Fokustema
Breeders Crown
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”I september han ska vara på topp”

Större, starkare och bättre.
Det är Tuomas Korvenojas tanke att fjolårets finska Kriterievinnare Lewis Ale ska vara när han nu kliver in i fyraåringssäsongen, men inför dagens lopp ligger den så framgångsrike finländaren mycket lågt.
Av
Emil Persson
Den finska Kriterievinnaren Lewis Ale gör comeback i Rättvik. Foto  Anu Leppänen/Ravinetti.fi
Den finska Kriterievinnaren Lewis Ale gör comeback i Rättvik. Foto Anu Leppänen/Ravinetti.fi

Lewis Ale (e. Andover Hall) hade en mycket framgångsrik treåringssäsong med sex segrar på åtta starter. Den avslutades med en misslyckad utflykt till Turin för start i Orsi Mangelli, men årets viktigaste uppgift – det finska Kriteriet – bärgade han i vilket fall och kunde därmed summera säsongen med 1.435.688 kronor på kontot.

Fakta

LEWIS ALE

Fyraårig mörkbrun hingst, född 1 april 2015

Starter: 8: 6–0–0
Intjänat/rekord: 1.435.688 kr/1.13,2am

Tränare/körsven: Tuomas Korvenoja

Största meriter: Seger i finalen av Finskt Travkriterium 2018, vinst i ett Breeders Crown-försök för treåriga hingstar & valacker i Mantorp.

Hästen har inte varit synlig i tävlingsssamnanhang sen i november, men idag är det alltså dags för comeback då han kliver ut i Breeders Crown-loppet för fyraåriga hingstar och valacker i Rättvik.
– Han har varit i Frankrike hela vintern och tränat, men comebacken har dröjt lite då han gjorde sig illa i hagen. Det var inget allvarligt, men gjorde att vi fick ta det lite lugnt under några veckor även om han joggades hela tiden. Dessutom har jag inte haft bråttom på något vis utan det är i höst han ska vara som bäst, säger Tuomas Korvenoja.

Att Andover Hall-sonen förändrat sig rent kroppsligt är han tydlig med.
– I fjol kändes han lite… ja, långbent och tunn, men nu har han fått på sig mer vikt och hela hästen är mer rejäl. Det är en hög häst och han har växt ytterligare, jag tippar på att han är 170 centimeter över manken. Jag körde 1.17,5 full väg med honom på Solvalla förra torsdagen och han återhämtade sig bra, men jag har ändå en känsla av att han inte kommer vara på topp direkt. Nej, tvärtom så blir jag faktiskt förvånad om han är bland de två första i det här tuffa loppet även om hästen har en väldigt bra tävlingsinstinkt.

Tränar halvsystern

Nej, det är inte nu Lewis Ale ska vara som bäst utan i höst då de penningstinna loppen avgörs på hemmaplan.
– Det är det finska derbyt och Europaderbyt som är hans viktigaste lopp i år, men främst det inhemska derbyt. Topparna i Finland är dock riktigt bra så det gäller att min häst utvecklat sig om vi ska kunna följa upp Kriterievinsten med en Derbyseger. Europaderbyt avgörs ju i Helsingfors i år så vi gör säkert ett försök där också, men om jag ska vara helt ärlig så är det bara det finska derbyt mitt fokus ligger på just nu. Jag har inte ens tittat vad det finns för lopp att starta i efter Rättviksloppet utan tar saker och ting ett steg i taget med fullständigt sikte på att ha honom i topp till finska derbyt.

Bara det finska derbyt mitt fokus ligger på

Hemma i Finland finns även Lewis Ales tvååriga halvsyster Amour Vixi som har Trixton som pappa.
– Jag tror jag har tränat alla avkommor till Ripley (e. Ride the Night) utom en och de brukar kunna vara tuffa och ha vasst humör, men den här är lite annorlunda. Tvärtom så är hon lite barnslig, men det är bra storlek på henne och hon har en underbar teknik. Det är verkligen en häst som kan flytta på sig, men hon har precis börjat gå fort igen efter att opererats på grund av lösa benbitar. Utifrån vad syskonet presterat så finns det all anledning att tro att även den här hästen blir bra.

Korvenoja gör inte enbart resan till Rättvik för att starta Lewis Ale. Med sig till Dalarna tar han även Zola Boko-dottern In Royalty Boko (GS75-1) som varvar upp inför stundande Stochampionatskval.
– Hon fick ett tufft lopp under Elitloppshelgen, men har tagit det helt rätt och känns mycket finare efteråt. Hon har både speed och styrka för att hävda sig mot tuffa hästar, men den här gången är det inget annat som är viktigt än att hon ska sluta bland de sex främsta och kvala in till Breeders Crown-semifinalen, avslutar Korvenoja.

