta trots att det blev hårt in mot linjen.

Fredrik Wallins Millie Millionaire (e. Jocose) som hade frontat, släppt och hamnat som trea längs sargen efter hand fick nämligen helt fritt in mot upploppet och då gick det undan värre.
Stoet som startade 25 meter före Wild Love (e. Love You) flög fram i lag med Franck Nivard och hann fram som måletta, men domarna på Vincennes var inte nöjda med stoets rörelsemönster utan diskvalificerade henne för orent trav.

Plötsligt stod Wild Love som segrare istället på 1.14,3/2.875 meter vilket gav 22.500 euro i belöning.
– Det här var förvånansvärt bra. Det har strulat mycket med Wild Love. hon har haft problem med sina blodvärden i omgångar och även karledsinflammationer. Vi har kunnat träna henne, men inte hårt. Idag får hon gå i dödens, men vinner ändå så det råder ingen tvekan om att detta är en bra häst, säger Anders Lindqvist.

Framtiden, vad händer nu?
– Ja, vi får se nu efter detta hur Bengt Simberg som äger hästen vill göra. Han är ju med här nere, men har varit lite missmodig emellanåt när det varit motgångar. Han trivs fint nu i alla fall och jag tycker att hans häst är så pass bra att det inte känns som en omöjlighet för henne att tjäna en eller två miljoner här nere i år.

Förstod du att Millie Millionaire skulle bli diskvalificerad när de gick i mål?
– Nej, inte alls. Jag blev ful som tusan i munnen när vi torskade på målfoto. Visst är det ett bra andrapris med 12.500 euro försökte jag intala mig, men jag är en dålig förlorare. Däremot är jag desto gladare nu, medger Lindqvist.

Svensk pallplacering

Björn Goop hade tre hästar till start i loppet och bäst gick det för Ribaude (e. Conny Nobell) som slukade trea.
Ribaude noterades för 1.15,2/2.850 meter och fick 7.000 euro för sin placering.

Goop satt själv bakom Short In Cash (e. Ready Cash) som galopperade in mot upploppet, men däremot fick stallets tredje häst Guillaume Boko (e. Prodigious) med sig en sjundeplats värd 500 euro i lag med Yoann Lebourgeois.

Adrian Kolgjini-tränade Ganyboy (e. Ganymede) var strået vassare och slukade sexa, en placering värd 1.000 euro.