Fokustema
V86 Solvalla/Åby
Läs senare

Högättad tvååring och slitstark tolvåring

Högintressant stammade tvååringen Trix On Line tog andra raka segern. Tolvårige Kickstart My Heart tog också andra raka.
Av
Lars G Dahlgren
Trix On Line och Christoffer Eriksson krigade med knapp margibal ner invändige Mingait Tooma. Foto Göran Lindskog/Sidmakarn
Trix On Line och Christoffer Eriksson krigade med knapp margibal ner invändige Mingait Tooma. Foto Göran Lindskog/Sidmakarn

Det var alltså sköna kontraster på Åby denna onsdagkväll. Först vann en tvååring med hela tävlingslivet framför sig och en stund senare en tolvåring som om två månader inte får tävla längre i Sverige…

Fakta

Trix On Line

hingst två år e. Trixton – Fascination e. Super Arnie
2 st: 2–0–0
Rekord: 1.16,9m*
Insprunget: 80.000 kr
Uppfödare: Pinje Fastighets AB, Limhamn
Ägare: BISP Fastighetsförvaltning AB, Limhamn
Tränare: Sören Norberg, Jägersro
Körsven: Christoffer Eriksson, Jägersro
Skötare: Viktoria Eriksson

Expandera

Pappa till Trix On Line är Hambletonianvinnaren Trixton och mamma kullettan Fascination. Han är Fascinations förstfödde. Mamman inledde med sju segrar på åtta starter som tvååring, inkluderat Svensk Uppfödningslöpning, och fortsatte sedan genom fyraåringssäsongen med att bland 19 segrar ha Oaks, Breeders Crown och Derbystoet. Sammanlagt tjänade Fascination 5.885.250 kronor, i princip rubbet hos Lars I Nilsson.

Men hon började karriären hos Sören Norberg och det är också där Trix On Line finns. Denne ska dock få det lite lugnare än Fascination hade det som tvååring, göra någon eller ett par starter till och ladda för treåringssäsongen.

I debuten på Jägersro ledde han från start till mål på 1.17,1/1.640, men nu på Åby handlade det om ett annat upplägg. Från femtespår blev det en trevande start och Christoffer Eriksson fick låta Trix On Line gå utvändigt ledande Mingait Tooma (e. Broadway Hall – Wingait Energi) sista varvet.

Det blev en stenhård upploppsstrid ända till mållinjen, och kameran fick lämna besked om att Trix On Line nosat ut Wingait Tooma på 1.16,9/2.140.

Fakta

Kickstart My Heart

valack tolv år e, Gidde Palema – Xena Candid e. Huxtable Hornline
128 st: 23–8–12
Rekord: 1.11,8ak*
Insprunget: 914.400 kr
Uppfödare och ägare: Maria Svala, Koppom
Tränare: Maria Svala (a), Årjäng
Körsven: Johan Untersteiner, Halmstad
Skötare: Maria Svala

Expandera

I andra änden på åldersskalan finns alltså tolvårige Kickstart My Heart (e. Gidde Palema – Xena Candid) som endast har två månader kvar innan han faller för åldersstrecket. Det verkar som han tycker det är för tidigt…tolvåringen tog andra raka segern, på 1.13,2/2.180 – 23:e segern i 128:e starten. Kickstart My Heart övertog ledningen 400 kvar och för Johan Untersteiner höll han igång till överlägsen seger.

Maria Svala har inom räckhåll att hinna få upp sin slitstarka häst i miljonen kronor innan årsskiftet, han har 914.100 på sig nu.

V86-loppen då?

Jo, treårige Super Steve (e. Pastor Stephen – Super Ballet) avgjorde via open stretch för Conrad Lugauer på 1.15,0a/2.640. Super Steve har efter åtta starter ännu inte varit sämre än trea.

Kapable fyraåringen He’s Marvelous (e. Muscle Hill – Donatomesswithme) har ingen vidare kontinuitet i sin form, men nu fungerade han och spetsade då hem sitt lopp för Björn Goop på 1.14,4a/2,140.

Treårige Actually (e. Maharajah – Really And Truly) gick för Christoffer Eriksson en rejäl långspurt till seger i treåringsloppet för ston på Åby. Marie Runhammar tränar Actually som vann på fina 1.13,6a/2.140.

Lullaby S.I.R. (e. Order By Fax – Satindoll S.I.R.) gjorde det bra från dödens på 1.13,8a/2.140 för Niclas Benzon när hon med knapp marginal hann undan för Chacha Sisus upploppsspurt. Anna Björlin äger och tränar det vinnande fyraåriga stoet.

Elcamino Dimanche (e. Zola Boko – Ladonna Dimanche) stod pyrt på det med bakspår på tillägg, men när Robert Berghs treåring efter tre raka galopper skötte sig spelade varken utgångsläge eller vilka spår han fick på vägen någon roll. Valacken vann på 1.14,3/2.160.

Bergh hade skickat Caligula (e. Coktail Jet – Jungle) till Solvalla och denne hade i ledningen hela vägen på 1.14,0a/2.140 inga problem för Per Lennartsson; fjärde raka segern och den femte på sex starter i år.

Bambi Rozz (e. Mythical Lindy – Yankee Bash) spurtade för Magnus Jakobsson piggt och avgjorde säkert. Eric Martinsson tränar det åttaåriga stoet som vann på 1.13,5/2.140.

