Fokustema
Solvalla/Åby 10 april
Läs senare

Hevin håller än

Det är långt ifrån alla ston som klarar av att ta steget från framgångsrikt unghästtävlande till att etablera sig som ett äldre elitsto.
Av Hevin Bokos insats i Avelsföreningens Jubileumslöpning att döma så kommer hon lyckas med den saken utan minsta problem.
Av
Emil Persson
Hevin Boko vann Avelsföreningens Jubileumslöpning. Foto: Tommy Andersson
Hevin Boko vann Avelsföreningens Jubileumslöpning. Foto: Tommy Andersson

Timo Nurmos sto var fyra i Oaks som treåring och nöp en andraplats i Breeders Crown bakom Mellby Free under fjolåret. Efter totalt 2,3 miljoner in under unghäståren så fyllde hon nu på med ytterligare 100.000 kronor vid triumfen i Avelsföreningens Jubileumslöpning. Segertiden skrevs till fina 1.12,4a/2.140 meter efter att Beautiful Bacardi skenat iväg framme i tät med 1.11 under inledningsvarvet.
Hevin Boko fick andra utvändigt över sista bortre långsidan efter att släppas som femtehäst och jagade in 2017 års italienska derbyvinnare Valchiria Op (e. Ideale Luis) i spurten.
– Det stämde fint hela vägen och hon gjorde ett jättefint lopp idag. Det blev långt fram, men hon brukar gå fint sista biten och avslutade bra idag också, konstaterade Jorma Kontio.

Gocciadoro var alltså tvåa med Valchiria Op och följde upp det med vinst bakom Vincero’ Gar (e. S.J.’s Photo) som stod för en extraordinär prestation. Från bricka 15 i en spårtrappa höll han sånär på att braka upp i framförvarande hästar två gånger om genom inledningskurvan då det tog tvärstopp, men när den saken var utredd var det gasen i botten som gällde.
Ute i tredjespår lade Gocciadoro en speed på 1.09,5 mellan 1.700-1.000 meter före mål för att ta sig till tät, men trots det lämnades Alone (e Maharjah) bara över upploppet.
Segertiden skrevs till 1.13,3a/2.140 meter efter att sista 1.700 meterna klockats till 1.12,5.
– Det här är en väldigt bra häst i Italien och han travar mycket bättre på de bra banor som ni har här, konstaterade Gocciadoro.

Statister

De italienskfödda hästarna som kommit ur unghäståren utan de allra värsta skavankerna duger i regel väldigt bra på svensk mark. Stig H Johanssons vinterförvärv Zenone R.L. (e. Majestic Son) är ett gott exempel på det. Efter att inlett med tre fina starter på svensk mark utan att få vinna var det nu äntligen dags. När Erik Adielsson bad om ”nästa växel” i slutkurvan såg de övriga ut som statister.

Efter en fin vinter i Paris om än utan någon seger på fyra Vincennes-försök så tog nu Ragazzo da Sopra (e. From Above) en snygg skalp direkt då han sänkte Perfect Dynamite (e. So Perfect) Hästägarföreningens Jubileumspris.
Det var förvisso med minsta möjliga marginal och Perfect Dynamite fick ett tuffare lopp i dödens, men samtidigt ska det tilläggas att Ragazzo da Sopra inte hade startat på två månader.
Henrik Åslund kuskade bakom valacken som tränas av Björn Goop.

Johnny Takter gjorde årsdebut som kusk i lördags vilket resulterade i en seger på tre körda lopp. Under onsdagskvällen satt han upp bakom tvåa Ola Samuelsson-tränade hästar på Åby och revanscherade sig i V86-inledningen efter att kört målgalopp på väg mot andraplatsen bakom I Am Boko (e. Yankee Glide).

För Run Ceasar Run (e. Muscles Yankee) kunde det inte löst sig bättre då tredje utvändigt blev till andra dito i slutkurvan efter att Marc Elias flyttat ner i vinnarhålet med Quite A Quality (e. Quite Easy U.S.). Takter kunde avvakta tills upploppets början och då inte Quite A Quality direkt exploderade via stretchen kunde Run Ceasar Run avgöra säkert på finfina 1.10,8a/1.640 meter.

13-faldig miljonärska

Robert Berghs Tudor Kronos (e. Raja Mirchi) har haft en mycket krokig väg i sin karriär, men likväl har den ofta lett hela vägen till vinnarcirkeln. Nu gjorde sjuåringen comeback efter 14 månaders uppehåll, men lyckades trots det vinna ett stayerlopp där han blev den femte ledarhästen inom loppet av de första 1.000 meterna!
Nog tog det allt emot lite – fullt förståeligt – de sista 100 meterna, men segern var aldrig i fara.

Adrian Kolgjinis Kennedy är alltjämt obesegrat i felfritt lopp. Onsdagens seger var den fjärde i karriären på tolv försök och även om det inte flöt ”hundra” aktionsmässigt såg det kraftmässigt ut att finnas mycket kvar i hästen på 1.14,8a/2.640 meter. Den 13-faldiga miljonärskan Lisa America (e. Varenne) är den inte helt okända modern till Joke Face-sonen.

Sofia Aronssons Vichy Grif (e. Varenne) bärgade årets tredje seger då hon spurtade hem stoserien och 70.000 kronor. André Eklundh hittade tredje utvändigt från tredje led och det var verkligen med en läcker spänst som hon tog sig förbi favoritduon Nanny McPhee (e .Prodigious) och Got You B.R. (e. Love You) över upploppet.

Fakta

V86 SOLVALLA/ÅBY 11 APRIL

Rätt rad: 10-1-11-8-6-7-14-15

Omsättning: 29 558 013 kr

Utdelning 8 rätt: 629 328 kr (23,47 system)
Utdelning 7 rätt: 3.010 kr
Utdelning 6 rätt: 262 kr

Dyringen betalade av direkt

Fokustema
Läs senare

Francesco på löpningsrekord

Tillbaka som en vinnare och därtill på nytt löpningsrekord.

Trots en varvnotering på 1.09,6 stod Francesco Zet pall i Norrbottens Stora Pris!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Francesco Zet vann Norrbottens Stora Pris. Foto Skärmdump ATG Live.
Francesco Zet vann Norrbottens Stora Pris. Foto Skärmdump ATG Live.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

För tredje året i följd kunde Daniel Redén räkna hem segern i Norrbottens Stora Pris och precis som ifjol var det Francesco Zet (e. Father Patrick) som Örjan Kihlström rattade till seger.
Efter fjärdeplatsen i finalen av Elitloppet hade Francesco Zet fått kungakronan på sniskan, men nu rätade han upp den och såg till att den åter var på rätt plats.

Det tog fram tills andra kurvan innan Örjan Kihlström kunde forcera en löpsugen Francesco Zet till tät gentemot Castor the Star (e. Maharajah) och en varvnotering på 1.09,6, men det spelade ingen roll.

Det var just Castor the Star som var det kvarvarande hotet och fick chansen när 100 meter återstod, men Francesco Zet höll en säker längd som segermarginal och kom i mål på nya löpningsrekordet 1.10,7a/2.140 meter. Det var en putsning av Oasis Bi (e. Toss Out) gamla rekord med en tiondel och det såg långt ifrån ut att vara färdigkört i Francesco Zet när han nu kammade hem en miljon kronor och sin första Grupp I-seger för året.
– Det är lättnad. Han var lite väl pigg kanske, var löpglad, men har tagit loppet bra. Jag är jävligt lättad. Det hade känts så jäkla mycket bättre i träningen inför det här loppet och det ska bli kul att höra om Örjan Kihlström kände likadant, sade Daniel Redén till TV12 och fortsatte:
– Nu ska han få en riktig säsong såsom det blev när han var fyra år gammal. Då tror jag han blir jäkligt bra. Åby World Grand Prix har varit mitt huvudmål och jag tror han blir bra till det. Vi tittar framåt; inte bakåt. Jag ska försöka hålla igång honom nu och vill gärna se en hel säsong.

Bakom toppduon höll Great Skills (e. Ready Cash) starkt som trea efter att gått i tredjespår utan rygg de sista 700 meterna. Däremot blev det galopp för Always Ek (e. Filipp Roc) in mot upploppet som hade följt med i Great Skills rygg efter att hästen dragits med aktionsproblem under en lång period dessförinnan.

