Fokustema
Svensk Travsport
Läs senare

Hund ska avslöja dopare

Svensk Travsport stärker upp sitt dopingarbete med hunden Lykke på hästvälfärdsavdelningen.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
ST:s nya dopinghund Lykke. Foto: privat
ST:s nya dopinghund Lykke. Foto: privat

– Tack vare Lykke och hans förare Fia får vi nya och förbättrade förutsättningar att rikta vår provtagning där Lykke markerar att otillåtna substanser kan ha givits till hästen. Det blir som ett nytt sållningsinstrument inför provtagning både på tävling och i träning. Mig veterligen är detta helt världsunikt att använda hund i antidopingsammanhang för att spåra ämnen som gått igenom hästen, säger Mattias Falkbåge till travsport.se.

Mattias Falkbåge. Foto: travsport.se

Under cirka ett års tid – skriver Svensk Travsport – har ett projekt pågått med utbildning av en antidopinghund. Nu är hunden Lykke redo för att gå i tjänst och närvara vid riktade oanmälda kontroller.

Förstärker dopingarbetet

Svensk Travsport förstärker inte bara sitt antidopingarbete med hunden Lykke, utan kommer även resurs- och kompetensförstärka på hästvälfärdsavdelningen.

– När vi har vår nya resurs på plats så kan denne, ihop med antidopningshunden, lyfta vårt operativa arbete till nya nivåer. Nivåer vi måste ligga på för att effektivisera kampen mot de som skadar vår travsport genom doping. Det är ju inte minst en hästvälfärdsfråga. Det skall vara tabu och skamligt att försöka ge sig själv fördelar genom att fuska via doping. De som försöker dopa, de ska veta att vi jobbar mot dem och vi kommer aldrig sluta arbeta mot dem. De ska känna att vi är där, de ska känna vår närvaro, säger Falkbåge.