Fokustema
V75 Hagmyren
Läs senare

Hultqvist i storform!

Inget ser ut att kunna stoppa Ingemar Hultqvists stall för dagen. På Hagmyrens V75-omgång kom nästa seger, som togs i överlägsen stil.
Av
Jesper Kask
Upplåst för dig som är prenumerant
Eva I.H. var överlägsen i den senaste starten. Foto: Christer Norin/ALN
Eva I.H. var överlägsen i den senaste starten. Foto: Christer Norin/ALN

Ingemar Hultqvists formstall fortsätter att leverera, och tog en snygg V75-seger i stoloppet över 2.640 meter. Ready Cash-dottern Eva I.H. kördes tidigt fram utvändigt om den obesegrade ledaren Kinonna Goj, som anförde loppet i jämn fart med 1.16,5 första 500, 1.000 och 1.500 meterna. Med 600 meter till mål såg Eva I.H. stark ut på utsidan och övertog ledningen, en position som hon sedan med enkelhet behöll resten av loppet. Stoet segrade överlägset tillsammans med Mika Forss, långt före närmsta konkurrent och tog därmed sin tredje seger för året. Umeå-amatören Ingemar Hultqvist har nu tagit 19 segrar på 59 starter under året, med en segerprocent på läckra 32%. Segertiden blev nytt svenskt rekord på 1.14,6 över 2.660 meter.

– Hon har haft mycket stolpe ut, men hade mycket krafter kvar efter senast. Nu siktar vi mot Breeders Crown, sa Samu Sundqvist från stallet.

Kastration har gjort susen för Qamaro C.D.

En kortare vila och kastration har definitivt gjort Hans R Strömbergs Qamaro C.D. gott, som tog andra raka som nybliven valack. Kaj Widell bidade sin tid bakom Qamaro C.D. i fjärde utvändigt, innan attack påbörjades på sista bortre långsidan. Framför i avancemanget gick Maison Plage som stod kraftigt speedryck innan sista sväng och rundande till ledning. Men trötta ben blev det för Maison Plage och bakom ångade en något trög Qamaro C.D. på. Även om aktionen inte flöt perfekt i kurvorna fick hästen upp farten igen på upploppsrakan och kopplade grepp på den undanflyende ledaren 50 meter före mål.

– Det är en rätt så fin häst och han gick bra senast direkt efter vilan. Han var lite underskattad idag tycker jag och när favoriten gjorde bort sig ökade chanserna kraftigt så klart. Vi hade lite trafikproblem i början när Highland Park galopperade, men min häst kändes bra i sista sväng och med 150 meter kvar trodde jag att vi skulle vinna.

Förstod att hästen var i bra ordning

Den forne Elitlopps-vinnaren Magic Tonight överraskade samtliga genom att ta ledningen och visade tydligt att det var där han skulle stanna, då han svarade ut Francais du Gull. Utvändigt om sig fick han tidigt Johnny Takter och Volstead, medan favoriten Fossens Bonus hamnade i andra utvändigt. Tempot var högt där framme, men trots det skulle det handla om ledarparet, där Magic Tonight stretade emot hela vägen in mot linjen, mot en stenhård Volstead på utsidan. Den sistnämnde avgjorde med minsta möjliga marginal och Stefan Melanders adept visade återigen vilket otroligt hjärta han har.

– Stefan sa inte så mycket innan, men jag förstod att hästen var i bra ordning. Han kan springa och kränga lite i svängarna, men han rätar ut sig på rakorna. Det är en ruggigt fin häst, som kan vinna från dödens i gulddivisionen på det här sättet, sa Johnny Takter.

Segertiden blev fina 1.10,0 över kort distans och det stora utropstecknet i loppet var utan tvekan Roger Walmanns Magic Tonight, som visade form från fornstora dagar för första gången på mycket länge.

