Fokustema
V75 Mantorp
Läs senare

In Toto Sund tuffare än Target Kronos

MANTORP. – Innan loppet skämtade jag med skötaren och sa att In Toto Sund är väl för rund om magen för att komma i jänkarvagnen. För mig var det här överraskning.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
In Toto Sund med Örjan Kihlström
vinner Kjell P Dahlströms Minne 2017. Foto Micke Gustafsson/ALN
In Toto Sund med Örjan Kihlström vinner Kjell P Dahlströms Minne 2017. Foto Micke Gustafsson/ALN

Att det går att olika uppfattning om en häst inom samma stall är uppenbart. För samtidigt som tränaren Daniel Redén sade ovanstående om In Toto Sund så hade skötaren Isabella Eriksson en helt annan syn på saken:

– Jag har trott på In Toto Sund hela veckan och haft fin känsla inför det här loppet.

Fakta

In Toto Sund

sto 5 år e. Ken Warkentin – Marsia L.B. e. Windsong’s Legacy
25 st: 11–6–1
Rekord: 1.11,9am
Insprunget: 2.873.300
Uppfödare: Erikssunds Trotting Ab, Sigtuna
Ägare: Stall Zet
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Skötare: Isabella Eriksson

Expandera

När kusken Örjan Kihlström sade att ”Daniel hade ställt i ordning”, skrattade Redén gott. Någon ”iordningställning” handlade det inte om när In Toto Sund årsdebuterande med att vinna huvudloppet i Mantorps V75-omgång, Kjell P Dahlströms Minne med 200.000 kronor i förstapris.

– Nej, men In Toto Sund har har helt enkelt fantastisk löpskalle. När hon fick fatt i Target Kronos på upploppet skulle hon helt enkelt vara först. Det där har hon visat förut också, när hon vann Stochampionatskvalet i somras hade hon bara hunnit gå tre jobb efter att ha varit skadad, sade Daniel Redén.

In Toto Sund (e. Ken Warkentin – Marsia L.B.) avslutade fyraåringstävlandet med att vinna Breeders Crown-finalen och det gjorde även Target Kronos. Den sistnämnde såg att planenligt i ledningen få dirigera Kjell P Dahlströms Minne till seger, men när det drog ihop sig till upploppsstrid visade det sig att stoet In Toto Sund, som suttit i kön första varvet innan Örjan Kihlström lät henne glida fram utvändigt ledaren, var den starkaste, på 1.13,6a/2.140 meter.

Shadow Woodland (e. The Bosses Lindy – Unlimited Visa) årsdebuterade också glansfullt. Den. Reijo Liljendahl-tränade finlandsfödde valacken fick i gulddivisionen press i ledningen av El Mago Pellini och tvingades ner – får man nog uttrycka det. – till 1.12,5a/2.140 meter.

– Det var en bra årsdebut. Han årsdebuterade på bra sätt ifjol också, konstaterade kusken Ulf Ohlsson och påminde om att Shadow Woodland satte voltstartsvärldsrekordet 1.11,1/1.640 meter i sin första start 2016.

Tränaren Reijo Liljendahl har redan bestämt vad som är Shadow Woodlands huvudmål denna säsong; storloppet Suur Hollola Ajo som endast är för finskfödda hästar.

Endast On Track Piraten snabbare vinnare

 

Dragster (e. Micro Mesh – Timber Marie) vann bronsdivisionsförsöket på årets näst snabbaste segertid i Sverige i år. On Track Piraten vann en gulddivision på Färjestad på 1.10,7 i januari och nu kom Roger Malmqvists femåring Dragster ner på 1.11,2a/1.640 i en vattentät spetsviktoria. Dragster har gjort två starter i år och vann i årsdebuten på 1.11,6 så man kan lugnt säga att valacken håller på att bygga upp en vacker resultatrad.

Malmqvist hade dock ett något överraskande besked gällande det som borde vara vad Dragster nu siktar mot, finalen Elitloppshelgen.

– Vi har planer på att ta Dragster till Frankrike istället.

National Prince (e. Maharajah – Västerbobanditrock) är obesegrad i tre starter sedan Svante Båth tog över träningen. Erik Adielsson hade det inte direkt enkelt i ledningen, fick någon tryckare på vägen, och National Prince visade förstklassig uppfatning när han i klass II-försöket blev utmanad och sträckte på sig på upploppet.

– De två senaste starterna har han imponerat, sade Erik Adielsson.

De två senaste starterna har han imponerat

Face Ribb (e. Viking Kronos – Oj Oj Tim) klarade fjärdespåret i voltstart bättre än Lutfi Kolgjini vågade hoppas på förhand, kom till ledningen, och där visade femåringen att han var mycket att hämta när han fungerar.

– Han vann överlägset på 1.13,1 full väg på treans växel, jag hade oryckta snören. Men han hängde lite mycket på en töm och vi får kolla upp varför. Det hinner vi, det är gott om tid till finalen, sade Lutfi Kolgjini.

