Fokustema
Sulkysport nummer 20
Läs senare

Herre över sitt eget hus och Elitloppssnack

Nu höjs pulsen inför nästa helg på riktigt, men förra årets Elitloppsvinnare väljer Gävle istället. Kampen om de sista platserna, Campo Bahias uppvisning och ombytta roller i Drottningens. Och självklart mycket mer.
Trevlig läsning!
Av
Cecilia Kristoffersson
 • Ledare
 • Ringostarr Treb – Herre över sitt eget hus
 • Elitloppet – Kampen om de sista platserna
 • Copenhagen Cup – Handsomes genombrott
 • Krönika – Kristian Borell
 • Åke Lindbloms nya stjärnämne
 • Campo Bahias uppvisning
 • Ombytta roller i Drottningens
 • Fransk stjärnduell i Caen
 • Tips & startlistor till V86 som på onsdag delas mellan Solvalla & Jägersro, V64 Åby torsdag & Romme fredag, V75 i Gävle på lördag och GS75 Årjäng
 • Förra veckans höjdare
 • V75 Åby – Med speeden som vapen
 • Elitloppshelgen – Hissar för fler flagghästar
 • Season leaders
 • … Och mycket mer!

Köp lösnummer i appen!

Inte prenumerant på Sulkysport ännu? Då kan du enkelt bli det via länken nedan eller köpa lösnummer i vår app för 30 kronor styck.

Är du prenumerant ingår även Sulkysport digital och premium!

På nätet läser du oss enklast i vår app som finns att ladda ner kostnadsfritt från App Store eller Google Play. Du hittar länkarna nedan!

Länk till App Store

Länk till Google Play

Prova Sulkysport
för endast 39 kr första månaden
Läs även digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 150 kr/mån
Beställ
Fokustema
🔐Elitloppet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Intervju: Jos mot tredje segern?

– Aubrion du Gers är nog den starkaste häst jag haft i Elitloppet. Och han kan också vara den snabbaste!
Jos Verbeeck är full av självförtroende inför sitt 13:e Elitloppet. Där han jagar sin tredje seger.
Av
Ola Lernå
Kommer Jos Verbeeck med ett leende på söndag? Han är full av självförtroende inför styrningen med Aubrion du Gers i Elitloppet. Foto: Leif Norberg/ALN
Kommer Jos Verbeeck med ett leende på söndag? Han är full av självförtroende inför styrningen med Aubrion du Gers i Elitloppet. Foto: Leif Norberg/ALN

Den oefterhärmlige 62-årige belgaren har mer eller mindre försvunnit från travsportens rampljus sedan han 2015 blev portad att köra lopp i Frankrike på grund av en skattetvist. Från att ha varit en av de framgångsrikaste kuskarna genom alla tider i trikolorens hemland – han var mestvinnande kusk och tog hem Sulky d’Or 1995, 1996, 1997 och 1999 – är han förpassad till att köra lopp i hemlandet Belgien samt Holland, men fuskar även med lite andra internationella uppdrag.
– Jag har kanske vunnit 50 lopp i år, men jag kör ju inte lika mycket som förr. Känslan finns där dock och hungern. Jag har studerat de hästar jag kör i helgen noggrant, säger Jos Verbeeck.
Han föddes 1957 i belgiska Diest och efter att ha varit privattränare åt Stuteri Darby blev han egen tränare under en kort period. Men på 1990-talet blev han en av Europas första catchdrivers. Med enorma framgångar. Och feta rubriker. På både gott och ont.

Fakta

Verbeecks Elitlopp

År
Häst
Placering försök eventuell final

1992
Sea Cove
4–3

1993
Sea Cove
1–1

1995
Abo Volo
4–3

1997
Moni Maker
1–5

1998
Dryade des Bois
0–X

Huxtable Hornline
1–0

1999
Remington Crown
1–1

2003
Abano As
4–4

2006
Kool du Caux
d – X

2007
Frullino Jet
4–0

2008
Olga du Biwetz
3–0

2013
Timoko
3–3

2016
Un Mec d’Herirpre
frd1–frd3

Verbeecks uppsittningar 1989 (Baron Darby) och 1994 (Sea Cove) var båda strukna.

Expandera

Två Elitlopp och fyra Prix d’Amérique finns på hans cv, men Verbeeck är inte nöjd.
– Aubrion du Gers (e. Memphis du Rib) fick för mig ett perfekt läge. Han kan speeda i 1.02-1.03-tempo och det borde vara svårt för övriga att passera honom? Jag har jättestor respekt för såväl Readly Express som Propulsion, men ska de slå Aubrion du Gers från utsidan? Funderar Verbeeck.