I ett kallblodslopp fyllt av galopper, imponerade favoriten Pydin för Ove A Lindqvist. Den femårige hingsten fick vandra långt och länge i tredjespår, men hade ändå kraft att plocka ned ledande Storstjarmören över upploppet. Marginalen blev kortare än vad den såg ut att kunna bli, då Lindqvist hade fullt upp med att hålla favoriten i trav den sista biten.

– Han har ju haft all världens otur och hade lika gärna kunnat haft tre ettor i raden. Han har fått för långt fram, det har strulat i starten och annat. Jag tryckte på rejält idag när jag satt i tredjespår, och han höll starkt hela vägen, sa Ove A Lindqvist.

Zenit Brick tillbaka överst på pallen

Mika Forss tog sin andra seger för dagen, då han lotsade skrällen Zenit Brick till seger i silverdivisionen. Bara spelad till fyra procent på V75 var stallkamraten till favoriten Tjacko Zaz inte alls betrodd av spelarna, men visade samtliga fel med en säker viktoria. Tjacko Zaz galopperade från start, och överraskande nog flög Michelangelo Ås till ledningen. Zenit Brick fick en vettig rygg på Nappa Scar i tredjespår från köposition, och hade inga som helst problem att avgöra över upploppet. Segertiden blev 1.11,9 full väg för sonen till Make It Happen, som tog sin tredje V75-seger för året för tränare Timo Nurmos. Det var hästens första seger sedan mars månad i år.

– Hästarna jag får köra har fin form och jag styr bara in dem. Zenit Brick kändes stark hela vägen och vi gynnades av den hårda körningen där framme, sa Mika Forss.

Fakta

V75 HAGMYREN 29 JULI
Rätt rad: 8–9–6–14–6–8–1
Sju rätt: 174.175 kr.
Sex rätt: 1.435 kr.
Fem rätt: 122 kr.
Omsättning: 74.658.058 kr.

Expandera

Timo Nurmos fortsatte sedan av bara farten, när det formstarka paret satte dit Linus Boy, efter en rejäl slutspurt av femåringen. I ett fartfyllt lopp, satt Nurmos-hästarna Linus Boy och Mellby Demon långt bak i kön, och såg på bortre långsidan ut att få långt fram till ledande Brothers In Am. Krafterna tröt dock för täthästarna och den finske tränaren tog en snygg dubbel, där Zola Boko-sonen Linus Boy, drog det längsta strået över upploppet. Johnny Takter körde Linus Boy och tog därmed även han sin andra dagsseger.

Det var synd att han bröt ned, jag vinner loppet med tio meter annars

Favoriten Island Life galopperade oturligt, när han i utgången av sista sväng hakade fast i en konkurrents vagn. I det läget såg Peter G Normans häst stark ut, och hade säkerligen varit med i segerstriden utan galoppen.

– Han var för pigg och fastnade i hjulet på hästen invändigt om oss. Det var synd att han bröt ned, jag vinner loppet med tio meter annars, sa Peter G Norman.

Rygg ledaren var segerreceptet i avslutningen, då norske gästen Joe Hoo Lee spurtade vasst till seger för Per Linderoth. Sista loppet var ytterligare en fartfest, med In Line Tooma i ledningen som öppnade på 1.09,0 första 500 meterna. När Noel Face, som vandrat först fram i tredjespår, bröt ut över upploppet öppnades luckan för den femårige Judge Joe-avkomman, som inte hade några som helst problem att avgöra sista biten. Ute i banan spurtade både Autobahn och Bruno Bagheera bra, men hade ingen chans att nå Linderoth som serverade sin styrning ett perfekt lopp.

