Fokustema
V86 Solvalla/Åby
Läs senare

Högättad tvååring och slitstark tolvåring

Högintressant stammade tvååringen Trix On Line tog andra raka segern. Tolvårige Kickstart My Heart tog också andra raka.
Av
Lars G Dahlgren
Trix On Line och Christoffer Eriksson krigade med knapp margibal ner invändige Mingait Tooma. Foto Göran Lindskog/Sidmakarn
Trix On Line och Christoffer Eriksson krigade med knapp margibal ner invändige Mingait Tooma. Foto Göran Lindskog/Sidmakarn

Det var alltså sköna kontraster på Åby denna onsdagkväll. Först vann en tvååring med hela tävlingslivet framför sig och en stund senare en tolvåring som om två månader inte får tävla längre i Sverige…

Fakta

Trix On Line

hingst två år e. Trixton – Fascination e. Super Arnie
2 st: 2–0–0
Rekord: 1.16,9m*
Insprunget: 80.000 kr
Uppfödare: Pinje Fastighets AB, Limhamn
Ägare: BISP Fastighetsförvaltning AB, Limhamn
Tränare: Sören Norberg, Jägersro
Körsven: Christoffer Eriksson, Jägersro
Skötare: Viktoria Eriksson

Expandera

Pappa till Trix On Line är Hambletonianvinnaren Trixton och mamma kullettan Fascination. Han är Fascinations förstfödde. Mamman inledde med sju segrar på åtta starter som tvååring, inkluderat Svensk Uppfödningslöpning, och fortsatte sedan genom fyraåringssäsongen med att bland 19 segrar ha Oaks, Breeders Crown och Derbystoet. Sammanlagt tjänade Fascination 5.885.250 kronor, i princip rubbet hos Lars I Nilsson.

Men hon började karriären hos Sören Norberg och det är också där Trix On Line finns. Denne ska dock få det lite lugnare än Fascination hade det som tvååring, göra någon eller ett par starter till och ladda för treåringssäsongen.

I debuten på Jägersro ledde han från start till mål på 1.17,1/1.640, men nu på Åby handlade det om ett annat upplägg. Från femtespår blev det en trevande start och Christoffer Eriksson fick låta Trix On Line gå utvändigt ledande Mingait Tooma (e. Broadway Hall – Wingait Energi) sista varvet.

Det blev en stenhård upploppsstrid ända till mållinjen, och kameran fick lämna besked om att Trix On Line nosat ut Wingait Tooma på 1.16,9/2.140.

Fakta

Kickstart My Heart

valack tolv år e, Gidde Palema – Xena Candid e. Huxtable Hornline
128 st: 23–8–12
Rekord: 1.11,8ak*
Insprunget: 914.400 kr
Uppfödare och ägare: Maria Svala, Koppom
Tränare: Maria Svala (a), Årjäng
Körsven: Johan Untersteiner, Halmstad
Skötare: Maria Svala

Expandera

I andra änden på åldersskalan finns alltså tolvårige Kickstart My Heart (e. Gidde Palema – Xena Candid) som endast har två månader kvar innan han faller för åldersstrecket. Det verkar som han tycker det är för tidigt…tolvåringen tog andra raka segern, på 1.13,2/2.180 – 23:e segern i 128:e starten. Kickstart My Heart övertog ledningen 400 kvar och för Johan Untersteiner höll han igång till överlägsen seger.

Maria Svala har inom räckhåll att hinna få upp sin slitstarka häst i miljonen kronor innan årsskiftet, han har 914.100 på sig nu.

V86-loppen då?

Jo, treårige Super Steve (e. Pastor Stephen – Super Ballet) avgjorde via open stretch för Conrad Lugauer på 1.15,0a/2.640. Super Steve har efter åtta starter ännu inte varit sämre än trea.

Kapable fyraåringen He’s Marvelous (e. Muscle Hill – Donatomesswithme) har ingen vidare kontinuitet i sin form, men nu fungerade han och spetsade då hem sitt lopp för Björn Goop på 1.14,4a/2,140.

Treårige Actually (e. Maharajah – Really And Truly) gick för Christoffer Eriksson en rejäl långspurt till seger i treåringsloppet för ston på Åby. Marie Runhammar tränar Actually som vann på fina 1.13,6a/2.140.

Lullaby S.I.R. (e. Order By Fax – Satindoll S.I.R.) gjorde det bra från dödens på 1.13,8a/2.140 för Niclas Benzon när hon med knapp marginal hann undan för Chacha Sisus upploppsspurt. Anna Björlin äger och tränar det vinnande fyraåriga stoet.

Elcamino Dimanche (e. Zola Boko – Ladonna Dimanche) stod pyrt på det med bakspår på tillägg, men när Robert Berghs treåring efter tre raka galopper skötte sig spelade varken utgångsläge eller vilka spår han fick på vägen någon roll. Valacken vann på 1.14,3/2.160.

Bergh hade skickat Caligula (e. Coktail Jet – Jungle) till Solvalla och denne hade i ledningen hela vägen på 1.14,0a/2.140 inga problem för Per Lennartsson; fjärde raka segern och den femte på sex starter i år.

