Fokustema
Solvalla
Läs senare

Inför V86: En briljant vinnare?

Stärkt av 2020 års rekordsiffror sänder Eric Martinsson sitt femårssto Briljant Sensation (V86-8) till Solvalla där hon nämns som en av förhandsfavoriterna i V86-avslutningen.
– Hon kommer från en mycket stark insats och är en av flera som kan vinna det här loppet, säger Axevallatränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Eric Martinsson startar Briljant Sensation inom onsdagens V86-spel. Foto: Lennart Kihlman/ALN
Eric Martinsson startar Briljant Sensation inom onsdagens V86-spel. Foto: Lennart Kihlman/ALN

Tränarchampion på hemmabanan, rekordmånga segrar och mer inkörda prispengar än någonsin tidigare.
År 2020 var starkt för Eric Martinsson som klivit in i 2021 med en god känsla.
– Jag tycker att verksamheten går åt rätt håll hela tiden och att vi fyller på bra på flera olika områden. Både vad det gäller starthästar, men även med unghästar. Nu har jag åtta treåringar och elva tvååringar, resten är äldre hästar, säger Martinsson som totalt har 47 stycken på träningslistan.

Vad hoppas du kunna förbättra under 2021?
– Först ska vi bibehålla de siffror vi uppnådde 2020. Det är lättare sagt än gjort, men givetvis hoppas vi kunna lyckas med det. Sedan hoppas jag att vi kan ta ett steg till med våra unghästar. Det blir allt viktigare är dagens travsport.

Under 2020 räknade Martinsson hem sin första tvååringsvinnare. Stepping Dreamgirl (e. Readly Express) vann i Mantorp i mitten av november och tog därtill två andraplatser på sina tre starter.
– Hon har visat talang och tidighet. Hästen visade fina speedkunskaper och jag hoppas att hon kan fortsätta utvecklas, men det finns fler treåringar som kan komma ut ganska tidigt som känns intressanta.

”Höjt moralen”

Bland kategorin äldre starthästar som tillkommit under det senaste halvåret räknas Briljant Sensation (e. From Above).
Hon kom från Peter Untersteiners stall i augusti med en seger på 19 starter. Sedan dess har det blivit tre på nio försök hos Axevallaproffset.
– Jag tycker att hon har gått bra sedan första stund och varit en positiv överraskning. Hon hade gått jämnt och bra innan, men det där sista lilla fattades när det skulle avgöras. Jag tycker att hon har höjt moralen och tuffat till sig. Hon har visat att hon inte bara behöver smörresor.

Ett färskt exempel på det är stoets insats vid tredjeplatsen i Diamantstoförsöket i Kalmar den 2 januari.
– Då satt hon i åttonde utvändigt, men gick bra hela vägen hem. Hon har överraskat positivt och känns fortsatt fin efteråt. Nu får vi se hur det går på Solvalla. Jag tror inte att det här motståndet är sämre än det hon stötte på i Kalmar utan det ser ut som ett jämnt och bra lopp.

Så vad krävs för att hon ska kunna vara med och göra upp om det?
– Jag ser gärna att hon får ett bra lopp och kan spara krutet tills det är dags att spurta. Vill kusken ta ledningen med henne så tror jag att hon når dit, men jag tycker att det kan saknas lite till slut om man väljer det upplägget. Jag ser gärna att hon får ett rygglopp för då ökar också chanserna över tid att hon ska kunna växa in i klassen, avslutar Eric Martinsson.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Wild Love vinnare i Paris efter dramatik

Det höll på att bli en svensk dubbel i Prix du Cantal (€50.000) på Vincennes.
Efter en andra och tredjeplats på Paris-banan var Fredrik Wallins Millie Millionaire måletta i torsdagens lopp, men stoet diskvalificerades för orent trav.
Något som var en annan svensk hästs stora lycka då det istället blev Anders Lindqvist-tränade Wild Love som kunde räkna hem segern!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Wild Love vann på Vincennes under torsdagseftermiddagen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Wild Love vann på Vincennes under torsdagseftermiddagen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Den sistnämnda var verkligen stor i vad som först såg ut som ett nederlaget efter att tillbringat merparten av loppet utvändigt ledaren. Det av Anders Lindqvist-tränade stoet kördes av Alexis Prat som hamnade i skottgluggen efter sin uppmärksammade drivning bakom A Sweet Dance under Prix d’Amerique-dagen, men nu skötte Prat sina kort rätt när det stod och vägde och tog inte till några onödiga drivningar i stridens hetta trots att det blev hårt in mot linjen.

