Fokustema
V75 Mantorp
Läs senare

In Toto Sund tuffare än Target Kronos

MANTORP. – Innan loppet skämtade jag med skötaren och sa att In Toto Sund är väl för rund om magen för att komma i jänkarvagnen. För mig var det här överraskning.
Av
Lars G Dahlgren
In Toto Sund med Örjan Kihlström
vinner Kjell P Dahlströms Minne 2017. Foto Micke Gustafsson/ALN
In Toto Sund med Örjan Kihlström vinner Kjell P Dahlströms Minne 2017. Foto Micke Gustafsson/ALN

Att det går att olika uppfattning om en häst inom samma stall är uppenbart. För samtidigt som tränaren Daniel Redén sade ovanstående om In Toto Sund så hade skötaren Isabella Eriksson en helt annan syn på saken:

– Jag har trott på In Toto Sund hela veckan och haft fin känsla inför det här loppet.

Fakta

In Toto Sund

sto 5 år e. Ken Warkentin – Marsia L.B. e. Windsong’s Legacy
25 st: 11–6–1
Rekord: 1.11,9am
Insprunget: 2.873.300
Uppfödare: Erikssunds Trotting Ab, Sigtuna
Ägare: Stall Zet
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Skötare: Isabella Eriksson

Expandera

När kusken Örjan Kihlström sade att ”Daniel hade ställt i ordning”, skrattade Redén gott. Någon ”iordningställning” handlade det inte om när In Toto Sund årsdebuterande med att vinna huvudloppet i Mantorps V75-omgång, Kjell P Dahlströms Minne med 200.000 kronor i förstapris.

– Nej, men In Toto Sund har har helt enkelt fantastisk löpskalle. När hon fick fatt i Target Kronos på upploppet skulle hon helt enkelt vara först. Det där har hon visat förut också, när hon vann Stochampionatskvalet i somras hade hon bara hunnit gå tre jobb efter att ha varit skadad, sade Daniel Redén.

In Toto Sund (e. Ken Warkentin – Marsia L.B.) avslutade fyraåringstävlandet med att vinna Breeders Crown-finalen och det gjorde även Target Kronos. Den sistnämnde såg att planenligt i ledningen få dirigera Kjell P Dahlströms Minne till seger, men när det drog ihop sig till upploppsstrid visade det sig att stoet In Toto Sund, som suttit i kön första varvet innan Örjan Kihlström lät henne glida fram utvändigt ledaren, var den starkaste, på 1.13,6a/2.140 meter.

Shadow Woodland (e. The Bosses Lindy – Unlimited Visa) årsdebuterade också glansfullt. Den. Reijo Liljendahl-tränade finlandsfödde valacken fick i gulddivisionen press i ledningen av El Mago Pellini och tvingades ner – får man nog uttrycka det. – till 1.12,5a/2.140 meter.

– Det var en bra årsdebut. Han årsdebuterade på bra sätt ifjol också, konstaterade kusken Ulf Ohlsson och påminde om att Shadow Woodland satte voltstartsvärldsrekordet 1.11,1/1.640 meter i sin första start 2016.

Tränaren Reijo Liljendahl har redan bestämt vad som är Shadow Woodlands huvudmål denna säsong; storloppet Suur Hollola Ajo som endast är för finskfödda hästar.

Endast On Track Piraten snabbare vinnare

 

Dragster (e. Micro Mesh – Timber Marie) vann bronsdivisionsförsöket på årets näst snabbaste segertid i Sverige i år. On Track Piraten vann en gulddivision på Färjestad på 1.10,7 i januari och nu kom Roger Malmqvists femåring Dragster ner på 1.11,2a/1.640 i en vattentät spetsviktoria. Dragster har gjort två starter i år och vann i årsdebuten på 1.11,6 så man kan lugnt säga att valacken håller på att bygga upp en vacker resultatrad.

Malmqvist hade dock ett något överraskande besked gällande det som borde vara vad Dragster nu siktar mot, finalen Elitloppshelgen.

– Vi har planer på att ta Dragster till Frankrike istället.

National Prince (e. Maharajah – Västerbobanditrock) är obesegrad i tre starter sedan Svante Båth tog över träningen. Erik Adielsson hade det inte direkt enkelt i ledningen, fick någon tryckare på vägen, och National Prince visade förstklassig uppfatning när han i klass II-försöket blev utmanad och sträckte på sig på upploppet.

– De två senaste starterna har han imponerat, sade Erik Adielsson.

De två senaste starterna har han imponerat

Face Ribb (e. Viking Kronos – Oj Oj Tim) klarade fjärdespåret i voltstart bättre än Lutfi Kolgjini vågade hoppas på förhand, kom till ledningen, och där visade femåringen att han var mycket att hämta när han fungerar.

