Fokustema
V75
Läs senare

Hit går jackpotmiljonerna

Jackpotomgångarna på V75 duggar tätt.
Varje lördag hittills i augusti är sjurättspotten förstärkt och ATG:s multijackpot på Bergsåker den 24 augusti växer sig allt större.
Av
Pär Gustafsson
Det råder jackpotyra på V75.
Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Det råder jackpotyra på V75. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Från den 25 maj till den 10 augusti 2019 har spelbolaget norpat 20 procent från varje jackpot för att bygga en jättepott på Bergsåker lördag den 24 augusti. Perioden 11-23 augusti kommer samtliga jackpotpengar gå till sjurättspotten 24 augusti.

På Solvalla i onsdags (11 augusti) frös både fem- och sexrättspotten inne och dessa pengar går således till multijackpoten. Den kassan uppgår i nuläget till 36.913.977 kronor, men det finns goda möjligheter att den växer ytterligare. Det körs fyra V75-omgångar innan Bergsåkers tävlingar lördag den 24 augusti:

  • Lördag 17 augusti (Örebro med jackpot och E3-finaler)
  • Onsdag 21 augusti (Derbykval på Jägersro)
  • Torsdag 22 augusti (Bjerke)
  • Fredag 23 augusti (Bergsåker)

29 miljoner extra på lördag

Även på Åby den 10 augusti blev det jackpot på fem och sex rätt, vilket innebär lördags sjurättspott är kryddad med 29.111.238 kronor. ATG spår att en ensam vinnare med sju rätt belönas med drygt 60 miljoner.

För ett år sedan, på Bergsåker lördag den 25 augusti 2018, kördes också upplägget med multijackpot. Då var potten förstärkt med 30 miljoner kronor och V75-omsättningen uppgick till 121.440.624 kronor. 758,8 system hade sju rätt och fick 80.996 riksdaler vardera.

Från dubbeljackpot till Derbykval

Autokort e-tidning
89 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Varje onsdag på din dator, surfplatta och smartphone
Beställ
Fokustema
V86
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

V86: ”Ledning från start till mål!”

När Nicklas Pettersson i mars köpte Caipirinha Razz var han spänd av förväntan inför första körturen.
– Men när jag satt där bakom ångrade jag mig. Hon var tunn, karpryggig och lite obehaglig att köra. Som tur är har det ordnat till sig, säger Pettersson som har en av kvällens intressantaste hästar på V86-spelet.
Av
Ola Lernå
Caipirinha Razz startar på V86 ikväll. Foto Hanold/ALN
Caipirinha Razz startar på V86 ikväll. Foto Hanold/ALN

Trots att det är tävlingar på hemmaplan Solvalla så sitter han i bilen upp till Bergsåker. Det är nämligen där finalen i Norrlands Elitserie (150.000 kronor) avgörs.
– Hon har kvalat in till finalen och uppgiften ser intressant ut, så det kändes självklart att prova, säger Nicklas.
Som alltjämt är mest känd som skötaren till en viss From Above när denne vann Kriteriet, Derbyt och Elitloppet för Stefan Hultman. Det står B-tränare i programmet, men Nicklas har sju hästar på träningslistan och jobbar heltid med det här.
– Det nya licenssystemet vid årsskiftet ger ju mig möjlighet att ha ytterligare någon häst i träning. Egentligen borde jag väl byta ut någon av de jag har, men vi gillar verkligen våra hästar och det är svårt att skiljas från dem.

”Ångrade mig”

Caipirinha Razz hittade han hos uppfödaren och tidigare tränaren Ronny Gustafsson.
– Jag tyckte att hon visat fin fart – var efter From Above – och Ronny ville inte fortsätta. Men efter köpet så körde jag henne för första gången och då ångrade jag mig som sagt.
Nicklas har kämpat på och sakta har det släppt för Caipirinha Razz.
– Senast var Kaj lite kritisk mot aktionen i vinnarcirkeln, men jag tyckte att hon såg bättre ut än någon gång tidigare. Inför den starten provade jag att bara skritta henne i tryckvagn, så har jag gjort även inför denna. Hon har förstås sprungit i hagen, men inte travat för vagn mellan starterna.
Några ändringar ikväll?
– Senast lade vi på skor runt om och körde med brodd bak. Jag har inte planerat någon ändring ikväll. Det är lite täta starter, vilket kan oroa eftersom hon haft lite aktionsproblem, men det känns okej.
Drömupplägget?
– Ledning från start till mål! Jag har dock lärt mig att trav sällan är så enkelt. Jag har i alla fall en bra känsla inför kvällen. Det här blir förmodligen sista starten för året, jag ska fixa till henne lite sedan och träna på inför nästa säsong. Då tror jag det kan bli riktigt roligt, säger Nicklas Pettersson.