Fokustema
V86 Eskulstuna
Läs senare

Pinto Bob starkast i Fyraåringstestet

Från i princip ingenstans kom Pinto Bob och slutade tvåa i Sprintermästaren. Det följde han upp med att vinna det fina loppet Fyraåringstestet på Sundbyholm, med 300.000 kronor till vinnaren, på 1.13,4a/2.640. Vilket förde upp Pinto Bob till 1.050.000 kronor i inkomst i juli!
Av
Tobias Nilsson
Pinto Bob vann Fyraåringfstestet på Sundbyholm och tar nu helt logiskt sikte på Derbyt. Foto: Martin Langels/ALN
Pinto Bob vann Fyraåringfstestet på Sundbyholm och tar nu helt logiskt sikte på Derbyt. Foto: Martin Langels/ALN

– Vi kom igenom fint från start och fick ett bra lopp. Pinto Bob kändes stark hela vägen och i slutkurvan hade jag mycket att köra med, men tog det lugnt där för att inte riskera att det skulle bli galopp. På upploppet gick han ifrån hur lätt som helst, sade körande Torbjörn Jansson om den Robert Bergh-tränade hästen i segerintervjun.

Fakta

Pinto Bob

valack fyra år e. Maharajah – Harkeröds Wilma e. Dreamaster
20 st: 5–2–1
Rekord 1.13,9m* – 1.11,3ak*
Insprunget: 1.241.500 kr
Uppfödare: Robert Stejdahl, Mariannelund
Ägare: Zachrizz AB, Göteborg
Tränare: Robert Bergh, Åby
Körsven: Torbjörn Jansson, Solvalla
Skötare: Therese Sjödin

Expandera

Torbjörn fyllde 65 år och det var väl ett bra sätt att fira födelsedagen på, att vinna detta fina lopp med Pinto Bob.

Årsdebuterande Kriterievinnaren Inti Boko fungerade inte alls, tog inte trav i uppkörningen bakom startbilen och var aldrig ens med i loppet, italienske Derbyvinnaren Zlatan galopperade också och finske Kriterievinnaren Lewis Ale tröttnade till slut efter att mitt i loppet ha försökt överta ledningen av Zabul Fi.. Pinto Bob (e. Maharajah – Harkeröds Wilma) visade sig alltså vara starkast.

Who’s Who (e. Maharajah – Reality Pride) visade att han blir att räkna med i Jubileumspokalen. Örjan Kihlström tog en lugn start och värsta motståndaren Vainqueur R.P galopperade. Snowstorm Hanover tog ledningen och när Örjan begärde lite av Who’s Who tog han tag i sakerna och joggade 1.09,2 sista varvet. Segertiden för den Pasi Aikio-tränade stjärnan blev 1.12,0a/2.140 meter.

– Han är unik på så sätt att han kan springa på slaka tömmar fram till 600 kvar, sedan tar han tag i grejorna. Who’s Who påminner mycket om Maharajah, berättade Örjan Kihlström för Kanal75.

Alessandro Gocciadoro hade två hästar som stod för topprestationer.

I Gregers Minne fick Visa As (e. Varenne – Etioile Rob) ett riktigt tufft lopp då hon var ute i tredjespår i stort sett hela loppet. I sista sväng tröt krafterna för konkurrenterna medan Varenne-dottern fortsatte kämpa på och vann enkelt på 1.12,8a/2.140. I klass I-försöket övertog Zanzibar Wise As (e. Muscle Massive – Lovely Fame) ledningen och vann på 1.13,3a/2.640, svenskt rekord för icke svenskfödda fyraåriga ston över lång distans.

Det blev galopp för favoriten Ghostintheshell i treåringsloppet för ston. Efter 500 meter övertog Carl-Johan Jepson ledningen med Ola Samuelsson-tränade Schweppes (e. Muscle Hill – Swept To Victory) och på upploppet stegade Muscle Hill-dottern undan och vann säkert på 1.14,5a/2.140 meter.

Banrekord av Coktail Fortuna

I sprinterloppet tog Ajlexes Cubano som väntat ledningen, men Robert Bergh gasade ordentligt bakom Coktail Fortuna (e. Love You – Dalloah No) och tog över. Första 500 metrarna avverkades på 1.06,7. På upploppet visade Coktail Fortuna vilken klasshäst han är då segermarginalen skrevs till tre längder på nya banrekordet alla kategorier 1.09,8a/1.640.

