Fokustema
Inför Breeders Crown
Läs senare

”Hoppas att han är ännu bättre nu”

En femteplats med första Kriteriefinalisten.
Dubbla finalister i Breeders Crown på söndag.
Hanna Olofsson gör sitt bästa år i travtränarkarriären – hittills.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Hanna Olofsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Hanna Olofsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Bodentränaren Hanna Olofsson har haft en stabil utvecklingskurva för sin tränarrörelse sedan hon tog steget att bli proffstränare för elva år sedan. Från debutårets 1,5 miljoner kronor inkört till stallet till årets siffra på drygt 3,3 miljoner kronor – och fortfarande nästan två månader kvar att tävla.

De stora prischeckarna står på spel i Eskilstuna på söndag, där Hanna kvalat in två hästar till de treåriga hingstarna och valackernas final i Breeders Crown. Henessi Walk (e. Walk The Walk) slåss dessutom om dubbla pengarna då han är premiechansad, medan The Oak L.A. (e. The Bank) får nöja sig med ordinarie utdelning om han plockar en prisplacering.

Fakta

Tränarstatistik

År – Resultat – Inkört (kr)
2017 – 425 st: 47–38–49 – 2.698.729 kr
2018 – 426 st: 43–56–47 – 3.394.432 kr
2019 – 399 st: 41–35–35 – 2.817.438 kr
2020 – 346 st: 41–35–36 – 2.663.293 kr
2021 – 322 st: 43–30–33 – 3.342.387 kr

– Det är en stor upplevelse oavsett. I lördags var vi ute och käkade hela stallet efter ett bra år. Henessi Walk sticker förstås ut, men generellt har stallets hästar varit jämnare i år. Vi har sluppit sjukdomssvackor under året och inte behövt ställa av hästarna i en och en halv månad, berättar Hanna Olofsson.

För sex år sedan flyttade hon till en ny gård i närheten av mamma Gunnel Fredrikssons och byggde om en gammal lada till stall. Nu finns fler byggplaner.

– Jag planerar att bygga ett stall till och kanske blir det av nästa år. Gården är inte så stor, men den är smart byggd, säger hon.

Henessi Walk är hästen som tagit de stora kliven under säsongen och dessutom tagit Hanna Olofsson till Svenskt Trav-Kriterium. Hon körde själv i uttagningsloppet, där hästen spurtade till andrapriset, men var avstängd i finalen och fick se Claes Sjöström styra in Henessi Walk till femteplatsen, värd 320.000 kronor.

Hästen debuterade i mars med seger, men enligt Hanna började inte säsongen på allvar för Henessi Walk förrän i slutet av sommaren.

– Han var väldigt talangfull och hade lätt för sig tidigt, men han var nervös när det var dags för de första starterna. Han höll på att riva stället inför debuten och vi fick ta med en hagkompis som stod i boxen tillsammans med honom. Nu i höst har han funnit sig och nu har han börjat tävla, säger Hanna.

Henessi Walk och Hanna Olofsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I Bodens treåringsfinal veckan före Kriteriekvalen körde Mauri Jaara och Hanna hade tydliga order före loppet.

– Jag sa ”ge honom chansen och kör som att du har bästa hästen”. Nu var Sandra Erikssons häst Devils Tongue för bra, men Henessi var på gång.

Visst var det så. Andraplats i Kriterieuttagningen och femteplatsen i finalen skulle följa.

– I Kriteriet gick han nog fortast av alla sista biten, ägarna hade kollat där man mäter tider och han travade 1.06 sista 200 meterna. Vi var jättenöjda med insatsen och hade tänkt göra bokslut för året då.

Men…

– Han fick gå i hagen i två veckor och sedan anmälde jag lite på chans till semifinalen, eftersom han inte varit med i något försök under året och det var jätteroligt att han kom med. Claes (Sjöström) körde ett perfekt lopp och jag tycker nog att hästen till och med var bättre i semifinalen än i Kriteriet, även om det fattades lite eftersom han fått ta igen sig. Han behövde loppet och jag hoppas att han är ännu bättre nu, säger Hanna.

Stallkamraten The Oak L.A. hade via sjätteplatsen i Breeders Crown-försöket på Solänget i september på egen hand tagit sig till semifinalen.

– Han är mer av ett resesällskap och otroligt trög i loppen så man behöver påminna honom, men han har inte gått i botten än, säger Hanna.

The Oak L.A. debuterade redan på årets tredje dag och tog en dryg månad senare – den 8 februari – livets tredje seger, samtliga i möten med äldre hästar!

– Han har varit bra hela tiden och tränade som mina andra treåringar, men jag kände att det var bättre att tävla med honom istället för att traggla på i skogen. Vi arbetade mycket med att få till aktionen på honom, men hittade inga fel så det blev ett långt uppehåll hela sommaren med sikte på Kriteriekvalen.

