Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Hinner Kriterievinnaren komma i Derbyform?

Kriterievinnaren försöker hitta toppformen till Derbykvalen. Fyra Walner-avkommor med på tisdagens auktion. Tre tvååringslopp samma dag. Enghiens kvällstävlingar med svenskintressen. Häng med i torsdagens nyhetssvep!
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Kriteriesegraren Brambling, här i ledningen för Örjan Kihlström, gör efter att ha haft en hovskada årets andra start på Åby på lördag. Hinner han komma i toppform till Derbyt? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Kriteriesegraren Brambling, här i ledningen för Örjan Kihlström, gör efter att ha haft en hovskada årets andra start på Åby på lördag. Hinner han komma i toppform till Derbyt? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 V75-finalerna i all ära, men det mest intressanta på lördag på Åby utöver Åby Stora Pris inleder dagen, i det som populärt kallas ramloppen. Där har Mölndalsbanan bra saker.

Mest spännande blir fjolårets Kriterievinnare Bramblings (e. Bold Eagle – Deepdish) återkomst på tävlingsbanan i fyraåringsloppet Ragnar Thorngrens Minne, med 220.000 kronor till vinnaren. Brambling har inte startat sedan han vann uttagning till Konung Gustaf V:s Pokal i april. I finalen var Brambling struken. Han gjorde nämligen illa en hov mellan försök och final i det första storloppet för fyraåringarna.

– Återhämtningen har gått lite fortare än jag trodde. Jag har kört några tuffare jobb i sanden med Brambling och det har han svarat bra på. Han behöver starta igång och ska få ett lopp i kroppen för att se om vi ska ut i Derbykval eller inte. Jag tror inte att formen kan vara mer än 70 procent, säger tränaren Daniel Redén på stall Zets internetsajt.

Derbykvalen körs den 24 augusti på Jägersro. Bland motståndarna i åttahästarsfältet i Ragnar Thorngrens Minne finns Sprintermästartrean Maesteraemon (e. Andover Hall – Angel Pie) vilken liksom Brambling ägs av SRF Stable.

Åby Stora Montépris, 1.640 meter autostart med 150.000 kronor till vinnaren, innehåller danske elvaårige stjärnan Tycoon Conway Hall (e. Conway Hall – Golden Sunday) som ska ridas av sin tränare Flemming Jensen.

Eftersom Flemming Jensen idkar ridträning som huvudmetod i sin verksamhet är han en van ryttare och han har vunnit i sadel i Sverige förut: 2019 på Åby med Come On Hugo (e. Dream Vacation – Moonlight S.H. För Tycoon Conway Hall handlar det om debut i monté. Här har Eskilstunaamatören Kevin Gondet också varit vaken och satt upp Anthony Barrier på sin franske elvaåring Accord Marjacq (e. Odelsis de Vandel – Opaline Marjacq), när Barrier nu ändå är på Åby för att köra Ce Bello Romain (e. Jam Pridem – Miss Echo Bella) i Åby Stora Pris.

***

2 Att det finns två avkommor till Googoo Gaagaa, Hambletonianvinnaren Captain Coreys pappa, på Sweden International Yearling Sale på Solvalla på tisdag berättades det om i gårdagens nyhetssvep. När det gäller årets stora nya hingstsensation på andra sidan Atlanten, Walner, är det ännu bättre beställt med utbudet. Fyra Walner-avkommor bjuds ut på auktionen.

Walner (e. Chapter Seven – Random Destiny e. Ken Warkentin), 1.08,6ak*/4,9 mkr, tog nio segrar på sina första tio starter. Han satte tvååringsvärldsrekordet 1.09,4, och vann Breeders Crown för tvååringar. En senskada kort före Hambletonian – han var dunderfavorit i Hambot efter att ha inlett treåringssäsongen med att vinna på 1.08,6 – satte sedan stopp för fortsatt tävlande.