Fokustema
Jägersro
Läs senare

Born Winner stannar hemma

Mizita Sound ströks igår. Nu står det klart att även Born Winner missar lördagens final i Svensk Uppfödningslöpning.
Av
Pär Gustafsson
Fokustema
V75 Bjerke
Läs senare

Tar upp kampen med Face Time Bourbon

Från Grosser Preis von Deutschland och Axel Jensens Minneslopp till Criterium Continental. Så ser planen ut för Jerry Riordans italienske toppfyraåring Zarenne Fas. Ikväll lekte han med motståndet på Bjerke.
Av
Mathias Hedlund
Jerry Riordan tar sats mot Vincennes. Foto Mia Törnberg
Jerry Riordan tar sats mot Vincennes. Foto Mia Törnberg

Italienske unghäststjärnan Zarenne Fas (e. Varenne) har hittat nya växlar sedan han kom till Jerry Riordan i somras med fina meriter. Som tvååring vann han Gran Criterium (€187.000) och ifjol toppade han i Gran Premio Orsi Mangelli (€396.000). För en månad sedan kom första storsegern hos Riordan, i Grosser Preis von Deutschland (€150.000) i Hamburg.

Ikväll var det dags för Axel Jensens Minneslopp på Bjerke med 300.000 norska kronor till vinnaren och det blev ingen enkel resa för Zarenne Fas. Classichip var snabbast från start, men galopperade efter 200 meter och vips satt Johan Untersteiner i tät med Marcello Wibb. Tempot var 1.10,0 första 500 och ekipaget varvade på 1.12,2 i sprinterloppet.

Då satt Zarenne Fas allra sist i femte utvändigt och det såg beckmörkt ut.

– Jag fick backa från start och loppet var mer eller mindre över för en vanlig häst, men Zarenne Fas är ingen vanlig häst, sade Rikard N Skoglund.

Han attackerade i tredjespår varvet kvar, men det gick trögt framför och 600 meter från mål veks Zarenne Fas ut i fjärdespår. Där fick han trava resten av loppet, men hade ändå inga problem att koppla segergreppet mitt på upploppet mot bra avslutande Patent Leather (andra utvändigt) och Noble Superb (tredje invändigt).

Marcello Wibb var slagen 200 kvar och stallkamraten Roofie räckte inte från tredje utvändigt.

– Det var väldigt imponerande. När han fick gå i fjärdespår trodde jag att det skulle bli väldigt svårt, men han gjorde det, sade Jerry Riordan till TV4.

Då får han möta Face Time Bourbon och gänget, det blir en utmaning

Jerry Riordan tar nu sats mot Frankrike med fyraåringen. I blickfånget står fyraåringsloppet Criterium Continental på Vincennes runt jul med en plats i Prix d’Amérique i potten till vinnaren.

– Då får han möta Face Time Bourbon och gänget, det blir en utmaning, sade Jerry Riordan.

Stoavdelningen blev dramatisk när resultatet från måldomarnämnden dröjde länge. Det som synades extra noga var hur Jeppe Juel skaffade sig luckan från andra utvändigt med Dusty Shadow (e. Andover Hall) dryga 200 meter från mål. Till slut fick Juel nådiga nicken och stoets vassa upplopp belönades med seger och 150.000 kronor på 1.15,0a/2.100 meter.

Loppet i övrigt då? Ja, Thankful försvarade ledning från innerspår i en tuff öppning och hade greppet till kort före mål då Dusty Shadow speedade förbi.

Favoriten, Jerry Riordan-tränade Maggie Cash, attackerade från tredje utvändigt 700 meter från mål och gick fort när hon rullade över i galopp 450 meter från mål.

Från Kriteriefavorit till klass II

Anders Svanstedt-tränade Hakon Von Haithabu (e. Here Comes Joey) och Ulf Ohlsson fixade ytterligare en svensk seger och hästen behöver absolut inte be om ursäkt för vinsten. Sista 800 meterna fick han göra jobbet i tredjespår utan rygg och kort före mål sluggade han sig förbi ledande överraskningen Ursula Horse till seger 1.13,1a/1609 meter.