Hanna Olofsson-tränade The Oaks L.A. och Örjan Kihlström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nu valde ägaren, pappa Lars Olofsson, och Hanna ändå att stå över uttagningsloppen på Solvalla.

– Det har blivit klart bättre med aktionen, men finns fortfarande saker att jpnna med. Han är inte perfekt i travet än, säger Hanna.

The Oak L.A. tog sig precis som stallkamraten till Breeders Crown-final som fyra i semifinalen och Hanna är nöjd med hur duon känns inför söndagens stora uppgift.

– Det är jättebra med hästarna efter semifinalerna och de har jobbat på som vanligt.

Framtidskapitalet då? Just nu finns 14 ettåringar, åtta tvååringar, tio treåringar och 13 hästar som är fyra år och äldre i stallet. Av ettåringarna försvinner snart de åtta som hon haft inne för inkörning åt Madelene ”Stall W.F.” Wikstén, men bland de ett år äldre hästarna finns exempelvis Hotspot Simoni (e. Raja Mirchi), som inlett tävlingskarriären i häst med två segrar på lika många starter.

– Tvååringarna ser bra ut, tre-fyra av dem är riktigt fina. Hotspot Simoni finns det mycket utveckling i, han vet fortfarande inte var han håller på med, säger Hanna.

Och vad gäller Breeders Crown-finalisterna hoppas och tror Hanna på en ljus framtid.

– Jag hoppas att de ska övervintra bra och vara med även nästa år. De har ju inte direkt stapplat i mål när de tävlat i år, säger hon med ett skratt.

Ava och Hanna Olofsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Fakta

Hannas övriga V75-hästar

Så här säger Hanna om sina övriga tre V75-hästar i Eskilstuna i helgen.

Lördag V75-4: 12 Ava (e. Orlando Vici), som tagit tre andraplatser i försök till Diamantstoet under året och en tredjeplats i finalen under Elitloppshelgen.
– Hon gör egentligen bra lopp hela tiden, men var lite sämre senast. Hon sög luft då vilket hon inte gjort tidigare så jag hoppas att det var en engångsföreteelse. Nu blir det optimal balans och utrutning, barfota runt om, och hon står bra inne i loppet.

Söndag V75-1: 13 Bag In Box (e. Maharajah), som visade fin sensommarform, men nu inte startat på en månad. Hon gick med skor senast och är nu anmäld barfota runt om.
– Jag hade tänkt ge henne en längre paus, men hon känns så bra i träning. det är lite vingelrisk från start, men jag hoppas på ett smyglopp. Det viktiga för henne är att hon får travet att flyta. Med tanke på att hon kanske inte har toppform hoppas jag på en peng.

Söndag V75-3: 3 Shawn Leejs (e. Conny Nobell), som varit igång hela året och visade med femteplatsen i klass II på hemmaplan i somras att han duger i rikstoton. Han står fortfarande kvar i klassen och är anmäld barfota runt om (skor senast).
– Det är en jättefin häst, men jag kör bort honom mest hela tidsen. Jag tror inte på honom i loppen, men han är bra och blir spännande.

Fokustema
Romme
Läs senare

Westholms fullpoängare

Han har kvalat in till både Kriteret och Breeders Crown, men missat i finalerna.
Ikväll blev det full pott för Jörgen Westholms topptreåring Nineponits Lasse i Rommes treåringsfinal.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nineponits Lasse (e. Uncle Lasse) svarade för en toppinsats i finalen i treåringsserien på Romme med 100.000 kronor till vinnaren. Tredjespår första 700 meterna spelade ingen roll – Uncle Lasse-sonen var hästlängder bättre än sina konkurrenter. Det blev nämigen en dryg inledning för Westholms treårige topphäst innan han nådde till ledningen och klockan visade 1.12,5 första kilometern.

Det bekom inte Ninepoints Lasse det minsta.

I kaxig, härlig stil anförde hästen treåringsfältet och ut ur slutsvängen fann Westholm det för gott att lämna konkurrenterna. Ninepoints Lasse stack ifrån med många längder på 1.12,9a/2.140 meter och såg allt annat än bottnad ut över mållinjen.

– Första varvet gick lite väl fort, men det var en häftig upplevelse. Det blåste kraftigt men han bara flög fram. sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har i höst vunnit både kvar till Svenskt Travkriterium och semifinal i Breeders Crown, men gått lottlös från båda finalerna.

