Fokustema
Breeders Crown
Läs senare

”I september han ska vara på topp”

Större, starkare och bättre.
Det är Tuomas Korvenojas tanke att fjolårets finska Kriterievinnare Lewis Ale ska vara när han nu kliver in i fyraåringssäsongen, men inför dagens lopp ligger den så framgångsrike finländaren mycket lågt.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Den finska Kriterievinnaren Lewis Ale vid en tidigare seger. Foto  Anu Leppänen/Ravinetti.fi
Den finska Kriterievinnaren Lewis Ale vid en tidigare seger. Foto Anu Leppänen/Ravinetti.fi

Lewis Ale (e. Andover Hall) hade en mycket framgångsrik treåringssäsong med sex segrar på åtta starter. Den avslutades med en misslyckad utflykt till Turin för start i Orsi Mangelli, men årets viktigaste uppgift – det finska Kriteriet – bärgade han i vilket fall och kunde därmed summera säsongen med 1.435.688 kronor på kontot.

Fakta

LEWIS ALE

Fyraårig mörkbrun hingst, född 1 april 2015

Starter: 8: 6–0–0
Intjänat/rekord: 1.435.688 kr/1.13,2am

Tränare/körsven: Tuomas Korvenoja

Största meriter: Seger i finalen av Finskt Travkriterium 2018, vinst i ett Breeders Crown-försök för treåriga hingstar & valacker i Mantorp.

Hästen har inte varit synlig i tävlingsssamnanhang sen i november, men idag är det alltså dags för comeback då han kliver ut i Breeders Crown-loppet för fyraåriga hingstar och valacker i Rättvik.
– Han har varit i Frankrike hela vintern och tränat, men comebacken har dröjt lite då han gjorde sig illa i hagen. Det var inget allvarligt, men gjorde att vi fick ta det lite lugnt under några veckor även om han joggades hela tiden. Dessutom har jag inte haft bråttom på något vis utan det är i höst han ska vara som bäst, säger Tuomas Korvenoja.

Att Andover Hall-sonen förändrat sig rent kroppsligt är han tydlig med.
– I fjol kändes han lite… ja, långbent och tunn, men nu har han fått på sig mer vikt och hela hästen är mer rejäl. Det är en hög häst och han har växt ytterligare, jag tippar på att han är 170 centimeter över manken. Jag körde 1.17,5 full väg med honom på Solvalla förra torsdagen och han återhämtade sig bra, men jag har ändå en känsla av att han inte kommer vara på topp direkt. Nej, tvärtom så blir jag faktiskt förvånad om han är bland de två första i det här tuffa loppet även om hästen har en väldigt bra tävlingsinstinkt.

Tränar halvsystern

Nej, det är inte nu Lewis Ale ska vara som bäst utan i höst då de penningstinna loppen avgörs på hemmaplan.
– Det är det finska derbyt och Europaderbyt som är hans viktigaste lopp i år, men främst det inhemska derbyt. Topparna i Finland är dock riktigt bra så det gäller att min häst utvecklat sig om vi ska kunna följa upp Kriterievinsten med en Derbyseger. Europaderbyt avgörs ju i Helsingfors i år så vi gör säkert ett försök där också, men om jag ska vara helt ärlig så är det bara det finska derbyt mitt fokus ligger på just nu. Jag har inte ens tittat vad det finns för lopp att starta i efter Rättviksloppet utan tar saker och ting ett steg i taget med fullständigt sikte på att ha honom i topp till finska derbyt.

Bara det finska derbyt mitt fokus ligger på

Hemma i Finland finns även Lewis Ales tvååriga halvsyster Amour Vixi som har Trixton som pappa.
– Jag tror jag har tränat alla avkommor till Ripley (e. Ride the Night) utom en och de brukar kunna vara tuffa och ha vasst humör, men den här är lite annorlunda. Tvärtom så är hon lite barnslig, men det är bra storlek på henne och hon har en underbar teknik. Det är verkligen en häst som kan flytta på sig, men hon har precis börjat gå fort igen efter att opererats på grund av lösa benbitar. Utifrån vad syskonet presterat så finns det all anledning att tro att även den här hästen blir bra.

Korvenoja gör inte enbart resan till Rättvik för att starta Lewis Ale. Med sig till Dalarna tar han även Zola Boko-dottern In Royalty Boko (GS75-1) som varvar upp inför stundande Stochampionatskval.
– Hon fick ett tufft lopp under Elitloppshelgen, men har tagit det helt rätt och känns mycket finare efteråt. Hon har både speed och styrka för att hävda sig mot tuffa hästar, men den här gången är det inget annat som är viktigt än att hon ska sluta bland de sex främsta och kvala in till Breeders Crown-semifinalen, avslutar Korvenoja.

Fokustema
Dijon
Läs senare

Karriären över för Elitloppsvinnare

Fjolårets Elitloppsvinnare Dijon har gjort sin sista start. Det berättar hästens tränare Romain Derieux i franska tidningen Paris-Turf idag.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Dijon vid segern i Elitloppet förra året. Foto: Sulkysport
Dijon vid segern i Elitloppet förra året. Foto: Sulkysport

Sedan Dijon (e. Ganymede-Sonate d’Aunou), 1.09,0ak/€1.054.762, vann Elitloppet förra året har han inte gjort mycket väsen av sig. En fjärdeplats i Prix de Washington och tre raka ”nollor” efter det och senast i Grand Criterium de Vitese i Cagnes-sur-Mer den 8 mars.

