Fokustema
Frankrike
Läs senare

In the Money på löpningsrekord

In the Money följde upp andraplatsen i Grupp II-loppet Prix Emmanuel Margouty med att vinna semi-classique-löpningen Prix Maurice de Gheest (€100.000) för treåriga hingstar på Vincennes idag.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
In the Money (6) och Thierry Duvaldestin vinner Prix Maurice de Gheest. Foto: Gerard Forni
In the Money (6) och Thierry Duvaldestin vinner Prix Maurice de Gheest. Foto: Gerard Forni

Ready Cashs tidigare tränare Thierry Duvaldestin vann ett stökigt lopp med In the Money (e. Cristal Money-Destinee Cash) efter ha körts till täten 950 kvar. Innan dess hade storfavoriten Italiano Vero galopperat när han skulle lyftas ut från ledarryggen 1.100 meter från mål.

Galopp blev det också för Adrian Kolgjini-tränade Aquarius Face och Björn Goop efter drygt 50 meter och felade bort sig gjorde också Ideal Ligneries.

Över upploppet försökte utvändige Inoui Danica utmana In the Money, men han svarade bestämt och vann på 1.15,3/2.850 meter. Segertiden var nytt löpningsrekord – det gamla hade Niky med 1.15,5 från 2004.

Tvåa var Inoui Danica (e. Boccador de Simm) på 1.15,4, medan Invincible Cash (e. Read Cash) noterade samma tid som trea. Han satt fastlåst i ledarryggen med krafter kvar och åkte på sin första förlust i karriären.

Fjärde segern

In the Money har startat sex gånger (4-2-0) och sprungit in 108.000 euro. Ifjol vann han tre lopp; Prix R. Lequy (€11.000), Prix Siwa (€24.000) och Prix des Jacinthes (€30.000) plus att Duvaldestins hingst var tvåa i Prix Emmanuel Margouty på 1.13,6/2.175 meter.

Modern Destinee Cash (e. Ready Cash), 1.17,7/€12.550, startade åtta gånger och vann två lopp i Bollène med 4.950 euro i förstapris. In the Money är hennes första avkomma.

Själv är modern undan Linda Somolli (e. Workaholic), 1.15,9/€59.692, som lämnat avelshingsten Uniclove (e. Look de Star), 1.10,9/€551.900, och Tolerance (e. Insert Gede), 1.13,0/€176.860.

Se loppet här!

Fokustema
Inför V75 Romme
Läs senare

”Disco är inte lika bra nu”

Disco Volante är favorit i gulddivisionen på Romme i morgon.
Men Per Lennartsson andas optimism med Hazard Boko.
– Någonstans innerst inne har jag en känsla av att det kommer att gå riktigt bra, säger Per Lennartsson.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Per Lennartssons Hazard Boko jagar seger i gulddivisionen på Romme. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Per Lennartssons Hazard Boko jagar seger i gulddivisionen på Romme. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Per Lennartsson är i full gång i arbetet i stallet efter olyckan i mitten av december, där han blev omkullkastad av en häst, fick en fraktur på bäckenet och tvingades till operation.

– Rehabiliteringen går väldigt bra, jag jobbar för fullt hemma och kör hästar hela dagarna. Egentligen skulle jag kunna köra lopp redan nu, säger Per Lennartsson till V65 Direkt på fredagen.

Nu står han vid sidan en stund till, men finns på plats för att sköta uppvärmningarna innan han lämnar över tömmarna när det är dags för lopp.

Rikard N Skoglund får förtroendet bakom Lennartssons duktige gulddivisionshäst Hazard Boko (V75-3), som efter en sämre insats i guldloppet i Eskilstuna i slutet av januari imponerade vid seger på Solvalla förra onsdagen.

– Han fick en liten paus efter den sämre insatsen och sedan körde jag ett par lätta jobb hemma. Han är väldigt svår att bedöma, för han är inte så engagerad hemma helt enkelt, men när jag fick känna hans spänst och glädje på tävlingsbanan i värmningen inför senaste starten, så kändes att han var tillbaka igen, säger Per.

”Jag tror nog att han håller ut Disco Volante”

Då satt Hazard Boko tidigt i ledningen, drog i bra tempo och gled undan på fint sätt.

– Hästen har aldrig varit rapp ut, men nu har extra flytet kommit och han trycker iväg och tycker att det är skoj själv. Rikard var väldigt imponerad av startsnabbheten senast och att hästen accelererade något fruktansvärt efter några meter. Jag tror nog att han håller ut Disco Volante i starten, jag såg en tidsangivelse att det gått 1.01-1.02 i början på Solvalla, säger Lennartsson.

Taktiken från femtespår bakom bilen med värste konkurrenten två spår utanför över sprinterdistans kan låta given.

– Han trivs i ledningen när han känner sig stark, han är väldigt effektiv där, men det är härligt att köra honom i ryggar också, då han har en riktig kanonspurt att tillgå. Det skulle inte vara roligt att få en ”tokpullandes” Disco på utsidan i 1.10-tempo och av det jag sett i den hästens lopp när han dragit på i ledningen, så har inga konkurrenter hängt med på utsidan utan det har givits chansen bakom. Jag tror inte att Disco är lika bra nu som när han är på topp, så det finns möjligheter, säger Per Lennartsson.

