Fokustema
Gävle
Läs senare

Inför V75: Ett nytt tyskt fynd?

Oscar Berglund har en hyperspännande avslutning på denna vecka.
Ikväll gör nyförvärvet Airborne Sverigedebut inom kvällens V75-omgång i Gävle och inom söndagens multijackpotomgång syns Pleasure for Cash som en av huvudrollsinnehavarna.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Oscar Berglund ser fram emot en spännande vecka då han startar två av stallets mer intressanta hästar, däribland Pleasure For Cash. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Oscar Berglund ser fram emot en spännande vecka då han startar två av stallets mer intressanta hästar, däribland Pleasure For Cash. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Östersundstränaren har blickat söderöver under det sista året och köpt på sig tre hästar från Tyskland.
Efter Muscle Hill-sonen Naheed följde Ready Cash-valacken Bold Heuvelland. Två hästar som visat framhovarna på svensk mark med tre segrar vardera.

Och i kväll är det alltså dags för Berglund att presentera nästa förvärv från Tyskland. Den femårige Bold Eagle-sonen Airborne står med nio segrar på 16 starter i karriären.
– Jag har fått in en bra fot i Tyskland och kommit bra överens med en kontakt där nere som har hittat några fina hästar. Jag tycker att det är väldigt roliga hästar att köpa in. Dels är det hög kvalité på dem, men sedan står de också väldigt billigt inne i klassen här. Det blir ett vettigt köp för kunderna för i regel får de en häst man kan ha roligt med direkt, säger Berglund.

Är det enklare att hitta häst i Tyskland än i Sverige?
– Ja. Det stora problemet här är att så fort man visar intresse för något häst i Sverige så tror ägarna direkt att det är en guldhäst och de blir rädda att släppa ifrån sig hästen. Det blir snabbt extrema överpriser och det var faktiskt av den anledningen som jag började blicka utomlands från allra första början.

Spåret en fälla?

Med nästan uteslutet tävlande på München-Daglfing och i Straubing kan man snabbt räkna ut att Airborne inte tävlat i de allra tuffaste sammanhangen i Tyskland.
– Jag har sett mer eller mindre alla hans starter i Tyskland. Han har imponerat och vunnit loppen på egen hand. På råstyrka. Jag tycker att han varit bra, men sedan är det svårt att jämföra de loppen med de vi har här, vad innebär egentligen segrarna gentemot den konkurrens hästen får springa i nu?

Fakta

Berglund om två andra toppar

  • Naheed (e. Muscle Hill) 1.13,8m/303.388 kr

Han har vintertränat. Jag är jättenöjd med honom, men det har inte riktigt funnits några passande lopp än och vi har ingen brådska. Han kommer ut snart igen.

  • No Business (e. The Bank) 1.12,9am/723.500 kr

Hon kom från ingenstans i fjol och slutade trea i Breeders Crown. Det var starkt gjort och jag tror hon kommer kunna fortsätta tillhöra de tio-tolv bästa i kullen även i år. Allt har rullat på bra i vinter så det ska bli spännande att köra igång med henne igen.

Expandera
Men. Att Berglund gillar sin häst råder ingen som helst tvekan.
– Nej, detta är en fantastiskt spännande häst som jag verkligen sett fram emot att tävla med. Han har imponerat både hemma i träningen och när vi varit inne på tävlingsbana. Det ska bli kul att se när det blir allvar hur han reagerar, men det är en kraftfull häst, väldigt rejäl. Han har de kvalitéer som jag efterfrågar hos en häst.

I dagens lopp får Airbone inleda från innerspår bakom bilen. Ett startspår som inte Berglund valt om han fått handplocka ett spår.
– Han har inte öppnat något i Tyskland, men sedan är det svårt att säga om de gjort det med mening eller om han inte kunnat öppna. Av det jag känner hemma finns det inget som tyder på att inte ska kunna öppna, men visst finns risken att spåret blir en fälla. Just spår ett i Gävle är ju inte det allra bästa heller.

Vad vet du om hästens balans och utrustning från Tysklandsstarterna och hur kommer du utrusta hästen?
– Han har gått med träningsutrustningen där nere så inga extra växlar har dragits alls. Hos mig kommer han att börja med att tävla barfota bak, med jänkarvagn, öppet huvudlag och fast huva.

Bättre förberedelser

Om Airborne är ett frågetecken så är Pleasure for Cash (Romme, söndag V75-6) ett betydligt mer känt namn för den svenska publiken. För tre veckor sedan ägde årsdebuten rum och den slutade med seger på Bergsåker.
– Det var fantastiskt hur han redde ut den där uppgiften. Det hade varit mycket problem veckorna innan. Först hade vi tre fantastiska fina  månader där allt flöt på precis som vi önskade, men sedan när vi började titta i propparna fick han en sårskada på ett framben som fick sys. Han åkte på en hovböld efter det och plötsligt var det bara en vecka kvar till Bergsåkersloppet. Han var i princip inte vässad alls sista månaden inför comebackloppet.

Oscar Berglund-tränade Pleasure For Cash och Magnus A Djuse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nu har Berglund kunnat träna sin häst precis som han önskat efter det och tvekar inte på den direkt frågan om han har en bättre känsla kring hästens formstatus nu än vad han hade då.
– Nej, det är jätteskillnad i hur upplägget upp till denna start varit. Men sedan finns det aldrig några enkla lopp på V75 och det kommer vara dagsform och positioner som avgör. Han sprang och slog ihop på barfota bak i comebacken, men nu blir det barfota runt om och det är en stor fördel, avslutar Berglund.