Urtapper

Kallblodsloppet var en stökig tillställning på förhand med många om budet, men när krutröken skingrats stod likväl favoriten Pyrotek (e. Tekno Odin) som vinnare.
Det handlade sannerligen inte om någon turseger för Jan-Olov Perssons sexåring tillbringade hela loppet i tredjespår och var ”ohästligt” bra som höll huvudet före Modig Ripa (e. Månprinsen A.M.) när det stod och vägde.
– Han är jäkligt stark, men det var inte min plan att bli kvar där ute hela vägen. Det är klart att det inte kändes bra när vi blev kvar där ute hela vägen, men det kändes ändå inte helt kört, sade Mats E Djuse.

Antti Ojanperä startade tre hästar i Boden och fick med sig två segrar. Efter att Kalsarikännit (e. Centurion A.T.M.) slutade tvåa i sitt lopp vann Lancelot B.R. (e. Maharajah) ett långlopp i lag med Santu Raitala och det var även han som anförde hela vägen bakom Goodwin Zet (e. Hard Livin) i Klass II-försöket.

Väljer bort finalen?

Daniel Wäjerstens Kingen Mearas (e. Chapter Seven) kom från en tredjeplats i Klass II-finalen på Solvalla under Elitloppshelgen och det kändes som han gick ner i klass trots att det handlade om debut i Klass I.

När det blev tuff körning i omgångar bland konkurrenterna bet Kingen Mearas slutvarv utmärkt och det är bara att gratulera konkurrenterna som sannolikt slipper möta honom i finalen.
– Ägaren Kjell Johansson är från Skåne och har nära till Halmstad. Han vill gärna att hästen starta i Sprintermästaren så det lutar åt att vi startar där nästa gång, sade Daniel Wäjersten till TV12.

Hur till vida Working Class Hero (e. Village Mystic) skulle blivit märkt av ”dubbla heat” i Harper Hanovers lopp eller ej var ett stort frågatecken på förhand, men det rätades ut till ett utropstecken.
Westholms femåring klev runt sina konkurrenter med lätthet i Silverdivisionen trots en position som nästjumbo och halvljummet tempo.
– Han har utvecklats av Frankrikeloppen precis som de flesta gör. Sedan var vi inriktade på Harpers, men det vart bara tok där. Han tog det loppet på rätt vis och det var skönt att visa det idag. Jag var inte nöjd med 1.13,3 första varvet när jag satt många längder bak, men när jag stötte så högg han tag i grejerna direkt, sade Jörgen Westholm.

Övriga V75-lopp vanns av Katja Melkko-tränade Relevant Stride (e. Maharajah) som forcerades till tät efter 600 meter i Diamantstoet samt Imperator (e. Maharajah) som spårade hem varje meter av Bronsdivisionen.

Fokustema
Finland
Läs senare

Borups Victory imponerade

Borups Victory visade att andraplatsen i Elitloppet inte var någon tillfällighet och Daniel Wäjerstens stjärna stod emot Go On Boy utan några större problem när han spetsvann Kymi Grand Prix (€160.000) i Kouvola idag.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Wäjersten och Borups Victory vinner Kymi Grand Prix i stor stil från spets. Photo: Terhi Piispa-Helisten
Daniel Wäjersten och Borups Victory vinner Kymi Grand Prix i stor stil från spets. Photo: Terhi Piispa-Helisten
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Det började bra för oss och det kändes väldigt fint för vår del inledningsvis. När Go On Boy kom utvändigt sista kilometern var jag lite orolig, men Borups Victory hade mycket krafter sparade, sade Daniel Wäjersten.

Efter ha inlett utan rygg kunde Borups Victory (e. Googoo Gaagaa-) och Daniel Wäjersten överta täten efter 500 meter i 1.10,5-fart och varvet klockades till 1.13,0. Då det återstod 900 meter fick Borups Victory sällskap på utsidan av Go On Boy, vilken attackerat i tredjespår från jumboplats 1.500 kvar och fått svar kort senare av Diamond Truppo.

