Fokustema
Solvalla och Bergsåker
Läs senare

”Idag var han på hugget”

Efter en sämre period resultatmässigt var Brothers In Am ikväll tillbaka som en vinnare.
Fuxen öppnade första 500 meterna efter 1.08,3 och kom hem på nya rekordet 1.10,9a/1.640 meter i en V86-omgång där ingen spelare lyckades få alla rätt.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Brothers In Am och Jennifer Tillman. Foto Tommy Andersson/ALN
Brothers In Am och Jennifer Tillman. Foto Tommy Andersson/ALN

Henrik Larsson-tränade Brothers In Am (e. Viking Kronos) har haft tufft i rikstoton i sommar, men ikväll var den sjuårige fuxen åter en vinnare. I händerna på Jennifer Tillman höll hästen undan på starka 1.10,9a/1.640 meter efter att ha öppnat tufft för tätpositionen.
– Det är skönt när det släpper och idag var han verkligen på hugget. Innan har det strulat och hästen har haft otur, sade Tillman.

Donato Hanover-dottern Hilton Boko, som tränas av Olga Sehlova, svarade för en rejäl överraskning i ett stolopp.
– Jag trodde vi var chanslösa och anade att hon var typen som inte kunde vinna på V86, men vi fick bra draghjälp och till min förvåning vann hon ganska enkelt, sade Kai P Jussila.

I billig omgivning rundade Marvelous (e. Muscle Hill) till överlägsen för Jorma Kontio. Det här var hästen första (men knappast sista) seger i fjärde starten hos Timo Nurmos.

Femåriga Stonewashd Diamant (e. Gustav Diamant) fick perfekt resa i andra ytter av Kaj Widell och hästen tackade med att spurta till lätt seger på 1.12,8a/2.140 meter. Stoet, som tränas av Peter Untersteiner, fick 60.000 kronor.
– Jag hade 1.11,8/1.000 sista varvet, sade Widell.

Duktiga vinnare på Bergsåker

Digital Engine (e. Super Photo Kosmos) gynnades av tuff och utdragen körning om ledningen, men å andra sidan gjorde han jobbet som första häst i andraspår och fuxen svarade attacker på strålande sätt. Solängetamatören Lennart Frölander tränar Digital Engine som kördes av Susanne H Osterling. Segertiden landade på 1.12,9a/2.140 meter och förstapriset uppgick till 70.000 kronor.
– Hästen gjorde ett fantastiskt lopp, konstaterade Osterling.

It Happend Again (e. Make it Happen) hittade fin draghjälp och tackade med att avsluta till säker seger på 1.13,8a/2.140 meter. Seger var värd 40.000 kronor och Anders Wester har fött upp, äger, tränar och kör fyraåringen själv.
– Han har varit bra våren och sommaren, sade Solvallaamatören efter skrällsegern.

My Dream Art (e. Sinou Madrik) spurtade finfint som fyra i Derbykval och fick utdelning på formen när han gick ner i klass ikväll. Oskar J Andersson körde till ledningen två varv från mål och den Jörgen Westholm-tränade fyraåringen vann lätt på 1.14,6a/2.640 meter till 70.000 kronor.
– Han var lite het i värmningen och jag tog en lugn start. Det var bra tryck över mål och My Dream Art är en härlig häst, sade Andersson.

I ett lopp för fyraåriga kallblod med fördel för ston rundade norske gästen Pistus (e. Bork Odin) och Arve Sjoner till lätt seger. Hästen tränas av Olav Aune och förstapriset var 70.000 kronor.

Dubbeljackpot nästa vecka

Skrällarna duggade tätt i inledningen och för andra onsdagen i rad blev det jackpot på åtta rätt. Ikväll var samtliga spelare borta redan efter fem avdelningar och kommande onsdag är det 12.548.559 kronor extra i (åttarätts)potten.

Fakta

V86 5 september

Rätt rad: 11-2-4-5-12-13-8-11
Åtta rätt: jackpot
Sju rätt: 70.559 kr
Sex rätt: 1.568 kr
Omsättning: 25.666.931 kr
Publik Bergåker: 834 personer
Publik Solvalla: 828 personer

Expandera
Fokustema
Romme
Läs senare

Westholms fullpoängare

Han har kvalat in till både Kritereet och Breeders Crown, men missat i finalerna.
Ikväll blev det full pott för Jörgen Westholms topptreåring Nineponits Lasse i Rommes treåringsfinal.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nineponits Lasse (e. Uncle Lasse) svarade för en toppinsats i finalen i treåringsserien på Romme med 100.000 kronor till vinnaren. Tredjespår första 700 meterna spelade ingen roll – Uncle Lasse-sonen var hästlängder bättre än sina konkurrenter. Det blev nämigen en dryg inledning för Westholms treårige topphäst innan han nådde till ledningen och klockan visade 1.12,5 första kilometern.

Det bekom inte Ninepoints Lasse det minsta.

I kaxig, härlig stil anförde hästen treåringsfältet och ut ur slutsvängen fann Westholm det för gott att lämna konkurrenterna. Ninepoints Lasse stack ifrån med många längder på 1.12,9a/2.140 meter och såg allt annat än bottnad ut över mållinjen.