Totalt gjorde Dijon 55 starter (13-7-3) och förutom segern i Elitloppet på Solvalla kan triumferna i Prix Abel Bassigny, Prix Gaston Brunet, Gran Premio Tino Triossi, Gran Premio Giuseppe Biasuzzi och Europeiskt Femåringsmästerskap nämnas. Han har också varit tvåa och trea i Grand Criterium de Vitesse.

Fokustema
Italien
Läs senare

Arazi Boko och europarekord

Alessandro Gocciadoro hade klang-och-jubel-föreställning i Bologna idag sedan Arazi Boko vunnit Gran Premio della Repubblica och Vernissage Grif satt nytt europarekord för äldre hingstar/valacker.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Arazi Boko tog sin fjärde raka seger idag i Bologna. Foto Mia Törnberg
Arazi Boko tog sin fjärde raka seger idag i Bologna. Foto Mia Törnberg

För Arazi Boko (e. Varenne-Laura Kemp) tycks inte åldern spela någon roll – fyllde 13 vid årsskiftet – och han tog hem storloppet Gran Premio della Repubblica (€80.080) från spets på 1.11,9a/1.660 meter och det var fjärde raka segern för Alessandro Gocciadoros svenskfödde travare.

Tvåa var Visa As (e. Varenne) på 1.12,1 och tredjeplatsen tog i Sverige ägde och uppfödde Deimos Racing (e. Quite Easy) på 1.12,3.

Europarekord med en tiondel

Sedan åkte Alessandro Gocciadoro ut och bytte häst. Vernissage Grif (e. Varenne-Dalia Grif) hade stor uppvisning i Prix Victor Ferm (€13.200) och kom hem på 1.10,2a/1.660 meter på Bolognas 800-metersbana från spets och det var nytt europarekord och sex tiondelar från Guardian Angel Ås världsrekord för äldre hingstar och valacker i reguljär löpning från ifjol.

trav, travsport, sulkysport, solvalla, elitloppet, gocciadoro
Alessandro Gocciadoro. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det tidigare europarekordet hade Arazi Boko med 1.10,3, satt vid seger i ett heat i Campionato Europeo i Cesena 2018.

Vernissage Grif har sin största seger i Gran Premio Etruria och har också slutat tvåa i Gran Premio Italia och trea i Campionato Europeo.

Vernissage Grif är undan Dalia Grif (e. Park Avenue Joe), 1.14,8/€34.366, som också lämnat My Grif (e. Varenne), 1.13,1*/€94.667.

Själv är Dalia Grif halvsyster med Ricettatore (e. Count’s Pride), 1.13,8/€478.276, och Villa Torlonia (e. Enguerillero), 1.13,7/€136.096.

Fokustema
Beskylls för att vara nervsnittad
Läs senare

Misstankarna mot Propulsion

Idag avslöjar Trav-og Galopp-Nytt i Norge att Propulsion är nervsnittad och hänvisar till kanadensiska travförbundets hemsida.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Norska Trav og Galopp-Nytts websida.
Norska Trav og Galopp-Nytts websida.

– Vi kollade upp Propulsion redan ifjol och det fanns inget att gå vidare med, säger Steen Morten Eidsmo-Johansen, ansvarig för utredning och säkerhet på Svensk Travsport.

Daniel Redéns Propulsion fick äntligen vinna Elitloppet i sitt femte försök. Foto: Mathias Hedlund

Enligt uppgifter till Sulkysport undersökte minst två veterinärer Propulsion förra året efter att det hade gått rykten om att hästen nervsnittats i Nordamerika innan han köptes till Sverige. Propulsion reagerade på båda framhovarna när han undersöktes.

Undersöktes idag

Idag har Propulsion återigen undersökts av veterinären Nils Ronéus, som har specialkompetens i hästens sjukdomar och är ledamot i ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Enligt Nils Ronéus hade Propulsion 100 procent känsel i båda framhovarna.

Sulkysport har också varit i kontakt med ST:s jurist Göran Wahlman:

– Såvitt jag vet finns det ingen konkret anmälan mot Propulsion. Vad jag också vet är att Propulsion testades ifjol och då hade han känsel i framhovarna.

Lokalbedövning?

På kanadensiska travförbundets hemsida står det på Propulsions racingcard; ”low nerved both front” . Däremot går det inte att se att Propulsion nervsnittats – varken när han såldes som ett- eller fyraåring – i ”owners statement” (se längst ner) som publiceras på de auktioner han sålts i USA.

Från kanadensiska travförbundets hemsida.

Ej tävla eller avlas på

Att hästar nervsnittas i USA var vanligt på 1980-talet. En del kanske minns Friendly Face – Speedy Somolli-sonen som importerades till Finland och blev en stor internationell stjärna och vann europeisk Grand Circuit både 1989-1990. Han fick dock inte tävla (inte heller användas i avel) i Sverige på grund av att han var nervsnittad.

Fotnot: artikeln är uppdaterad.

Från USTA:s hemsida.
Utdrag från Tattersalls Summer Mixed Sales-katalog när Propulsion såldes som fyraåring.