Jörgen Westholm har grym snurr på grejorna och Sir Henry P.Hill (e. Juliano Star – Sex And The City) kostade på sig en tredjetagg i första kurvan till dödens, för att sedan vara i en klass för sig på 1.14,1a/2.640.

Fakta

Spelfakta

Rätt V86-rad:
1–2–9–6–15–1–2–7
Utdelning:
Åtta rätt: 6.190.345 kr
Sju rätt: 9.723 kr
Sex rätt: 395 kr
Omsättning: 26.415.457 kr

Expandera
Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Fokustema
Kanada
Läs senare

Takter invald i Hall of Fame

Hall of Fame i USA, Hall of Fame i Sverige och nu Hall of Fame i Kanada. Igår invaldes Jimmy Takter på Induction Gala på Mississauga Convention Centre.
Av
Claes Freidenvall
För tredje gången blev Jimmy Takter invald i Hall of Fame. Först i USA, sedan Sverige och nu i Kanada. Foto Adam Ström/stalltz.se
För tredje gången blev Jimmy Takter invald i Hall of Fame. Först i USA, sedan Sverige och nu i Kanada. Foto Adam Ström/stalltz.se

Sex tvåbenta och fyra hästar valdes i kanadenska Hall of Fame igår och en av dem var Jimmy Takter..

– Det har varit en lång resa. Vi krossade Atlanten för 37 år sedan och har varit oerhört lyckligt lottade med många kanadensiska ägare och Kanada har varit en stor del av mitt liv. I princip började jag tävla här sedan jag startade upp min karriär som tränare, sammanfattade Jimmy Takter, som också passade på att hylla kanadensarnas passion och kärlek till hästen.

Jimmy Takter är den första icke-kanadensaren som väljs in i lönnlövens Hall of Fame och att det blev just Jimmy är kanske inte så konstigt. Totalt har hans hästar gjort 1.325 starter i Kanada, vunnit 266 lopp och sprungit in 34,2 miljoner dollar.

Av dessa 1.325 lopp har 103 kommit i stakeslopp. Takter har tränat 19 hästar som utsetts till ”Årets Häst” – O’Brien Award – i Kanada. Ett år, 2015, var han ledande tränare (dollar) i Kanada trots att han hade basen för sin verksamhet i USA.

Jimmy Takter till Hall of Fame

Fokustema
Oak Grove
Läs senare

Ny travbana i Kentucky

Red Mile i alla ära, men nu får den röda grusbanan i Lexington en konkurrent i staten Kentucky. Det är galoppbanorna Churchill Downs och Keeneland som gör gemensam sak.
Av
Claes Freidenvall

I tisdags blev det klart att Oak Grove Racing & Gaming ska bygga en arena för sulkysport och den beräknas kosta 150 miljoner dollar. Banan ska byggas i två olika faser intill Fort Campbell.

Första delen – bana, stallar och paddock – beräknas vara klar i oktober i år och då ska också ett 12-dagarsmeeting hållas på banan. Andra delen beräknas vara färdig under första halvan av 2020 och då tillkommer en tribun, en amfiteater, ett hotell med 128 rum och en spelhall med 1.500 slot machines.

– Vi tittar alltid på möjligheter att stärka hästindustrin i Kentucky och idag är vi glada över att fira de stora steg vi gjort i Oak Grove, säger stadens borgmästare Theresa Javis i ett pressmeddelande.

Fokustema
Vermo
Läs senare

34 kvar i Europaderbyt

Årets upplaga av Grand Prix l'U.E.T. körs på Vermo den 12 oktober, men innan dess ska försöken avgöras på Solvalla och Vincennes. Från svensk horisont kvarstår 34 fyraåringar.
Av
Claes Freidenvall
Carl Johan Jepson, Activated och Fredik Wallin i vinnarcirkeln efter Stochampionatet. I Europaderbyt ställs Activated emot självaste Campo Bahia. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Carl Johan Jepson, Activated och Fredik Wallin i vinnarcirkeln efter Stochampionatet. I Europaderbyt ställs Activated emot självaste Campo Bahia. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Försöken till Europaderbyt, som loppet kallas i folkmun, avgörs på Vincennes den 24 september och fyra dagar senare på Solvalla.

Bland de anmälda svensktränade travarna ska i första hand storstjärnan Campo Bahia lyftas fram, men också toppstona Activated och Conrads Rödluva.

Activated har ju tagit över drottningtiteln bland de fyraåriga stona sedan Fredrik Wallins häst besegrat Conrads Rödluva både i Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet.

Kvarstående svenskfödda i Europaderbyt:

Activated
Aleppo Pine
Alfred Zonett
Alhambra
Alone
Attraversiamo
Betting Gangster
Bottnas Future
Cab Lane
Campo Bahia
Captain Simcoe
Conrads Rödluva
Convivial Church
Even’s Cool Boy
Fighter Mearas
Filur Sisu
Forfantone Am
Global Weather
Global Welcome
Il Duce Boko
Ilydia Boko
Inspector
Istanbul Boko
Kaiser Southwind
Kennedy
Night Brodde
Sandsjöns Enzo
Smokin Joe
Staro Miami
Stoletheshow (NO)
Typhoon Face
Velten Versailles
Zeus Bi (IT)
Önas Nougat