– Första varvet gick lite väl fort, men det var en häftig upplevelse. Det blåste kraftigt men han bara flög fram. sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har i höst vunnit både kvar till Svenskt Travkriterium och semifinal i Breeders Crown, men gått lottlös från båda finalerna.

– Han har ju vunnit försök till båda loppen och det ha varit lite tungt att det inte gått bra i finalerna, men nu fick han avsluta säsongen på det här sättet och vi laddar för fyraåringssäsongen. det är mycket rutinen det handlar om och han behöver kunna öppna bättre. Jag tog av käken till den här starten och det blev bättre så jag har hopp, sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har gjort 13 starter (5–1–2) och sprungit in 624.500 kronor så här långt. Bengt Johansson i Sala äger Ninepoints Lasse och har fött upp honom tillsammans med Westholm.

Romme hade en riktig ”finalkväll” och förutom treåringsvinnaren Ninepoints Lasse segrade Westholm även i stayterseriens final med Silver Bullit (e. Orlando Vici) och Emilia Leo tog hem montéfinalen med likaledes egentränade Zlatan Knick (e. Going Kronos).

Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

V75: ”Då når de henne inte”

V75 på hemmaplan – och sju hästar till start.
Adrian Kolgjini har laddat med segerkandidater.
– Om Adrian hittar till ledningen med Afrodite Face når de henne inte, säger pappa Lutfi Kolgjini.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Med sju hästar till start inom lördagens V75-omgång på Jägersro kan Adrian Kolgjini göra avtryck på hemmaplan, både som tränare och kusk. Det ryms flera intressanta bud för streckspelarna blande sju Kolgjini-travarna.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Pappa Lutfi Kolgjini är med i verksamheten och lämnade denna rapport om stallets hästar i V65 Direkt på fredagen.

Hannibal Face (V75-1) vann ett V75-lopp för ungdomar under Kriteriehelgen, men galopperade i senaste starten i klass I i Örebro.

– Han blandar och ger, det har blivit många galopp och det är mycket galopp i hästen, men det finns kapacitet i överflöd. Han har mycket kapacitet för hästen och voltstart är normalt inga problem, bara det inte blir omstart. Det kan vara förödandee för honom. Han kommer att tävla med lite mer vikt den här gången och får gå med lättare boots, sade Lutfi till V65 Direkt.

I Diamantstoförsöket (V75-2) har Kolgjini duon Afrodite Face och Hilarious Am.

– Hilarious gick rätt så bra i Norge, men borde ändå kunnat lite bättre. Det är en snabb häst, men om Afrodite Face håller sig i skinnet når inte någon henne. Det är passgångarstam i henne och hon är svår, men jag körde ett jobb med henne i tisdags och hon kändes otroligt bra. Om Adrian hittar till ledningen når de inte henne, sade ”Ludde”.

Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg

En duo från Kolgjini dyker även upp i gulddivisionen (V75-3), Meadow Prophets Minne: Upstate Face och Partizan Face. Den förstnämnde är inkvalad till guldfinalen på Solvalla nästa helg och ska starta även där.

– Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg och de är tränade för det, så det är inga problem att starta nästa helg också. Spåret är besvärligt, men som jag ser det är det Upstate och Berghs häst (Mindyourvalue W.F.) som ska räknas i toppen. Partizan Face gör alltid sitt jobb och är gedigen, han kan nog vara fyra-femma.

Upstate Face och Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund

Till lördagens huvudattraktion – Svensk Uppfödningslöpning (V75-4) – kvalade Adrian in två hästar. Adrian kör själv Hepburn, medan Erik Adielsson får chansen bakom Urban Africa.

– Vi har haft höga tankar om Hepburn hela tiden, hon har inte gjort ett fel under uppträningen och dessutom tävlat bra. Tetrick Wania får inte ha en dålig dag, men är den normal blir hästen svår att slå. Urban Africa utvecklas hela tiden och blir bättre och bättre. Det är en komplett häst, förnuftig och fin, och är absolut med där framme även om läget (bakspår) talar emot. Båda hästarna har känts helt normala i träning inför loppet.

Bästa segerchansen från Konlgjinis stall?

– Det är hugget som stucket mellan Afrodite Face och Upstate Face, sade Lutfi Kolgjini.

Fokustema
Svensk Travsport (uppdaterad)
Läs senare

Domen mot Gylling

Åtta veckors avstängning och 3.000 kronor i böter.
Det blev Jonas Gyllings bestraffning för den felaktiga drivningen på Örebrotravet igår.
Nu slutar han som kusk!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Örebrotravets måldomarnämnd överlämnade ärendet till ST efter ha dömt honom för enhandsdrivning och idag kom domen för Jonas Gylling.

Örebros måldomarnämnds dom.

Han stängdes av i åtta veckor och är fri att köra den 13 januari nästa år. Dessutom ska han betala 3.000 kronor i böter. Värt att notera är att inte händelsen bedöms som ”enhandsdrivning” av Svensk Travsport utan som felaktigt bruk av körspö.

Slutar som kusk

I ett facebook-inlägg (se nedan) skriver Jonas Gylling att han lägger av som kusk och därmed är hans korta karriär över.

 

ST:s jakt på de aktiva