Och avslutar:

– Det känns som att loppet ser ut som att han ska kunna vinna ett guldlopp i och med att han har det läget. Någonstans innerst inne har jag en känsla av att det kommer att gå riktigt bra.

V75-tips: Dagen är kommen

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Styrkeuppvisning av Gao K.

Gao K. visade prov på häftig styrka vid torsdagskvällens tävlingar på Åby.
Trots att Sebastian K.-sonen inte ens hade 100.000 kronor på kontot inför loppet kom han i mål på starka 1.15,7/2.640 meter.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är Per-Emil Henriksson i Halmstad som tränar femåringen sedan i höstas och hans arbete med hästen är värt allt beröm.
André Eklundh kuskade bakom hästen denna gång och han lämnade inget åt slumpen. Vid flera tillfällen var han ute i andraspår och ”dubbelkollade” om Carl Johan Jepson verkligen ville köra Mayflower A.F. (e. S.J.’s Caviar) i ledningen.
– Det blev lite utdragen körning och det kanske var dumt, men jag tyckte väl inte Jepson hade hästen att köra i ledningen med, förklarade André Eklundh i Åbys intern-tv.
Varje gång fick han svaret ”ja, det ska jag”, men det spelade ingen roll för Gao K. Eklundh stannade kvar på utsidan när slutrundan gjorde entré, men redan halvvarvet före mål hade han grepp om loppet.

”Det man var rädd för”

Resterande del av loppet blev mer eller mindre en transportsträcka. Gao K. var aldrig i närhet av förlust och väl värd de 30.000 kronor han nu adderade på de 89.200 kronor som han hade tjänat sedan tidigare.

Fakta

Gao K.

Femårig brun valack e. Sebastian K.-Queen Apanage e. Alf Palema

St: 13: 2–3–0, 119.200 kr, 1.15,7l*

Ägare: Henriksson Per-Emil, Falkenberg
Uppfödare: Marlin Capital AB(M,Lindgren), m fl

Tränare: Per-Emil Henriksson, Halmstad

– Jag har sett hästen i varje lopp han har gjort och så kvalade jag honom också. Han är stark och Per-Emil var väldigt nöjd med honom i förra starten efter att bytt skor, sade Eklundh och fortsatte:
– Det var rätt distans för hästen, han kändes väldigt fin och jag var inte nöjd med ryggen så valet var ganska självklart ändå att gå ut. Jag hade kraft i honom hela tiden, men sedan blev han lite stegig allt eftersom och sprang och hackade upploppet ner. Det var väl egentligen det man var rädd för att han skulle slå ihop och galoppera, men vi klarade det hela vägen.

Andra årssegern

Halmstadtränaren Per-Emil Henriksson kunde därmed räkna in sin andra årsseger i stallets sjätte start.
Idag finns åtta hästar på hans träningslista varav hälften är tävlingshästar och resterande tre år eller yngre.
– Per-Emil har jag känt i många år. Han var ifrån businessen i några år, men nu är han tillbaka och leverar vinnare på löpande band nästan. Det är alltid roligt att vinna åt de mindre och yngre tränarna; det är så viktigt att de fortsätter, kommenterade André Eklundh.

Se loppet nedan:

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Elitloppshäst har bytt tränare

Att fjolårets Elitloppsdeltagare Chief Orlando har bytt regi, att en färsk proffstränare jagar andra tränarsegern samt att det körs storlopp denna eftermiddag i Cagnes-sur-Mer är tre ämnen som berörs i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Chief Orlando har fått en ny tränare i Italien, men snart stundar åter ett äventyr till Sverige. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Chief Orlando har fått en ny tränare i Italien, men snart stundar åter ett äventyr till Sverige. Foto: Adam Ström/stalltz.se

1 25-årige Philip Wahlström di Luca tillhör landets yngsta proffstränare. Efter att ha gått proffstränarkursen i höstas plockade Philip ut A-licensen 2021. och första tränarsegern med proffslicensen på fickan tog Mellby Highball (e. Muscle Hill) på hemmabanan i Eskilstuna i början av februari.

Philip, som huserar på anrika Norrby Säteri, har 14 hästar på träningslistan med stor unghästprägel, då stallet inrymmer fyra tvååringar och fem treåringar. Ändå blir det en hel del tävlande, nämligen tre av de fyra kommande dagarna.

Philips första proffsvinnare Mellby Highball startar på Solvallas lunchtävlingar idag, i morgon kliver tioåringen och femfaldige miljonären Zenit Brick (e. Make It Happen) ut i gulddivisionen på Romme och på måndag startar hans andra vinnare under 2021, Je t’Aime Explosiv (e. Explosive Matter), på Mantorptravet.

Två segrar på åtta starter har det blivit hittills – ökas segerskörden på redan idag?