Lyfter fram plusfaktor

Som ogärna jämför hästar genom historien, men tar ton gällande Aubrion du Gers.
– Det är nog den starkaste häst jag haft i Elitloppet Och han kan vara den snabbaste!
Han lyfter fram ytterligare en plusfaktor med innerspår bakom bilen.
– Jag har kört lopp över hela Europa och ingen annanstans går bilen i jämnare tempo och hinner upp i högre hastighet än i Sverige, speciellt då det är 1.609 meter. Jag har en bra känsla.
Verbeeck har kört Aubrion du Gers vid fem tillfällen. Fyra segrar och en tredjeplats i Oslo Grand Prix är facit.
– Jean-Michel har inte riktigt velat att jag skulle trycka av honom från start någon gång tidigare. Nu kan det vara dags.

Aubrion du Gers vid fjolårets vinst i Prix des Ducs de Normandie. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Jos Verbeeck senaste Elitlopp var 2016 då han vann försök och var trea i finalen med Un Mec d’Heripre.
Men i resultatlistan står trist nog frd1 och frd3. Dopingnätet drogs åt kring tränaren Fabrice Souloy och Un Mec var ”först” att åka fast av Souloy-hästarna i Kobolt-skandalen.
Verbeeck vann för övrigt samma år Harper Hanovers Lopp med Bird Parker.

”Minst 20 meter bättre”

Och där dyker han upp även i år. Med danskfödda stoet C.D. (e. Great Challenger), även hon tränad av Jean-Michel Bazire.
– Jag pratade med Jean-Michel i morse och han hade varit ute och tränat C.D. Han var supernöjd och sa att hon kommer vara minst 20 meter bättre på söndag än hon var när hon vann ett ”vanligt” lopp på Enghien. Jag har kollat motståndarna och så bra är de väl inte? Jag tror att hon är en faktor att räkna med.
Verbeeck kommer till Sverige på fredagkvällen.
– Jag kör lopp i Mons på eftermiddagen, sedan flyger jag till Sverige. Jag ser verkligen fram emot den här helgen och jag blev väldigt lycklig när jag såg hur spårlottningen föll ut. Jag är övertygad om att jag har chansen att vinna Elitloppet för tredje gången, säger Verbeeck.

 

Fokustema
Sulkysport nummer 21
Läs senare

Elitloppet – en gång om året

I veckans 108 sidor välfyllda utgåva får ni det mesta inför det bästa vi har - Elitloppet. Träffa Jean-Michel Bazire på ett sätt du aldrig gjort, Daniel Redéns kvartett och flera röster om Readly Express. Självklart får du även tips och startlistor till hela helgen, presentationer av alla Elitloppsdeltagare och så mycket mer.
Trevlig läsning!
Av
Cecilia Kristoffersson
 • Ledare
 • Personligt – Jean-Michel Bazire
 • Daniel Redéns kvartett
 • Readly Express – Här är ditt liv
 • Presentation av alla Elitloppshästar
 • Kusk VM – Doug McNair vill skriva historia, igen
 • Krönika
 • Mitt Elitlopp – Tre deltagare minns tillbaka
 • Nu är det dags, Månprinsen!
 • Treåringseliten – Axl Rose betade svenskt gräs
 • Marie Norbergs debut under Elitloppet
 • Tips och startlistor till Solvalla fredag, lördag och söndag, V86 onsdag som delas mellan Åby och Örebro, V64 på Axevalla torsdag och Hagmyren fredag.
 • Hon kör vinnaren i Elitloppet
 • V75-referat från Gävle
 • Förra veckans höjdare
 • … Och så mycket mer!

Köp lösnummer i appen!

Inte prenumerant på Sulkysport ännu? Då kan du enkelt bli det via länken nedan eller köpa lösnummer i vår app för 30 kronor styck.

Är du prenumerant ingår även Sulkysport digital och premium!

På nätet läser du oss enklast i vår app som finns att ladda ner kostnadsfritt från App Store eller Google Play. Du hittar länkarna nedan!

Länk till App Store

Länk till Google Play

Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Fokustema
Elitloppet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Elitloppsdagen i siffror

Den 4 oktober 1951 togs de första stapplande stegen mot det som skulle bli svensk travsports fönster mot världen. Då beslutade styrelsen i Stockholms Travsällskap att ett internationellt jubileumslopp skulle hållas den 14 september 1952.
Av
Claes Freidenvall
Copiad gick segrande ur Elitloppsduellen mot Pine Chip 1994. Året efter vann han också Elitloppet inför rekordpublik. Foto: Stalltz.se
Copiad gick segrande ur Elitloppsduellen mot Pine Chip 1994. Året efter vann han också Elitloppet inför rekordpublik. Foto: Stalltz.se

Solvalla skulle fira sitt 25-års jubileum och efter att loppet gått under namnet Solvallas Jubileumslopp – tyske Permit besegrade Sveriges travdrottning Frances Bulwark inför 16.788 åskådare – ändrades det till Solvallas Internationella Elitlopp.

