Fokustema
Stochampionatet
Läs senare

Honey Mearas vann Stochampionatet

AXVALL. För andra året i följd vann Daniel Redén och Örjan Kihlström Stochampionatet.
Efter att Diana Zet löst fjolårets upplaga spurtade nu Honey Mearas hem årets lopp på det nya världsrekordet 1.12,8a/2.640 meter.
Av
Emil Persson
Daniel Redén-tränade Honey Mearas vann Stochampionatet i lag med Örjan Kihlström 2021. Foto MVA Foto
Daniel Redén-tränade Honey Mearas vann Stochampionatet i lag med Örjan Kihlström 2021. Foto MVA Foto

Honey Mearas fick ta upp jakten från fjärde utvändigt, men fick bra draghjälp från 700 meter kvar och in till spurtrakan.
Då fick hon full marschorder av Örjan Kihlström och stoet avgjorde med säker marginal på nya världsrekordet för fyraåriga ston, 1.12,8a/2 640 meter.

Honey Mearas och Daniel Redén. Foto: Adam Ström/stalltz.se

–  Jag är tagen. Att det klaffade så bra hela vägen idag. Vi utrustade henne med rycktussar idag, norskt huvudlag och det gjorde inte saken sämre att Örjan tog en alvedon i morse och orkade släpa sig upp i vagnen. Det blev inget tempo på loppet, men hon hamnade ändå hyggligt bra på det och fick bra draghjälp. Jag tyckte hon borde ha en pollett kvar och det hade hon, sade tränaren Daniel Redén i Axevallas vinnacirkel.

”Något extra”

Örjan Kihlström som körde fick avbryta tävlingsdagen på Solvalla i tisdags på grund av ryggsmärta. Han lämnade återbud till samtliga styrningar – utom två under söndagen – resterande del av veckan. Först vann han ett ramlopp med fjolårets Stochampionatsvinnare Diana Zet och därtill kuskade han alltså hem loppet med Honey Mearas. Vilken utdelning!
– Tisdag eftermiddag kändes det tveksamt, men det har blivit bättre och bättre för varje dag. Snälla människor har hjälpt mig med ryggen och det har gjort att jag kan vara här idag. Det här är ett jättefint sto. Hon är inte så stor, men det är bra sug i steget på henne och hon har fin inställning. Det kändes redan första gången jag körde henne att hon är något extra. Det kändes i försöket att hon var uppåt och nu hade Daniel fått till formen till hundraprocent idag, som vanligt, sade Kihlström som tyckte loppet flöt på fördelaktigt hela vägen:
– Det var ett jämnt lopp och lång distans är det lättare att komma till från ett dåligt startspår. Vi fick en bra rygg att följa sista 700 meterna och jag hade inget att klaga på. Jag kände att jag hade en hel del kvar att köra med i slutkurvan, sade Örjan Kihlström.

Guldstam

Barbro Kronos höll till andraplatsen för Erik Adielsson och Eagle Eye Sherry slutade trea i lag med Björn Goop.
Honey Mearas pappa Readly Express kunde härmed räkna in sin tredje Grupp I-vinnande avkomma på svensk mark och den andra inom blott 22 dagar.
I början av månaden vann Red Lady Express långa E3-finalen för ston på Färjestad och sedan tidigare har Revelation vunnit Svensk Uppfödningslöpning.

Honey Mearas segerdefilerar inför publik. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Modern Khao Manee (e. Muscles Yankee) har i sin tur en Stochampionatstvåa i form av Princess Ride (e. Express Ride) som mor och hon har varit snubblande nära att lämna en Stochampionatsvinnare sedan tidigare.
År 2017 slutade Darling Mearas (e. Cantab Hall) 1.08,2ak/7.337.561 kr tvåa bakom Ultra Bright och i syskonskaran finns även Milady Grace (e. Ready Cash) 1.12,2am/3.468.000 kr.
– Vi har betäckt det bästa med det bästa. Honey Mearas ska gå tillbaka till oss på Snogarps Gård när hon blir fölston, sade Barbro Wihlborg i Axevallas vinnarcirkel.

Resultatlista Stochampionatet: