Fokustema
V75 Hagmyren
Läs senare

Hultqvist i storform!

Inget ser ut att kunna stoppa Ingemar Hultqvists stall för dagen. På Hagmyrens V75-omgång kom nästa seger, som togs i överlägsen stil.
Av
Jesper Kask
Upplåst för dig som är prenumerant
Eva I.H. var överlägsen i den senaste starten. Foto: Christer Norin/ALN
Eva I.H. var överlägsen i den senaste starten. Foto: Christer Norin/ALN

Ingemar Hultqvists formstall fortsätter att leverera, och tog en snygg V75-seger i stoloppet över 2.640 meter. Ready Cash-dottern Eva I.H. kördes tidigt fram utvändigt om den obesegrade ledaren Kinonna Goj, som anförde loppet i jämn fart med 1.16,5 första 500, 1.000 och 1.500 meterna. Med 600 meter till mål såg Eva I.H. stark ut på utsidan och övertog ledningen, en position som hon sedan med enkelhet behöll resten av loppet. Stoet segrade överlägset tillsammans med Mika Forss, långt före närmsta konkurrent och tog därmed sin tredje seger för året. Umeå-amatören Ingemar Hultqvist har nu tagit 19 segrar på 59 starter under året, med en segerprocent på läckra 32%. Segertiden blev nytt svenskt rekord på 1.14,6 över 2.660 meter.

– Hon har haft mycket stolpe ut, men hade mycket krafter kvar efter senast. Nu siktar vi mot Breeders Crown, sa Samu Sundqvist från stallet.

Kastration har gjort susen för Qamaro C.D.

En kortare vila och kastration har definitivt gjort Hans R Strömbergs Qamaro C.D. gott, som tog andra raka som nybliven valack. Kaj Widell bidade sin tid bakom Qamaro C.D. i fjärde utvändigt, innan attack påbörjades på sista bortre långsidan. Framför i avancemanget gick Maison Plage som stod kraftigt speedryck innan sista sväng och rundande till ledning. Men trötta ben blev det för Maison Plage och bakom ångade en något trög Qamaro C.D. på. Även om aktionen inte flöt perfekt i kurvorna fick hästen upp farten igen på upploppsrakan och kopplade grepp på den undanflyende ledaren 50 meter före mål.

– Det är en rätt så fin häst och han gick bra senast direkt efter vilan. Han var lite underskattad idag tycker jag och när favoriten gjorde bort sig ökade chanserna kraftigt så klart. Vi hade lite trafikproblem i början när Highland Park galopperade, men min häst kändes bra i sista sväng och med 150 meter kvar trodde jag att vi skulle vinna.

Förstod att hästen var i bra ordning

Den forne Elitlopps-vinnaren Magic Tonight överraskade samtliga genom att ta ledningen och visade tydligt att det var där han skulle stanna, då han svarade ut Francais du Gull. Utvändigt om sig fick han tidigt Johnny Takter och Volstead, medan favoriten Fossens Bonus hamnade i andra utvändigt. Tempot var högt där framme, men trots det skulle det handla om ledarparet, där Magic Tonight stretade emot hela vägen in mot linjen, mot en stenhård Volstead på utsidan. Den sistnämnde avgjorde med minsta möjliga marginal och Stefan Melanders adept visade återigen vilket otroligt hjärta han har.

– Stefan sa inte så mycket innan, men jag förstod att hästen var i bra ordning. Han kan springa och kränga lite i svängarna, men han rätar ut sig på rakorna. Det är en ruggigt fin häst, som kan vinna från dödens i gulddivisionen på det här sättet, sa Johnny Takter.

Segertiden blev fina 1.10,0 över kort distans och det stora utropstecknet i loppet var utan tvekan Roger Walmanns Magic Tonight, som visade form från fornstora dagar för första gången på mycket länge.

I ett kallblodslopp fyllt av galopper, imponerade favoriten Pydin för Ove A Lindqvist. Den femårige hingsten fick vandra långt och länge i tredjespår, men hade ändå kraft att plocka ned ledande Storstjarmören över upploppet. Marginalen blev kortare än vad den såg ut att kunna bli, då Lindqvist hade fullt upp med att hålla favoriten i trav den sista biten.

– Han har ju haft all världens otur och hade lika gärna kunnat haft tre ettor i raden. Han har fått för långt fram, det har strulat i starten och annat. Jag tryckte på rejält idag när jag satt i tredjespår, och han höll starkt hela vägen, sa Ove A Lindqvist.