– I värmningen kändes Coktail Fortuna mjuk och spänstig, han har en otrolig spänst som nioåring. Han är riktigt rolig att köra, sade Robert Bergh till Kanal75.

Robert Bergh körde återigen till ledningen med Corroded och varvade på 1.12,6. Vinnaren av loppet var svår att hitta varvet från mål, då han satt långt bak i kön. På upploppet spurtade Morten Waage-tränade Track Angle (e. Scarlet Knight – Quoura du Boscail) snabbast av alla för Anders Eriksson och vann på 1.11,9a/1.640 meter.

Fakta

Spelfakra

Rätt V86-rad:
5–4–11–5–10–15–2–9
Utdelning:
Åtta rätt: 17.319 kr
Sju rätt: 214 kr
Sex rätt: 25 kr
Omsättning: 23.264.958 kr

Expandera

I diamantstoförsöket tog Darshana (e. Lavec Kronos – Laker O.K) sin första seger i karriären. Carl Johan Jepson körde Jerry Riordans sto till seger på 1.13,7a/2.140.

 

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Treåringar i Hambo-genrep

Greenshoes baneman Marseille är tillbaka på tävlingsbanan. På lördag startar Åke Svanstedts Earl Beal Jr. Memorial-vinnare i en division av Tompkins-Geers ($50.450) på Meadowlands.
Av
Claes Freidenvall
Åke Svanstedts Marseille är tillbaka på tävlingsbanan på lördag. Foto Stalltz.se
Åke Svanstedts Marseille är tillbaka på tävlingsbanan på lördag. Foto Stalltz.se

För Marseille blir det ett generalrepetition inför Hambletonian Stakes och det lär knappast bli en promenad i parken för Åke Svanstedts travare. Motstånd saknas nämligen inte och segermaskinen Pilot Discretion blir ingen lätt nöt att knäcka.

Marseille vid en tidigare seger. Foto: Curtis Salonick

Marcus Melander tar ut Gerry och han spurtade strålande som fyra i den ena divisionen av Stanley Dancer Memorial i sin senaste start och bland de anmälda i loppet är också Jonas Czernysons Consus Victory och Per Engbloms Osterc.

Den andra divisionen av Tompkins-Geers är också en högklassig historia med Marcus Melanders svenskfödde Green Manalishi som är hästen att besegra. Åke Svanstedt plockar ut duon Galixton och Sheena’s Boy, medan Jonas Czernyson startar Aldebaranwalkabout och Nancy Johansson Hudson River.

Green Manalishi. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Stona genrepar inför Hambletonian Oaks i Tompkins-Geers ($47.050) i två divisioner. I den första divisionen startar Åke Svanstedt duon Personal Paradise och Hallintheclouds, medan Lucas Wallin selar ut Princess Deo och Per Engblom Whispering Oaks.

I den andra divisionen plockar Svanstedt ut Golden Tricks, Nancy Johanssons bidrag är Fraulein Blucher och Per Engblom startar Beautiful Sin.

Världsmästare till start

Samma kväll avgörs också finalen i Mr Muscleman ($60.000) med världsmästaren Cruzado Dela Noche i startlistan och Marcus Melanders travare möter bland annat Per Engbloms Pinkman.

Samtliga startlistor till Meadowlands på lördag hittar ni här!

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Publiksatsning till Jubileumspokalen

Onsdagen den 14 augusti körs Jubileumspokalen och Solvalla gör sitt bästa för att få folk till banan för att uppleva tävlingsdagen på plats.
Av
Cecilia Kristoffersson
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg

Om ganska exakt en månad körs Jubileumspokalen på Solvalla och det är flera topphästar som kan vara aktuella för loppet. Bland andra Who’s Who (e. Maharajah), som startar i Eskilstuna ikväll, Selmer I.H. (e. Love You), Villiam (e. Muscle Hill), Perfect Spirit (e. Andover Hall) och Milliondollarrhyme (e. Ready Cash).

Förutom huvudloppet körs även EM för ston, Big Noon-pokalen, Wallenius Cup och nyinstiftade Jäntungens lopp för kallblod.

Nu har Solvalla satt in extra bussar för de som vill lämna bilen hemma eller inte har möjlighet att ta sig till banan på annat sätt.

BUSSLINJER

  • Karlstad – Örebro – Västerås – Enköping – Solvalla
  • Bollnäs – Gävle – Tierp – Uppsala – Solvalla
  • Mantorp – Linköping – Norrköping – Nyköping – Solvalla
  • Rättvik – Borlänge – Romme – Sala – Solvalla
  • Eskilstuna – Södertälje – Solvalla