Daniel Wäjersten och Borups Victory och skötaren Moa Bylund. Photo: Terhi Piispa-Helisten

Snabba 1.09,0 sista kilometern och 1.07,5 sista 500 visade klockan för Daniel Wäjerstens Borups Victory och det kanske inte var så konstigt att Go On Boy inte kunde haka på sista 100 meterna. Segertiden skrevs till 1.11,0a/2.100 meter och förstapriset i Kymi Grand Prix uppgick till 100.000 euro.

Go On Boy (e. Password) var tapper tvåa – slagen med en dryg längd – och kom hem på 1.11,1, medan tredjeplatsen gick till Jason’s Camden (e. Muscle Mass) efter en resa i rygg på Borups Victory.

S:t Michel-Ajo nästa?

För Borups Victory var det andra segern i år på finsk mark. Tidigare har han vunnit Seinäjoki-Race (€127.000) och nu hoppas finländarna att nästa framträdande blir i S:t Michel-Ajo i Mikkeli i juli, men Wäjersten ville inte lova något redan nu.

Googoo Gaagaa-sonen Borups Victory är undan Borups Julia (e. Naglo), vilken aldrig kom till start och endast var ute i ett premielopp som tvååring och travade 1.31,6/2.180 meter.

Borups Victory är Borups Julias fjärde avkomma och hon är också mor till Borups Puma (e. From Above), 1.15,0ak/149.000 kr. Mormor Lipstick (e. Pine Chip), 1.20,0m/2.000 kr, fick fyra avkommor fick hon och bäst lyckades Borups Hilde (e. Gidde Palema), 1.15,3ak/131.900 kr.

Urstark mödernelinje

Lipsticks mor är amerikanskan High Powered Lady (e. Speedy Crown), vars möderne går tillbaka till Exciting Speed, som är mor till Hambletonian-vinnaren Bonefish ($309.375), World Trotting Derby-ettan Panty Raid ($473.932), och mormors mor till två vinnare av Hambletonian Stakes; Giant Victory ($1.252.243) och Tagliabue ($904.600).

From Above och Örjan Kihlström. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Vidare är Exciting Speed mormors mormor till kanadensiska storstjärnan Elusive Desire ($1.383.848) och mormors mormors mor till From Above (8.344.320 kr), vinnare av Svenskt Travkriterium, Svenskt Travderby och Elitloppet.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Överlägsen på Enghien

I en klass helt för sig stod 24-oddsaren Galileo Bleu i Prix de New York (€90.000) på Enghien idag när han knäckte storfavoriten Inexess Bleu i sista sväng och försvann till en överlägsen seger.
Till andraplatsen spurtade svenskfödde Bordeaux S.
Av
Claes Freidenvall
Galileo Bello var överlägsen sina motståndare i Prix de New York. Foto: Gerard Forni
Galileo Bello var överlägsen sina motståndare i Prix de New York. Foto: Gerard Forni

Inexess Bleu och Alexandre Abrivard övertog täten från svenskfödde Bordeaux S. Dryga kilometern före mål och allt såg mer eller mindre klappat och klart ut när första 1.150 meterna inte gick snabbare än 1.14,8.

Utvändige Galileo Bello (e. Aladin d’Ecajeul-Aura des Jacquets) och Mathieu Mottier ville dock annat. Mitt i sista sväng kapitulerade Inexess Bleu och sedan kunde Mathieu Mottier och Galileo Bello mer eller mindre defilera hem segern på 1.12,4a/2.150 meter.

Inexess Bleu galopperade (tvåa) på upploppet och istället kunde Bordeaux S. (e. Orlando Vici) ta hand om andraplatsen på 1.12,9 och 22.500 euro. Trea slutade Harlem de Bucy (e. Lilium Madrik) på 1.13,0.

Första årssegern

Anne Francoise Donati Marc-tränade Galileo Bello räknade in sin första seger sedan den 9 september på Vincennes ifjol. Då vann han Prix du Mont Saint-Michel (€68.000) och Prix de Montsoreau (€65.000) på Vincennes, men också Prix de l’Opera (€68.000) på Enghien.

Vinnaren är undan Aura des Jacquets (e. Ready Cash), 1.15,1/€24.090, vilken också är mor till Intello Bello (e. Voltigeur de Myrt), 1.12,6/€60.350, och Kingmambo Bello (e. Express Jet), 1.14,2/€25.360.