Fokustema
V75 Hagmyren
Läs senare

Hultqvist i storform!

Inget ser ut att kunna stoppa Ingemar Hultqvists stall för dagen. På Hagmyrens V75-omgång kom nästa seger, som togs i överlägsen stil.
Av
Jesper Kask
Eva I.H. var överlägsen i den senaste starten. Foto: Christer Norin/ALN
Eva I.H. var överlägsen i den senaste starten. Foto: Christer Norin/ALN

Ingemar Hultqvists formstall fortsätter att leverera, och tog en snygg V75-seger i stoloppet över 2.640 meter. Ready Cash-dottern Eva I.H. kördes tidigt fram utvändigt om den obesegrade ledaren Kinonna Goj, som anförde loppet i jämn fart med 1.16,5 första 500, 1.000 och 1.500 meterna. Med 600 meter till mål såg Eva I.H. stark ut på utsidan och övertog ledningen, en position som hon sedan med enkelhet behöll resten av loppet. Stoet segrade överlägset tillsammans med Mika Forss, långt före närmsta konkurrent och tog därmed sin tredje seger för året. Umeå-amatören Ingemar Hultqvist har nu tagit 19 segrar på 59 starter under året, med en segerprocent på läckra 32%. Segertiden blev nytt svenskt rekord på 1.14,6 över 2.660 meter.

– Hon har haft mycket stolpe ut, men hade mycket krafter kvar efter senast. Nu siktar vi mot Breeders Crown, sa Samu Sundqvist från stallet.

Kastration har gjort susen för Qamaro C.D.

En kortare vila och kastration har definitivt gjort Hans R Strömbergs Qamaro C.D. gott, som tog andra raka som nybliven valack. Kaj Widell bidade sin tid bakom Qamaro C.D. i fjärde utvändigt, innan attack påbörjades på sista bortre långsidan. Framför i avancemanget gick Maison Plage som stod kraftigt speedryck innan sista sväng och rundande till ledning. Men trötta ben blev det för Maison Plage och bakom ångade en något trög Qamaro C.D. på. Även om aktionen inte flöt perfekt i kurvorna fick hästen upp farten igen på upploppsrakan och kopplade grepp på den undanflyende ledaren 50 meter före mål.

– Det är en rätt så fin häst och han gick bra senast direkt efter vilan. Han var lite underskattad idag tycker jag och när favoriten gjorde bort sig ökade chanserna kraftigt så klart. Vi hade lite trafikproblem i början när Highland Park galopperade, men min häst kändes bra i sista sväng och med 150 meter kvar trodde jag att vi skulle vinna.

Förstod att hästen var i bra ordning

Den forne Elitlopps-vinnaren Magic Tonight överraskade samtliga genom att ta ledningen och visade tydligt att det var där han skulle stanna, då han svarade ut Francais du Gull. Utvändigt om sig fick han tidigt Johnny Takter och Volstead, medan favoriten Fossens Bonus hamnade i andra utvändigt. Tempot var högt där framme, men trots det skulle det handla om ledarparet, där Magic Tonight stretade emot hela vägen in mot linjen, mot en stenhård Volstead på utsidan. Den sistnämnde avgjorde med minsta möjliga marginal och Stefan Melanders adept visade återigen vilket otroligt hjärta han har.

– Stefan sa inte så mycket innan, men jag förstod att hästen var i bra ordning. Han kan springa och kränga lite i svängarna, men han rätar ut sig på rakorna. Det är en ruggigt fin häst, som kan vinna från dödens i gulddivisionen på det här sättet, sa Johnny Takter.

Segertiden blev fina 1.10,0 över kort distans och det stora utropstecknet i loppet var utan tvekan Roger Walmanns Magic Tonight, som visade form från fornstora dagar för första gången på mycket länge.

I ett kallblodslopp fyllt av galopper, imponerade favoriten Pydin för Ove A Lindqvist. Den femårige hingsten fick vandra långt och länge i tredjespår, men hade ändå kraft att plocka ned ledande Storstjarmören över upploppet. Marginalen blev kortare än vad den såg ut att kunna bli, då Lindqvist hade fullt upp med att hålla favoriten i trav den sista biten.

