Fokustema
V75
Läs senare

Hit går jackpotmiljonerna

Jackpotomgångarna på V75 duggar tätt.
Varje lördag hittills i augusti är sjurättspotten förstärkt och ATG:s multijackpot på Bergsåker den 24 augusti växer sig allt större.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Det råder jackpotyra på V75.
Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Det råder jackpotyra på V75. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Från den 25 maj till den 10 augusti 2019 har spelbolaget norpat 20 procent från varje jackpot för att bygga en jättepott på Bergsåker lördag den 24 augusti. Perioden 11-23 augusti kommer samtliga jackpotpengar gå till sjurättspotten 24 augusti.

På Solvalla i onsdags (11 augusti) frös både fem- och sexrättspotten inne och dessa pengar går således till multijackpoten. Den kassan uppgår i nuläget till 36.913.977 kronor, men det finns goda möjligheter att den växer ytterligare. Det körs fyra V75-omgångar innan Bergsåkers tävlingar lördag den 24 augusti:

  • Lördag 17 augusti (Örebro med jackpot och E3-finaler)
  • Onsdag 21 augusti (Derbykval på Jägersro)
  • Torsdag 22 augusti (Bjerke)
  • Fredag 23 augusti (Bergsåker)

29 miljoner extra på lördag

Även på Åby den 10 augusti blev det jackpot på fem och sex rätt, vilket innebär lördags sjurättspott är kryddad med 29.111.238 kronor. ATG spår att en ensam vinnare med sju rätt belönas med drygt 60 miljoner.

För ett år sedan, på Bergsåker lördag den 25 augusti 2018, kördes också upplägget med multijackpot. Då var potten förstärkt med 30 miljoner kronor och V75-omsättningen uppgick till 121.440.624 kronor. 758,8 system hade sju rätt och fick 80.996 riksdaler vardera.

Från dubbeljackpot till Derbykval

Autokort e-tidning
89 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Varje onsdag på din dator, surfplatta och smartphone
Beställ
Fokustema
Rättvik V75
Läs senare

Diamanten vinnare igen

Diamanten är tillbaka som en vinnare. Med acklamation skulle man kunna säga, eftersom han vann Ego Boys Minne på Rättvikstravet på nya banrekordet 1.09,8a/1.640 meter.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Diamanten vinner för Erik Adielsson. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Diamanten vinner för Erik Adielsson. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Sjuårige Diamanten (e. Adrian Chip – Iata Käll) har dragits med envisa fräschörproblem de senaste åren och senaste segern daterar sig så långt tillbaka som juli 2018 då han tog hem Ulf Thoresen Grand International på Jarlsberg i Norge. Stig H Johansson har dock inte gett upp och nu är Diamanten tillbaka i sådant slag att han hävdar sig svenska eliten.

Fakta

Diamanten

hingst sju år e. Adrian Chip – Iata Käll e. Ata Star L.
52 st: 24–7–4
Rekord: 1.12,6m – 1.09,8ak*
Insprunget: 7.488.231 kr
Uppfödare: Lars-Otten Frode, Trensum
Ägare: Forspro AB, med flera
Tränare: Stig H Johansson, Solvalla
Körsven: Erik Adielsson, Solvalla
Skötare: Sara Wiklund

Expandera

Diamanten tävlade i Ego Boys Minne med barfotabalans runt om för första gången, dessutom med jänkarbike, sedan han vann Konung Gustaf V:s Pokal och Sprintermästaren som fyraåring och det var verkligen bra flyt och studs i hästen på den balansen. Erik Adielsson körde till ledningen i första kurvan och drog i högt tempo och Diamanten sällade sig alltså till de hästar som vunnit på under 1.10.

Nyblivne 75-åringen Stig H Johanssons senaste V75-seger daterar sig faktiskt så långt tillbaka som juli 2018 – med Han Herred i silverdivisionen. Ego Boys Minne har Stig H vunnit fyra gånger tidigare, med Krama Käll 1998, Victory Tilly 2002, Digger Crown 2006 och Seedorf O.M.F. 2017.

– Stig H har haft Diamanten i bra skick länge, men hästen har haft en del otur, sade Erik Adielsson till tv-programmet VinnareV75.

Svenskt rekord av Vae Victis Club

Vae Victis Club och Örjan Kihlström. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Vae Victis Club (e. Mago d’Amore – Efra) har börjat intressant i Daniel Redéns träning. Förra veckan gjorde den italienfödde hästen debut i Sverige med att övertyga i bronsdivisionsförsökseger och nu följde han upp med att vinna Sommartravets final med 300.000 kronor i förstapris. Örjan Kihlström fick en bra bra start med Vae Victis Club från tillägg och det kändes ärligt talat rätt klart hela vägen där han satt i andra par utvändigt samtidigt som tempot var högt.

