Fokustema
Inför E3
Läs senare

Inför E3: ”Bestämd att inte ändra”

E3-kungen Svante Båth luftar med fyra hästar i kvällens uttagningslopp på hans gamla hemmabana Bergsåker.
– De hästar jag anmält är sådana som jag tror ska kunna ta sig till final, men spårlottningen har inte alls blivit vad vi hade hoppats på, säger Solvallatränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Nuzzle'Em vid sin överlägsna seger på Solvalla i april. Idag ska hästen starta i E3-kval på Bergsåker. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Nuzzle'Em vid sin överlägsna seger på Solvalla i april. Idag ska hästen starta i E3-kval på Bergsåker. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Nej, i synnerhet har spårlottningen blivit riktigt jobbig för de två hästar som gett intrycket av att vara längst komna av Svante Båths treåringar.
Very Kronos-brodern Drake Kronos (e. Muscle Hill) har redan bärgat fyra segrar på sju starter under treåringssäsongen, men ägnat sig åt galopp i de övriga tre loppen.
– Han var jättebra senast i Gävle. Hästen var däremot lite brydd och knepig i rygg på ledaren gången innan; han spänner sig bakom hästar. Nu har han ett öppet startspår vilket gör att man kan köra framåt, men det får inte kosta för mycket härifrån. Kapacitetsmässigt är han dock bra nog för att ta sig till final och jag fortsätter köra honom med lite tyngre balans nu precis som senast, säger Svante Båth.

Medan Drake Kronos dyker upp i tävlingsdagens andra lopp syns Nuzzle’em (e. Walner) i det åttonde. Med motståndare som Joe Dalton (e. Father Patrick) och Pure Atlas (e. Father Patrick) går det tveklöst att argumentera för att han har hamnat i det tuffaste uttagningsloppet.
– Nuzzle’em är en jättefin häst, men han har hamnat i det klart tuffaste gänget och har därtill bakspår. Det gör att man får kämpa för att ta sig till final, men jag är bestämd vid att inte göra någon ändring och stressa fram något. Det blir vanlig vagn, fast bomull och skor runt om igen. På förhand var han den jag hade störst förhoppningar på, men spåret gör det hela besvärligt, det går inte att blunda för.

”Sovit hela livet”

På Bergsåker får även Waterford Wine (e. Propusion) pröva lyckan efter att avlagt sitt maiden i senaste starten.
– Han sprang på halvfart i sina första starter. Jag tröttnade och kände att jag var tvungen att ta fram lite extra nu i de här två senaste starterna och det har gjort att han lyft. Det har varit såväl barfota runt om, norskt hvudulag och jänkarvagn och vi kör med samma här. Läget talar för att han har finalchans, men det är upp en nivå till nu vad det gäller motstånd.

En annan häst som Båth tycker har haft svårt att få ut sin fulla potential såhär långt är Mellby Kaxa (e. Muscle Hill) trots att hon inlett med två segrar på fyra starter.
– Hon är en bra travare, men har sovit hela livet så… ja, hon bör vara piggare nu! Det ska dock sägas att hon har vaknat till efter vi började köra med rycktussar och barfota. Hon fick ett bra utgångsläge, men det här blir ett tufft lopp. Möjligheten finns dock att ta sig vidare från ett bra läge, avslutar Svante Båth.