Fredrik Wallins Millie Millionaire (e. Jocose) som hade frontat, släppt och hamnat som trea längs sargen efter hand fick nämligen helt fritt in mot upploppet och då gick det undan värre.
Stoet som startade 25 meter före Wild Love (e. Love You) flög fram i lag med Franck Nivard och hann fram som måletta, men domarna på Vincennes var inte nöjda med stoets rörelsemönster utan diskvalificerade henne för orent trav.

Plötsligt stod Wild Love som segrare istället på 1.14,3/2.875 meter vilket gav 22.500 euro i belöning.
– Det här var förvånansvärt bra. Det har strulat mycket med Wild Love. hon har haft problem med sina blodvärden i omgångar och även karledsinflammationer. Vi har kunnat träna henne, men inte hårt. Idag får hon gå i dödens, men vinner ändå så det råder ingen tvekan om att detta är en bra häst, säger Anders Lindqvist.

Framtiden, vad händer nu?
– Ja, vi får se nu efter detta hur Bengt Simberg som äger hästen vill göra. Han är ju med här nere, men har varit lite missmodig emellanåt när det varit motgångar. Han trivs fint nu i alla fall och jag tycker att hans häst är så pass bra att det inte känns som en omöjlighet för henne att tjäna en eller två miljoner här nere i år.

Förstod du att Millie Millionaire skulle bli diskvalificerad när de gick i mål?
– Nej, inte alls. Jag blev ful som tusan i munnen när vi torskade på målfoto. Visst är det ett bra andrapris med 12.500 euro försökte jag intala mig, men jag är en dålig förlorare. Däremot är jag desto gladare nu, medger Lindqvist.

Svensk pallplacering

Björn Goop hade tre hästar till start i loppet och bäst gick det för Ribaude (e. Conny Nobell) som slukade trea.
Ribaude noterades för 1.15,2/2.850 meter och fick 7.000 euro för sin placering.

Goop satt själv bakom Short In Cash (e. Ready Cash) som galopperade in mot upploppet, men däremot fick stallets tredje häst Guillaume Boko (e. Prodigious) med sig en sjundeplats värd 500 euro i lag med Yoann Lebourgeois.

Adrian Kolgjini-tränade Ganyboy (e. Ganymede) var strået vassare och slukade sexa, en placering värd 1.000 euro.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Inför V86: ”Fantastisk vinter”

En liten fighter som hade en stor säsong som fyraåring.
Med en nyttig vinter innanför västen ska Tonique försöka ta nya steg och etablera sig även som äldre tävlingshäst.
– Vi har haft en fantastisk vinter vad det gäller träningsförhållande och hon har musklat på sig en hel del, säger Åke Lindblom.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Åke Lindbloms Tonique är redo för att göra årsdebut. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Åke Lindbloms Tonique är redo för att göra årsdebut. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Örebrotränaren tycks vara påtagligt nöjd med just hur vintern har fortlöpt vad det gäller möjligheten att träna på kontinuerligt för stallets hästar.
– Bortsett från den här veckan har det varit kanon, men träningen är ju redan lagd så att säga så det är inte hela världen, säger Åke Lindblom.