– Han vann överlägset på 1.13,1 full väg på treans växel, jag hade oryckta snören. Men han hängde lite mycket på en töm och vi får kolla upp varför. Det hinner vi, det är gott om tid till finalen, sade Lutfi Kolgjini.

Fakta

Rätt V75-rad

4–3–4–7–7–4–2
Utdelning:
Sju rätt: 721.668 kr
Sex rätt: 1.472 kr
Fem rätt: 98 kr
Omsättning: 96.528.938 kr
Publiksiffra: 3.242

 

Expandera

Om det blev rätt för Kolgjini bakom Face Ribb så blev det fel för den i hans regi debuterande storfavoriten Djali Boko i silverdivisionen. Efter att ha fått en tryckare av Valeur i ledningen efter ett varv tog Djali Boko tag hårt i grejorna – tendenser han visade även i tidigare regi – och drog iväg till 20-30 meters ledning. Luften tog slut i slutkurvan och Order To Fly (e. Order By Fax – Too Fat To Fly) spurtade för Per Lennartsson ner Djali Boko på 1.13,6a/2.640.

– Djali Boko höll väldigt starkt men nu får vi försöka programmera om honom och låta honom gå bakifrån ett tag, konstaterade Lutfi Kolgjini.

Umberto Axe (e. Love You – Ira Furiosa Spin) gillade också att det var bra fart i lärlingsloppet och den Joakim Granlund-körda Jerry Riordan-hästen fick med knapp marginal nosen före Albatros D.K. på 1.14,5a/2.140.

Fokustema
Midnight Race
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Näslunds italienare nattens kung?

Anna Näslund har stallet i toppslag och har funnit en perfekt uppgift åt Te Quiero Grif på Dannero.
Den italienskfödde sjuåringen står perfekt inne i Midnight Race där vinnaren av finalen kammar hem hela 200.000 kronor.
– Det var svårt att stå över detta lopp när man läste propositionen, medger Umåkeramatören.
Av
Emil Persson
Te Quiero Grif vann bronsdivisionen i Halmstad under fjolåret i lag med Peter Ingves. Numera är det Anna Näslund som tränar sjuåringen. Foto Mia Törnberg/Sukysport
Te Quiero Grif vann bronsdivisionen i Halmstad under fjolåret i lag med Peter Ingves. Numera är det Anna Näslund som tränar sjuåringen. Foto Mia Törnberg/Sukysport

Den sjuårige Varenne-sonen kom till Sverige för två år sen och inledde då sin svenska sejour i Veijo Heiskanens regi. Där presterade han ytterst väl och vann såväl Dam SM för Jennifer L Oscarsson med 100.000 kronor i segerpremie som bronsdivisionen i Halmstad under fjolårets Sprintermästarmeeting.

I början av detta år exporterades hästen till Finland, men där gjorde han bara en start i Harri Koivunens regi innan Anna Näslunds amatörstall blev nästa anhalt.
– Min man är vän med Kari Lähdekorpi som köpte hästen till Finland och det var på den vägen vi kom över honom. Som vi förstod det hade det inte varit några stora problem med hästen och vi tyckte det var en spännande häst att jobba med, säger Anna Näslund.

Efter att hästen initialt varit lite ”spänd och misstänksam” ska han snabbt slappnat av och fattat tycke för sin nya hemmiljö.
– Vi har bara fyra starthästar här på gården och hästarna kan gå ute en hel del och bara vara häst. Det är säkert svårare i ett större proffsstall och precis som för Eder Bob tror jag det varit en nyckel till att hästen tävlat så bra som han gjort. Han har funnit sig fint till rätta även om de är lite rivaler. hingstar som de trots allt är, säger Näslund.

Går i topphästarnas fotspår?

Vardagen innehåller mest underhållande träning med syfte att hålla hästarna på gott humör. Te Quiero Grif inledde sin sejour hos Näslund med att vara tvåa på Bergsåker den 23 maj bakom Reigning Moni (e. Donato Hanover) och därefter trea i silverdivisionen i Östersund på tangerade rekordet 1.11,1 bakom Eldorado B. (e. Maharajah) och Weekend Fun (e. Jaded).
– Då trodde man ju att det skulle bli jättetuff körning från start, men det blev det inte alls. Det var svårt att ta något utifrån det, men hästen gick jättebra som trea och verkar tagit det loppet på helt rätt sätt. Han börjar få mer och mer självförtroende och lyfter sig hela tiden, säger Näslund.

Ikväll stundar eventuellt två lopp samma kväll då han kliver ut i Midnight Race där försöksvinnarna får 30.000 kronor och finalvinnaren kammar hem hela 200.000 kronor.
– Två heat tror jag han ska klara bra och jag tycker uppgiften ser intressant ut redan i försöket. Det är några tuffa och väldigt startsnabba hästar på utsidan så någon ledning blir det knappast, men hästen har ju gått bra bakifrån så hoppet lever i allra högsta grad, säger Näslund.

