Fokustema
Gävle
Läs senare

Inför V75: Wäjersten med fem chanser

Daniel Wäjerstens hästar fortsätter prestera på topp. Ikväll selar han ut fem på V75 i Gävle – och tror på toppchans med en.
– Men jag har ytterligare två som känns streckvärda, hälsar Wäjersten.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Gooner och Daniel Wäjersten vid seger på Solvalla under Kriteriehelgen. I kväll startar hästen i Gävle. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Gooner och Daniel Wäjersten vid seger på Solvalla under Kriteriehelgen. I kväll startar hästen i Gävle. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Med 22 vinster på 83 starter och 1,5 miljon intränat när året bara börjat gör att Daniel Wäjersten med största sannolikhet kommer passera fjolårets rekordsiffror (67 vinster, 6,8 miljoner).

Segerprocenten ligger på 27 och med fem hästar till start i kvällens V75-omgång blir det matematiskt minst en seger…
– Jag har ju en jag tror mycket på i alla fall, säger Wäjersten.

Men vi tar dem i kronologisk ordning och först ut är pånyttfödde J.H.Mannerheim (V75-1).
– Han har varit jättefin i tre raka starter. Nu drar vi skorna, men läget blev inte vad jag hoppades. Jag kommer prova lite från start och hoppas hitta ner någonstans. Det känns ändå inte realistiskt att tro på vinstchans den här gången, även om jag har en häst i toppform.

Gooner (V75-3) har sett lysande ut och radat segrar på sistone.
– Allt verkar bra i jobben och det här är ju min bästa chans i omgången.

Inga mörka moln?
– Njae. Inte jobbmässigt. Jag måste väl ändå säga att han har en känslig punkt efter ungefär tio meter. Han är spänd från start och kan galoppera. Nu är vi i andraspår och jag tycker han är så pass rejäl att jag kan ta det lite piano och tappa någon meter från start, men ändå segerstrida.

Berra Steel (V75-4) har årsdebuten överstökad.

Daniel Wäjersten. Foto Mia Törnberg

– Jag var jättenöjd. Han var otroligt trög ifjol, men verkar ha gått framåt och bättrat sig på den punkten. Egentligen hade jag velat starta lite tätare, men det här loppet såg så bra ut att vi siktade hit. Planen är att dra av bakskorna, det är ett plus.

Hur startsnabb är han?
– En gång har han öppnat väldigt raskt, från innerspår i Bollnäs, men han kan vara spänd och det är inte så att jag på förhand har tankarna på att bara skicka iväg honom från början. Jag får rätta mig i hur han känns. Det här är en häst jag gillar och jag tycker att han är streckvärd i sällskapet.

Global Brexit (V75-5) möter tuffa hästar från svårt läge.
– Det såg hårt ut på papperet. Hästen känns bra i träningen och nu planerar vi köra barfota runt om, vilket är ett plus. Jag måste ändå ligga lågt härifrån.

Sist ut är Made By Vitsand (V75-7) som vann i regi-debuten för Wäjersten.
– En trevlig dam som gjorde sitt. Hon borde gå framåt med den genomköraren, kanske inte jättemycket, men något snäpp. Hon är otroligt startsnabb och sprinterdistans är perfekt. Normalt kanske man ska hoppas på tredje-fjärdeplats, men skulle några av de bättre komma bort så är vi med och strider. Jag tycker att hon kan vara streckvärd, säger Wäjersten.

Så summa, summarum?
– Gooner är ett givet streck och vettig segerchans, jag har också förhoppningar om att Berra Steel och Made By Vitsand ska dyka upp långt framme.

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Back of the Neck i toppkval

Fyraårige Back of the Neck gjorde ett mycket starkt intryck när han kvalade på Meadowlands ikväll, landade på 1.09,5/1.609 meter och hade 4,5 längder ner till Manchego.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Åke Svanstedt-tränade Back of the Neck vid seger på Red Mile. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Åke Svanstedt-tränade Back of the Neck vid seger på Red Mile. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Åke Svanstedt och Back of the Neck (e. Ready Cash-Big Barb) satt placerad i rygg på Lindy the Great och när den fyraårige hingsten lyftes ut 200 kvar avgjorde han i läcker stil efter 1.05,1 sista 400 meterna.

Back of the Neck (utvändigt) avgör för Åke Svanstedt mot Lindy the Great.

På avstånd kördes Nancy Takters Manchego (e. Muscle Hill) försiktigt i femte inner och sista quartern travade hon på makalösa 1.03,6 och landade på 1.10,0 för Dexter Dunn.

