Fokustema
Solvalla
Läs senare

”I hemlighet funderat på Elitloppet”

Tillsammans med Dijon vann Romain Derieux Elitloppet 2019 och han har fått smak på mer.
På tisdag låter han en meriterad herre göra årsdebut med vilken han hoppas kunna ta sig hela vägen tillbaka till Solvalla och Elitloppet!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Invändige Vivid Wise As fick se sig besegrad av Go On Boy i fjolårets Prix de Washington. Nu drömmer Go On Boys tränare Romain Derieux om start i Elitloppet. Foto Gerard Forni
Invändige Vivid Wise As fick se sig besegrad av Go On Boy i fjolårets Prix de Washington. Nu drömmer Go On Boys tränare Romain Derieux om start i Elitloppet. Foto Gerard Forni
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det handlar om sexårige hingsten Go On Boy (e. Password) som för de svenskar som inte följer den franska travsport så frekvent är en doldis trots sina starka meriter.
Faktum är att Go On Boy vann Grupp I-klassade Criterium des 4 ans (€170.000) som fyraåring, men fråntogs seger i efterhand.
– Jag har inget att dölja och jag föredrar att tala om det och vill vara så transparent som möjligt. Min häst fick antiinflammatorisk behandling för hosta sex dagar före Criterium des 4 ans istället för de 48 timmar som krävs för denna produkt, sade Romain Derieux till Paris-Turf när nyheten uppdagades.

Romain Deriux vann Criterium des 4 ans med Go On Boy, men dopingprovet efter loppet var positivt och han förlorade segern. Foto: Gerard Forni

Senare samma år var Go On Boy trea i Criterium Continental och under fjolåret besegrade han Elitloppstvåan Vivid Wise As (e. Yankee Glide) i Prix de Washington (€100.000) på Enghien. Då vann han på 1.09,6a/1.609 meter; med andra ord handlade det om klassiska Elitloppsförutsättningar.
Go On Boy gjorde sin senaste start den 4 september vilket utmynnade i en fjärdeplats i Criterium des 5 ans (€200.000). Därefter har det varit – mer eller mindre – tyst om hästen som nu ska göra årsdebut i belgiska Mons på tisdag.

”Malmrot kontaktade mig”

I en intervju med Svenska Spels franske krönikör Yann Hayoun bringar nu Derieux klarhet i hästens dagsstatus och offentliggör att han drömmer om Elitloppet med sin sexåring.
– Han har stått över i vinter. Jag ville inte tävla med honom utan att han var ok. Därför har det fått ta den tid det tagit att hitta formen igen, säger Derieux i intervjun och fortsätter:
– Anders Malmrot kontaktade mig i januari och frågade hur det stod till med Go On Boy. Jag blev glad över frågan, respekterad och uppskattad. Och visst har jag i hemlighet gått och funderat på Elitloppet i år. Om Go On Boy nu gör två bra lopp och det kommer en inbjudan från Solvalla, så kommer jag inte att tacka nej. Gelati Cut var trea i Elitloppet i fjol och Go On Boy är minst lika bra när han är som bäst. Jag kommer till Solvalla bara om han är på topp, säger Romain Derieux.

Fakta

GO ON BOY

Sexårig brun hingst e. Password–Balginette e. Hasting

St: 29: 12–1–3, 1.09,6ak, €337.120

Ägare: Caroline Logier.
Uppfödare: Jean-Pierre Mary.

Tränare: Romain Derieux.

Meriter: Vinnare av Prix de Washington (Gr II), Prix Vindex (Gr III), Prix de Milan (Gr III), Prix Kurse (Gr III), trea i Criterium Continental (Gr I), fyra i Criterium des 5 ans (Gr I), femma i Prix Rene Balliere (Gr I).