De äldsta avkommorna är nu två år och har inlett oerhört starkt på andra sidan Atlanten. Walner hade i helgen vinnarna i båda de stora tvååringsloppen på Meadowlands, Peter Haughton Memorial genom King of the North och Jim Doherty Memorial, det som tidigare hette Merrie Annabelle Stakes, vanns av Venerable. I stoloppet blev det till och med en dubbel eftersom Walner-dottern Brickhouse Babe var tvåa.

I hingststatistiken är nu Walner förkrossande överlägsen. 62 av 93 tvååringar har redan startat och sprungit in 1,2 miljoner dollar. Tvåan Chapter Seven – Walners pappa! – har 750.000 dollar.

De fyra Walner-avkommorna som är med på Sweden International Yearling Sale är:

 • Kentucky Sisu (hingst u. Valettta Strix e. Going Kronos)
 • Selfmade Tile (hingst u. Andie Sophia e. Like A Prayer)
 • Sensation Tile (sto u. Meadow Book Grace e. Swan For All)
 • Mary Mee (sto u. Mary’s Out Cruisin e. Here Comes Herbie)

***

3 Tre tvååringslopp körs denna torsdag, ett på vardera Bergsåker, Åby och Lindesberg. Flest startande hästar är det på Åby, sex stycken, det är fem på Fornaboda medan Bergsåker ska försöka få ihop en resultatlista med såväl tvilling och komb- samt triospel med endast fyra startande hästar.

På både Fornaboda och Bergsåker handlar det föga förvånande om enbart debutanter medan tre av hästarna i Åbys tvååringslopp, med 50.000 kronor till vinnaren, var med i årets första tvååringslopp i Sverige, Kolgjini Sales Action Race Hugo Åbergs Memorial-kvällen. Henry Rorgemoens svenskfödde Custom Chef (e. Brillantissime – Fontana Boko) var där (delad) tvåa på respektingivande 1.15,5a/1.640.

Åbys och Lindesbergs tvååringslopp körs över 1.640 meter, autostart på Åby och voltstart på Fornaboda medan Bergsåkers tvååringslopp handlar om 2.140 meter med voltstart.

***

4 Åby är kvällens huvudbana med V64-spel, som uppladdning inför lördagens stordag med Åby Stora Pris, V75-finaler och dessutom ett knippe fina ramlopp (se ovan). Första start är klockan 18:20.

Bergsåker (första start klockan 17:45) saxar mot Åby medan det i Lindesberg handlar om lunchtrav med första start klockan 12:20.

Här är startlistorna till dagens travlopp i Sverige.

***

5 I grupp III-loppet Prix de Geneve över 2.875 meter, för fyraåringar, på Paris-banan Enghien ikväll, luftas kulltoppar. Stoet Hirondelle de Sibey (e. Gazoullis – Celina du Chatalet) kommer med fyra raka grupp II-segrar, men har förvisso inte startat sedan slutet av maj. Det här blir en genomkörare inför Criterium des 4 Ans på Vincennes i början av september.

Hohneck (e. Royal Dream – Caranca) är en annan etablerad kulltopp. Han var senast trea i grupp III-loppet Prix de Milan bakom Hooker Berry (e. Booster Winner) och Helgafell (e. Charly du Noyer). Förstapriset i Prix de Geneve är 36.000 euro.

Det finns svenskintressen på Enghien ikväll också. Tomas Malmqvist startar danske kulltoppen Eric the Eel (e. Muscle Hill) i ett 2.150-meterslopp med bilstart där det är 26.550 euro till vinnaren. Björn Goop har med femårige Timoko-sonen Geoffrey d’Am, uppfödd av svenska Am Bloodstock, i ett 2.875-meterslopp mot jämnåriga där vinnaren får 19.350 euro.

Jörgen Westholm skickar ut Rocky Tilly (e. Ready Cash) över 2.150 meter bilstart och denne får tampas med svenskfödde exporterade Cargo Door (e. Gigant Neo) och Kari Lähdekorpi-ägde finskfödde Kaptah (e. Prodigious). Detta är även kvällens high-five-lopp, för de som är intresserade av den spelformen hos Svenska Spel (länk till startlistan finns högst upp på hemsidan under Dagens Spel). Vinnaren i loppet får 27.000 euro.