– Han har ju vunnit försök till båda loppen och det ha varit lite tungt att det inte gått bra i finalerna, men nu fick han avsluta säsongen på det här sättet och vi laddar för fyraåringssäsongen. det är mycket rutinen det handlar om och han behöver kunna öppna bättre. Jag tog av käken till den här starten och det blev bättre så jag har hopp, sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har gjort 13 starter (5–1–2) och sprungit in 624.500 kronor så här långt. Bengt Johansson i Sala äger Ninepoints Lasse och har fött upp honom tillsammans med Westholm.

Romme hade en riktig ”finalkväll” och förutom treåringsvinnaren Ninepoints Lasse segrade Westholm även i stayterseriens final med Silver Bullit (e. Orlando Vici) och Emilia Leo tog hem montéfinalen med likaledes egentränade Zlatan Knick (e. Going Kronos).

Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

V75: ”Då når de henne inte”

V75 på hemmaplan – och sju hästar till start.
Adrian Kolgjini har laddat med segerkandidater.
– Om Adrian hittar till ledningen med Afrodite Face når de henne inte, säger pappa Lutfi Kolgjini.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Med sju hästar till start inom lördagens V75-omgång på Jägersro kan Adrian Kolgjini göra avtryck på hemmaplan, både som tränare och kusk. Det ryms flera intressanta bud för streckspelarna blande sju Kolgjini-travarna.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Pappa Lutfi Kolgjini är med i verksamheten och lämnade denna rapport om stallets hästar i V65 Direkt på fredagen.

Hannibal Face (V75-1) vann ett V75-lopp för ungdomar under Kriteriehelgen, men galopperade i senaste starten i klass I i Örebro.

– Han blandar och ger, det har blivit många galopp och det är mycket galopp i hästen, men det finns kapacitet i överflöd. Han har mycket kapacitet för hästen och voltstart är normalt inga problem, bara det inte blir omstart. Det kan vara förödandee för honom. Han kommer att tävla med lite mer vikt den här gången och får gå med lättare boots, sade Lutfi till V65 Direkt.

I Diamantstoförsöket (V75-2) har Kolgjini duon Afrodite Face och Hilarious Am.

– Hilarious gick rätt så bra i Norge, men borde ändå kunnat lite bättre. Det är en snabb häst, men om Afrodite Face håller sig i skinnet når inte någon henne. Det är passgångarstam i henne och hon är svår, men jag körde ett jobb med henne i tisdags och hon kändes otroligt bra. Om Adrian hittar till ledningen når de inte henne, sade ”Ludde”.

Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg

En duo från Kolgjini dyker även upp i gulddivisionen (V75-3), Meadow Prophets Minne: Upstate Face och Partizan Face. Den förstnämnde är inkvalad till guldfinalen på Solvalla nästa helg och ska starta även där.

– Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg och de är tränade för det, så det är inga problem att starta nästa helg också. Spåret är besvärligt, men som jag ser det är det Upstate och Berghs häst (Mindyourvalue W.F.) som ska räknas i toppen. Partizan Face gör alltid sitt jobb och är gedigen, han kan nog vara fyra-femma.

Upstate Face och Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund

Till lördagens huvudattraktion – Svensk Uppfödningslöpning (V75-4) – kvalade Adrian in två hästar. Adrian kör själv Hepburn, medan Erik Adielsson får chansen bakom Urban Africa.

– Vi har haft höga tankar om Hepburn hela tiden, hon har inte gjort ett fel under uppträningen och dessutom tävlat bra. Tetrick Wania får inte ha en dålig dag, men är den normal blir hästen svår att slå. Urban Africa utvecklas hela tiden och blir bättre och bättre. Det är en komplett häst, förnuftig och fin, och är absolut med där framme även om läget (bakspår) talar emot. Båda hästarna har känts helt normala i träning inför loppet.

Bästa segerchansen från Konlgjinis stall?

– Det är hugget som stucket mellan Afrodite Face och Upstate Face, sade Lutfi Kolgjini.

Fokustema
Svensk Travsport (uppdaterad)
Läs senare

Domen mot Gylling

Åtta veckors avstängning och 3.000 kronor i böter.
Det blev Jonas Gyllings bestraffning för den felaktiga drivningen på Örebrotravet igår.
Nu slutar han som kusk!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Örebrotravets måldomarnämnd överlämnade ärendet till ST efter ha dömt honom för enhandsdrivning och idag kom domen för Jonas Gylling.

Örebros måldomarnämnds dom.

Han stängdes av i åtta veckor och är fri att köra den 13 januari nästa år. Dessutom ska han betala 3.000 kronor i böter. Värt att notera är att inte händelsen bedöms som ”enhandsdrivning” av Svensk Travsport utan som felaktigt bruk av körspö.

Slutar som kusk

I ett facebook-inlägg (se nedan) skriver Jonas Gylling att han lägger av som kusk och därmed är hans korta karriär över.

 

ST:s jakt på de aktiva