Fokustema
Solvalla
Läs senare

Inför V86: ”Fantastisk vinter”

En liten fighter som hade en stor säsong som fyraåring.
Med en nyttig vinter innanför västen ska Tonique försöka ta nya steg och etablera sig även som äldre tävlingshäst.
– Vi har haft en fantastisk vinter vad det gäller träningsförhållande och hon har musklat på sig en hel del, säger Åke Lindblom.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Åke Lindbloms Tonique är redo för att göra årsdebut. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Åke Lindbloms Tonique är redo för att göra årsdebut. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Örebrotränaren tycks vara påtagligt nöjd med just hur vintern har fortlöpt vad det gäller möjligheten att träna på kontinuerligt för stallets hästar.
– Bortsett från den här veckan har det varit kanon, men träningen är ju redan lagd så att säga så det är inte hela världen, säger Åke Lindblom.

Nu återstår att se om Tonique (e. Love You) kan följa upp den fyraåringssäsong som innehöll så många fina prestationer med att även etablera sig mot äldre konkurrenter. Antalet renodlade stolopp för femåringar kryllar det nämligen inte av utan i onsdagens comebackhopp så blir det till att kliva in i ringen mot äldre damer.
– Hon har tjänat ganska mycket pengar, men får se om växer in i klassen. Höstsäsongen blev inte bra och hon behövde helt enkelt vila efter att kutat tre 1.11-tider under året. Det blev lite för tufft för den här lilla märren som dessutom var med i några tuffa öppningar.

Ingen värmningsvinnare

Vinterträningen har bland annat innehållet många långa skogsturer och något uppvässande i farter har det inte handlat om alls.

Fakta

TONIQUE

Femårigt brunt sto e. Love You-Revenique e. Revenue

St: 25: 5–2–3, 1.11,1ak, 832.400 kr

Ägare & uppfödare: Björn Wedenberg, Värmdö
Tränare & körsven: Åke Lindblom, Örebro

Främsta meriter: Vinnare av Gay Gals lopp och uttagningslopp till Drottning Silvias Pokal, trea i finalen av Drottning Silvias Pokal.

– Jag tycker att hon har farten i sig per automatik. Lite rakbana har hon gått så hon fått röra lite på sig i alla fall, men jämför vi med fjolårets årsdebut på Solvalla som hon också vann så hade hon fått ett provlopp i sig inför det loppet. Faktum är att hon inte är något träningslejon – hon visar inget alls hemma – så på så vis är det extra intressant att göra årsdebut med den här hästen.

Har du funderat något kring det taktiska inför morgondagen?
– Nej, faktiskt inte. Jag är mest spänd hur hon kommer att kännas i värmningen och tar det lite utifrån det, men… ja, hon visar föresten inte så mycket i vämningarna heller utan springer och rullar och far. Däremot när starten går är det något helt annat med den här hästen; då vet hon vad som gäller.

Märker du någon skillnad på henne rent fysiskt?
– Hon har musklat på sig en hel del. Hon var lite liten som tre- och fyraåring, men nu tycker jag att hon har blivit grövre och det lär också behövas.

”Kanske räcka direkt”

Med till Solvalla följer ytterligare två hästar som startar innan V86-spelet tar vid och bland dem finns hennes treåriga halvsyster B.W.Spica (e. Make it Happen) som dyker upp i det första loppet.
– Hon är också liten, men detta är en väldigt fin häst. Senaste loppet i Örebro kan man bara glömma för det blev fyra omstarter och hon stack iväg som tusan varje gång. Det kostade för mycket samtidigt som banan var opassande lös för hennes del. Hon har tränat bra annars och det här kommer också bli en fin liten speedkula.

Lindbloms tredje häst under kvällen är Larissa Band (e. Love You) i det andra loppet och kanske den det också låter allra bäst på.
– Hon har tränat bra och känts fin hela vintern, framförallt den sista tiden. Detta är en stor märr som hade lite problem i början av tvååringssäsongen med halsen samt förkylningar så jag tycker hon gjorde det bra i fjol som treåring utifrån den bakgrunden. Jag tror det kommer lossna för henne i år. Nu står hon lite byngligt till med spår sju, men hon är både startsnabb och travsäker så kanske kan det rentav räcka hela vägen direkt, varnar Åke Lindblom.

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Back of the Neck i toppkval

Fyraårige Back of the Neck gjorde ett mycket starkt intryck när han kvalade på Meadowlands ikväll, landade på 1.09,5/1.609 meter och hade 4,5 längder ner till Manchego.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Åke Svanstedt-tränade Back of the Neck vid seger på Red Mile. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Åke Svanstedt-tränade Back of the Neck vid seger på Red Mile. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Åke Svanstedt och Back of the Neck (e. Ready Cash-Big Barb) satt placerad i rygg på Lindy the Great och när den fyraårige hingsten lyftes ut 200 kvar avgjorde han i läcker stil efter 1.05,1 sista 400 meterna.

Back of the Neck (utvändigt) avgör för Åke Svanstedt mot Lindy the Great.