 

 

 

 

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Raimond kan skriva historia

Om en 1.09-travare som anslutit till Per Nordströms stall, om en svensktränad häst som skrämmer bort självaste Cleangame från storlopp på franska rivieran och att Galius tränare Séverine Raimond kan bli historisk är några av de saker som uppmärksammas i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Galius och Yoann Lebourgeois vid segern i Prix Tenor de Baune. Foto: Gerard Forni
Galius och Yoann Lebourgeois vid segern i Prix Tenor de Baune. Foto: Gerard Forni
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Ett lopp för hästar i hög klass över två volter inleder årets första V86-omgång, där expresstravet delas mellan Jägersro (start 18.27) och Solvalla (start 18.15). Styrkefenomenet Maestro Crowe (e. Love You) har åter anslutit till ägaren Petri Puros träningsstall och debuten i nygamla regin slutade med en tredjeplats före jul.
Med den genomköraren i kroppen ska tillsammans med ytterligare fyra miljonärer plocka in 20 meter på goda hästar som forne österrikiske Derbyvinnaren Nero Maximus (e. November) och starke M.T.Oscar (e. Yarrah Boko) över medeldistans.

Loppet ser på förhand ut som kvällens höjdare på Jägersro, där dessutom fyraårige auktionsdyringen Swish The Cash (e. Ready Cash) gör livets andra start efter segern i debuten i december som treåring. När Swish the Cash – då namngiven Bottnas Ideal – klubbades för 1.525.000 kronor 2019 blev han den dyraste ettåringen som någonsin sålts på ASVT:s Elitloppsauktion.

***

2På Solvalla är det dags för 2022 års första treåringslopp, Zoogins lopp, som inledde treåringstävlandet på huvudstadsbanan även förra året. Då segrade Fredrik Wallin-tränade Timber (e. Jocose) och Mats E Djuse.

Kvällens lopp har lockat åtta treåringar över sprinterdistans med voltstart, där den mest rutinerade ynglingen Ante La Roque (e. Uncle Lasse) inleder från 20 meters tillägg. Fredrik Wallin har en häst även i årets lopp i form av Carat Williams-sonen Global Dancer, som blandade och gav i sina fem tvååringsstarter med seger på 1.14,8ak som toppnummer.
En obesegrad treåring finns också bland utmanarna, Markus Pihlström-tränade Be Sober (e. Raja Mirchi) som inledde tävlingskarriären förra året med seger i Östersund och på Romme. 60.000 kronor väntar vinnaren.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

***

3 För tredje dagen i följd så är tävlingarna på Vincennes (13.55) blott öppna för franskfödda hästar, men det hindrar inte att det finns svenskintressen.

Tomas Malmqvist startar treårige Jetpack (e. Bold Eagle) i Prix de Bonneuil (€32.000) och har även Invictus Madiba (e. Booster Winner) i tävlingsdagens högst doterade lopp Prix de Croissanville (€61.000).
Den sistnämnde körs av Björn Goop som även startar egentränade Hamilton Atout (e. Un Mec d’Heripre) i Prix de Jussac (€33.000) och därtill kör han High Edition (e. Prodigious) åt Jean-Philippe Raffegeau i Prix de Monpazier (€39.000).

Jarmo Niskanen startar likaså två hästar och då handlar det om montélopp. Inès Suédoise (e. Rocklyn) finns med i Prix de Vézac (€33.000) och Goutte de Pluie (e. Brillantissime) kliver ut i Prix de Buzancais (€39.000).

Senare under onsdagen tävlas det även i Mauquenchy (16.32) och där startar Jörgen Westholm Courant-ägde femåringen Hand Full (e. Ready Cash) i Prix du Gros Horloge (€18.000).

Via Sulkysports spelkalender kan du som vanligt ta del av startlistor till tävlingarna på Vincennes.

***

4 Insättningsgräns kan återinföras på nätkasino-spel på den svenska marknaden, skriver TT. Om restriktioner kopplade till pandemin förlängs efter den 31 januari vill regeringen återinföra den insättningsgräns på nätkasinon och spelautomater som tidigare gällde under pandemin och i sådana fall beröra perioden 7 februari till slutet av juni.

Enligt TT föreslår regeringen att gränsen ska vara 4.000 kronor per vecka.

***

5Per Nordström fortsätter att fylla på sitt stall med intressanta hästar. Under senhösten har såväl V75-vinnaren Kate Baldwin (e. Virgill Boko) 1.09,6ak/744.560 kr som European Championship 3-years old-deltagaren Kentucky River (e. Father Patrick) 1.13,0am/192.000 kr anslutit hos Jägersroproffset som nu står med 69 hästar på träningslista.

