Fokustema
Inför Breeders Crown
Läs senare

”Hoppas att han är ännu bättre nu”

En femteplats med första Kriteriefinalisten.
Dubbla finalister i Breeders Crown på söndag.
Hanna Olofsson gör sitt bästa år i travtränarkarriären – hittills.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Hanna Olofsson . Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Hanna Olofsson . Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Bodentränaren Hanna Olofsson har haft en stabil utvecklingskurva för sin tränarrörelse sedan hon tog steget att bli proffstränare för elva år sedan. Från debutårets 1,5 miljoner kronor inkört till stallet till årets siffra på drygt 3,3 miljoner kronor – och fortfarande nästan två månader kvar att tävla.

De stora prischeckarna står på spel i Eskilstuna på söndag, där Hanna kvalat in två hästar till de treåriga hingstarna och valackernas final i Breeders Crown. Henessi Walk (e. Walk The Walk) slåss dessutom om dubbla pengarna då han är premiechansad, medan The Oak L.A. (e. The Bank) får nöja sig med ordinarie utdelning om han plockar en prisplacering.

Fakta

Tränarstatistik

År – Resultat – Inkört (kr)
2017 – 425 st: 47–38–49 – 2.698.729 kr
2018 – 426 st: 43–56–47 – 3.394.432 kr
2019 – 399 st: 41–35–35 – 2.817.438 kr
2020 – 346 st: 41–35–36 – 2.663.293 kr
2021 – 322 st: 43–30–33 – 3.342.387 kr

– Det är en stor upplevelse oavsett. I lördags var vi ute och käkade hela stallet efter ett bra år. Henessi Walk sticker förstås ut, men generellt har stallets hästar varit jämnare i år. Vi har sluppit sjukdomssvackor under året och inte behövt ställa av hästarna i en och en halv månad, berättar Hanna Olofsson.

För sex år sedan flyttade hon till en ny gård i närheten av mamma Gunnel Fredrikssons och byggde om en gammal lada till stall. Nu finns fler byggplaner.

– Jag planerar att bygga ett stall till och kanske blir det av nästa år. Gården är inte så stor, men den är smart byggd, säger hon.

Henessi Walk är hästen som tagit de stora kliven under säsongen och dessutom tagit Hanna Olofsson till Svenskt Trav-Kriterium. Hon körde själv i uttagningsloppet, där hästen spurtade till andrapriset, men var avstängd i finalen och fick se Claes Sjöström styra in Henessi Walk till femteplatsen, värd 320.000 kronor.

Hästen debuterade i mars med seger, men enligt Hanna började inte säsongen på allvar för Henessi Walk förrän i slutet av sommaren.

– Han var väldigt talangfull och hade lätt för sig tidigt, men han var nervös när det var dags för de första starterna. Han höll på att riva stället inför debuten och vi fick ta med en hagkompis som stod i boxen tillsammans med honom. Nu i höst har han funnit sig och nu har han börjat tävla, säger Hanna.

Henessi Walk och Hanna Olofsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I Bodens treåringsfinal veckan före Kriteriekvalen körde Mauri Jaara och Hanna hade tydliga order före loppet.

– Jag sa ”ge honom chansen och kör som att du har bästa hästen”. Nu var Sandra Erikssons häst Devils Tongue för bra, men Henessi var på gång.

Visst var det så. Andraplats i Kriterieuttagningen och femteplatsen i finalen skulle följa.

– I Kriteriet gick han nog fortast av alla sista biten, ägarna hade kollat där man mäter tider och han travade 1.06 sista 200 meterna. Vi var jättenöjda med insatsen och hade tänkt göra bokslut för året då.

Men…

– Han fick gå i hagen i två veckor och sedan anmälde jag lite på chans till semifinalen, eftersom han inte varit med i något försök under året och det var jätteroligt att han kom med. Claes (Sjöström) körde ett perfekt lopp och jag tycker nog att hästen till och med var bättre i semifinalen än i Kriteriet, även om det fattades lite eftersom han fått ta igen sig. Han behövde loppet och jag hoppas att han är ännu bättre nu, säger Hanna.

Stallkamraten The Oak L.A. hade via sjätteplatsen i Breeders Crown-försöket på Solänget i september på egen hand tagit sig till semifinalen.

– Han är mer av ett resesällskap och otroligt trög i loppen så man behöver påminna honom, men han har inte gått i botten än, säger Hanna.

The Oak L.A. debuterade redan på årets tredje dag och tog en dryg månad senare – den 8 februari – livets tredje seger, samtliga i möten med äldre hästar!

– Han har varit bra hela tiden och tränade som mina andra treåringar, men jag kände att det var bättre att tävla med honom istället för att traggla på i skogen. Vi arbetade mycket med att få till aktionen på honom, men hittade inga fel så det blev ett långt uppehåll hela sommaren med sikte på Kriteriekvalen.