Sist men inte minst gör Tomas Malmqvists debutvinnande tvååring Jazzy Perrine (e. Django Riff – Trendy Perrine), karriärens andra start. Jazzy Perrine vann det allra första tvååringslopp som i år kördes i Frankrike, på 1.17,3/2.150. Ikväll i Prix de Montreuil, ett lopp för endast ston, handlar det om 2.250 meter och den största prispotten i franska tvååringslopp hittills i år, 32.000 euro, varav vinnaren får 14.400 euro.

***

6 Medräknat starter på utländska banor har Robert Bergh passerat 20 miljoner kronor inkört till stallet i år. Han är även segerrikaste tränare, med 180 förstaplatser på 886 starter.

Fem i topp i tränarligan (före gårdagens Solvallatävlingar) finns nedan. Gäller starter på svenska och utländska banor:

Vinstrikaste tränare 2021
Namn
HemmabanaStarterSegrarInkörtAntal hästar i träning
1 Robert Bergh
Åby88618020.324.254148
2 Daniel Redén
Solvalla3059416.680.00069
3 Björn Goop
Färjestad6348614.685.662154
4 Timo Nurmos
Solvalla387110
12.878.705135
5 Jörgen Westholm
Romme64210011.203.928120

***

7 Karismatiske franske femåringen Galius (e. Love You – Star de Villeneuve) inledde karriären med tolv raka segrar som tre- och fyraåring, och såg då ut som att han kommer att klättra hela vägen upp i högsta klassen. När Galius kom till att möta årgångstopparna tog det dock emot för denne bamse till häst och det blev – endast får man nog säga – två segrar under vintermeetinget på Vincennes.

Nu är Galius, som tävlar utan käkrem och stora delar av loppen har huvudhållning som en spårande jakthund, tillbaka. Efter den lätta spetssegern på 1.13.6/2.750, med skor på alla hovarna, värd 17.750 euro, i Cabourg i tisdags, tar nu tränaren Séverine Raimond sikte på Criterium des 5 Ans i början av september.

 

 

 

Fokustema
STL Färjestad 18 september
Läs senare

Svenskhoppet bara bäst

Norskfödde Tangen Haap (e. Lome Elden) var Sveriges stora hopp i Unionskampen och Björn Karlsson hade ställt sin tolvåringen i bästa tänkbara form.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tangen Haap vann Unionskampen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Tangen Haap vann Unionskampen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

I tränare Björn Karlssons avstängningsfrånvaro fick Erik Adielsson kuska bakom Tangen Haap och det gjorde han med den äran.
Nedstruken till fjärdespår bakom bilen flög Tangen Haap till tät och travade på i ett jämnt 1.23-tempo initialt.
Örjan Kihlström valde att sällskapa med Åsrud Vilja (e. Järvsöviking) på utsidan inför slutvarvet, men det visade sig vara ett oklokt taktikval.
Stoet gick sig rejält trött och istället var det Söndre Jerkeld (e. Mörtvedt Jerkeld) och slutligen Troll Solen (e. Voje Faks) som var utmanarna.
Eller nej, de utgjorde faktiskt aldrig något riktigt hot och Tangen Haap vann lekande lätt 1.21,6a/2.140 meter.
– En otrolig travare. Man kunde köra honom på två fingrar. En ruskigt skön åktur. Det är en läcker upplevelse; man letar efter hästarna som har det extra och det känns som det finns mer kvar i honom. Idag vann han med en hel del krafter kvar, sade Erik Adielsson i vinnarcirkeln.

Solängetränaren Karlsson var märkbart berörd efter loppet då han intervjuades av TV4.
– Fy fan att stå vid sidan. Jag vill aldrig vara avstängd igen. Han är fin. Det är bara bubbel. Det går inte.