Fakta

Rätt V75-rad

4–3–4–7–7–4–2
Utdelning:
Sju rätt: 721.668 kr
Sex rätt: 1.472 kr
Fem rätt: 98 kr
Omsättning: 96.528.938 kr
Publiksiffra: 3.242

 

Expandera

Om det blev rätt för Kolgjini bakom Face Ribb så blev det fel för den i hans regi debuterande storfavoriten Djali Boko i silverdivisionen. Efter att ha fått en tryckare av Valeur i ledningen efter ett varv tog Djali Boko tag hårt i grejorna – tendenser han visade även i tidigare regi – och drog iväg till 20-30 meters ledning. Luften tog slut i slutkurvan och Order To Fly (e. Order By Fax – Too Fat To Fly) spurtade för Per Lennartsson ner Djali Boko på 1.13,6a/2.640.

– Djali Boko höll väldigt starkt men nu får vi försöka programmera om honom och låta honom gå bakifrån ett tag, konstaterade Lutfi Kolgjini.

Umberto Axe (e. Love You – Ira Furiosa Spin) gillade också att det var bra fart i lärlingsloppet och den Joakim Granlund-körda Jerry Riordan-hästen fick med knapp marginal nosen före Albatros D.K. på 1.14,5a/2.140.

Fokustema
V75 Boden
Läs senare

Raketspurt fällde avgörande

Allt var upplagt för Very Kronos och Erik Adielsson i Norrbotten Stora Pris efter ett förstavarv på 1.13,3, men han kunde inte stå emot Who's Whos raketspurt sista biten.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Who's Who tog hem en miljon när han segrade i Norrbottens Stora Pris. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Who's Who tog hem en miljon när han segrade i Norrbottens Stora Pris. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Very Kronos kom enkelt till täten, behövde inte öppna snabbare än 1.11,1 första 500 meterna och varvet passerades på 1.13,3. Då talade det mesta för Very Kronos, men det hjälpte inte han travade sista kilometern på 1.09,3…

Who’s Who kan verkligen spurta när det stämmer och idag stämde det bara lite grann. Det blev lite långt fram när Wild Love inte tog sig framåt i sista sväng, men Who’s Who spurtade fantastiskt bra. Det kändes som det skulle bli väldigt svårt att få tag i Very Kronos och då speciellt i sista sväng när det inte löste sig optimalt, sade Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

Fakta

V75-Boden:

Rätt V75-rad:

8-13-7-1-5-8-6

Utdelning:

Sju rätt: 235.238 kr
Sex rätt: 1.219 kr
Fem rätt: 96 kr

Omsättning: 114.406.317 kr

Expandera

Who’s Who (e. Maharajah-Reality Pride) flög fram över upploppet och fick fatt i Very Kronos i sista stegen och landade på 11.3a/2.140 meter. Insatsen var värd en miljon kronor.

– På den här nivån är det inte så lätt att hämta in längder. Det var verkligen roligt att Who’s Who också fick vinna ett stort lopp för de äldre hästarna också, fortsatte Örjan Kihlström.

Åbergs nästa?

Very Kronos noterade 1.11,4 som tvåa och tredjeplatsen tog Moni Viking från dödens på 1.11,5. Nu kan det bli Hugo Åbergs Memorial.

– Jag är lite sugen på att prova sprinterdistans nästa gång, men han kommer få ta det lite lugnt ett tag eftersom han jobbar dubbelt. Han är nästan fulltecknad som avelshingst, sade tränaren Pasi Aikio.

***

Tre andra sportsliga höjdare:

 

1

Från dödens mosade Upstate Face (e. Joke Face -Staro Bordeline) ledande Cab Lane sönder och samman i ett silverförsök. Täten övertogs i sista sväng och Upstate Face gick enkelt undan på nya banrekordet 1.12,9a/2.640 meter. Distansen verkar inte spela någon roll – under Elitloppshelgen vann Adrian Kolgjinis häst över medeldistans, förra veckan i Östersund handlade det om ett sprinterlopp och ikväll var distansen ett varv längre.

Upstate Face och tränaren Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund

– En häst som var förberedd… Upstate Face var väldigt loj och tog inte i någonting i provstarterna, men när Rikard (Ivory di Quattro, reds. anm.) kom i tredjespår skulle han tävla och ville bara framåt. 600 kvar låg Upstate Face fortfarande på, men direkt han kom först började han spela med öronen och undra var de andra var för någonstans. Det var en ruskig prestation, betygsatte Erik Adielsson i vinnarcirkeln.

***

2 Vilken uppvisning! Swagger (e. Zola Boko-Clearwater Volo) och Sandra Eriksson sade tack och adjö till sina motståndare redan i näst sista sväng. Duon var överlägen i ett försök i bronsdivisionen på nya banrekordet 1.11,1a/1.640 meter för femåriga hingstar och valacker.