Hoppet lever i allra högsta grad

Midnight Race har körts i varande tappning två år tidigare. År 2017 vann Evil Enok M.E. (e. Magnetic Power) på 1.10,9 och i fjol var det Antonio Tabac (e. Crazed) som dundrade fram på 1.10,2.
Två hästar som därefter utvecklats till riktiga elithästar med triumfer i Oslo Grand Prix samt Grosser Preijs der Giganten som främsta meriter.

Kan Te Quiero Grif rentav ta ett sådant steg i sin utveckling och utveckla sig till en bra gulddivisionshäst?
– Jag tycker att han har kvalitéer för att lyckas i guld, men spannet i de sammanhanget tycker jag är ganska brett. Det finns ju guldlopp som är mer av typen ”riktigt bra snabblopp” och så finns det guldlopp där hästar från yttersta eliten dyker upp. Att nå de sammanhangen kan bli tufft, men hästen är hård och vi tror på honom, avslutar Anna Näslund.

Fokustema
Prix René Balliere
Läs senare

Innerspår för Bold Eagle

Fem Sébastien Guarato-tränade hästar, varav de fyra vinstrikaste, startar i storloppet Prix René Balliere på Vincennes på söndag.
Av
Lars G Dahlgren
Bold Eagle med sin skötare Hugues Monthule. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Bold Eagle med sin skötare Hugues Monthule. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Fem av 13 startande skull man kunna lägga till. Kvintetten är Bold Eagle som ska köras av Björn Goop, Billie de Montfort, Valko Jenilat, Carat Williams och Tony Gio, som i sin debut för Guarato besegrade Elitloppstvåan Aubrion du Gers.

Bold Eagle, vilken vunnit detta lopp tre år i följd, drog ”nitlotten” innerspår bland de nio framspåren bakom bilen med startsnabba Elitloppsvinnaren Dijon bredvid sig.

Prix d’Amérique-tvåan och Prix de l’Atlantique-vinnaren Looking Superb är i stridbart skick igen efter att denne fick ställa in resan till Oslo Grand Prix på grund av en febersläng.

En svenskfödd häst är med, Philippe Billard/Fabrice Souloy-tränade Cash Gamble.

Startlista

Prix René Balliere, 2.100 meter autostart, förstapris 76.500 euro:

 1. Bold Eagle – Björn Goop (Sébastien Guarato)
 2. Dijon – Romain Derieux
 3. Carat Williams – David Thomain (Sébastien Guarato)
 4. Cash Gamble – Christophe Martens (Philippe Billard)
 5. Tony Gio – Eric Raffin (Sébastien Guarato)
 6. Valko Jenilat – Francois Lagadeuc (Sébastien Guarato)
 7. Delia du Pommereux – Damien Bonne (Sylvain Roger)
 8. Billie de Montfort – Gabriele Gelormini (Sébastien Guarato)
 9. Looking Superb – Jean-Michel Bazire
 10. Tessy d’Ete – Franck Nivard (Philippe Billlard)
 11. Orlando Jet – Rudolf Haller
 12. Cobra Bleu – Pierre Vercruysse
 13. Detroit Castelets – Matthieu Abrivard (Jean Luc Dersoir)
Fokustema
Solvalla
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Uppehåll för Ahlsell Legends

Ahlsell Legends har avgjorts under Jubileumspokalsdagen de senaste sex åren, men i år lyser loppet med sin frånvaro.
Av
Emil Persson
Jomar Blekkan vann Ahsell Legends år 2017 med Frode Hamre-tränade Ultimate Photo. I år utgår loppet från Jubileumspokalskvällen. Foto Mia Törnberg
Jomar Blekkan vann Ahsell Legends år 2017 med Frode Hamre-tränade Ultimate Photo. I år utgår loppet från Jubileumspokalskvällen. Foto Mia Törnberg

Jean-Pierre Dubios, Stig H Johansson gånger tre, Jomar Blekkan och så i Thor Borg under fjolåret. Det är sannerligen meriterade kuskar som fått segerdefilera inför Solvallapubliken under de upplagor som avgjorts, men i år ställs alltså loppet innan. Om det är för gott eller tillfälligt tycks vara för tidigt att säga, men Solvallas sportchef Anders Malmrot tycks ha förhoppning om att det ska kunna återupptas med ett nytt format.
– Jag tycker loppet gått lite i stå och att vi inte riktigt haft de där nya namnen med i startfälten som fått det att lyfta, det har blivit lite samma kuskar. Nu tar vi ett uppehåll i år och ser om vi kan skissa på ett nytt format, kanske redan till nästa år, säger Malmrot.

Nytt för i år under den nämnda tävlingsdagen är däremot att det tillkommer ett kallblodslopp. Jäntungens lopp för fem- och sexåriga kallblod över 2.140 meter (hingstar och valacker startar från tillägg) kommer avgöras under onsdagskvällen den 14 augusti med ett förstapris på 200.000 kronor.