Fokustema
V75 Mantorp
Läs senare

In Toto Sund tuffare än Target Kronos

MANTORP. – Innan loppet skämtade jag med skötaren och sa att In Toto Sund är väl för rund om magen för att komma i jänkarvagnen. För mig var det här överraskning.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
In Toto Sund med Örjan Kihlström
vinner Kjell P Dahlströms Minne 2017. Foto Micke Gustafsson/ALN
In Toto Sund med Örjan Kihlström vinner Kjell P Dahlströms Minne 2017. Foto Micke Gustafsson/ALN

Att det går att olika uppfattning om en häst inom samma stall är uppenbart. För samtidigt som tränaren Daniel Redén sade ovanstående om In Toto Sund så hade skötaren Isabella Eriksson en helt annan syn på saken:

– Jag har trott på In Toto Sund hela veckan och haft fin känsla inför det här loppet.

Fakta

In Toto Sund

sto 5 år e. Ken Warkentin – Marsia L.B. e. Windsong’s Legacy
25 st: 11–6–1
Rekord: 1.11,9am
Insprunget: 2.873.300
Uppfödare: Erikssunds Trotting Ab, Sigtuna
Ägare: Stall Zet
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Skötare: Isabella Eriksson

Expandera

När kusken Örjan Kihlström sade att ”Daniel hade ställt i ordning”, skrattade Redén gott. Någon ”iordningställning” handlade det inte om när In Toto Sund årsdebuterande med att vinna huvudloppet i Mantorps V75-omgång, Kjell P Dahlströms Minne med 200.000 kronor i förstapris.

– Nej, men In Toto Sund har har helt enkelt fantastisk löpskalle. När hon fick fatt i Target Kronos på upploppet skulle hon helt enkelt vara först. Det där har hon visat förut också, när hon vann Stochampionatskvalet i somras hade hon bara hunnit gå tre jobb efter att ha varit skadad, sade Daniel Redén.

In Toto Sund (e. Ken Warkentin – Marsia L.B.) avslutade fyraåringstävlandet med att vinna Breeders Crown-finalen och det gjorde även Target Kronos. Den sistnämnde såg att planenligt i ledningen få dirigera Kjell P Dahlströms Minne till seger, men när det drog ihop sig till upploppsstrid visade det sig att stoet In Toto Sund, som suttit i kön första varvet innan Örjan Kihlström lät henne glida fram utvändigt ledaren, var den starkaste, på 1.13,6a/2.140 meter.

Shadow Woodland (e. The Bosses Lindy – Unlimited Visa) årsdebuterade också glansfullt. Den. Reijo Liljendahl-tränade finlandsfödde valacken fick i gulddivisionen press i ledningen av El Mago Pellini och tvingades ner – får man nog uttrycka det. – till 1.12,5a/2.140 meter.

– Det var en bra årsdebut. Han årsdebuterade på bra sätt ifjol också, konstaterade kusken Ulf Ohlsson och påminde om att Shadow Woodland satte voltstartsvärldsrekordet 1.11,1/1.640 meter i sin första start 2016.

Tränaren Reijo Liljendahl har redan bestämt vad som är Shadow Woodlands huvudmål denna säsong; storloppet Suur Hollola Ajo som endast är för finskfödda hästar.

Endast On Track Piraten snabbare vinnare

 

Dragster (e. Micro Mesh – Timber Marie) vann bronsdivisionsförsöket på årets näst snabbaste segertid i Sverige i år. On Track Piraten vann en gulddivision på Färjestad på 1.10,7 i januari och nu kom Roger Malmqvists femåring Dragster ner på 1.11,2a/1.640 i en vattentät spetsviktoria. Dragster har gjort två starter i år och vann i årsdebuten på 1.11,6 så man kan lugnt säga att valacken håller på att bygga upp en vacker resultatrad.

Malmqvist hade dock ett något överraskande besked gällande det som borde vara vad Dragster nu siktar mot, finalen Elitloppshelgen.

– Vi har planer på att ta Dragster till Frankrike istället.

National Prince (e. Maharajah – Västerbobanditrock) är obesegrad i tre starter sedan Svante Båth tog över träningen. Erik Adielsson hade det inte direkt enkelt i ledningen, fick någon tryckare på vägen, och National Prince visade förstklassig uppfatning när han i klass II-försöket blev utmanad och sträckte på sig på upploppet.

– De två senaste starterna har han imponerat, sade Erik Adielsson.

De två senaste starterna har han imponerat

Face Ribb (e. Viking Kronos – Oj Oj Tim) klarade fjärdespåret i voltstart bättre än Lutfi Kolgjini vågade hoppas på förhand, kom till ledningen, och där visade femåringen att han var mycket att hämta när han fungerar.

– Han vann överlägset på 1.13,1 full väg på treans växel, jag hade oryckta snören. Men han hängde lite mycket på en töm och vi får kolla upp varför. Det hinner vi, det är gott om tid till finalen, sade Lutfi Kolgjini.