– Det är en jättefin häst som jag gillade första gången jag körde honom. Han är mysig att köra, sade Ulf Ohlsson om Hakon som gjorde blott tredje starten i år.

Fakta

V75-resultat

Bjerke lördag 16 november

Rätt rad: 1–2–1–6–1–4–9

Utdelning:

Sju rätt: 952 kr

Sex rätt: 22 kr

Fem rätt: jackpot

Omsättning: 90.853.738 kr.

Expandera

Han var spelad till 21-för-tio i norska Kriteriet, men gjorde bort sig med galopp. Att pengar i unghästloppen i Norge inte är lika höga som i Sverige är Iggy B.R. (e. Trixton) ett tydligt exempel på. Två starter efter galoppen i Kriteriet kom han nämligen ut som jättefavorit – i klass II!

Att möta hästar som tjänat max 250.000 svenska kronor blev en munsbit för stortalangen, även om de flesta konkurrenterna var äldre än treåringen.

Största motståndaren var på förhand hästen själv, och hans galopplystenhet. Det tacklade både Iggy och kusken Magnus Teien Gundersen utmärkt. Efter startrusningen hittade duon nämligen andra utvändigt och där satt Gundersen nöjd till 1.100 meter från mål då han gjorde slag i saken och sände fram Iggy B.R. utvändigt ledaren Icarus B.R. sedan första 1.500 meterna travats efter 1.17,1.

Halvvaret från mål var ledaren mör och resten blev ren uppvisning av Iggy B.R. som vann på 1.15,6a/2.600 meter. Segern var hästens sjätte i tionde starten.

– Det är en topphäst som det blir mycket roligt med i framtiden, sade Magnus Teien Gundersen.

Loppets prestation svarade kanske Eric Martinsson-tränade Accolade för när han reparerade stor startglopp till andraplatsen.

Dubbelt upp för Juul och Ecce

Steen Juul och Ken Ecce var ett gångbart par på Bjerke. Med Juul som tränare och Ecce som kusk blev det nämligen en dubbel – och en av vinnarna är svenskfödd.

I klass I-försöket anförde Muscle Lane (e. Timoko) från start till mål och höll undan med en säker längd före vinnarhålets Beartime och segerstaplaren Shankly Lane som travade andra halvan av loppet i dödens. 1.15,9a/2.100 meter blev segertiden.

Steen Juul var optimistisk på förhand angående Thunder Peak (e. Quatre Juillet) och den startsnabbe nioåringen hittade från innerspår rygg på ledande Peder Mykla. Varvet från mål gjorde Ken Ecce draget att byta vinnarhålet mot andra utvändight när Jula Downton inte kunde täcka upp.

Samtidigt satte Kim Eriksson press på ledaren med Minnestads El Paso efter att första varvet travats på 1.13,9. 500 meter från mål kastade Peder Mykla in handduken och Minnestads El Paso tog över. Tätkänningen blev dock kortvarit, redan 300 metert från mål hade Thunder Peak slagit klorna i svensken och den forne danske Derbyfyran vann enkelt på 1.13,8a/2.100 meter.

Minnestads El Paso höll strålande som tvåa, medan Johan Untersteiners favorit Dizzy River inte räckte till från fjärde utvändigt efter anfall 600 meter från mål.

Sensationell utveckling som nioåring

Gigant Invalley (e. Gigant Neo) har som nioåring klivit in i norska eliten. I påskas vann han Klosterskogen Grand Prix och i juni finalen i försök-finalloppet under Oslo Grand Prix-dagen på Bjerke. Nu var den amatörtränade hästen tillbaka på huvudstadsbanan och plockade hem gulddivisionen, Big Noons Pokallopp, tillsammans med Gunnar Austevoll.

Segerreceptet var rygg ledaren, lucka 200 kvar och precis på mållinjen sattes nosen först på 1.12,8a/1.609 meter.

Joshan Untersteiners favorit Pastore Bob tog täten i en blixtrande öppning, fick dämpa till 1.13,4 första kilometern, men var slagen kort före mål och fick nöja sig med tredjeplatsen sedan även duktigt avslutande Cash Okay tagit sig förbi.

Sport