För Tangen Haap var detta karriärens 44:e seger i 114:e starten. Fullträffen i Elitkampen från 2019 är hans största och lördagens 300.000 kronor in är Tangen Haaps näst största seger i karriären.

Styrkan som vapen

Historiskt sett har Missle Hill framförallt gjort sig känd som en snabb häst, men för andra starten i följd var det styrkan som hjälpte sexåringen till en fin framgång!

Efter andraplatsen i Sommartravets final i Rättvik över 2.640 meter tog nu Missle Hill (e. Muscle Hill) hem Uno Sweds Minneslopp från dödspositionen.
Att vandra utvändigt om Disco Volante (e. Scarlet Knight) kunde ha varit en övermäktig uppgift när tempot i princip låg i 1.12-trycket från start till mål, men det hindrade inte alls Missle Hill.

Missle Hill vann Gulddivisionen från dödens. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

In mot upploppet hade han kopplat ett bestämt grepp, men ett stort hot kvarstod. Mellby Free (e. Muscle Hill) som likaså visat uppåtform närmade sig meter för meter, men Missle Hill höll huvudet först.
– Han fick ett tufft lopp, men gjorde det väldigt bra. Det är aldrig optimalt att hamna i dödens i de här sammanhangen med bra hästar runt omkring sig, men han klarade det. Han har varit lite down i år gentemot fjolåret, men visade uppåtform i Rättvik och idag tycker jag att han var riktigt bra, sade Kihlström.

Daniel Redéns springare kom i mål på 1.11,5a/2.140 meter och belönades med 150.000 kronor för sitt dagsverke.

I övrigt noteras att…

…Sören Boel räknade hem sin andra V75-seger för året. I april slog han till med 54-oddsaren Digital Process (e. Super Photo Kosmos) hemma i Halmstad och nu vann han Silverdivisionen med Adde S.H. (e. Nu Pagadi) som desto mer betrodd. Från dödens höll hästen ifrån sig Majestic Man (e. S.J.’s Photo) som tassat med i rygg i en tät slutstrid där Peter Untersteiners häst verkligen visade att han ville vara först.

…Conrad Lugauer körde galopp från start i samma lopp med Sandsjöns Enzo (e. Brioni), men revanscherade sig snabbt i Klass II-försöket. Mister K.O.Z. (e. Sebastian K.) hanterade det stressiga andraspåret galant och spårade varje meter av loppet där inte mindre än fem konkurrenter hade ägnat sig åt galopp innan första kurvan var passerad.

…Robert Berghs Crazy First Love (e. Love You) såg ut att ”kvarta in” framme i tät i stayerloppet, men den flegmatisk stil hästen har tycks energisparande. Över spurtrakan svarade han Anchor Man (e. Jaded) fint när det blev tal om strid och skorycket som Robert Bergh valde att göra nu när det var lördags- istället för vardagslopp blev succé.

…Anders Erikssons Gaylord Am (e. Muscle Hill) stod för en dunderinsats i Klass I-försöket. Trots att han fick dödens delar av loppet och senare fick gå utan rygg i tredjespår sista 700 meterna utan rygg så var han bara bäst. Det var en briljant prestation av fjolårets finalist av Kungapokalen som Anders Eriksson satt i ett lysande skick.

…Morten Almeland Pedersen levererade en överraskning i Bronsdivisionen. Hands Down D.E. (e. Main Wise As) har det surrats om länge och väl, men först nu i åttonde starten på svensk mark blev han en vinnare.

Fokustema
Italien
Läs senare

Gul kusk i huvudroll

Fyra försök i såväl italienska Derbyt (€16.500) som Oaks del Trotto (€16.500) avgjordes på Capannelle-banan i Rom idag och Alessandro Gocciadoro dominerade stort, men även Erik Bondos treåringar gjorde starkt ifrån sig.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Cash Maker och Alessandro Gocciadoro vinner ett av försöken i det italienska Derbyt.
Cash Maker och Alessandro Gocciadoro vinner ett av försöken i det italienska Derbyt.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Från ledningen vann Alessandro Gocciadoro och Cash Maker (e. Donato Hanover-Sinead Prad) och höll ifrån sig utvändige Colbert Wf (e. Varenne) knappt, men säkert på 1.15,4a/2.100 meter och samma tid noterade måltvåan.