***

6 I tisdagens pappersedition av Paris-Turf kryllade det av nyheter rörande matchningsplaner på några av Frankrikes bästa hästar.
Jean-Michel Bazire har tidigare uttalat sig att en start i Prix de la Cote d’Azur (€120.000) i Cagnes-sur-Mer den 13 januari kan vara en lämplig uppgift för ”världens bästa valack” Cleangame (e. Ouragan de Celland), men nu tycks en av Tomas Malmqvist-tränad häst fått honom att dra öronen åt sig!
– För mig känns det omöjligt att hämta in 50 meter på en sådan häst som Empire som nyligen var tvåa mellan Galius och Ganay de Banville i Prix Tenor de Baune, säger Jean-Michel Bazire till tidningen och låter meddela att Prix de Brest (€90.000) den 22 januari på Vincennes sannolikt blir Cleangames nästa uppgift istället.

Tidigare nämnde Galius (e. Love You) var ju hästen som vann Prix Tenor de Baune (€100.000) och nu tycks hästens tränare Séverine Raimond bestämt sig för att ta tillvara på den direktplats till Prix d’Amerique som följde med Tenor de Baune-triumfen.
– Hästen har har återhämtat sig väldigt bra från senaste loppet. Han sprudlar av form och är på väg uppåt. Vi kommer att starta i Prix d’Amerique, säger Raimond till Paris-Turf.

Dessförinnan kommer Galius starta i det avslutande B-loppet Prix de Belgique (€120.000) den 16 januari och dit siktas även Fabrice Souloys Gu d’Heripre (e. Coktail Jet) enligt tidningen.

***

7

Mer från Paris-Turf. Séverine Raimond kan bli den första franska kvinnliga tränaren med starthäst i Prix d’Amérique – loppet som hölls första gången 1920. Enligt tidningen har ingen fransyska deltagit i Prix d’Amérique som tränare, men Galius (e. Love You) kan alltså komma att ändra på den saken om Raimond fullföljer sin plan.

Att kvinnliga tränare dyker upp i Prix d’Amérique hör inte till vanligheterna och först ut var ryskan Maria Burdova med Apex Hanover. Hon startade både 1965 och 1966, men nekades att köra loppet eftersom hon var kvinna. Först ut av svenska kvinnliga tränare var Catarina Lundström med Com Hector 2002, men några år tidigare – 1995 – hade Helen A Johansson vunnit Prix d’Amérique som körsven bakom Kjell P Dahlström-tränade Ina Scot.

Fokustema
Danmark
Läs senare

Championtränare hemma igen

Den danske championtränaren Steen Juul är tillbaka i sitt hem efter ha tillbringat några dagar på sjukhuset i Roskilde på grund av en blodpropp.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Steen Juul efter sin tionde seger i Jydsk 4-årings Grand Prix. Foto: Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Steen Juul efter sin tionde seger i Jydsk 4-årings Grand Prix. Foto: Kjeld Mikkelsen/KM FOTO

Igår fick Steen Juul lämna sjukhuset och han kunde återvända till sin familj i Osted. På facebook skriver Team Juul:

”Steen kom äntligen hem ikväll (igår, reds. anm.) till den plats han hör hemma; tillsammans med familjen och alla hästar. Nu behöver han lugn och en tid att återhämta sig och då kommer nog allt bli bra. Han är den coolaste vi vet!”

På facebook tackar familjen Juul för det enorma och överväldigande stöd som den fått under de här dagarna.

Fokustema
Jägersro
Läs senare

V86: Ny succé för färskt proffs?