Fakta

Rätt V75-rad

4–3–4–7–7–4–2
Utdelning:
Sju rätt: 721.668 kr
Sex rätt: 1.472 kr
Fem rätt: 98 kr
Omsättning: 96.528.938 kr
Publiksiffra: 3.242

 

Expandera

Om det blev rätt för Kolgjini bakom Face Ribb så blev det fel för den i hans regi debuterande storfavoriten Djali Boko i silverdivisionen. Efter att ha fått en tryckare av Valeur i ledningen efter ett varv tog Djali Boko tag hårt i grejorna – tendenser han visade även i tidigare regi – och drog iväg till 20-30 meters ledning. Luften tog slut i slutkurvan och Order To Fly (e. Order By Fax – Too Fat To Fly) spurtade för Per Lennartsson ner Djali Boko på 1.13,6a/2.640.

– Djali Boko höll väldigt starkt men nu får vi försöka programmera om honom och låta honom gå bakifrån ett tag, konstaterade Lutfi Kolgjini.

Umberto Axe (e. Love You – Ira Furiosa Spin) gillade också att det var bra fart i lärlingsloppet och den Joakim Granlund-körda Jerry Riordan-hästen fick med knapp marginal nosen före Albatros D.K. på 1.14,5a/2.140.

Fokustema
Danmark
Läs senare

Championtränare hemma igen

Den danske championtränaren Steen Juul är tillbaka i sitt hem efter ha tillbringat några dagar på sjukhuset i Roskilde på grund av en blodpropp.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Steen Juul efter sin tionde seger i Jydsk 4-årings Grand Prix. Foto: Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Steen Juul efter sin tionde seger i Jydsk 4-årings Grand Prix. Foto: Kjeld Mikkelsen/KM FOTO

Igår fick Steen Juul lämna sjukhuset och han kunde återvända till sin familj i Osted. På facebook skriver Team Juul:

”Steen kom äntligen hem ikväll (igår, reds. anm.) till den plats han hör hemma; tillsammans med familjen och alla hästar. Nu behöver han lugn och en tid att återhämta sig och då kommer nog allt bli bra. Han är den coolaste vi vet!”

På facebook tackar familjen Juul för det enorma och överväldigande stöd som den fått under de här dagarna.

Fokustema
Jägersro
Läs senare

V86: Ny succé för färskt proffs?

Fjolåret avslutades med en V75-seger och det nya året kan inledas med en Klass II-triumf.
Det nybakade proffset Emma E Johansson bubblar när hon pratar om hur välregisserat allt känns som just nu sker i hennes liv.
– Allt har verkligen blivit helt perfekt och jag ser fram emot året, säger Kalmartränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Emma E Johansson hoppas kunna starta det nya travåret lika bra som det föregående avslutades. Foto Hanold/ALN
Emma E Johansson hoppas kunna starta det nya travåret lika bra som det föregående avslutades. Foto Hanold/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

När Ego Sisu (e. Ready Cash) sprang först över mållinjen vid tävlingarna i Halmstad under Nyårsafton så grejade han 27-åriga Emma E Johanssons andra V75-seger och satte punkt för Johanssons rekordår.
På 69 starter blev det tio segrar och 548.300 kronor intjänat till stallet. Siffror som i allra högsta grad känns rimliga att hon ska kunna slå under 2022 då hon inleder med 31 hästar på träningslistan och innehar A-licens sedan årsskiftet.
Någon känsla av att livet ter sig annorlunda som proffs såhär en handfull dagar in på det nya året har dock inte hunnit uppenbara sig.
– Det är samma antal hästar och samma ägare till dem som det var innan årsskiftet så nej; jag har inte hunnit tänka på det alls. Man kan säga att jag haft en proffsig amatörrörelse tidigare och det är en lättnad att ha utbildningen på Wången avklarad. Nu kan man vara hemma och träna sina hästar, säger Johansson.

Fördelningen av åldersspannet på stallets hästar är blandad. På träningslistan finns åtta tvååringar, dussinet treåringar och elva hästar som är fyra år eller äldre.
– Det känns bra att man har jobbat till sig till det här själv och inte fått något gratis. Många tar över hästar från föräldrar när de startar upp sin rörelse, men jag har jobbat mig till det här själv. Det känns ännu bättre utifrån det perspektiv.

”Väldigt bra chans”

Johansson har visat att hon kan få äldre hästar att prestera. Nu stundar nästa utmaning att även få framgång med de yngre förmågorna.
– Jag fick in många fina unghästar förra året och att satsa på yngre hästar som ska kunna hävda sig i större sammanhang är något jag verkligen vill lyckas med. Jag har några treåringar som ska börja tävla i februari och mars och det kommer bli väldigt kul att se hur de kommer prestera. De ska vara bra förberedda, men ska startas igång och sedan får vi se efter hand vilken som kan duga i större sammanhang.

Under onsdagens V86-omgång avgörs ett Klass II-försök på Jägersro i vilket Johansson startar den sexårige valacken Fauntleroy (e. Scarlet Knight).
– Fauntleroy vill jag nästan påstå är minst lika bra som Ego Sisu. Kanske att Ego har ett högre tak, men det finns mycket utveckling kvar i den här hästen. Han tog senaste loppet väldigt bra och hästen brukar faktiskt kunna gå framåt när han får lite tuffa lopp mellan varven. Det var just vad han fick senast och allt tyder på att han tog det bra. Jag tror faktiskt på väldigt bra chans.