För Cash Maker var det femte segern i tionde starten och han har också visat framhovarna på svensk mark med en andraplats i Breeders Course-finalen under Elitloppshelgen. Han är undan Sinead Prad (e. Love You), 1.14,6/€6.276, som också lämnat Orsi Mangelli Filly-tvåan Amber Prad (e. Timoko), 1.12,6/€75.184.

Readly Express-son i topp

Alessandro Gocciadoro vann också bakom Colibri’ Jet (e. Readly Express-Sarsegna Jet) och duon övertog täten efter 500 meter från Catman di Celle (e. Bold Eagle), vilken liftade med till andraplatsen och precis som Colibri’ Jet tränas han av Gocciadoro. Segertiden skrevs till 1.13,0, medan Catman di Celle noterade 1.13,2.

För Colibri’ Jet var det nionde segern i 14:e starten och tidigare i år har han vunnit både försök och final i Breeders Course på Jägersro, värt 100.000 respektive 700.000 kronor. Ostartade modern Sarsegna Jet (e. Supergill) har också lämnat fyraåriga Bettyboop Jet (e. From Above), 1.13,6*/€15.827.

Fakta

Italienskt Derby (€808.800)

Inkvalade till final:

 • Callmethebreeze (e. Trixton)
 • Canto dei Venti (e. Mago d’Amore)
 • Capital Mail (e. Nad Al Sheba)
 • Cash Maker (e. Donato Hanover)
 • Catman di Celle (e. Bold Eagle)
 • Charmant de Zack (e. Vivid Wise As
 • Chuky Roc (e. Nad Al Sheba)
 • Colbert Wf (e. Varenne)
 • Colibri’ Jet (e. Readly Express)
 • Condor Pasa Gar (e. Readly Express)
 • Corazon Bar (e. Oropuro Bar)
 • Cronos Degli Dei (e. Ready Cash)

Fotnot: finalen avgörs den 10 oktober i Rom.

Expandera

Dubbelseger blev det också för Gocciadoro-stallet sedan Alessandro vunnit tredje försöket bakom Cronos Degli Dei (e. Ready Cash-Natalina Dei) från spets på 1.13,0 och med sig till final fick han också stallkamraten Corazon Bar (e. Oropuro Bar) från vinnarhålet på 1.13,2.

Åtta segrar ståtar Cronos Degli Dei med efter 13 starter. Han är halvbror med Venere Degli Dei (e. Mago d’Amore), 1.12,3/€50.799, vars mor Natalina Dei (e. Uronometro) tog vinnarrekordet 1.12,3 och sprang in 62.320 euro. Hon är halvsyster med Sugarcane Hanover-trion Galvano Dei (€137.242), Zelandia Dei (€69.514) och Ercole Dei (€59.242).

Enkelt från spets

Spets var också vinstmelodin för Marco Smorgon och Charmant de Zack (e. Vivid Wise As-Martina Grif) och efter ha fått bestämma i täten kom segerrycket vid upploppets början. Enkelt gick treåringen ifrån till seger på 1.15,3.

Charmant de Zack och Marco Smorgon.

Tvåa blev Condor Pasa Gar (e. Readly Express) från dödens på 1.15,7 sedan måltvåan Cash Top diskats för upploppsgalopp.

Charmant de Zack har tidigare i år vunnit fyra lopp, men har också två andraplatser på Vincennes i Prix de Faulquemont och Prix de Gien plus en tredjeplats i Grupp I-loppet Gran Premio Nazionale.