– Swagger var så nöjd att springa på i det höga tempot. Det kommer ta lång tid innan jag smälter det här, sade Sandra Eriksson efter den imponerade triumfen.

***

3 Formstallet Jörgen Westholm fortsätter att leverera i strid ström. V75-omgången inleddes med en dubbel och smygkörde Silver Bullit (e. Orlando Vici-Spurt Engine) störtdök till vinst för William Ekberg i ett klass I-försök.

Jörgen Westholm, Travkusk, Travtränare, Sulkysport, Travsport
Jörgen Westholm. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Otroligt roligt att få vinna och dessutom med den här hästen också. Jag har fått chansen att köra Silver Bullit på sistone både på V75 och V86. Det är jättetacksamt att ägarna tror på mig och förstås Jörgen också, sade William Ekberg efter karriärens första V75.

Erik Adielsson är betydligt mer rutinerad när det gäller V75-segrar och han såg till att det blev dubbelt Westholm genom Guli Rubin (e. Järvsöfaks-Guli Stjärna) i kallblodsdivisonen från 20 meters tillägg.

– Guli Rubin gjorde ett riktigt bra lopp och gick i tredjespår sista 1.000 meterna. Jag är verkligen full av beundran av hästen, sade Erik Adielsson.

Jörgen Westholm är fyra i Sverige när det gäller inkörda pengar bland travtränarna och har bara trion Robert Bergh, Daniel Redén och Timo Nurmos framför sig.

 

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Världsårsbästa av Takter-sto

Tidigare i veckan vann Shake It Cerrys första avkomma. Idag på Meadowlands slog hennes tvååriga dotter Mon Cheval till på 1.11,1/1.609 meter och hon är därmed den snabbaste tvååringen i världen i år.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Nancy Takter hade fyra tvååriga kvalvinnare på Meadowlands idag. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Nancy Takter hade fyra tvååriga kvalvinnare på Meadowlands idag. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Dexter Dunn skötte tömmarna bakom det tvååriga stoet och Nancy Takter-tränade Mon Cheval (e. Father Patrick-Shake It Cerry) kom hem på 1.11,1 efter ha travat sista quartern på 1.09,1.

Mon Cheval och Dexter Dunn vann på världsårsbästa idag på Meadowlands.

Storebror Hill of Fame (e. Muscle Hill) vann på Harrah’s Philadelphia i onsdags på 1.12,5 och han är första avkomman till storstjärnan Shake It Cerry (e. Donato Hanover-Solveig), 1.08,2/$2.863.184.

Fyra vinnare

Nancy Takter kunde också räkna in ytterligare tre kvalvinnare. Jimmy Takter satt bakom både Selfie Queen (e. Muscle Hill-Lady Lakewood) och Tippet (e. Muscle Hill-Ilia) på 1.13,0 respektive 1.14,0. Förstnämnda Selfie Queen kostade 170.000 dollar i Lexington, medan prislappen för Tippet var 400.000 dollar.

Tim Tetrick avrundade för Nancy Takter bakom Looks Like Moni (e. Muscle Hill-Thats All Moni) på 1.13,2.

Mer svenskt

Jonas Czernyson hade också en vinnare. Bold and Beautiful (e. Muscle Hill-To Dream On) vann sitt andra raka kvallopp och kom hem på 1.14,2 efter 1.09,6 sista 400 meterna.

Vinst blev det också för Marcus Melanders Temporal Hanover (e. Walner-Think Twice) och Tim Tetrick på 1.12,4. Avrundade gjorde Lucas Wallin-tränade B A Superhero (e. Muscle Hill-Win Missy B) och Tim Tetrick på 1.13,0.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Calle Crown fyra på Enghien

En fjärdeplats blev det för Tomas Malmqvists Calle Crown i Prix de New York (€80.000) på Enghien idag utan att få fritt spelrum över upploppet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Vann gjorde Feerie Wood (e. Rockfeller Center-Vive Fee) och Alexandre Abrivard. Duon inledde utvändigt om Calle Crown, men kunde överta täten efter 850 meter.

Första 1.150 meterna passerades på 1.13,6 och då det återstod 800 meter gick Django du Bocage (e. Real de Lou) fram i dödens. Den senare utmanade ledaren, men orkade inte riktigt fullfölja över målrakan och tappade andraplatsen till Rebella Matters (e. Explosive Matter) kort före mål.

De tre första hästarna i mål noterade 1.11,5a/2.150 meter, medan Tomas Malmqvists Calle Crown (e. Great Challenger) slutade fyra för Adrien Lamy på 1.11,6. Fjärdeplatsen var värd 6.400 euro.

Vinnarens moder är ostartade Vive Fee (e. Love You), som också lämnat topphästen Eclat de Gloire (e. Tiego d’Etang), 1.11,3/€453.540.

Vive Fee ingår själv i en 17 hästar stor syskonskara med namn som Olitro (€357.320), La Fee (€190.950), Maneth Wood (€118.900) och Us Rabbit (€104.020).