Zenit Brick tillbaka överst på pallen

Mika Forss tog sin andra seger för dagen, då han lotsade skrällen Zenit Brick till seger i silverdivisionen. Bara spelad till fyra procent på V75 var stallkamraten till favoriten Tjacko Zaz inte alls betrodd av spelarna, men visade samtliga fel med en säker viktoria. Tjacko Zaz galopperade från start, och överraskande nog flög Michelangelo Ås till ledningen. Zenit Brick fick en vettig rygg på Nappa Scar i tredjespår från köposition, och hade inga som helst problem att avgöra över upploppet. Segertiden blev 1.11,9 full väg för sonen till Make It Happen, som tog sin tredje V75-seger för året för tränare Timo Nurmos. Det var hästens första seger sedan mars månad i år.

– Hästarna jag får köra har fin form och jag styr bara in dem. Zenit Brick kändes stark hela vägen och vi gynnades av den hårda körningen där framme, sa Mika Forss.

Fakta

V75 HAGMYREN 29 JULI
Rätt rad: 8–9–6–14–6–8–1
Sju rätt: 174.175 kr.
Sex rätt: 1.435 kr.
Fem rätt: 122 kr.
Omsättning: 74.658.058 kr.

Expandera

Timo Nurmos fortsatte sedan av bara farten, när det formstarka paret satte dit Linus Boy, efter en rejäl slutspurt av femåringen. I ett fartfyllt lopp, satt Nurmos-hästarna Linus Boy och Mellby Demon långt bak i kön, och såg på bortre långsidan ut att få långt fram till ledande Brothers In Am. Krafterna tröt dock för täthästarna och den finske tränaren tog en snygg dubbel, där Zola Boko-sonen Linus Boy, drog det längsta strået över upploppet. Johnny Takter körde Linus Boy och tog därmed även han sin andra dagsseger.

Det var synd att han bröt ned, jag vinner loppet med tio meter annars

Favoriten Island Life galopperade oturligt, när han i utgången av sista sväng hakade fast i en konkurrents vagn. I det läget såg Peter G Normans häst stark ut, och hade säkerligen varit med i segerstriden utan galoppen.

– Han var för pigg och fastnade i hjulet på hästen invändigt om oss. Det var synd att han bröt ned, jag vinner loppet med tio meter annars, sa Peter G Norman.

Rygg ledaren var segerreceptet i avslutningen, då norske gästen Joe Hoo Lee spurtade vasst till seger för Per Linderoth. Sista loppet var ytterligare en fartfest, med In Line Tooma i ledningen som öppnade på 1.09,0 första 500 meterna. När Noel Face, som vandrat först fram i tredjespår, bröt ut över upploppet öppnades luckan för den femårige Judge Joe-avkomman, som inte hade några som helst problem att avgöra sista biten. Ute i banan spurtade både Autobahn och Bruno Bagheera bra, men hade ingen chans att nå Linderoth som serverade sin styrning ett perfekt lopp.

 

 

 

 

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Toppsto debuterar i ny regi

Hon kvalade in till tre stora finaler i Sverige ifjol som treåring.
På tisdag debuterar miljonärskan och ett av kullens vinstrikaste ston, Chablis Ribb, i ny regi.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Josefine Ivehag med sin tidigare stjärna Rock Me. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Chablis Ribb (e. Raja Mirchi) har hela karriären tränats av Rättviks Leif Witasp,. Samtidigt har B-tränaren Josefine Ivehag med licens på Axevalla stått som delägare i det leasade stoet.

Ifjol kvalade Chablis Ribb in till båda E3-finalerna efter försökssegrar (trea som bäst i finalen av långa E3), samt till Oaks. Över en miljon kronor sprang hon in under treåringssäsongen efter bland annat fem segrar.

Efter att ha slutat oplacerad i uttagningsloppet till Drottning Silvias Pokal i slutet av april lämnade Chablis Ribb Leif Witasp och tog istället plats i Josefin Ivehags stall.

På tisdag på Solvalla blir det debut för den nya tränaren i ett blott fem hästar stort fält med fyraåriga ston över sprinterdistans. Förstapriset är 60.000 kronor och Chablis Ribb, som får Carl Johan Jepson i sulkyn, drog perfekta innerspåret.

Motståndet kommer från Timo Nurmos-duon Marion Fouty Bon (e. Mister J.P.) och Queen Ratzeputz (e. Miscle Hill) samt Alessandros Gocciadoros Bressa du Kras (e. Irving Rivarco) och Sybille Tinter-tränade Namanga Bo (e. Maharajah).

På Solvalla på tisdag startar också fjolårets fyraåriga drottning på svenska banor, Daniel Redén-tränade Diana Zet (e. Hard Livin), i ett stolopp. I sitt senaste framträdande galopperade hon i Prins Daniels Lopp på Solvalla.