Hans mor Martina Grif (e. Varenne), 1.12,3/€222.034, har också lämnat Betta Zack (e. Rotary Ok), 1.13,4*/€156.861, som vann Oaks del Trotto ifjol. Själv är Martina Grif helsyster med storstjärnan Princess Grif, 1.10,3/€915.824.

Bondo med bäst spurtkrut

Fyra försök hölls också i Oaks del Trotto (€16.500) och Erik Bondo skötte själv tömmarna när Calypso Di Poggio (e. Ready Cash-Princess America) spurtade starkast över upploppet.

Genom slutsvängen tog Bondo rygg ute i tredjespår och när han drog tussarna vid upploppets början bet det bra och med full fart över linjen avgjorde hon på 1.14,0a/1.609 meter

Calpyso di Poggio spurtar till vinst för Erik Bondo.

Till andraplatsen spurtade Crystal Pan (e. Ideale Luis) för Encrio Bellei på 1.14,2 efter en resa i fjärde inner.

För Calypso di Poggio var det fjärde vinsten i 15:e starten. Modern Princess America (e. Andover Hall), 1.15,2*/€8.443, är halvsyster med Lisa America (e. Varenne), 1.10,1*/€1.437.387), och i samma syskonskara ingår också Ok America (€235.182), Radysin America (€191.471), Guida America (€158.127) och Unison Kronos (€120.689).

Erik Bondo räknade också in en tränarseger sedan Cilesia Pit (e. Timoko-Rhineland) och Santo Mollo fångat in ledande Credit Cash As (e. Readly Express) och Alessandro Gocciadoro precis före linjen på 1.14,6.

Fakta

Oaks del Trotto (€253.000)

Inkvalade till final:

 • Calenita (e. Oreste)
 • Calypso Di Poggio (e. Ready Cash
 • Caramel Club (e. The Bank)
 • Cash Bank Bigi (e. The Bank)
 • Chloe Bar (e. Love You)
 • Cilesia Pit (e. Timoko)
 • Clarissa (e. Exploit Caf)
 • Collier (e. Maharajah)
 • Coco Chanel Effe (e. Love You)
 • Credit Cash As (e. Readly Express)
 • Crystal Pan (e. Ideale Luis)
 • Crystal Rl (e. Ganymede)

Fotnot: finalen avgörs den 10 oktober i Rom.

Expandera

Storfavoriten Cilesia Pit vann sitt sjunde lopp i 19:e starten och hon är undan Rhineland (e. Kadabra), 1.13,9/€25.479. Rhineland är också mor till Antilla Pit (e. Ganymede), 1.14,5*/€16.756, och själv är hon halvsyster med duon Mender (e. Coktail Jet), 1.12,6*/€151.321, och Severino (e. Dominatore d’Orio), 1.12,2*/€124.165.

Flög fram till seger

Favoriten Collier (e. Maharajah) hade inget att sätta emot Coco Chanel Effe (e. Love You-Sidney Effe) och Andrea Farolfi. Från tredje ytter flög stoet fram över upploppet och fångade enkelt in Collier i god tid före linjen på 1.13,5, medan Collier noterade 1.13,8.

Walter Zanetti-tränade Coco Chanel Effe räknade in sin sjunde seger i tionde starten. Modern Sidney Effe (e. Ganymede), 1.12,4*/€95.651, har sin första avkomma i Coco Chanel Effe och själv är hon halvsyster med Nesta Effe (e. Naglo), 1.10,5/€1.075.190, och Oibambam Effe (e. Classic Photo), 1.11,1*/€388.143.

Clarissa (e. Exploit Caf-Nikelia) lekte till seger från dödens och Alessandro Gocciadoro åkte bara förbi ledande Chance Ek inne på upploppet när hon tog sjunde triumfen i 15:e starten på starka 1.12,1. Mellan hästar spurtade Crystal Rl (e. Ganymede) in som tvåa på 1.12,8 för Jos Verbeeck.

Clarissa och Alessandro Gocciadoro.