Back of the Neck, delägd av sin uppfödare Stefan ”Order By Stable” Balazsi, sprang in närmare 400.000 dollar förra året och slutade trea i Hambletonian Stakes och de tre segrarna kom i en division av Stanley Dancer Memorial ($142.250), Bluegrass Series ($70.900) och W.N. Reynolds Memorial ($44.650).

1.05,1 sista 400 meterna

Överlägsen var Lucas Wallins fyraåring Ab’sattitudexpress (Trixton-Abbie’sgotattitude), 1.09,5*/$268.016, för Tim Tetrick och stoet tog över täten efter drygt 600 meter. Sedan var hon ensam på plan och kom hem på 1.10,5 efter 1.05,1 sista 400 meterna. Lika fort avslutade Åke Svanstedts Incommunicado (e. Chapter Seven) som tvåa på 1.11,2 och den Tristan Sjöberg-delägde treåringen noterade 1.11,2.

Ab’sattitudexpress och Tim Tetrick.

Ifjol finalvann Ab’sattitudexpress New Jersey Sire Stakes ($160.000), New Jersey Sire Stakes Standardbred ($56.000) och en division av Bluegrass Series ($69.200).

Lätt vinst och raketspurt

Vinst blev det också för Marcus Melanders treåring Incentive (e. Father Patrick-Tanya’s Dance), 1.11,8/$33.347, och Mattias Melander tog ett tidigt iniativ och duon ledde stort hela vägen.

Segermarginalen mättes ut till 5,75 längder på 1.12,4 efter 1.09,6 sista quartern. Flög fram till andraplatsen gjorde fyraårige Easter King (e. Andover Hall) för Åke Svanstedt – sista 400 meterna travades efter 1.05,6 – på 1.13,1.

Incentive vinner från spets.

Incentive har samma ägarkonstellation som Greenshoe…Anders Ström, Hasse Backe, Lars Granqvist och Morten Langli.

Förra året startade Incentive åtta gånger (0-4-1) och var bland annat tvåa i en division av Liberty Bell och trea i Simpson Stake. Dessutom tog sig Father Patrick-sonen till final i Peter Haughton Memorial, men där slutade han oplacerad.

Fokustema
Italien
Läs senare

Raja Mirchi-son vann storlopp

Colosseuss och Sabato di Vincenzo vann hingstavdelningen i Gran Premio Gaetano Stabile (€40.040) i Aversa idag.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Segertiden skrevs till 1.15,5a/2.060 meter och det var fjärde triumfen i år för treårige Colosseuss (e. Raja Mirchi-Genny di Azzurra), vilken försvarade sitt innerspår och ledde hela vägen för Sabato di Vincenzo.

Tvåa var Coco Jumbo Adv (e. Yankee Slide) från rygg ledaren på 1.15,6 och tredjeplatsen gick till Chronos Lux (e. Maharajah) på 1.15,7.

Modern Genny di Azzurra (e. Pine Chip), 1.12,8*/€94.752, har sin främsta avkomma i Stella di Azzurra (e. Supergill), 1.11,2*/€246.129.

Readly Express-dotter tvåa

Stoavdelningen i Gran Premio Gaetano Stabile (€40.040) gick till Vincenzo Palumbo-tränade Candy Oro Fas (e. Oropuro Bar-Leda Sf) och Romeo Gallucci på 1.16,5a/2.060 meter före Credit Cash As (e. Readly Express) och Cherie Vit (e. Crazed) på 1.16,6 respektive 1.16,7.

Candy Oro Fas är undan Leda Sf (e. Toss Out), 1.13,1/€54.498, och modern ingår i samma syskonskara som Melania Sf (e. Toss Out), 1.11,8*/€280.159, och Image of Sf (e. Varenne), 1.11,6/€267.026.

Fokustema
Seinäjoki Race
Läs senare

Heavy Sound till Finland

Heavy Sound är klar för den finska storloppet Seinäjoki Race.
Inbjudan kom idag till Daniel Redéns travare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Heavy Sound och Kenneth Haugstad startar i Seinäjoki Race nästa gång. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Heavy Sound och Kenneth Haugstad startar i Seinäjoki Race nästa gång. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Heavy Sound (e. Ken Warkentin-Illustre November), 1.09,2ak*/8.051.214 kr, har inlett året med två raka segrar. Båda triumferna har kommit inom gulddivisionen.

Srf Stable-ägde Heavy Sound har tävlat med framgång tidigare på finsk mark och 2018 vann Daniel Redéns stjärna S:t Michel Race i Mikkeli med Kenneth Haugstad i sulkyn.

Inbjudna hästar till Seinäjoki Race (€127.000):

  • Dear Friend
  • Granfield Aiden
  • Heavy Sound
  • Hotshot Luca
  • Le Gros Bill
  • Peanuts
  • Selmer I.H.
  • Vernissage Grif