Här är startlistorna till Solvallas tävlingar på tisdag.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Hela stallet har lyft sig”

Jörgen S Erikssons Dollar Doc visade prov på bra löpskalle då han höll stången i tisdagens långlopp på Axevalla.
– En efterlängtad seger och det känns som hela stallet har lyft sig, säger Jörgen S Eriksson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Eskilstunatränarens springare gjorde sin blott tredje start för året och kurvan har onekligen varit den rätta. Efter en tredjeplats i årsdebuten blev hästen tvåa i den efterföljande starten och nu kom segern.
– Han fick aldrig vila någon gång. Det var körningar hela vägen, men hästen kämpade på. Han kändes riktigt fräsch och fin, säger Jörgen S Eriksson.

Dollar Doc är därmed fortsatt obesegrad när han gått i ledningen. Detta var fjärde tillfället.
– Han biter ifrån sig bra när han får hästar omkring sig.

Att hästen skulle få en lite längre paus efter fjolårets sista start i december var bestämt, men uppehållet blev aningen längre än vad som var tänkt.
– Jag kände i sista starten i fjol att han var ganska sliten. Jag hade inga direkta planer så då bestämde vi oss för att ta ett break helt enkelt. Tanken var att han skulle komma ut i mars-april igen, men han fick en hovböld bak som vi håller på och jobbar med fortfarande. Det är i princip bra nu och snart ska vi kunna köra barfota runt om också som det känns. Hästen har snälla ägare som låter oss vänta ut honom.

”Klass I framöver”

Vilka vägar han ska ta framöver är inte riktigt bestämt i nuläget.
– Jag satt och tittade lite grann igår. Det finns en möjlighet att gå för Margaretas tidiga Unghästserie den 1 juli, men det lär behövas mer startpoäng för att komma med i det loppet än vad min häst har. Därför blir det nog så att vi åker till Årjäng om tio dagar och försöker kvala in till ett finallopp som körs längre fram i sommar. Finalen körs med voltstart vilket min häst inte är så van vid, men han känns starkare och mer travsäker nu. Sedan är jag inte främmande för att gå för Klass I framöver.

Hästens sexårige helbror Ready Doc (e. Ready Cash) hade ett fint fjolår med dryga halvmiljonen intjänad, men i år har det gått sämre. På sex starter har det blivit en andraplats som bäst. Något som dock kan ändras på nu på fredag då hästen startar i Bollnäs.
– Det är småsaker som gjort att han inte har fått till det. Vi får se om det kan släppa ordentligt för honom snart också. Han känns helt okej i träningen och jag tycker att hela stallet har lyft sig med fina prestationer bara sista veckan så vi hoppas att han åker med på det av bara farten, avslutar Jörgen S Eriksson.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Fullt fokus på fyraåringar

Dagens morgonsvep handlar bland annat om fyraåringsstjärnor i såväl Sverige som Italien, men bland annat mycket berörs även att en svensk guldhäst ska pröva lyckan i Frankrike.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Hur ska man göra för att slåss om en tätplacering i nästa års Elitlopp på Solvalla? Jo, vinna fyraåringsloppet Prix Readly Express på Solvalla med 400.000 kronor till vinnaren. I år är det dags för årets upplaga – den tredje i ordningen – och resultaten i Elitloppet drygt elva månader senare har varit minst sagt starkt när det gäller vinnarna i Prix Readly Express.

  • 2019: Svante Båth-tränade Attraversiamo (e. Kiss Francais) vann Prix Readly Express på svenska rekordet 1.10,5a/2.140 meter, fortsatte med att vinna Svenskt Travderby i september – och sluta tvåa i Elitloppet bakom Cokstile 2020!
  • 2020: Daniel Redén-tränade Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) spetsvann lekande lätt Prix Readly Express på 1.11,8. han vann Sprintermästaren och slutade tvåa i Svenskt Travderby – innan han för några veckor sedan slog till med seger i Elitloppet 2021!

Vem av kvällens tolv deltagare är mogna att göra samma resa som Attraversiamo eller Don Fanucci Zet? Mest meriterade inför årets Prix Readly Express är fjolårets Breeders Crown-vinnare Mister Hercules (e. Trixton), Kriterietvåan San Moteur (e. Panne de Moteur) och Breeders Course-vinnaren Hell Bent For Am (e. Muscle Hill).

***

2 Efter tio år som lärling hos Björn Goop väljer nu 28-årige Anton Sverre att ta ut proffslicens, skriver Travronden. Sverre tar ut licens redan om två veckor så från och med 1 juli kan han titulera sig proffstränare.
– Jag blir proffstränare på Färjestad och ska hålla till på Peter Cederins gård, två och en halv mil utanför Karlstad. Det här är en familjesatsning och jag gör det tillsammans med min sambo. Svärfar kommer vara ett viktigt bollplank för mig, säger Sverre till Travronden och när han säger svärfar så syftar han på Peter Cederin vars dotter Helena alltså är sambo med Anton Sverre.

I inledningsskedet beräknar han att ha sju-åtta hästar på sin träningslista.