***

2Den i Italien och Frankrike-stationerade Erik Bondo har fått in en av fjolårets Elitloppsdeltagare i träning. Det handlar om finskfödde Chief Orlando (e. Orlando Vici) 1.09,9/€443.927 som närmast kommer från Holger Ehlerts stall.
Under fjolåret vann hästen bland annat Gran Premio Palio Dei Comuni (€180.000) och slutade tvåa bakom Billie de Montfort i Nationernas Pris (€275.000).
– Det är korrekt att jag har hästen i min träning, men det kommer inte bli under någon längre period. Chief Orlando ska starta i ett lopp i Turin den 4 april och sedan ska han gå vidare upp till Sverige, bekräftar Erik Bondo för Sulkysport.

Loppet som syftas i Turin är Grupp I-loppet Gran Premio Costa Azzurra (€180.000) över 1.600 meter som – med tanke på datumet – kan bli en första lite tydligare vårhint om vilka italiensktränade hästar som kan vara aktuella för Elitloppet.

***

3 Tre banor blev två. Sedan Bollnäs tvingats ställa in dagens lunchtävlingar på grund av tjällossning blir Solvalla (första start 12.20) och Boden (18.20) fredagens svenska banor ”in action”.

I treåringsloppet på Solvalla med nio startande ungdomar har sex av dem redan vunnit. Bland annat Markus Pihlström-tränade Queen Tresher (e. Raja Mirchi), som satte svenskt rekord för tvååriga ston i voltstart när hon vann i Östersund i höstas på 1.16,3/1.640 meter.

Efter segern på Umåker i tisdags är det dags igen redan ikväll för Jens Eriksson-tränade familjehästen Zorro Swing (e. Quite Easy). I tisdags serverade Jens sin springare en resa i ryggar till upploppet och då bet spurten riktigt bra. Kvällens uppgift innebär springspår på tillägg över lång distans och kanske talar hästens speed segerspråk igen?

Här är startlistorna till fredagens banor.

***

4 Björn Goop finns på plats på Vincennes denna fredag för att köra egentränade Ha Yes Max (e. Very Well Jet) i fyraåringsloppet Prix de Lauzun (€29.000) och därtill svingar han sig upp bakom lånegodset Foudre de Bengale (e. Odeisis de Vandel) i Prix Gallus II (€33.000).

Alcoy. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Fredagens högst doterade lopp i den franska travsporten avgörs dock i Cagnes-sur-Mer där Grupp III-loppet Prix Pierre Desire Allaire (€80.000) finns bland de åtta loppen.

Två svenskfödda hästar finns bland de blott åtta deltagarna i form av Vincent Martens Alcoy (e. Ready Cash) samt Mickael Cormys Gross Weight (e. Scarlet Knight). Loppet körs över 2.925 meter och vinnaren belönas med 36.000 euro.

Precis som vanligt går det göra insatser till alla franska lopp som har premium-status och därtill bevittna dem via Svenska Spels trav och galoppsida medan ATG nöjer sig med att fokusera på Paris-banans övningar.

***

5 Mer Frankrike. En nioårig valack rekordsänkte med 1,5 sekund under gårdagens tävlingar på Vincennes!
Dominik Loqueteux-tränade Copsi (e. L’Ocean d’Urfist) vann Prix de Plestin-les-Greves (€51.000) på nya rekordnoteringen 1.10,4a/2.100 meter efter att närmast skenat runt i överljudstempo från start till mål.

Triumfen värd 22.950 euro var hästens 15:e (och mest penningstinna) i 35:e starten vilket sticker ut, men då ska man ha i åtanke att Copsi flitigt matchats i amatörlopp.
Bland hästens triumfer sedan tidigare syns finalen av Grand National des Amateurs (€12.000) där han styrdes till vinst av svenska Anna Karlsson.

***

6 Den finska kallblodstoppen Välähdys (e. Viesker) är skadad och missar årets upplagan av Elitkampen, rapporterar finska Ravinetti.

Ville Korjus tränar och kuskar i regel bakom tolvåringen som nyligen passerade halvmiljonen euro (501.020) i intjänade prispengar.
Hittils har det blivit seger i 51 av karriärens 102 starter, men om och när nästa tävlingstillfälle kan bli aktuellt tycks nu vara osäkert.

***

7 Du missar väl inte möjligheten att spela High Five ihop med Sulkysport? Dagens lopp avgörs på Vincennes klockan 13:50 och undertecknad tycker sig ha funnit ”En Genial idé!” i dagens lopp som inte ser ut att bli favoritspelad.

Génial Haufor såg ut att stå inför en omöjlig uppgift vid segern den 2 januari när ett varv återstod. På Vincennes lilla bana skulle han börja hämta längder från sjunde utvändigt, men efter någorlunda draghjälp och en sylvass avslutning hann han fram till en övertygande seger. Får Christian Bigeon till styrningen någorlunda i det här loppet ska Génial Haufor ha god segerchans”.

Det och mycket mer kan du läsa i våra analys av loppet som du finner här liksom mer information om hur du köper din andel till vårt High Five-system.