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Back of the Neck i toppkval

Fyraårige Back of the Neck gjorde ett mycket starkt intryck när han kvalade på Meadowlands ikväll, landade på 1.09,5/1.609 meter och hade 4,5 längder ner till Manchego.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Åke Svanstedt-tränade Back of the Neck vid seger på Red Mile. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Åke Svanstedt-tränade Back of the Neck vid seger på Red Mile. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Åke Svanstedt och Back of the Neck (e. Ready Cash-Big Barb) satt placerad i rygg på Lindy the Great och när den fyraårige hingsten lyftes ut 200 kvar avgjorde han i läcker stil efter 1.05,1 sista 400 meterna.

Back of the Neck (utvändigt) avgör för Åke Svanstedt mot Lindy the Great.

På avstånd kördes Nancy Takters Manchego (e. Muscle Hill) försiktigt i femte inner och sista quartern travade hon på makalösa 1.03,6 och landade på 1.10,0 för Dexter Dunn.

Back of the Neck, delägd av sin uppfödare Stefan ”Order By Stable” Balazsi, sprang in närmare 400.000 dollar förra året och slutade trea i Hambletonian Stakes och de tre segrarna kom i en division av Stanley Dancer Memorial ($142.250), Bluegrass Series ($70.900) och W.N. Reynolds Memorial ($44.650).

1.05,1 sista 400 meterna

Överlägsen var Lucas Wallins fyraåring Ab’sattitudexpress (Trixton-Abbie’sgotattitude), 1.09,5*/$268.016, för Tim Tetrick och stoet tog över täten efter drygt 600 meter. Sedan var hon ensam på plan och kom hem på 1.10,5 efter 1.05,1 sista 400 meterna. Lika fort avslutade Åke Svanstedts Incommunicado (e. Chapter Seven) som tvåa på 1.11,2 och den Tristan Sjöberg-delägde treåringen noterade 1.11,2.

Ab’sattitudexpress och Tim Tetrick.

Ifjol finalvann Ab’sattitudexpress New Jersey Sire Stakes ($160.000), New Jersey Sire Stakes Standardbred ($56.000) och en division av Bluegrass Series ($69.200).

Lätt vinst och raketspurt

Vinst blev det också för Marcus Melanders treåring Incentive (e. Father Patrick-Tanya’s Dance), 1.11,8/$33.347, och Mattias Melander tog ett tidigt iniativ och duon ledde stort hela vägen.

Segermarginalen mättes ut till 5,75 längder på 1.12,4 efter 1.09,6 sista quartern. Flög fram till andraplatsen gjorde fyraårige Easter King (e. Andover Hall) för Åke Svanstedt – sista 400 meterna travades efter 1.05,6 – på 1.13,1.

Incentive vinner från spets.

Incentive har samma ägarkonstellation som Greenshoe…Anders Ström, Hasse Backe, Lars Granqvist och Morten Langli.

Förra året startade Incentive åtta gånger (0-4-1) och var bland annat tvåa i en division av Liberty Bell och trea i Simpson Stake. Dessutom tog sig Father Patrick-sonen till final i Peter Haughton Memorial, men där slutade han oplacerad.

Fokustema
Italien
Läs senare

Raja Mirchi-son vann storlopp

Colosseuss och Sabato di Vincenzo vann hingstavdelningen i Gran Premio Gaetano Stabile (€40.040) i Aversa idag.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Segertiden skrevs till 1.15,5a/2.060 meter och det var fjärde triumfen i år för treårige Colosseuss (e. Raja Mirchi-Genny di Azzurra), vilken försvarade sitt innerspår och ledde hela vägen för Sabato di Vincenzo.

Tvåa var Coco Jumbo Adv (e. Yankee Slide) från rygg ledaren på 1.15,6 och tredjeplatsen gick till Chronos Lux (e. Maharajah) på 1.15,7.

Modern Genny di Azzurra (e. Pine Chip), 1.12,8*/€94.752, har sin främsta avkomma i Stella di Azzurra (e. Supergill), 1.11,2*/€246.129.

Readly Express-dotter tvåa

Stoavdelningen i Gran Premio Gaetano Stabile (€40.040) gick till Vincenzo Palumbo-tränade Candy Oro Fas (e. Oropuro Bar-Leda Sf) och Romeo Gallucci på 1.16,5a/2.060 meter före Credit Cash As (e. Readly Express) och Cherie Vit (e. Crazed) på 1.16,6 respektive 1.16,7.

Candy Oro Fas är undan Leda Sf (e. Toss Out), 1.13,1/€54.498, och modern ingår i samma syskonskara som Melania Sf (e. Toss Out), 1.11,8*/€280.159, och Image of Sf (e. Varenne), 1.11,6/€267.026.

Fokustema
Seinäjoki Race
Läs senare

Heavy Sound till Finland

Heavy Sound är klar för den finska storloppet Seinäjoki Race.
Inbjudan kom idag till Daniel Redéns travare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Heavy Sound och Kenneth Haugstad startar i Seinäjoki Race nästa gång. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Heavy Sound och Kenneth Haugstad startar i Seinäjoki Race nästa gång. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Heavy Sound (e. Ken Warkentin-Illustre November), 1.09,2ak*/8.051.214 kr, har inlett året med två raka segrar. Båda triumferna har kommit inom gulddivisionen.

Srf Stable-ägde Heavy Sound har tävlat med framgång tidigare på finsk mark och 2018 vann Daniel Redéns stjärna S:t Michel Race i Mikkeli med Kenneth Haugstad i sulkyn.

Inbjudna hästar till Seinäjoki Race (€127.000):

  • Dear Friend
  • Granfield Aiden
  • Heavy Sound
  • Hotshot Luca
  • Le Gros Bill
  • Peanuts
  • Selmer I.H.
  • Vernissage Grif