Fakta

Vae Victis Club

hingst sex år e. Mago d’Amore – Efra e. Biesolo
54 st: 22–4–4
Rekord: 1.12,3l* – 1.10,8ak*
Insprunget: 1.251.870 kr
Uppfödare: Momi SRL & Al Club Sas di Dubini M.E.C.
Ägare: Stall Zet
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Synne Nybö

Expandera

Sista varvet fick Vae Victis Cliub kliva in i handlingen och hästen var stark hela vägen in i mål på svenska rekordet 1.12,3/2.660 meter. Tesio (e. Love You) hade det tidigare svenska rekordet i kategorin utlandsfödda hästar över 2.640 meter voltstart, med 1.13,0.

– Vae Victis Club var jättefin. Jag brukar inte starta mina hästar vecka-vecka så ofta men den här gången var propositionen väldigt passande, sade Daniel Redén till VinnareV75.

Nu återstår att se om Vae Victis Club till och med får starta vecka-vecka-vecka…han är ju nämligen inkvalad till bronsdivisionen på Åby nästa lördag.

Dubbel för Stenströmer

Ulf Stenströmer räknade in en V75-dubbel och det handlade om två hästar som visade stark moral. Flash Håleryd (e. Conway Hall – Looking Flashy) verkade ha allt sjå i världen att freda sig mot den avsevärt större Man At Work på utsidan. Men Flash Håleryd höll emot emot verkligt tappert till knapp seger på 1.11,4a/2.140 i silverdivisionen, vilken hastigt och snyggt döpts till Jim Fricks Minne efter Rättvikssonens bortgång för en vecka sedan.

Italienfödde Vien Ici (e. Varenne –Gasping Ferm) vann klass I-försök i Östersund i juni och tog nu ännu en seger i den klassen. När det kom attack bakifrån dryga varvet kvar valde Ulf Ohlsson att svara positionen utvändigt ledaren med Ulf Stenströmer-tränade Vien Ici, och det blev ett våldsamt speedryck runt näst sista kurvan. Vien Ici stod pall och vann säkert på 1.12,2a/2.140.

Belgiskfödde Jackpot Vrijthout (e. Real de Lou – Donna de Tembia) ryckte åt sig ledningen direkt i bronsdivisionen och sedan fick Björn Goop bestämma hela vägen fram till 1.12,9a/2.140, efter ett slutvarv på 1.11.

Fyraårige Enge Eros (e. Love You – Ideal Lease) rundade från kön till seger i det ryckigt körda klass II-försöket, på 1.13,9a/2.640. Torbjörn Jansson körde den av Gävleamatören Lars-Ove Forslund tränade valacken.

Svenskt rekord av Åsrud Vilja

Ulsrud Tea (e. Åsajerven ) och Åsrud Vilja (e. Järvsöviking–Skattiana) är de bästa kallblodsstona. Den sistnämnda har nu fyra raka segrar i Sverige och andraplats i norska mästerskapet för ston bakom Ulsrud Tea däremellan.

Åsruds Vilja. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Nu kom Örjan Kihlström rätt på det med Åsrud Vilja från innerspår på tillägg i ett lopp i kallblodsdivisionen, nådde ledningen knappa varvet kvar, och blev överlägsen till slut, till synes okörd, på 1.20,6/1.660 meter. Det var nytt svenskt rekord för äldre ston med bred marginal marginal, Åsrud Vilja sänkte sitt eget rekord satt i maj från 1.22,5 till 1.20,6. Tor Örjan Johansen tränar Åsrud Vilja.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:
3–6–4–7–12–5–11
Utdelning:
Sju rätt: 23.956 kr
Sex rätt: 287 kr
Fem rätt: 34 kr
Omsättning: 90.177.032 kr

Expandera

Våler Nikolai (e. Åsajerven – Våler Oda) var överlägsen i Dalatravets Femåringselit. Från 60 meters tillägg parkerade Björn Goop tidigt utvändigt om ledaren, och trots att ena sulkyhulet var punkterat stegade den Öystein Tjomsland-tränade hästen undan mycket lätt före Jan-Olov Persson-duon B.W.Rune (e. Tekno Odin) och Eld Rask (e. Tekno Odin) på 1.22,9/2.200. Våler Nikolai har tidigare i år vunnit både Roger N Olssons Minneslopp och Sleipner Cup Revansch.

