Fokustema
Breeders Crown
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”I september han ska vara på topp”

Större, starkare och bättre.
Det är Tuomas Korvenojas tanke att fjolårets finska Kriterievinnare Lewis Ale ska vara när han nu kliver in i fyraåringssäsongen, men inför dagens lopp ligger den så framgångsrike finländaren mycket lågt.
Av
Emil Persson
Den finska Kriterievinnaren Lewis Ale gör comeback i Rättvik. Foto Anu Leppänen/Ravinetti.fi
Den finska Kriterievinnaren Lewis Ale gör comeback i Rättvik. Foto Anu Leppänen/Ravinetti.fi

Lewis Ale (e. Andover Hall) hade en mycket framgångsrik treåringssäsong med sex segrar på åtta starter. Den avslutades med en misslyckad utflykt till Turin för start i Orsi Mangelli, men årets viktigaste uppgift – det finska Kriteriet – bärgade han i vilket fall och kunde därmed summera säsongen med 1.435.688 kronor på kontot.

Fakta

LEWIS ALE

Fyraårig mörkbrun hingst, född 1 april 2015

Starter: 8: 6–0–0
Intjänat/rekord: 1.435.688 kr/1.13,2am

Tränare/körsven: Tuomas Korvenoja

Största meriter: Seger i finalen av Finskt Travkriterium 2018, vinst i ett Breeders Crown-försök för treåriga hingstar & valacker i Mantorp.

Hästen har inte varit synlig i tävlingsssamnanhang sen i november, men idag är det alltså dags för comeback då han kliver ut i Breeders Crown-loppet för fyraåriga hingstar och valacker i Rättvik.
– Han har varit i Frankrike hela vintern och tränat, men comebacken har dröjt lite då han gjorde sig illa i hagen. Det var inget allvarligt, men gjorde att vi fick ta det lite lugnt under några veckor även om han joggades hela tiden. Dessutom har jag inte haft bråttom på något vis utan det är i höst han ska vara som bäst, säger Tuomas Korvenoja.

Att Andover Hall-sonen förändrat sig rent kroppsligt är han tydlig med.
– I fjol kändes han lite… ja, långbent och tunn, men nu har han fått på sig mer vikt och hela hästen är mer rejäl. Det är en hög häst och han har växt ytterligare, jag tippar på att han är 170 centimeter över manken. Jag körde 1.17,5 full väg med honom på Solvalla förra torsdagen och han återhämtade sig bra, men jag har ändå en känsla av att han inte kommer vara på topp direkt. Nej, tvärtom så blir jag faktiskt förvånad om han är bland de två första i det här tuffa loppet även om hästen har en väldigt bra tävlingsinstinkt.

Tränar halvsystern

Nej, det är inte nu Lewis Ale ska vara som bäst utan i höst då de penningstinna loppen avgörs på hemmaplan.
– Det är det finska derbyt och Europaderbyt som är hans viktigaste lopp i år, men främst det inhemska derbyt. Topparna i Finland är dock riktigt bra så det gäller att min häst utvecklat sig om vi ska kunna följa upp Kriterievinsten med en Derbyseger. Europaderbyt avgörs ju i Helsingfors i år så vi gör säkert ett försök där också, men om jag ska vara helt ärlig så är det bara det finska derbyt mitt fokus ligger på just nu. Jag har inte ens tittat vad det finns för lopp att starta i efter Rättviksloppet utan tar saker och ting ett steg i taget med fullständigt sikte på att ha honom i topp till finska derbyt.

Bara det finska derbyt mitt fokus ligger på

Hemma i Finland finns även Lewis Ales tvååriga halvsyster Amour Vixi som har Trixton som pappa.
– Jag tror jag har tränat alla avkommor till Ripley (e. Ride the Night) utom en och de brukar kunna vara tuffa och ha vasst humör, men den här är lite annorlunda. Tvärtom så är hon lite barnslig, men det är bra storlek på henne och hon har en underbar teknik. Det är verkligen en häst som kan flytta på sig, men hon har precis börjat gå fort igen efter att opererats på grund av lösa benbitar. Utifrån vad syskonet presterat så finns det all anledning att tro att även den här hästen blir bra.

Korvenoja gör inte enbart resan till Rättvik för att starta Lewis Ale. Med sig till Dalarna tar han även Zola Boko-dottern In Royalty Boko (GS75-1) som varvar upp inför stundande Stochampionatskval.
– Hon fick ett tufft lopp under Elitloppshelgen, men har tagit det helt rätt och känns mycket finare efteråt. Hon har både speed och styrka för att hävda sig mot tuffa hästar, men den här gången är det inget annat som är viktigt än att hon ska sluta bland de sex främsta och kvala in till Breeders Crown-semifinalen, avslutar Korvenoja.

Fokustema
Sabotage
Läs senare

”Det finns rutiner runt strykningar”

Mantorptravets sekretariat bröt i sina rutiner när Wim Paals Tobias del Ronco ströks från ett V64-lopp igår på östgötabanan och utsattes för ett sabotage som enkelt kunde ha undvikits.
Av
Claes Freidenvall
Wilhelm Paal råkade ut för ett sabotage på Mantorptravet igår när hans häst Tobias del Ronco ströks av en okänd person. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Wilhelm Paal råkade ut för ett sabotage på Mantorptravet igår när hans häst Tobias del Ronco ströks av en okänd person. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Det finns fastställda rutiner runt strykningar och man ska alltid motringa om man känner sig osäker, säger Mattias Stenby på Svensk Travsport, som själv jobbat med anmälningar både på Örebrotravet och Solvalla.

– Har man tränarens nummer inlagt i sin telefon ser man ju direkt om det är han/hon som har ringt. Är det någon annan person, kanske någon anställd, bör man ringa tillbaka för att vara på den säkra sidan.