Fjolåret avslutades med en V75-seger och det nya året kan inledas med en Klass II-triumf.
Det nybakade proffset Emma E Johansson bubblar när hon pratar om hur välregisserat allt känns som just nu sker i hennes liv.
– Allt har verkligen blivit helt perfekt och jag ser fram emot året, säger Kalmartränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Emma E Johansson hoppas kunna starta det nya travåret lika bra som det föregående avslutades. Foto Hanold/ALN
Emma E Johansson hoppas kunna starta det nya travåret lika bra som det föregående avslutades. Foto Hanold/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

När Ego Sisu (e. Ready Cash) sprang först över mållinjen vid tävlingarna i Halmstad under Nyårsafton så grejade han 27-åriga Emma E Johanssons andra V75-seger och satte punkt för Johanssons rekordår.
På 69 starter blev det tio segrar och 548.300 kronor intjänat till stallet. Siffror som i allra högsta grad känns rimliga att hon ska kunna slå under 2022 då hon inleder med 31 hästar på träningslistan och innehar A-licens sedan årsskiftet.
Någon känsla av att livet ter sig annorlunda som proffs såhär en handfull dagar in på det nya året har dock inte hunnit uppenbara sig.
– Det är samma antal hästar och samma ägare till dem som det var innan årsskiftet så nej; jag har inte hunnit tänka på det alls. Man kan säga att jag haft en proffsig amatörrörelse tidigare och det är en lättnad att ha utbildningen på Wången avklarad. Nu kan man vara hemma och träna sina hästar, säger Johansson.

Fördelningen av åldersspannet på stallets hästar är blandad. På träningslistan finns åtta tvååringar, dussinet treåringar och elva hästar som är fyra år eller äldre.
– Det känns bra att man har jobbat till sig till det här själv och inte fått något gratis. Många tar över hästar från föräldrar när de startar upp sin rörelse, men jag har jobbat mig till det här själv. Det känns ännu bättre utifrån det perspektiv.

”Väldigt bra chans”

Johansson har visat att hon kan få äldre hästar att prestera. Nu stundar nästa utmaning att även få framgång med de yngre förmågorna.
– Jag fick in många fina unghästar förra året och att satsa på yngre hästar som ska kunna hävda sig i större sammanhang är något jag verkligen vill lyckas med. Jag har några treåringar som ska börja tävla i februari och mars och det kommer bli väldigt kul att se hur de kommer prestera. De ska vara bra förberedda, men ska startas igång och sedan får vi se efter hand vilken som kan duga i större sammanhang.

Under onsdagens V86-omgång avgörs ett Klass II-försök på Jägersro i vilket Johansson startar den sexårige valacken Fauntleroy (e. Scarlet Knight).
– Fauntleroy vill jag nästan påstå är minst lika bra som Ego Sisu. Kanske att Ego har ett högre tak, men det finns mycket utveckling kvar i den här hästen. Han tog senaste loppet väldigt bra och hästen brukar faktiskt kunna gå framåt när han får lite tuffa lopp mellan varven. Det var just vad han fick senast och allt tyder på att han tog det bra. Jag tror faktiskt på väldigt bra chans.

Inväntar hemmaplan

I senaste starten blev hästen en aning skarp efter att lagt en speed på vägen. Det är något som ska försöka undvikas denna gång.
– Han har aldrig riktigt laddats iväg från start. Han är startsnabb, men vi kommer inte peppa upp honom före loppet för då kan han bli lite het vilket var fallet senast och det vill vi inte riskera nu över 2.640 meter. Det skulle vara kul att se honom i ledningen om det ändå går att komma dit, men det är inget måste utan han går lika bra bakifrån. Jag har haft lite funderingar på att utrusta honom med något som går att rycka, men en sådan växel sparar vi till en eventuell Klass II-final.

När får vi se Ego Sisu på tävlingsbanan igen?
– Troligtvis den 18 januari på Jägersro. Då handlar det om ett vanligt lopp och jag har tänkt att ge honom ett par sådana och samla på honom lite mer pengar innan vi testar i Klass I. Det finns ett sådant lopp här på hemmaplan i Kalmar i början av mars så jag hoppas att vi kan vara med där, avslutar Emma E Johansson.

  • Sulkysports V86-tips publiceras onsdag kl. 12:00.