– Han har ju haft all världens otur och hade lika gärna kunnat haft tre ettor i raden. Han har fått för långt fram, det har strulat i starten och annat. Jag tryckte på rejält idag när jag satt i tredjespår, och han höll starkt hela vägen, sa Ove A Lindqvist.

Zenit Brick tillbaka överst på pallen

Mika Forss tog sin andra seger för dagen, då han lotsade skrällen Zenit Brick till seger i silverdivisionen. Bara spelad till fyra procent på V75 var stallkamraten till favoriten Tjacko Zaz inte alls betrodd av spelarna, men visade samtliga fel med en säker viktoria. Tjacko Zaz galopperade från start, och överraskande nog flög Michelangelo Ås till ledningen. Zenit Brick fick en vettig rygg på Nappa Scar i tredjespår från köposition, och hade inga som helst problem att avgöra över upploppet. Segertiden blev 1.11,9 full väg för sonen till Make It Happen, som tog sin tredje V75-seger för året för tränare Timo Nurmos. Det var hästens första seger sedan mars månad i år.

– Hästarna jag får köra har fin form och jag styr bara in dem. Zenit Brick kändes stark hela vägen och vi gynnades av den hårda körningen där framme, sa Mika Forss.

Fakta

V75 HAGMYREN 29 JULI
Rätt rad: 8–9–6–14–6–8–1
Sju rätt: 174.175 kr.
Sex rätt: 1.435 kr.
Fem rätt: 122 kr.
Omsättning: 74.658.058 kr.

Expandera

Timo Nurmos fortsatte sedan av bara farten, när det formstarka paret satte dit Linus Boy, efter en rejäl slutspurt av femåringen. I ett fartfyllt lopp, satt Nurmos-hästarna Linus Boy och Mellby Demon långt bak i kön, och såg på bortre långsidan ut att få långt fram till ledande Brothers In Am. Krafterna tröt dock för täthästarna och den finske tränaren tog en snygg dubbel, där Zola Boko-sonen Linus Boy, drog det längsta strået över upploppet. Johnny Takter körde Linus Boy och tog därmed även han sin andra dagsseger.

Det var synd att han bröt ned, jag vinner loppet med tio meter annars

Favoriten Island Life galopperade oturligt, när han i utgången av sista sväng hakade fast i en konkurrents vagn. I det läget såg Peter G Normans häst stark ut, och hade säkerligen varit med i segerstriden utan galoppen.

– Han var för pigg och fastnade i hjulet på hästen invändigt om oss. Det var synd att han bröt ned, jag vinner loppet med tio meter annars, sa Peter G Norman.

Rygg ledaren var segerreceptet i avslutningen, då norske gästen Joe Hoo Lee spurtade vasst till seger för Per Linderoth. Sista loppet var ytterligare en fartfest, med In Line Tooma i ledningen som öppnade på 1.09,0 första 500 meterna. När Noel Face, som vandrat först fram i tredjespår, bröt ut över upploppet öppnades luckan för den femårige Judge Joe-avkomman, som inte hade några som helst problem att avgöra sista biten. Ute i banan spurtade både Autobahn och Bruno Bagheera bra, men hade ingen chans att nå Linderoth som serverade sin styrning ett perfekt lopp.

 

 

 

 

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bryssel i Paris

Björn Goop och Bryssel tog hem Prix de Sille le Guillaume (€58.000) på Vincennes idag trots ett kortare galoppinslag från start.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni

Sjuårige Bryssel (e. Ready Cash-Spacelane) och Björn Goop styrde på i tredjespår 1.200 kvar från sjunde utvändigt, fick kort senare en rygg att gå på. Vid ingången till upploppet tackade Björn Goop Visitor för draghjälpen och 100 kvar klev Bryssel förbi både ledande Classic Haufor och Visitor och vann på 1.13,0/2.850 meter.

Bryssel och Björn Goop.

Förstapriset i Prix de Sille le Guillaume uppgick till 26.100 euro och äger gör Stall Bryssel. För Bryssel var det andra segern för året på Vincennes – i somras tog han hem Prix Hygica (€48.000) på 1.13,5 över 2.850 meter.