Inväntar hemmaplan

I senaste starten blev hästen en aning skarp efter att lagt en speed på vägen. Det är något som ska försöka undvikas denna gång.
– Han har aldrig riktigt laddats iväg från start. Han är startsnabb, men vi kommer inte peppa upp honom före loppet för då kan han bli lite het vilket var fallet senast och det vill vi inte riskera nu över 2.640 meter. Det skulle vara kul att se honom i ledningen om det ändå går att komma dit, men det är inget måste utan han går lika bra bakifrån. Jag har haft lite funderingar på att utrusta honom med något som går att rycka, men en sådan växel sparar vi till en eventuell Klass II-final.

När får vi se Ego Sisu på tävlingsbanan igen?
– Troligtvis den 18 januari på Jägersro. Då handlar det om ett vanligt lopp och jag har tänkt att ge honom ett par sådana och samla på honom lite mer pengar innan vi testar i Klass I. Det finns ett sådant lopp här på hemmaplan i Kalmar i början av mars så jag hoppas att vi kan vara med där, avslutar Emma E Johansson.

  • Sulkysports V86-tips publiceras onsdag kl. 12:00.
Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Snabbast i Sverige 2022

Med fyra svenska tävlingsdagar avklarade kan stoet Annie Flame sträcka på sig lite extra.
Hon är snabbast på svensk mark i voltstart 2022.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Markus B Svedberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Markus B Svedberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Sexåriga stoet Annie Flame (e. Yarrah Boko) svarade för en fin insats när måndagskvällens tävlingar flyttades från hemmabanan Eskilstuna till Romme på grund av vädret och banunderlaget, men den resan hade ingen negativ betydelse för Annie Flame.

Från bakspår i ett sprinterlopp för ston med voltstart tog Markus B Svedberg positionen som tredje häst i pärlbandet som anfördes av Jörgen S Erikssons nyförvärv Oche Trot (e. Andover Hall).

Efter 1.15-fart första kilometern klev Svedberg fram på utsidan om ledarinnan och satte press på denna. Ut ut slutsvängen var det avgjort – Annie Flame seglande undan med många längder till seger på 1.14,0/1.640 meter.

Det var tredje vinsten i karriären för stoet som tog livets två första segrar ifjol som femåring efter att ha radat upp pallplatser utan att få sätta nosen först.

Syster med Fleetfoot Hanover

Annie Flames möderne är spännande. Mamman Firefly Annie (e. S.J.’s Photo), 1.13,6a/31.072 kr, köptes av Leif Andersson i Tystberga på Harrisburgauktionen 2010 för 1.000 dollar, dräktig med Explosive Matter.

I Sverige har hon fått nio avkommor, den senaste i somras i form av ett sto med Andover Hall som pappa. Annie Flame har lyckats bäst hittills.

Fakta

Annie Flame

Sto 6 år e. Yarrah Boko – Firefly Annie e. S.J.’s Photo
Resultat: 30 st: 3–6–3
Rekord: 1.13,7k – 1.13,7ak
Intjänat: 298.200 kr
Uppfödare: Leif & Lena Andersson
Ägare: Markus B Svedberg, Leif & Lena Andersson
Tränare: Markus B Svedberg, Eskilstuna
Körsven: Markus B Svedberg, Eskilstuna
Skötare: Catrine Henriksson

Expandera

Men innan Firefly Annie kom till Europa fick hon fem avkommor på andra sidan om Atlanten. Bland dessa finns norskägda toppstoet Fleetfoot Hanover (e. Andover Hall), 1.09,9ak/2.338.731 kr, som inledde i Trond Smedshammers regi i USA och via ett koppel tränarbyten kom till Peter Untersteiner på sommaren som sjuåring. Två år i Untersteiners regi blev framgångsrika och Fleetfoot Hanover sprang in drygt 1,2 miljoner kronor.

I avelsboxen har hon inlett lovande. Första avkomman Ready Tonight (e. Muscle Hill), 1.11,7am/748.000 kr, har vunnit fem av 21 starter och var ytterst nära att kvala in till både Kriteriet och Derbyt efter tredjeplatser i försöken. Lillebror Ready For Party (e. Muscle Hill), 1.15,5am*/103.300 kr, har vunnit tre av sex starter.

Dear Friend och Johan Untersteiner. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Firefly Annies mamma Warrawee Anken (e. Balanced Image) kom också till Sverige, till Broline International där hon fick sju avkommor med Mercury Broline (e. Lindy Lane) och Kouros Broline (e. Credit Winner) som toppar med över 600.000 kronor insprunget vardera.

Warrawee Ankens dotter Juventas Broline (e. Pine Chip) var ostartad, men är istället mamma till Johan Untersteiners toppsto Dear Friend (e. Orlando Vici), 1.10,4ak/4.873.173 kronor!

Annie Flame. Källa breedersbible.com