Hanna Olofsson-tränade The Oaks L.A. och Örjan Kihlström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nu valde ägaren, pappa Lars Olofsson, och Hanna ändå att stå över uttagningsloppen på Solvalla.

– Det har blivit klart bättre med aktionen, men finns fortfarande saker att jpnna med. Han är inte perfekt i travet än, säger Hanna.

The Oak L.A. tog sig precis som stallkamraten till Breeders Crown-final som fyra i semifinalen och Hanna är nöjd med hur duon känns inför söndagens stora uppgift.

– Det är jättebra med hästarna efter semifinalerna och de har jobbat på som vanligt.

Framtidskapitalet då? Just nu finns 14 ettåringar, åtta tvååringar, tio treåringar och 13 hästar som är fyra år och äldre i stallet. Av ettåringarna försvinner snart de åtta som hon haft inne för inkörning åt Madelene ”Stall W.F.” Wikstén, men bland de ett år äldre hästarna finns exempelvis Hotspot Simoni (e. Raja Mirchi), som inlett tävlingskarriären i häst med två segrar på lika många starter.

– Tvååringarna ser bra ut, tre-fyra av dem är riktigt fina. Hotspot Simoni finns det mycket utveckling i, han vet fortfarande inte var han håller på med, säger Hanna.

Och vad gäller Breeders Crown-finalisterna hoppas och tror Hanna på en ljus framtid.

– Jag hoppas att de ska övervintra bra och vara med även nästa år. De har ju inte direkt stapplat i mål när de tävlat i år, säger hon med ett skratt.

Ava och Hanna Olofsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Fakta

Hannas övriga V75-hästar

Så här säger Hanna om sina övriga tre V75-hästar i Eskilstuna i helgen.

Lördag V75-4: 12 Ava (e. Orlando Vici), som tagit tre andraplatser i försök till Diamantstoet under året och en tredjeplats i finalen under Elitloppshelgen.
– Hon gör egentligen bra lopp hela tiden, men var lite sämre senast. Hon sög luft då vilket hon inte gjort tidigare så jag hoppas att det var en engångsföreteelse. Nu blir det optimal balans och utrutning, barfota runt om, och hon står bra inne i loppet.

Söndag V75-1: 13 Bag In Box (e. Maharajah), som visade fin sensommarform, men nu inte startat på en månad. Hon gick med skor senast och är nu anmäld barfota runt om.
– Jag hade tänkt ge henne en längre paus, men hon känns så bra i träning. det är lite vingelrisk från start, men jag hoppas på ett smyglopp. Det viktiga för henne är att hon får travet att flyta. Med tanke på att hon kanske inte har toppform hoppas jag på en peng.

Söndag V75-3: 3 Shawn Leejs (e. Conny Nobell), som varit igång hela året och visade med femteplatsen i klass II på hemmaplan i somras att han duger i rikstoton. Han står fortfarande kvar i klassen och är anmäld barfota runt om (skor senast).
– Det är en jättefin häst, men jag kör bort honom mest hela tidsen. Jag tror inte på honom i loppen, men han är bra och blir spännande.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Ny Grupp I-vinst för Hanna

Storfavoriten Granvillaise Bleue fick vandra utan rygg i Grupp I-löpningen Prix d’Ile-de-France (€200.000) under sadel idag på Vincennes, men fick nöja sig med en tredjeplats bakom Hanna des Molles och Vaprio.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
En väförtjänt klapp fick Hanna des Molles av sin tränare Laurent-Claude Abrivard  och ryttare Alexandre Abrivard efter segern idag. Foto: Gerard Forni
En väförtjänt klapp fick Hanna des Molles av sin tränare Laurent-Claude Abrivard och ryttare Alexandre Abrivard efter segern idag. Foto: Gerard Forni
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Camille Levesque och Granvillaise Bleue tog över kommandot 480 kvar när ledande Freeman de Houlle kastade in handduken och galopperade, men 17-för-tio-favoriten hade inget att sätta emot Vaprio i spurten och som i sin tur inte kunde stå emot Hanna des Molles (e. Village Mystic-Ultimate Jet) och Alexandre Abrivard sista biten.

Hanna des Molles vinner för Alexandre Abrivard. Foto: Gerard Forni

Laurent-Claude Abrivard-tränade Hanna des Molles vann på 1.10,4/2.175 meter och följde upp sin tredjeplats i Prix de Cornulier med sin andra Grupp I-vinst under sadel. Hon har sedan tidigare en Grupp I-vinst i sulky och det var när hon hemförde Criterium des 3 ans.

Det nu sexåriga stoet har tillhört kulltoppen sedan flera år tillbaka. Förutom vinsten i Criterium des 3 ans tog hon hem semi-classique-löpningen Prix Guy Deloison (€120.000) och var tvåa i såväl Criterium des Pouliches som Europeiskt Treåringschampionat.