Nu återstår att se om Tonique (e. Love You) kan följa upp den fyraåringssäsong som innehöll så många fina prestationer med att även etablera sig mot äldre konkurrenter. Antalet renodlade stolopp för femåringar kryllar det nämligen inte av utan i onsdagens comebackhopp så blir det till att kliva in i ringen mot äldre damer.
– Hon har tjänat ganska mycket pengar, men får se om växer in i klassen. Höstsäsongen blev inte bra och hon behövde helt enkelt vila efter att kutat tre 1.11-tider under året. Det blev lite för tufft för den här lilla märren som dessutom var med i några tuffa öppningar.

Ingen värmningsvinnare

Vinterträningen har bland annat innehållet många långa skogsturer och något uppvässande i farter har det inte handlat om alls.

Fakta

TONIQUE

Femårigt brunt sto e. Love You-Revenique e. Revenue

St: 25: 5–2–3, 1.11,1ak, 832.400 kr

Ägare & uppfödare: Björn Wedenberg, Värmdö
Tränare & körsven: Åke Lindblom, Örebro

Främsta meriter: Vinnare av Gay Gals lopp och uttagningslopp till Drottning Silvias Pokal, trea i finalen av Drottning Silvias Pokal.

– Jag tycker att hon har farten i sig per automatik. Lite rakbana har hon gått så hon fått röra lite på sig i alla fall, men jämför vi med fjolårets årsdebut på Solvalla som hon också vann så hade hon fått ett provlopp i sig inför det loppet. Faktum är att hon inte är något träningslejon – hon visar inget alls hemma – så på så vis är det extra intressant att göra årsdebut med den här hästen.

Har du funderat något kring det taktiska inför morgondagen?
– Nej, faktiskt inte. Jag är mest spänd hur hon kommer att kännas i värmningen och tar det lite utifrån det, men… ja, hon visar föresten inte så mycket i vämningarna heller utan springer och rullar och far. Däremot när starten går är det något helt annat med den här hästen; då vet hon vad som gäller.

Märker du någon skillnad på henne rent fysiskt?
– Hon har musklat på sig en hel del. Hon var lite liten som tre- och fyraåring, men nu tycker jag att hon har blivit grövre och det lär också behövas.

”Kanske räcka direkt”

Med till Solvalla följer ytterligare två hästar som startar innan V86-spelet tar vid och bland dem finns hennes treåriga halvsyster B.W.Spica (e. Make it Happen) som dyker upp i det första loppet.
– Hon är också liten, men detta är en väldigt fin häst. Senaste loppet i Örebro kan man bara glömma för det blev fyra omstarter och hon stack iväg som tusan varje gång. Det kostade för mycket samtidigt som banan var opassande lös för hennes del. Hon har tränat bra annars och det här kommer också bli en fin liten speedkula.

Lindbloms tredje häst under kvällen är Larissa Band (e. Love You) i det andra loppet och kanske den det också låter allra bäst på.
– Hon har tränat bra och känts fin hela vintern, framförallt den sista tiden. Detta är en stor märr som hade lite problem i början av tvååringssäsongen med halsen samt förkylningar så jag tycker hon gjorde det bra i fjol som treåring utifrån den bakgrunden. Jag tror det kommer lossna för henne i år. Nu står hon lite byngligt till med spår sju, men hon är både startsnabb och travsäker så kanske kan det rentav räcka hela vägen direkt, varnar Åke Lindblom.

Fokustema
Marjaana Alaviuhkola om ATG:s resultat 2020
Läs senare

”Helt annat läge nu som ger anledning till optimism”

– Det här är resultatet av ett fantastiskt bra lagarbete. Alla i alla delar av sporten och på ATG kan sträcka på sig och känna sig stolta.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Marjaana Alaviuhkola. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Marjaana Alaviuhkola. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det säger Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola som kommentar till ATG:s bokslut för 2020, som resulterar i att överföringen som ”resultatdisposition”, i form av koncernbidrag, till travsporten blir 1.996 miljoner kronor. Alltså tangerande två miljarder kronor, och i princip en fördubbling mot utdelningen för ett år sedan, som var 934 miljoner kronor.