På avstånd kördes Nancy Takters Manchego (e. Muscle Hill) försiktigt i femte inner och sista quartern travade hon på makalösa 1.03,6 och landade på 1.10,0 för Dexter Dunn.

Back of the Neck, delägd av sin uppfödare Stefan ”Order By Stable” Balazsi, sprang in närmare 400.000 dollar förra året och slutade trea i Hambletonian Stakes och de tre segrarna kom i en division av Stanley Dancer Memorial ($142.250), Bluegrass Series ($70.900) och W.N. Reynolds Memorial ($44.650).

1.05,1 sista 400 meterna

Överlägsen var Lucas Wallins fyraåring Ab’sattitudexpress (Trixton-Abbie’sgotattitude), 1.09,5*/$268.016, för Tim Tetrick och stoet tog över täten efter drygt 600 meter. Sedan var hon ensam på plan och kom hem på 1.10,5 efter 1.05,1 sista 400 meterna. Lika fort avslutade Åke Svanstedts Incommunicado (e. Chapter Seven) som tvåa på 1.11,2 och den Tristan Sjöberg-delägde treåringen noterade 1.11,2.

Ab’sattitudexpress och Tim Tetrick.

Ifjol finalvann Ab’sattitudexpress New Jersey Sire Stakes ($160.000), New Jersey Sire Stakes Standardbred ($56.000) och en division av Bluegrass Series ($69.200).

Lätt vinst och raketspurt

Vinst blev det också för Marcus Melanders treåring Incentive (e. Father Patrick-Tanya’s Dance), 1.11,8/$33.347, och Mattias Melander tog ett tidigt iniativ och duon ledde stort hela vägen.

Segermarginalen mättes ut till 5,75 längder på 1.12,4 efter 1.09,6 sista quartern. Flög fram till andraplatsen gjorde fyraårige Easter King (e. Andover Hall) för Åke Svanstedt – sista 400 meterna travades efter 1.05,6 – på 1.13,1.

Incentive vinner från spets.

Incentive har samma ägarkonstellation som Greenshoe…Anders Ström, Hasse Backe, Lars Granqvist och Morten Langli.

Förra året startade Incentive åtta gånger (0-4-1) och var bland annat tvåa i en division av Liberty Bell och trea i Simpson Stake. Dessutom tog sig Father Patrick-sonen till final i Peter Haughton Memorial, men där slutade han oplacerad.

Fokustema
Italien
Läs senare

Raja Mirchi-son vann storlopp

Colosseuss och Sabato di Vincenzo vann hingstavdelningen i Gran Premio Gaetano Stabile (€40.040) i Aversa idag.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Segertiden skrevs till 1.15,5a/2.060 meter och det var fjärde triumfen i år för treårige Colosseuss (e. Raja Mirchi-Genny di Azzurra), vilken försvarade sitt innerspår och ledde hela vägen för Sabato di Vincenzo.

Tvåa var Coco Jumbo Adv (e. Yankee Slide) från rygg ledaren på 1.15,6 och tredjeplatsen gick till Chronos Lux (e. Maharajah) på 1.15,7.

Modern Genny di Azzurra (e. Pine Chip), 1.12,8*/€94.752, har sin främsta avkomma i Stella di Azzurra (e. Supergill), 1.11,2*/€246.129.

Readly Express-dotter tvåa

Stoavdelningen i Gran Premio Gaetano Stabile (€40.040) gick till Vincenzo Palumbo-tränade Candy Oro Fas (e. Oropuro Bar-Leda Sf) och Romeo Gallucci på 1.16,5a/2.060 meter före Credit Cash As (e. Readly Express) och Cherie Vit (e. Crazed) på 1.16,6 respektive 1.16,7.

Candy Oro Fas är undan Leda Sf (e. Toss Out), 1.13,1/€54.498, och modern ingår i samma syskonskara som Melania Sf (e. Toss Out), 1.11,8*/€280.159, och Image of Sf (e. Varenne), 1.11,6/€267.026.

Fokustema
Seinäjoki Race
Läs senare

Heavy Sound till Finland

Heavy Sound är klar för den finska storloppet Seinäjoki Race.
Inbjudan kom idag till Daniel Redéns travare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Heavy Sound och Kenneth Haugstad startar i Seinäjoki Race nästa gång. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Heavy Sound och Kenneth Haugstad startar i Seinäjoki Race nästa gång. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Heavy Sound (e. Ken Warkentin-Illustre November), 1.09,2ak*/8.051.214 kr, har inlett året med två raka segrar. Båda triumferna har kommit inom gulddivisionen.

Srf Stable-ägde Heavy Sound har tävlat med framgång tidigare på finsk mark och 2018 vann Daniel Redéns stjärna S:t Michel Race i Mikkeli med Kenneth Haugstad i sulkyn.

Inbjudna hästar till Seinäjoki Race (€127.000):

  • Dear Friend
  • Granfield Aiden
  • Heavy Sound
  • Hotshot Luca
  • Le Gros Bill
  • Peanuts
  • Selmer I.H.
  • Vernissage Grif