Fakta

Tio högsta publiksiffrorna:

År – Besökare

1995 – 36.640
1996 – 36.291
1999 – 35.874
2001 – 34.831
1994 – 34.308
1997 – 34.094
2004 – 33.040
1998 – 32.849
2000 – 32.659
2002 – 32.427

Expandera

Många stjärnor har skådats på Solvalla sedan starten 1952, men det har också funnits några svackor. Första gången publiksiffran hamnade på fel sida av 10.000-strecket var 1961 och då besöktes bara Elitloppsdagen av 9.918 personer. Bottenrekordet sattes 1972 (8.317 besökare) och året efter var publiksiffran över 10.000 (11.396) igen när Ego Boy besegrade Flower Child i skiljeheat och blev ”folkets häst”.

Över 20.000 personer

Fyra år senare – året var 1977 – nådde publiksiffran över 20.000 för första gången, eller 21.318 åskådare. Elitloppets prissumma hade justerats från 345.000 till 400.000 kronor och vann samma häst både försök och final utgick en extra bonus på 50.000 riksdaler. Den möjligheten utnyttjade Léopold Verokken och Eléazar. Totalt var segern värd 200.000 kronor.

Dessutom var det första året Solvalla tävlade lördag-söndag. För första gången spelades det också för över en miljon kronor (1.007.709 kr) i Elitloppets final.

Superhästarna från Nordamerika

Nästa milstolpe ur ett publikmässigt perspektiv passerades 1988. Hela 31.136 personer hade sökt sig ut till Solvalla för att se de amerikanska superstjärnorna Grades Singing, Mack Lobell, Napoletano och Sugarcane Hanover tävla mot Sveriges mot världsmästaren Callit. Det Elitloppet räknas fortfarande än idag av många som det allra största genom tiderna.

John-Erik Magnusson med sin älsklingshäst framför alla andra, Mack Lobell. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Hambletonian-vinnaren Mack Lobell vann både försök och final för John Campbell och blev samtidigt den första fyraåringen att vinna Elitloppet. I skuggan av Elitloppet förvärvade framlidne John-Erik Magnusson 75 procent i Mack Lobell och hästen skulle syndikeras i 100 andelar till ett totalt värde av 36 miljoner kronor.

Copiad största publikdragaren

Den absolut högsta publiksiffran i Elitloppets historia räknades in 1995. Det året som Copiad vann loppet för andra året i rad och hästens tränare och körsven Erik Berglöf gick på händer i vinnarcirkeln.

Hela 36.640 personer bevittnade loppet som blev Rune ”Mr Elitloppet” Stolts sista år som matchmaker. Samma år klev löpningen upp som Europas rikaste sprinterlöpning och puttade ner Gran Premio della Lotteria ett pinnhål.

Käftsmäll och rekordspel

Förra året åkte Elitlloppet på en riktig käftsmäll och backade från 30.103 personer (2017) till 24.128 besökare, men samtidigt hade det gått ryckte om ”saltade siffror” under ett par år från Solvallas sida…

Trots publikfallet förra året blev det rekordspel. Hela 176.382.523 kronor spelades det för till Elitloppssöndagen och det var nästan 14 miljoner mer än den tidigare rekordnoteringen från 2015.

Fakta

Fem högsta omsättningarna:

År – totalomsättning

2018 – 176.382.523 kr
2015 – 162.999.884 kr
2017 – 156.383.161 kr
2016 – 156.242.716 kr
2014 – 147.181.574 kr

Expandera

Omsättningsmässigt har det skett en hel del sedan starten 1952. Då spelades det för 1.363.957 kronor. Året efter sjönk omsättningen till 1.285.250 kronor och det är bottenrekord för en Elitloppsdag.

Första gången omsättningen klev över fem miljoner var 1973 med 6.460.508 kronor. Tio miljoner passerades 1980 (10.908.845 kr), 50 miljoner 1995 (50.011.479 kr), 100 miljoner (101.804.437 kr) och 150 miljoner (162.999.884 kr) 2016.

Siffrorna att slå i år är alltså 1995 års 36.640 besökare och fjolårets 176.382.523 kronor.