– ATG:s resultat förra året uppstod ur en exceptionell situation, där en massa människor plötsligt blev sittande hemma. Sport- och nöjesverksamhet avstannade, medan trav- och galoppsporten genom att noga respektera ett strikt protokoll för att förhindra smittspridning kunde fortsätta verksamheten. Det blev en unik situation för ATG att kunna erbjuda alla som satt hemma underhållning. Det är en kedja där allt hänger ihop, från alla aktiva i sporten som kunnat hålla sina egna verksamheter och sin egen försörjning igång, och de som jobbar på banorna, som respekterat protokollet så att vi inte att drabbades av något utbrott som kunde stängt det som var vår arbetsplats, till alla på ATG som lyckades ta tillvara detta unika tillfälle att skapa det fantastiska ekonomiska resultatet, säger Marjaana Alaviuhkola och fortsätter:

– Samtidigt som vi kan vara otroligt stolta över 2020 ska vi vara ödmjuka. Det vi fortfarande är mitt uppe i orsakar otroligt mycket lidande världen över. Vi ska komma håg att om inte alla i vår verksamhet fortsätter att vara lika noga som under 2020 med att respektera restriktionerna och reglerna kan, inte minst med de nya muterade virusvarianter som börjat spridas, vi snabbt hamna i en situation som kan drabba även travsporten, och därmed även spelet på hästar, med nerstängning av verksamheten.

Alaviuhkola konstaterar att när hon och travförbundet nu går in i 2021 så är det med helt andra ekonomiska förutsättningar än som rådde för bara ett år sedan. ST gick in i 2020 med negativt eget kapital på cirka 300 miljoner kronor och lån från ATG på cirka 700 miljoner.

– Ja, då var vi i en situation där intäkterna från ATG inte motsvarat förväntningarna under 2019, plus alla omställningskostnader som var följden av omregleringen av spelmarknaden. Hela travsportsekonomin hamnade därför med negativt eget kapital och skulder att amortera. Det är ohållbart att låna pengar till den dagliga driften och konsumtion och till 2020 lades en budget i balans, som innehöll nerdragningar av prispengar, besparingar i förbundets verksamhet och även att en del av banornas investeringar fick skjutas upp. Nu kan vi genom resultatdispositionen från ATG sanera ekonomin, underskott och belåning i ett enda slag, och inte bara det, utan samtidigt återställa prispengarna till 2019 års nivå och få utrymme till offensiva satsningar. Det är ett helt annat läge nu som ger anledning till optimism om travsportens framtid, säger Marjaana Alaviuhkola.

Nu kan vi genom resultatdispositionen från ATG sanera ekonomin, underskott och belåning i ett enda slag

Hon är samtidigt tydlig med att ATG:s resultat 2020 och den till synes jämfört med 2019 nya högre grundnivå på 15-20 procent som det av trav- och galoppförbundet ägda spelbolaget ATG nu tycks ha i sin verksamhet, ska användas till att säkra sportens ekonomi långsiktigt. Till exempel förbrukades den mer än halv miljard kronor stora, och under många år hopsamlade, disposition som tidigare hette ”hästsportens fond”, och sedan under Hasse Lord Skarplöths vd-tid för ATG bytt namn till ”balanserat resultat”, helt när ATG storinvesterade för att möta den konkurrensutsatta licenssystemframtid man nu är inne i.

– Vi behöver inte bara återställa sportens egen ekonomi och det underskott och de skulder som vi hade att hantera in i 2020 utan måste också komma tillbaka till en situation där det finns en buffert, som en gång i tidens ”hästsportens fond” hos ATG var. I pandemin som vi nu går igenom har den svenska trav- och galoppsporten, och dess ekonomi, blivit en av de verksamheter som klarat sig bäst. Men det måste finnas en buffert så att vi klarar ett stopp i tävlingsverksamheten utan att det får stora negativa konsekvenser, och det finns nu förutsättningar att kunna börja bygga en sådan buffert också, säger Marjaana Alaviuhkola.

”Spelare som kom till ATG under pandemin stannade”

Vinstökningen: 739 miljoner!