Förutom de tidigare vinsterna har hon varit finaltvåa i Campionato Femminile bakom Calenita. Clarissa är undan Nikelia (e. Lemon Dra), 1.13,2/€46.979, och hon ingår i samma syskonskara som Byron Lord (e. Supergill), 1.13,1/€263.229, och Piccardo (e. Sharif di Iesolo), 1.13,8/€241.557.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Kali Smart fortsätter klättra

Hon kom till Adrian Kolgjini förra sommaren med 12.000 kronor på kontot.
15 månader senare har Kali Smart sprungit in 1,4 miljoner.
Igår joggade hon hem Vilhelm Johanssons Minne i Kalmar.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Kali Smart vinner Fyraåringseliten för ston i maj för Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund
Kali Smart vinner Fyraåringseliten för ston i maj för Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Fyraåriga Kali Smart (e. Un Amour d’Haufor-Olympia Face) fortsätter att imponera på tävlingsbanan. i fyra- och femåringsloppet för ston, Vilhelm Johanssons Minne med 200.000 kronor till vinnaren, var det bara en häst på banan.

Efter 1.10,1 första halvvarvet lotsade Adrian Kolgjini till hollandsfödda sto till ledningen och fick dämpa farten. In i slutsvängen lättade Kolgjini på tömmarna och vips fick Kali Smart flera längders försprång. Det växte och växte och när mållinjen skars på 1.12,9a/2.140 meter var det långt ned till närmaste konkurrent.

Det var fjärde segern på åtta starter i år för Kali Smart, som bara missat prispallen en gång…när hon slutade femma i EM för ston på Solvalla i augusti.

Hon kom från Holland förra sommaren med fyra starter på Wolvega på vintern som två- och treåring i bagaget. Hos Adrian Kolgjini har hon rusat genom klasserna och vunnit åtta av 19 starter.

Fakta

Kali Smart

Hollandsfött sto e. Un Amour d’Haufor-Olympia Face e Viking Kronos
Resultat: 23 st: 9–4–3
Rekord: 1.13,4m* – 1.09,8ak*
Intjänat: 1.436.325 kr
Uppfödare: Ecurie Smart, Frankrike
Ägare: Ecurie Smart, Frankrike
Tränare: Adrian Kolgjini, Jägersro
Körsven: Adrian Kolgjini, Jägersro
Skötare: Agnes Carlsson

Expandera

Tre gånger har Kali Smart slagit svenskt rekord. Först vann hon förra året ett försök till Diamantstoet mot äldre hästar och travade 1.13,6/2.140 meter, nytt svenskt rekord för treåriga utländska ston över medeldistans med voltstart. Det rekordet putsade hon själv med två tiondelar en månad senare när hon även tog hem finalen annandag jul på Solvalla.

På Elitloppsdagen i maj i år satte Kali Smart sitt tredje rekord, 1.09,8a/1.609 meter för fyraåriga utländska ston, när hon vann Fyraåringseliten för ston. Det rekordet var hon dock bara innehavare av i en knapp timme – sedan vann USA-födda Sister Sledge (e. Father Patrick) mot hingstarna i öppna Fyraåringseliten på 1.09,1a/1.640 meter.

– Hon kommer bara tävla den här säsongen och nästa år går Kali Smart till avel, sade Luti Kolgjini efter segern i Fyraåringseliten för ston i maj.

Blir det ändrade planer efter efter årets succé?

Fint amerikanskt möderne

Modern Olympia Face (e. Viking Kronos) är ostartad och hon är undan Muscles Onbroadway (e. Muscles Yankee), 1.11,6/$57.464, som är halvsyster med Dreamlands Chip ($161.985) och Glittering Muscles ($100.860).

Mödernet går tillbaka till Nutmeg Lobell, som har lämnat Merrie Annabelle-vinnaren Feel the Motion, 1.11,6*/$453.590, och Broadway Diamond ($279.342) – mormors mor till Kali Smart.

Kali Smart. Källa breedersbible.com