Som fyraåring tog hon hem Grupp II-klassade Prix Guy le Gonidec (€120.000) och slutade tvåa i Criterium des 4 ans. Ifjol blev det inte bara seger i Grupp I-loppet Prix Bilibili (€200.000) utan också i semi-classique-löpningen Prix Edmond Henry (€120.000).

Starkt möderne

Hanna des Molles är undan Ultimate Jet (e. Nuage de Lait), 1.13,5/€64.440, och hennes främsta avkomma av sex i startar ålder. Synts på tävlingsbanan har även hingsten Gosse des Molles (e. Ready Cash), 1.12,2/€65.050.

Mormor Delmonica Jet (e. Tarass Boulba-Armbro Glamour), 1.16,0/€103.742, är inte bara halvsyster med Elitlopps- och Prix d’Amérique-vinnaren Coktail Jet. Hon är mor till Loulou Jet (€460.050), Power Jet (€396.663), Quouky Jet (€248.120) och Melchior Jet (€117.580).

Armbro Glamour (e. Super Bowl) är mormors mor till Hanna des Molles, men också till Prix d’Amérique-tvåan Quaker Jet (e. Love You), 1.10,9/€1.758.330, Charly du Noyer (e. Ready Cash), 1.10,3/€692.820, Urbain Jet (€241.070), Brosnan Jet (€201.565), Armstrong Jet (€185.730), Dorum Beam (€168.830) och Extra Jet (€111.200).

Se loppet här.

Hanna des Molles. Källa: breedersbible.com
Fokustema
Utblick Kanada
Läs senare

Atlanta prisades i Kanada

Igår hölls den kanadensiska Årets Häst-gala och för 34:e gången delades det ut priser på O’Brien Awards. För svenskt vidkommande var det en framgång – Stefan Balazsis uppfödning Atlanta valdes till Årets äldre sto.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Atlanta utsågs till Årets äldre sto i Kanada. Foto: Lisa Photo
Atlanta utsågs till Årets äldre sto i Kanada. Foto: Lisa Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Noteras kan också att Richard Moreau utsågs till årets tränare för tionde gången, medan James MacDonald blev årets kusk för andra gången i karriären. Richard Moreaus stall drog in 5.254.296 dollar, medan James MacDonald gjorde sin bästa säsong med 451 segrar och drygt 9,9 miljoner dollar.

Till Årets Häst utsågs passgångaren Bulldog Hanover (e. Shadow Play), vilken tjänade över 1,8 miljoner dollar ifjol.

O’Brien Awards-titlar:

Tvååriga ston:

Righteous Resolve (e. Resolve-Motown Muscle)
10 st: 8-1-1, $623.704. Tränare: John Bax.

Tvååriga hingstar/valacker:

Gaines Hanover (e. Cantab Hall-Gatka Hanover)
8 st: 4-1-1, $493.851. Tränare: Richard Moreau.

Treåriga ston:

Adare Castle (e. Muscle Mass-Pacific Edge)
13 st: 7-4-0, $668.654. Tränare: Mark Etsell.

Treåriga hingstar/valacker:

Twin B Archie (e. Archangel-Affair Hall)
14 st: 6-3-1, $490.502. Tränare: Scott McEneny

Äldre ston:

Atlanta (e. Chapter Seven-Hemi Blue Chip)
15 st: 6-5-1, $493.721. Tränare: Ron Burke.

Äldre hingstar/valacker:

Fashion Frenzie (e. Archangel-Striking Fashion)
9 st: 7-0-0, $226.246. Tränare: Richard Moreau

Årets uppfödare:

Millar Farms

Årets kusk:

James MacDonald

Årets tränare:

Richard Moreau

Future Star Ward:

Samuel Fillion

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Irländare gjorde bort sig

En irlandsfödd travare var favorit (!) på Meadowlands igår när han debuterade i USA, men det slutade med galopp efter 600 meter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Dee’s Red Delicous vinner för Joe Bongiorno. Foto: Lisa Photo
Dee’s Red Delicous vinner för Joe Bongiorno. Foto: Lisa Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Joe Bongiorno hittade till spets med Dee’s Red Delicous (e. Credit Winner-Apple Plush) i första sväng, medan irländske Harry Knows satt i tredje inner innan han slog på en galopp i en trång situation efter 600 meter och var ute ur leken.

Från ledningen höll femårige valacken Dee’s Red Delicous undan med 1,5 längder på 1.10,7/1.609 meter. Travis Alexander tränar och vinsten var värd 9.000 dollar. Irländske Harry Knows slutade oplacerad på 1.11,8, men avslutade snabbast av alla – 1.08,1 sista 400 meterna.

Femårige Dee’s Red Delicous tog sin 15 seger i 60:e starten. Han har tjänat över 430.000 dollar och sin största triumf erövrade han som tvååring i finalen i Kindergarten Series ($207.570) på Meadowlands 2020.

Modern Apple Plush (e. S.J.’s Caviar), 1.11,8*/$55.971, har också lämnat Money MacIntosh (e. Credit Winner), 1.10,6/$201.731.