 

 

 

Fokustema
V75 Rättvik
Läs senare

”Passande spår och motstånd”

Unge norske tränaren Erlend Rennesvik reser till Rättvik med en häst idag.
Formstarke Jackson Avery.
Så här säger han om chansen.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Idag avgörs finalen i Sommartravet i Rättvik. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Idag avgörs finalen i Sommartravet i Rättvik. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Jackson Avery (V75-2) visade sig från en bra sida senast och jag är nöjd med hur hästen känns för dagen. Både spår och motstånd blev passande och jag tror att han ska duga. Även om han är en vass sprinter så tycker jag att Jackson Avery går bra även över full väg. Min förhoppning är att nå ledningen, men även rygg i andraspår skulle också vara okej. Han har gått i dödens i de två senaste loppen och den position vill jag inte ha. Som det känts tidigare är körspö ett plus och i övrigt blir det inga ändringar, säger Erlend Rennesvik.

Sulkysports V75-paket med analyser, ranker och intervjuer.

Startlistor till Rättviks omgång.

Spela V75 Tillsammans med Sulkysport.

V75-strykningar

V75-5: 6 Civilion
V75-6: 8 M.S.Triple J.
V75-7: 7 Sam The Man

Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

Who’s Who mot Åby Stora Pris

Who’s Who är tillbaka! Det kan konstateras efter segern i Malmö Stads Pris.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Who's Who och Örjan Kihlström. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Who's Who och Örjan Kihlström. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Sedan vi kunde börja träna Who’s Who igen har han känts bättre och bättre för varje jobb och nu är vi gärna med i Åby Stora Pris om vi får vara det, sade tränaren Pasi Aikio.

Fakta

Who’s Who

hingst sex år e. Maharajah – Reality Pride e. From Above
29 st: 16–2–1
Rekord: 1.13,1l – 1.11,1am*
Insprunget: 7.229.759 kr
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Ägare: Travkompaniets Stall AB, Ekerö
Tränare: Pasi Aikio, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Jennie Ek

Expandera

2018 års Derbyvinnare återvände till Jägersro och visade att formen är återfunnen efter den kvarkasjukdom som drabbade  Who’s Who (e. Maharajah – Reality Pride) när han kom hem från Grosboios efter vinterns (misslyckade) satsning mot Prix d’Amérique.

Glada miner efter Who’s Whos seger. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Örjan Kihlström avvaktade från 40 meters tillägg långt bak i fältet med Who’s Who, som när han fick spurtordern flög förbi konkurrenterna fram till segertiden 1.13,4/3.180 och förstapriset 250.000 kronor. Med två lopp i kroppen – Who’s Who var tvåa bakom Heavy Sound i comebacken – bedömd nu alltså Who’s Who redo att ge sig ut i Åby Stora Pris.

Där vill, kom det fram fram efter Hugo Åbergs Memorial, också gärna Wim Paal ha med Cokstile, som återigen fullföljde strålande som tvåa.

Empire redo för Derbyseger

Eftersom inte Ecurie D. är anmäld till danska Derbyt går den mäktige Empire (e. Västerbo Prestige – Gossip Gal) mot att vinna det största årgångsloppet i sin hemland om en månad, och i så fall ta dubbeln Kriteriet-Derbyt. Empire tog andra andra segern på lika många starter i år när han var överlägsen i fyraåringsloppet Prix Cagnes-Sur Mer, på 1.10,7a/1.640 meter.

Empire och Ken Ecce. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Empire och Ken Ecce svarade ut Osterc (e. Cantab Hall) i en snabb öppning och efter en lugnare andra femhundring lämnade Empire medtävlarna på efterkälken i sista kurvan. Tomas Malmqvist tränar Empire.

Marc Elias och Conrad Lugauer fick grym barfotaeffekt på Harran Boko (e. Maharajah – Zilan Boko) när sexåringen som sprungit in 1,5 miljoner kronor för första gången (förutom vid ett galoppmisslyckande i en V75-final mars 2019) fick känna på att springa utan skor på hovarna.

Harran Boko blev utsvarad av Partizan Face (e. Raja Mirchi) i 1.07-öppning i spetskörningen, och efter 1.09,5 första kilometern hade Harran Boko från positionen som förstahöst i andraspår ändå den bästa spänsten kvar i benen när det blev upploppsdags. Harran Boko kom in i ”1.09-klubben” när han vann på 1.09,9a/1.640 meter för Marc Elias.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:
3–2–9–11–4–4–12
Utdelning:
Sju rätt: 182.999 kr
Sex rätt: 960 kr
Fem rätt: 80 kr
Omsättning: 42.441.632 kr

Expandera

Mellby Free (e. Muscle Hill – Mellby Ticket) tog efter galoppen i Årjängs Stora Sprinterlopp senast ett steg mot att vara en av de givna svenska representanterna i EM för ston på Solvalla Jubileumspokvalkvällen, ett lopp där hon förra året slutade femma. Mellby Free och Björn Goop kom till ledningen i loppet för stoeliten, där förstapriset var 200.000 kronor, och hon vann lätt på 1.10,9a/1.640 meter.

Mellby Free och Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se