Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Hotspot hos Simoni

Toppstammade Wink Spot har fått en hingst hos Peter Simoni i Polen och fölet, som namngivits Hotspot Simoni, blir "svenskfött".
Av
Claes Freidenvall

Wink Spot (e. Dream Vacation-Super Winky), 1.12,2ak*/750.075 kr, vann 16 lopp på 76 starter och det nykläckta fölet är hennes andra avkomma; 2017 föddes hingsten Fighter Simoni (e. Orlando Vici).

Hotspot Simoni. Foto: Stefanie Christoph

Wink Spot är sprungen ur ett urstarkt möderne. Hennes mor Super Winky är nämligen helsyster med Supergill och således fallen efter Super Bowl och Winky’s Gill.

Kostade 30.000 dollar

Som ettåring såldes Wink Spot för 30.000 dollar i Lexington, hennes mor Super Winky kostade 117.000 dollar medan prislappen för Supergill var hela 500.000 dollar.

I samma veva såldes Winky’s Gill som fölsto – dräktig med Super Bowl – för rekordbeloppet 800.000 dollar!

Supergill är död

Fokustema
Wolvega
Läs senare

Panoramic ensam svensk

Tolv hästar gör upp om förstapriset på 10.000 euro i Grote Prijs der Lage Landen (€20.000) i Wolvega på söndag och bland de anmälda finns svenskfödde Panoramic.
Av
Claes Freidenvall

Inga hästar tränade i Sverige tar dock chansen att åka till Victoria Park i Holland och gästspelen från norr blir mer och mer sällsynta. Däremot startar tidigare Stefan Melander-tränade Panoramic, som sedan länge finns i träning hos Henk Grift.

Senast en blågultränad travare vann det holländska storloppet var 1998. Då toppade Anders Lindqvist och Huxtable Hornline.

Startlista:

Grote Prijs der Lage Landen (€20.000)
Priser: 10.000-5.000-2.400-1.600-1.000 euro.
2.600 meter:

1 Durk M Boko – F.W. van der Blonk
2 Diamond ER – T.H. Kooyman
3 Hooters USA – H. W. Langeweg Jr.
4 Fabio Bianco – J. de Leeuw
5 Baladin Williams – J. Fikse
6 Crizzly Bear – R.L. Pools

2.625 meter:

7 Beau Gamin – P. Van Pollaert
8 Tiger Danover – J. Travers
9 Panoramic – H.J. Grift
10 Do It Again – H. Ebbinge
11 Balando – R. Wester
12 Urbanio – J. Verbeeck

Fokustema
Solvalla
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Profilhästen struken: ”Som vi väntat…”

I kväll skulle Magic Gwin gjort comeback på Solvalla, men av den saken blir det ingenting av.
– Det har tagit rejält med tid att få tillbaka honom till banan och nu får vi vänta ytterligare, suckar Mona Winkvist.
Av
Emil Persson
Magic Gwin skulle gjort comeback på Solvalla i kväll, men av den blir det ingenting av. Foto Mia Törnberg
Magic Gwin skulle gjort comeback på Solvalla i kväll, men av den blir det ingenting av. Foto Mia Törnberg

Men! Det hela hade kunnat vara ännu värre, det ska tilläggas.
– Ja, den här gången ska det förhoppningsvis kunna vara bra igen på 14 dagar. Vi tog in honom från stallet igår och såg att han markerade höger fram. Vi åkte till veterinären och hästen blev sprutad, men ingenting tyder på att han fått problem igen med sina gamla skador, säger Winkvist.

Maharajah-sonen ströks inför en tilltänkt start på Färjestad den 22 september i fjol på grund av en svullen kota och har inte synts till i tävlingssammanhang sen dess.
– Vi tror att han hade börjat bråka med täcket och trasslat in sig och stukat kotan rejält. Det tog tid innan svullnaden gick ner och hästen var rejält halt. Vid magnetröntgen såg de små blödningar på gaffelbandet och böjsenan, men de var väldigt små så vi fick beskedet att det inte skulle behöva ta så lång tid innan han kunde vara igång igen. Det tog dock tre månader, sen har det tagit tid att träna upp honom igen och dessutom har det varit en del småstrul med förkylningar och annat som helt enkelt drabbar hästarna, säger Mona Winkvist.

Med 1.279.500 kronor på kontot är Magic Gwin uppe i en hög klass och utbudet av vardagslopp är inte alltid det största om man inte vill möta snabbloppshästarna.
– Vi tyckte vi hade funnit ett så bra lopp i kväll och nästa passande var den 9 juli, men det hinner vi inte med nu. Vi får se när han är tillbaka helt enkelt, men det viktigaste är ju att han inte återfått sin gamla skada, säger Mona Winkvist.

Fokustema
Dom
Läs senare

Haapakangas döms till böter

Umåkertränaren Mika Haapkangas har dömts till 45.000 kronor i böter för brott mot karenstidsreglerna av ansvarsnämnden.
Av
Claes Freidenvall

Tidigare i år anmäldes Haapakangas för brott mot karenstidsreglerna till Svensk Travsports antidopnings- och disciplinnämnd. Det skedde i samband med ”out of competition”-provtagning när Svensk Travsports veterinär Antti Rautalinko gick igenom Mika Haapakangas behandlingsjournaler.

Enligt Svensk Travsport hade Special Major behandlats med osphos den 3 augusti 2018 och att hästen tävlade första gången efter behandlingen den 20 september 2018.

Karenstiden för Osphos är minst 60 dagar. Utredningen har inte påvisat att det skulle vara fråga om något avsiktligt brott, utan det har snarare skett av oaktsamhet från Mika Haapakangas sida.

Ansvarsnämnden dömde Mika Haapkangas till 45.000 kronor i böter för att han brutit mot paragraf 44 och 72 i tävlingsreglemetentet för Svensk Travsport.

I domen skriver ansvarsnämnden:

”Mika Haapakangas har varit helt samarbetsvillig under utredningen och tillsammans med sin fru Marianne tagit på sig att de gjort ett misstag. Mika Haapakangas trodde att karenstiden var 28 eller 30 dagar och kommunikationen med Marianne, som är den som sköter behandlingsjournaler, brast när hästen anmäldes till start igen efter sin skada.”

Mika Haapakangas har erkänt brott och i domen noterar ansvarsnämnden, att ”hans erkännande vinner stöd av såväl behandlings- som veterinärjournaler, vilket gör att han skall dömas i enlighet med ansvarsyrkandet.”

Beslutet var enhälligt och i avgörandet deltog Sari Olausson, Anette Fassl, Hans Bernhardsson, Sven Eriksson och Lennart Ohlsson.