Bambi Rozz (e. Mythical Lindy – Yankee Bash) spurtade för Magnus Jakobsson piggt och avgjorde säkert. Eric Martinsson tränar det åttaåriga stoet som vann på 1.13,5/2.140.

Jörgen Westholm har grym snurr på grejorna och Sir Henry P.Hill (e. Juliano Star – Sex And The City) kostade på sig en tredjetagg i första kurvan till dödens, för att sedan vara i en klass för sig på 1.14,1a/2.640.

Fakta

Spelfakta

Rätt V86-rad:
1–2–9–6–15–1–2–7
Utdelning:
Åtta rätt: 6.190.345 kr
Sju rätt: 9.723 kr
Sex rätt: 395 kr
Omsättning: 26.415.457 kr

Expandera
Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Fokustema
Kiwin
Läs senare

Don Kiwins uppfödare ur tiden

Sven Schön, mest känd som uppfödare till Don Kiwin, har gått ur tiden. Han blev 80 år och tillsammans med sin hustru Gull-Britt födde paret upp sina hästar under pseudonymen Kiwin.
Av
Claes Freidenvall
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Under Kjell P Dahlströms flagg vandrade Don Kiwin (e. Netted-Lionilla) snabbt genom klasserna, vann 51 lopp och tjänade drygt 1,7 miljoner kronor. Don Kiwin vann åtta V65-lopp, varav sju togs under 1987 och inleddes med seger i ett Klass III-försök den 5 september och avslutades med finalvinst i silverdivisionen 26 december! Det var för övrigt Don Kiwins fjärde raka finalseger på fyra månader.

Sedan dröjde det till 27 februari 1988 innan Don Kiwin vann gulddivisionen och då satt Helen A Johansson i sulkyn och blev den första kvinnan att vinna högsta V65-divisionen i Sverige!

En annan av Sven Schöns uppfödningar var Wilma Kiwin (e. Giant Chill-Tina Kiwin), 1.13,8ak/321.500 kr, som han tränade själv och stoet vann sju lopp och däribland ett rikstotolopp.

Sven Schön tränade också Tina Kiwin (e. Mr Drew-Dolly Way), 1.13,0ak/1.316.755 kr. Hon vann 19 lopp på 103 starter och blev mor till nämnda Wilma Kiwin och Ricky Kiwin (e. Keepitinthefamily), 1.15,4ak/126.500 kr. Nämnas ska också Diana Kiwin (e. Netted-Dolly Way), 1.16,0ak/134.400 kr.

Fokustema
Kvinnerstaskolan
Läs senare

Misstänkta brännskador på häst

I morse upptäckte en elev på Kvinnerstaskolan i Örebro, att en häst brännskadats sedan en eller flera gått in i skolans stall och tänt eld på hästens täcke. Hästen hade mindre brännskador, skriver P4 Örebro.
Av
Claes Freidenvall

– Det hade kunnat slutat med en förskräckelse, säger Claudia Kraft, rektor på Naturbruksprogrammet på Kvinnersta till P4.

Åtgärder kommer vidtas – enligt Claudia Kraft – och händelsen är dessutom polisanmäld.

– Täcket var rejält eldhärjat och delar av det hade smält ner i hästens päls. Hästen har också fått mindre brännskador, men klarade sig efter omständigheterna ganska väl, säger Claudia Kraft, till Nerikes Allehanda.

Fokustema
Infekterad stämning på Halmstadtravet
Läs senare

Amatör avstängd för olämpligt uppförande

Amatören Peter Arnqvist har dömts till 3.000 kronor i böter och tre veckors avstängning av Halmstads måldomarnämnd för olämpligt uppförande mot Halmstadtränaren Magnus Dahlén.
Av
Claes Freidenvall

– Att det har varit en infekterad stämning på Halmstadtravets stallbacke är ingen hemlighet. Till oss har det inkommit vittnesmål om Peter Arnqvists förehavanden och det har föranlett oss att initiera en utredning som måldomaren Mats Kvint gjort, säger banans sportchef Jan-Olof Molin.

Igår blev beslutet från Halmstadtravets måldomarnämnd officiellt.

– Vi blev kontaktade av Halmstadtravets ledning och detta hamnade på vårt bord. För vår del är det en unik händelse och normalt tar vi ju hand om saker som händer på tävlingsdagarna, men det finns utrymme i reglementet för att vi kan behandla sådant som sker utanför tävlingsdagen också, säger Mats Kvint.

Peter Arnqvist dömdes till 3.000 kronor i böter och avstängning mellan den 4-24 mars.

Svensk Travsports Tävlingsreglemente.

– Vi har diskuterat straffvärdet fram och tillbaka och det har varit jättesvårt och tufft, men vi har försökt göra vårt bästa av situationen.

En internutredning har gjorts som inte är officiell.

– Vad jag kan säga, är att ofta är det väldigt svårt när två personer är inblandade i den här typen av händelser, ofta står ord mot ord. I det här fallet har vi uppgifter från flera olika håll och det vägde över i vågskålen för att ta det här beslutet, säger Mats Kvint.

Enligt uppgifter till Sulkysport så har Peter Arnqvist haft synpunkter och framfört dessa bland annat till Halmstadtränaren Magnus Dahlén.

Fotnot: Sulkysport har sökt Peter Arnqvist för en kommentar utan framgång.