Travbanornas sekretariat har tillgång via ST:s datasystem nummer till samtliga tränare med licens knuten till Svensk Travsport.

– En del tränare kan uppleva att det kan vara problem att få tag på personer på sekretariatet om telefontiden på banan exempelvis bara är fram till klockan 12.00.

Mantorptravet har erkänt sitt misstag och ersätter Wim Paal-tränade Tobias del Roncos ägare Teresa Cavallo med ett fjärdepris, 7.200 kronor.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

13 kvar i Masters-final

Endast 13 hästar kvarstår i finalen i European Trotting Masters/Prix d'Ete (€380.000) på Vincennes på lördag och det är stor risk att ytterligare hästar faller ifrån trots den mastiga prischecken i loppet.
Av
Claes Freidenvall
Propulsion är en av 13 hästar som kvarstår i finalen i European Trotting Masters på Vincennes. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Propulsion är en av 13 hästar som kvarstår i finalen i European Trotting Masters på Vincennes. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Bold Eagle och Propulsion är de två hästar som tjänat mest i loppet och det är gott om svenskinslag på Paris-banan Vincennes på lördag eftermiddag.

Förutom Daniel Redéns Propulsion kvarstår Stefan Melanders Milligan’s School på listan, Robert Berghs Mindyourvalue W.F, Magnus Träffs Queer Fish och Timo Nurmos Eelis.

Den definitiva anmälan till loppet sker imorgon och följande hästar är intresserade av att starta i European Trotting Masters/Prix d’Ete över distansen 2.700 meter:

 • Eelis (Timo Nurmos)
 • Voltaire Gifont
 • Queer Fish (Magnus Träff)
 • Detroit Castelets
 • Mindyourvalue W.F. (Robert Bergh)
 • Bahia Quesnot
 • Tony Gio
 • Cleangame
 • Milligan’s School (Stefan Melander)
 • Bel Avis
 • Uza Josselyn
 • Propulsion (Daniel Redén)
 • Bold Eagle
Fokustema
Snabbast, segerrikast & vinstrikast
Läs senare

Bäst igår – Två dubblade

Tre banor kickade igång tävlingsveckan i Sverige. Här är de som sprang snabbast, fick bäst betalt och som fick segerdefilera fler gånger än en.
Av
Cecilia Kristoffersson
Peter Untersteiner dubblade både som tränare och kusk under måndagen. Foto Mia Törnberg
Peter Untersteiner dubblade både som tränare och kusk under måndagen. Foto Mia Törnberg

Banor som körde måndag 2 september

Mantorp, Romme & Årjäng

Fem snabbaste vinnarna, varmblod

Patricia Zaz (e. Maharajah) 1.13,3a/2.140 meter – Romme
Tränare: Nicklas Westerholm. Körsven: Lukas L Svedlund.
Ägare: Kings Arms i Avesta AB. Uppfödare: Haydo Haido, Avesta.

Macho Look (e. Pine Chip) 1.13,3a/2.140 meter
Tränare: Håkan Olsson. Körsven: Tom Horpestad.
Ägare: Olsson Håkan & Göran. Uppfödare: Deseks AB, Vara.

Jack Bowler (e. Micro Mesh) 1.13,4a/2.140 meter – Mantorp
Tränare & körsven: Anders Zackrisson.
Ägare: Firma Trav o Transport Näshult. Uppfödare: Gun Isaksson, Åseda.

Bossy Alley (e. The Bosses Lindy) 1.13,6a/2.140 meter – Mantorp
Tränare: Mimmi Elfstrand. Körsven: Henna Halme.
Ägare: Stall Navy. Uppfödare: Erkki Kujansuu, Finland.

Mellby Granat (e. Maharajah) – 1.13,9a/2.140 meter – Mantorp
Tränare & körsven: Robert Bergh.
Ägare & uppfödare: Mellby Gård AB, Malmö

Högsta förstaprisen, varmblod

50.000 kronor (Årjäng)

Lemon Brodde (e. Varenne)
Tränare & körsven: Erik Berglöf.
Ägare: AB Erik Berglöf, m fl. Uppfödare: Brodda Stuteri AB, Skurup.

50.000 kronor (Mantorp)

Global Agreement (e. Love You)
Tränare & körsven: Peter Untersteiner.
Ägare: Easy KB, Uppsala. Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand.

Guzz Mearas (e. Muscle Mass)
Tränare & körsven: Johan Untersteiner.
Ägare: Stall Kennys Andelshästar 64. Uppfödare: Snogarps Gård AB, Ystad.

40.000 kronor (Mantorp)

Bossy Alley (e. The Bosses Lindy)
Tränare: Mimmi Elfstrand. Körsven: Henna Halme.
Ägare: Stall Navy. Uppfödare: Erkki Kujansuu, Finland.

Högst förstapris, kallblod

20.000 kronor (Årjäng)

Melvinna (e. Mel Odin)
Tränare: Kristina Marttala. Körsven: Tom Horpestad.
Ägare & uppfödare: Kristina Marttala & Hannu Kotilainen.

Salte Odin (e. Moe Odin)
Tränare & körsven: Göran Antonsen.
Ägare: Stall Salte Odin, Norge. Uppfödare: Trond Olav Salte, Norge.

Snabbast tid, kallblod

Dagslill (e. Spikeld) 1.30,4/2.140 meter – Romme
Tränare & körsven: Alice Molin.
Ägare: Alice Molin, Märsta. Uppfödare: Nils Dagestad, Norge.

Flest segrar kusk/ryttare: Peter Untersteiner – 2 segrar
Flest segrar tränare: Peter Untersteiner – 2 segrar
Flest segrar avelshingst: Maharajah – 2 segrar