Fokustema
Hugo Åbergs Memorial
Läs senare

Hugo Åbergs: Repris och revansch!

Hugo Åbergs Memorial blev en repris på Elitloppet 2018.
Ringostarr Treb och Wim Paal lurade Propulsion på fjärde raka segern.
Av
Ola Lernå
Ringostarr Treb drog det längsta strået och snuvade Propulsion på sin fjärde raka seger. Foto: Simon Hagen
Ringostarr Treb drog det längsta strået och snuvade Propulsion på sin fjärde raka seger. Foto: Simon Hagen

Ringostarr Treb (e. Classic Photo) försökte svara ledningen, men fick ge sig efter 500 meter mot Uza Josselyn i 1.05,5-tempo. Den farten passade förstås Örjan Kihlström som satt nöjd i fjärde utvändigt. För nöjd visade det sig.
Uza Josselyn kom till varvet på 1.09,1, då anslöt Ringostarr Treb utvändigt, samtidigt som Örjan Kihlström börjat fundera på sin attack. Ringostarr Treb käkade snabbt upp ledarinnan och skaffade sig några ointagliga längder.
Trots 1.07,2 sista 800 meterna i spåren fick Propulsion nöja sig med andraplatsen. Pastore Bob var trea från tredje invändigt och Johan Untersteiners andrahäst Cyber Lane fyra efter en lucka.
Ringostarr Treb tappade stilen efter fjolårets Elitloppet och det var till och med tveksamt om hästen skulle fortsätta tävla. En period i Italien där han verkade som avelshingst och fick ladda batterierna gjorde susen.

Repris och revansch

Åter i Sverige har Jerry Riordan byggt upp nioåringen som nu var redo att ta upp kampen med de allra bästa. Och loppet blev i princip en repris av Elitloppet 2018. Den gången var det Pastore Bob som drog i ledningen, medan Wim Paal körde i spåret mellan ledarrygg och dödens. Då avslutade Propulsion ursinnigt, men han inte fram till mer än andraplatsen. Det var också en revansch från 2017. Då vann Propulsion just före Ringostarr Treb i Hugo Åbergs Memorial.
– Man är så otroligt tacksam för den här hästen. Han har gått sina ”fighter”, men rest sig. Att han vann Hugo Åbergs är förstås stort, men jag är så imponerad att han tog sig tillbaka till vinnarcirkeln, sade Jerry Riordan.
– Det är underbart att få visa upp en häst i toppskick som uppskattas på det här sättet av publiken, fortsatte Riordan.
Även Wim Paal lyfte fram Ringostarr Treb som tog hem förstapriset 1.609.000 kronor.
– Jag gjorde mitt, men det är hästen som är stjärnan. Det är han som gjorde jobbet, konstaterade Wim Paal efter segern på 1.09,4a/1.609 meter.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Suverän under sadel

Stefan Melanders uppfödning Gross Weight bjöd på en suverän uppvisning i Prix de l'Ile de Re (€67.000) under sadel på Vincennes idag för Antoine Voisin.
Av
Claes Freidenvall

Svenskfödde Gross Weight (e. Scarlet Knight-Elma Jet) rundade sina konkurrenter från 25 meters tillägg efter ha travat sista sväng ute tredjespår utan rygg och avgjort tidigt på upploppet.

Gross Weight.

Segertiden skrevs till 1.12,9 över 2.875 meter och förstapriset uppgick till 30.150 euro för den Thierry Duvaldestin-tränade travaren.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bryssel i Paris

Björn Goop och Bryssel tog hem Prix de Sille le Guillaume (€58.000) på Vincennes idag trots ett kortare galoppinslag från start.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni

Sjuårige Bryssel (e. Ready Cash-Spacelane) och Björn Goop styrde på i tredjespår 1.200 kvar från sjunde utvändigt, fick kort senare en rygg att gå på. Vid ingången till upploppet tackade Björn Goop Visitor för draghjälpen och 100 kvar klev Bryssel förbi både ledande Classic Haufor och Visitor och vann på 1.13,0/2.850 meter.

Bryssel och Björn Goop.

Förstapriset i Prix de Sille le Guillaume uppgick till 26.100 euro och äger gör Stall Bryssel. För Bryssel var det andra segern för året på Vincennes – i somras tog han hem Prix Hygica (€48.000) på 1.13,5 över 2.850 meter.

I Paris har också Bryssel vunnit Prix de Sainte-Marie-du-Mont (€50.000) och i Sverige har han tagit sin största vinst i Sören Nordins lopp och det gjorde han som treåring på Solvalla.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goop kör i franska Stokriteriet

Franska Stokriteriet – Criterium des Pouliches (€110.000) – avgörs på lördag på Vincennes och har lockat elva deltagare och flera av de mest kända korten bland de treåriga ston. Dessutom dyker Björn Goop upp i sulkyn bakom Gunilla d'Atout.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sébastien Guarato har två hästar till start och den ena – Gunilla d’Atout – körs av Björn Goop. Ready Cash-dottern kommer närmast från seger i Grupp II-loppet Prix Reine du Corta (€100.000) på Vincennes.

Green Grass är den mest merittyngda i Guaratos duo och den som tjänast mest av alla i Stokriteriet, 330.900 euro. Tidigare i år har hon vunnit Criterium des Jeunes (€170.000) plus Prix Gelinotte (€100.000) och Prix Roquepine (€100.000).

Två hästar till start har också Philippe Allaire. Girls Talk har vunnit två semi-classique-löpningar – Prix Masina (€100.000) och Prix Guy Deloison (€100.000) – under 2019. Hans andra kort Graine de Crack står utan seger under 2019, men har tre tredjeplatser i semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Roquepine och Prix Ozo.

Startlista:

Criterium des Pouliches (€110.000)
Priser: 49.500-27.500-15.400-8.800-5.500-2.200-1.100 euro.
2.700 meter.

Namn (far) – Körsven

 1. Gourgandine (e. Bold Eagle) – Franck Ouvrie
 2. Galaxie du Goutier (e. Kaisy Dream) – Clemence Duvaldestin
 3. Gondole Jenilou (e. Goetmals Wood) – Yoann Lebourgeois
 4. Gaia Olmenhof (e. Ready Cash) – Christophe Martens
 5. Galilea Money (e. Bold Eagle) – Nicolas Bazire
 6. Gloria du Goutier (e. Timoko) – Jean-Philippe Monclin
 7. Graine de Crack (e. Booster Winner) – Anthony Barrier
 8. Gunilla d’Atout (e. Ready Cash) – Björn Goop
 9. Gee (e. Brutus de Bailly) – Mathieu Mottier
 10. Girls Talk (e. Brillantissme) – David Thomain
 11. Green Grass (e. Bold Eagle) – Gabriele Gelormini