***

3 Solvalla (första start 18.30) bjuder på fina onsdagstävlingar även vid sidan om huvudnumret Prix Readly Express. Första Jubileumstestet för femåringar ser bland annat Reijo Liljendahls högkapable italienare Admiral As (e. Ready Cash) och Svante Båths fyrfaldige miljonär Global Adventure (e. S.J.’s Caviar).

Admiral As ska starta i onsdagens femåringslopp på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Svenskfödda duon Ambrosius (e. Uncle Lasse) och Indigo Sisu (e. Chocolatier) ställs mot fyra italienare och två jänkare i ett uttagningslopp till korta varianten av Breeders Course med final på Jägersro under Åbergskvällen i slutet av juli.
Vid sidan om Solvalla blir det även breddlopp på Hagmyren (första start 17.45) på onsdagskvällen.

Startlistorna till dagens tävlingar finner du här.

Och du förresten! Förra veckan var det stor V86-succé för Sulkysport. Full pott med åtta rätt och över 53.000 kronor i utdelning för systemförslaget till Vaggeryds tävlingar. Idag vid lunchtid kommer Emil Persson med sina drag, avslag och spikar till kvällens omgång på Solvalla.
Sulkysports andelssystem hos Vinna Tillsammans gav 2.127 kronor tillbaka på satsade 110 kronor.

Här går det att köpa andelar till kvällens V86-omgång!

***

4 Alessandro Gocciadoro är ständigt i farten och aktuell både på svensk mark och hemma i Italien. På Solvalla luftar han Cash Maker (e. Donato Hanover) respektive Zap di Girifalco (e. Dream Vacation) och på Capannelle-banan i Rom dyker fyraåringsstjärnan Bengurion Jet upp.

Maharajah-sonen övertygade stort då han vann Fyraåringseliten i Köpenhamn under Lunden-banans Copenhagen Cup-dag och ska nu genrepa inför Grupp I-loppet Gran Premio Tino Triossi (€154.000) som likaså avgörs i Rom den 29 juni.

Motståndarna är blott fem till antalet, men innehåller såväl  Bleff Dipa (e. Mister J.P.) som vann fjolårets Derby del Trotto (€847.000) som Bristol Cr (e. Owen Cr) som vann Gran Premio Mipaaf (€407.000) som tvååring.

Startlista
2.100 meter autostart

  1. Bleff Dipa – Roberto Vecchione
  2. Black Beauty Key – Vincenzo Luongo
  3. Bengurion Jet – Alessandro Gocciadoro
  4. Bristol Cr – Gaetano di Nardo
  5. Bonjovi Mmg – Dario Battistini
  6. Birba Caf – Enrico Bellei

***

5

Vagabond Bi och David Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ett av fjolårets stora utropstecken Vagabond Bi (e. Varenne) har haft svårt att återfinna fjolårsformen. Nu görs en satsning söderut med hopp om att hästen ska passa väl in i franska lopp istället för att behöva tävla mot elitskiktet här hemma i Sverige.
– Det är struligt att som amatör stå som tränare på hästen i Frankrike när det är snabba ryck så nu tar vi hjälp av Fredrik Wallin som hjälper mig med allt där nere. Resan startar på fredag och vi siktar mot ett lopp i Caen på tisdag, säger David Persson.

Då handlar det om Prix de Corneville (€31.000) över 2.200 meter autostart för sju, åtta- och nioåriga hästar som högst tjänat 185.000 euro.

***

6 Det blev 8.000 norska kronor i böter för Ole Johan Östre efter söndagens uppmärksammade händelse på Bjerke där han efter galopp körde ikapp fältet och ”punktmarkerade” en konkurrent under 400 meter som därmed stod utan chans att attackera.

Det var Joakim Rasmussen och Hat Trick som Östre och hans Almond Paste slogs om samma spår med, men domarna ansåg tydligt att Rasmussen hade rätt till spåret. Östre tilldelades 3.000 norska kronor i böter för snäv körning och ytterligare 5.000 norska kronor i böter för osportsligt uppträdande.
– När en häst galopperar ska kusken ta hästen utåt i banan och bort från fältet så fort det är möjligt, men Östre väljer att inte göra det. Istället kör han upp till Rasmussen och lägger sig på utsidan. Det är vad vi menar är osportsligt upptränade, säger Bjerkes huvuddomare Morten Arnesen till TGN.no.

***

7 Gott om svenskintresse är det ont om i Frankrike denna onsdag. Såväl tävlingarna i Chartres som Vichy har premiumstatus och sänds i den franska trav- och galoppkanalen Equidia, men den enda svensktränade hästen som syns i listorna är Ron Kuipers Gentile Hollandia (e. Niky) som dyker upp i Prix France Adot 28 (€19.000) för femåringar.