Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Hur mycket som helst att åka med”

Halmstadstationerade Rick Ebbinge fortsätter att presentera fina hästar på löpande band.
Under torsdagskvällen utmärkte sig treårige Moses Boko vid seger på 1.13,8a/2.140 meter på Åbytravet.
– Han tog tag i grejerna direkt när jag vred ut för attack, sade Ebbinge.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Rick Ebbinge får chansen bakom Gareth Boko i Kalmarsundspokalen på söndag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Rick Ebbinge får chansen bakom Gareth Boko i Kalmarsundspokalen på söndag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Hästarna från det egna stallet har räknat hem 13 segrar på 36 starter under 2022 och därtill har Ebbinge nått fina framgångar som kusk bakom Gennaro Casillos försök- och finalvinnare av Klass I, Charliebrown Effe.
– Det har startat bra. De flesta hästarna har tävlat bra, jag är rätt så nöjd även om det finns många saker jag vill förbättra, men det tar lite tid. Jag ser ljust på framtiden, sade Rick Ebbinge i Åbys vinnarcirkel.

Fakta

Moses Boko

Treårig svartbrun hingst e. Chelsea Boko–Demi Boko e. Yankee Glide

St: 6: 1–1–2, 1.13,8am, 122.949 kr

Ägare: Stall Amstelwijk Dordrecht.
Uppfödare: Boko Stables Holland BV, Nederländerna.

Tränare: Rick Ebbinge, Halmstad.

Torsdagskvällens segergods Moses Boko (e. Chelsea Boko) avlade faktiskt maiden i vad som var hästens sjätte start i karriären.
I debuten för Ebbinge dryga månaden tidigare hade han stött på övermakten i Barack Face, men gjort ett lopp på 1.14,3/2.140 meter.
– Jag körde lite väl tufft med honom i debuten för mig, men jag hade Breeders Crown i bakhuvudet. Tyvärr hade han inte poäng nog för att vara med där. Nu blev det lite långt mellan loppen, men han var bra ändå.

Segervan storebror

Så var det tveklöst. Nog för att det stämde bra för Moses Boko som kom fram fint i andraspår och satt i andra utvändigt när attacken sattes in 400 meter före mål, men det var verkligen i ett nafs som han avgjorde.
– Jag kände att jag hade hur mycket som helst att åka med. Jag kunde ändå avvakta och när jag vred ut tog han tag i grejerna.

Segertiden skrevs till 1.13,8a/2.140 meter och förstapriset uppgick till 50.000 kronor. Tidigare nämnda Breeders Crown är det enda årgångsloppet som Ebbinges häst är anmäld till på svensk mark denna säsong, men nästa år kvarstår han även i Svenskt Travderby.

Modern Demi Boko (e. Yankee Glide) 1.15,2am/86.100 kr har tre hästar i startbar ålder bland vilka Bridge Commander (e. Bold Eagle) 1.13,4am/306.360 kr sticker ut. Efter att exporterats till Finland under fjolåret har hästen kommit tillbaka strålande i år efter långt tävlingsuppehåll och vunnit fem av åtta lopp, däribland ett ramlopp under Finlandia Ajo-dagen.

Demi Boko är i sin tur en dotter till Tuomas Korvenojas unghäststjärna Monkey Ride (e. Express Ride) 1.13,0ak/1.654.713 kr som vann såväl långa som korta E3-finalen som treåring.

Moses Boko stamtavla på BreedersBible.com