I Paris har också Bryssel vunnit Prix de Sainte-Marie-du-Mont (€50.000) och i Sverige har han tagit sin största vinst i Sören Nordins lopp och det gjorde han som treåring på Solvalla.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goop kör i franska Stokriteriet

Franska Stokriteriet – Criterium des Pouliches (€110.000) – avgörs på lördag på Vincennes och har lockat elva deltagare och flera av de mest kända korten bland de treåriga ston. Dessutom dyker Björn Goop upp i sulkyn bakom Gunilla d'Atout.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sébastien Guarato har två hästar till start och den ena – Gunilla d’Atout – körs av Björn Goop. Ready Cash-dottern kommer närmast från seger i Grupp II-loppet Prix Reine du Corta (€100.000) på Vincennes.

Green Grass är den mest merittyngda i Guaratos duo och den som tjänast mest av alla i Stokriteriet, 330.900 euro. Tidigare i år har hon vunnit Criterium des Jeunes (€170.000) plus Prix Gelinotte (€100.000) och Prix Roquepine (€100.000).

Två hästar till start har också Philippe Allaire. Girls Talk har vunnit två semi-classique-löpningar – Prix Masina (€100.000) och Prix Guy Deloison (€100.000) – under 2019. Hans andra kort Graine de Crack står utan seger under 2019, men har tre tredjeplatser i semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Roquepine och Prix Ozo.

Startlista:

Criterium des Pouliches (€110.000)
Priser: 49.500-27.500-15.400-8.800-5.500-2.200-1.100 euro.
2.700 meter.

Namn (far) – Körsven

 1. Gourgandine (e. Bold Eagle) – Franck Ouvrie
 2. Galaxie du Goutier (e. Kaisy Dream) – Clemence Duvaldestin
 3. Gondole Jenilou (e. Goetmals Wood) – Yoann Lebourgeois
 4. Gaia Olmenhof (e. Ready Cash) – Christophe Martens
 5. Galilea Money (e. Bold Eagle) – Nicolas Bazire
 6. Gloria du Goutier (e. Timoko) – Jean-Philippe Monclin
 7. Graine de Crack (e. Booster Winner) – Anthony Barrier
 8. Gunilla d’Atout (e. Ready Cash) – Björn Goop
 9. Gee (e. Brutus de Bailly) – Mathieu Mottier
 10. Girls Talk (e. Brillantissme) – David Thomain
 11. Green Grass (e. Bold Eagle) – Gabriele Gelormini
Fokustema
Solvalla Grand Prix UPPDATERAD
Läs senare

Fyra av sju från Melander

Endast nio hästar ville vara med och köra om 581.500 kronor i Solvalla Grand Prix på onsdag. Av dem var endast sju startberättigade och hela fyra kommer från Stefan Melanders stall.
Av
Lars G Dahlgren
Evaluate och Stefan Melander vid en seger på Solvalla i april. Foto Tommy Andersson/ALN
Evaluate och Stefan Melander vid en seger på Solvalla i april. Foto Tommy Andersson/ALN

Det samlas poäng till Solvalla Grand Prix i Solvallaserien hela året, men i slutändan blev det inte ens nära fullt fällt.  i detta fyraåringslopp med 300.000 kronor till vinnaren.

Mest meriterade är Fyraåringselitvinnaren Missle Hill (e. Muscle Hill – India Hall) och Sprintermästartrean Evaluate (e. Andover Hall – Blathin)

Av de sju anmälda är fyra importer från Nordamerika. För att få vara med i Solvalla GP måste hästarna ha startat i något av loppen i Solvallaserien, och eftersom varken Thrust Control eller Maxus gjort det av de nio som var anmälda går loppet med futtiga sju hästar.

Anmälningslista

Solvalla Grand Prix, onsdag 27 november, 2.140 meter autostart. Förstapris: 300.000 kronor:

 • Evaluate – tränare: Stefan Melander
 • Flight Dynamics – Stefan Melander
 • Im Your Captain – Stefan Melander
 • Mellby Glader – Robert Bergh
 • Missle Hill – Daniel Redén
 • Tito C.A. – Stefan Melander
 • Wingmaster – Emelie Persson (a)

Startlistan till Solvalla Grand Prix med kuskar och startspår blir klar under torsdageftermiddagen.

Sport